Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Danijela рече

Samo da spadne na vreme. Moj kraj je blizu :D

To ti mislis da je tvoj kraj blizu.  Cak i ako bolujes od neizlecive bolesti tvoj kraj nije blizu. A sto se tice ovoga da spadne na vreme: Phil 1:6 Uzdajući se u ovo isto da će onaj koji je počeo dobro djelo u vama dovršiti ga tja do dana Isusa Hrista.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Danijela рече

Budite iskreni prema sebi, sklonite citate i savete raznih otaca ovakvih ili onakvih, i recite da li zaista znate sta je molitva, da li je zaista praktikujete svakodnevno (sumnjam da medju nama ima onoh koji tvore Gospodnju molitvu srcu :D), da li vas na nju pokrecu sebicni razlozi (nesto kao ispunjenje zelja, ja Tebi ovoliko molitava i dana posta a Ti meni moju zeljicu pardon molitvicu)...

Да, углавном меркантилни разлози типа: дам ти - даш ми! ако учиним ово - учини ти мени оно! ако платим оволико - дај да добијем толико! итд ...

Или кад ме нека мука притера уза зид ... има негде и да је молитва уметност/вештина која се мора научити као што се уче друге вештине и занати, али нисам је научио, па вероватно ни не знам шта је молитва, осим из цитата људи који су можда сазнали.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Брка Жарковачки рече

Да, углавном меркантилни разлози типа: дам ти - даш ми! ако учиним ово - учини ти мени оно! ако платим оволико - дај да добијем толико! итд ...

Или кад ме нека мука притера уза зид ... има негде и да је молитва уметност/вештина која се мора научити као што се уче друге вештине и занати, али нисам је научио, па вероватно ни не знам шта је молитва, осим из цитата људи који су можда сазнали.

Pa vec i ovo sto si rekao je molitva! 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Danijela рече

Naravno da sve treba raditi s paznjom. Al koliko ti to imas vremena pored posla