Jump to content

Сексуално образовање

Оцени ову тему

Гласање  

20 члановâ је гласало

1. 1. Треба ли увести сексуално образовање

• Да
      11
    • Не
      9

Препоручена порука

Управо сада, Ayla рече

A kakvi bre... sve samouko i neznaveno. Ne znamo mi ništa. 1324_womens

A no što?

:suncanje:

• Оплаках :)) 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Sve informacije koje djeca trebaju da imaju, smatram da trebaju da dobiju od svojih roditelja/staratelja. Tu obično leži najveći problem i tradicionalni način vaspitavanja uskraćuje osnovne informacije djeci, posebno u periodu adolescencije. Djeca su tada u vrlo burnom periodu, čije se emotivne i moralne krize dodatno indukuju strogim vaspitanjem, i kritikom. Ne treba moju djecu upućivati škola, jer ja sam tu da ih uvedem u svijet odrastanja, i bez moralisanja objasnim sve što trebaju i moraju da znaju, kako bi zaštitili sebe, i živjeli zdravo, fizički i emotivno. 
Nije uvijek prijatno odgovoriti na pitanje koje postavi dijete, i prirodni su roditeljski strahovi, ali u jednom trenu sve to treba staviti na stranu, i posvetiti se djetetu onako kako treba, ne šlepati se na sistem od kojeg se očekuje da završi sve, pa i domaće zadatke. 

(maših temu... ali evo prebacih sada ovdje :))))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ayla рече

Sve informacije koje djeca trebaju da imaju, smatram da trebaju da dobiju od svojih roditelja/staratelja. Tu obično leži najveći problem i tradicionalni način vaspitavanja uskraćuje osnovne informacije djeci, posebno u periodu adolescencije. Djeca su tada u vrlo burnom periodu, čije se emotivne i moralne krize dodatno indukuju strogim vaspitanjem, i kritikom. Ne treba moju djecu upućivati škola, jer ja sam tu da ih uvedem u svijet odrastanja, i bez moralisanja objasnim sve što trebaju i moraju da znaju, kako bi zaštitili sebe, i živjeli zdravo, fizički i emotivno. 
Nije uvijek prijatno odgovoriti na pitanje koje postavi dijete, i prirodni su roditeljski strahovi, ali u jednom trenu sve to treba staviti na stranu, i posvetiti se djetetu onako kako treba, na šlepati se na sistem od kojeg se očekuje da završi sve, pa i domaće zadatke. 

(maših temu... ali evo prebacih sada ovdje :))))

А тај фамозни "разговор" је само веома мали део тог неопходног породичног образовања. Највећи део је невербалан, кроз пример, нежност, додир, поступак, пажњу... Без тога можеш да докторираш сексологију и остаћеш неспособан за истинску интимност.

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Grizzly Adams рече

А тај фамозни "разговор" је само веома мали део тог неопходног породичног образовања. Највећи део је невербалан, кроз пример, нежност, додир, поступак, пажњу... Без тога можеш да докторираш сексологију и остаћеш неспособан за истинску интимност.

Istina. Svaki uspjeh, kao i svaka greška,  proizvod su vaspitanja/nevaspitanja.
Mi smo im primjer, i mi ih uvodimo u život.

Подели на овим сајтовима

• пре 21 часа, Grizzly Adams рече
    • Шрафиш ли ти тамо?
  • Mislila sam da ga ozbiljno pitas, posto se negde preselio ako se ne varam ... Medjutim sad naidjoh na ovu foto i pitam se sta si mislio zapravo? :0205_whistling:

image.jpg

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Неки тамо рече

Толико може да се одради и у склопу биологије без увођења додатног предмета.

Слажем се са овим горе.

Осим тога против сам да се уведе као обавезан предмет и због тога што:

- не треба уводити нове предмете док се не рационализује цео просветни систем, јер, колико знам, ентропија се повећава са повећањем броја елемената, дакле прво да се среди хаос па да се евентуално уводе нови предмети јер су распореди већ претрпани

- нема ту довољно материјала (осим ако се не иде у неке детаље против којих би била већина родитеља као што је био случај са фамозним ЛГБТ просветним пакетима) да се попуни 40 часова годишње; шта говорити клинцима о сексу 40 пута годишње а да се не претера на неки начин?

- поготово нема неопходног материјала да им се сваке године одржи по 40 часова; зато треба одабрати узраст који је најповољији а за то је потребна озбиљна дебата ако би био обавезан предмет

- мој предлог би био у 5-ом основне и 1-ом средње факултативних 10-ак часова на почетку другог полугођа (навикли су се на нове школске услове, опустили се и крећу да шврљају, право време да им се скрене пажња на неке основне ствари о репродукционом здрављу и међуљудским односима и превенцији сексуалног насиља) и те би часове могли да одрже психолози и/или педагози у сарадњи са осталима

- посао је родитеља да дете уведу у ту област али будући да у школама видимо да то не раде сви родитељи онда би ови факултативни часови попунили ту евентуалну празнину.

Иначе, у мојој школи се већ повремено држе угледни и огледни часови са овом тематиком.

Ако ме било ко од ученика пита нешто везано за ове теме ја им на часу веронауке одржим предавање о репродукцији, контрацепцији, полно преносивим болестима или шта већ сами питају.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Grizzly Adams рече

Правите паре бре, од секса само трошкови...

Ako nema potrosnje propade ekonomija...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Vladan3 рече

- мој предлог би био у 5-ом основне и 1-ом средње факултативних 10-ак часова на почетку другог полугођа (навикли су се на нове школске услове, опустили се и крећу да шврљају, право време да им се скрене пажња на неке основне ствари о репродукционом здрављу и међуљудским односима и превенцији сексуалног насиља) и те би часове могли да одрже психолози и/или педагози у сарадњи са осталима

- посао је родитеља да дете уведу у ту област али будући да у школама видимо да то не раде сви родитељи онда би ови факултативни часови попунили ту евентуалну празнину.

Ovo je dobar predlog. Neverovatno je koliko odraslih i obrazovanih ljudi ne poseduje osnovna znanja o reproduktivnom zdravlju. Nije lako poverovati, ali poznajem lekara koji nije znao osnovno o ovulaciji i plodnim danima kada su se on i supruga trudili da dobiju dete.

A mitovi koje deca dele o tome kako se zatrudni a kako nikako ne, kako se prenose polne bolesti, a kako ne, zaista su opasni.

Biologija svakako postoji, ali nije mi jasno kako se meseci rada posvete obliku organela kod biljaka, a toliko malo vremena znanjima neophodnim za zdravlje.

Dovoljno je nekoliko predavanja u par navrata. I ne mora samo reproduktivno zdravlje. A potrebno je da deca saznaju i neke druge stvari koje su neophodne za odraslu egzistenciju u praksi, od finansija preko kuvanja do sitnih popravki. To bi sve mogao da bude jedan predmet.

A gomilu gluposti koje sad postoje kao predmeti slobodno ukinuti.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Paradoksologija рече

Ovo je dobar predlog. Neverovatno je koliko odraslih i obrazovanih ljudi ne poseduje osnovna znanja o reproduktivnom zdravlju. Nije lako poverovati, ali poznajem lekara koji nije znao osnovno o ovulaciji i plodnim danima kada su se on i supruga trudili da dobiju dete.

Зато би рецимо и родитељи могли да добију те скрипте или шта већ по којима би се радило то факултативно сексуално образовање да би се и они заинтересовали или у крајњој линији и научили нешто уз децу.

A mitovi koje deca dele o tome kako se zatrudni a kako nikako ne, kako se prenose polne bolesti, a kako ne, zaista su opasni.

Ја сам летос морао да обавим тај чувени "разговор" са ћерком која је сада пети разред. Употребила је једну непристојну реч у афекту и ја је насамо питао зна ли уопште шта то значи и од кога је то чула. Када ми је испричала своја "знања" од старије деце из улице то је било звоно на узбуну. Неке од тих глупости је чула још претпрошлог лета када је била четврти разред и то од девојчице којој је мајка учитељица...

A potrebno je da deca saznaju i neke druge stvari koje su neophodne za odraslu egzistenciju u praksi, od finansija preko kuvanja do sitnih popravki. To bi sve mogao da bude jedan predmet.

Неспособни за живот излазе из школе ако их родитељи нечему не науче а родитељи не стижу ни домаће и градиво да испрате и још јурцају око ваннаставних активности и спортова... А у школи је тако јер су наставни планови и програми претрпани и ишчашени из свакодневног живота, поготово природне науке. Сада полако то покушавају да исправе а и сами наставници колико могу покушавају то да повежу. Ми смо имали домаћинство и ту се учило разно и од мушких и од женских (традиционалних) послова.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Гајић рече

Апропо избрисаног и дадох одговор којег се гнушате, али је то нажалост очигледност.

То није ни био "одговор". Купујте коме год хоћете кама-сутре. Ова тема не говори о томе. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Неки тамо рече

Да, јер свако треба да зна основне ствари о репродукцији и сексуалном здрављу. Толико може да се одради и у склопу биологије без увођења додатног предмета.

У "моје време" је слично и било. "Читава" три часа у осмом су била посвећена органима за репродукцију. И научили смо, офкорс, ништа.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 минут, Џуманџи рече

То није ни био "одговор". Купујте коме год хоћете кама-сутре. Ова тема не говори о томе. 

Искуство учи управо против. Жеља је лепа и вредна поштовања, али очигледност је другачија.  Неодговорност родитељства је данас велика. Имам два, од три детета у адолсцентном добу; 15 и 17, најстарији има  22  и знам шта куцам, јер гледам и слушам њихове вршњаке. 

У старту раздвојих узрок и последицу. Кривица је вероватно моја што деца Србије у том добу лете за смислом из наведене књиге којом описах њихово усмерење и расположење.

Ви уопште не разумете шта куцам :)

Њихово поимање се разликује од нашег, а Бог нисмо да бисмо рационализацијом увиђене последице узроковане васпитањем у великој већини породица исправили, јер ће 99% деце исто исмејати и одбацити. 

Други велики проблем је држава којој није стало до наведеног, напротив. 

Видех примера где мајке воде девојчице на уградњу спирале confused1 

Све иде из породице, па и сексуално васпитање, баш као и едукација о хигијени апропо узора у родитељима који јесу наш образац. 

Ко је ту промашио, имаће презент: "тражили сте гледајте".

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...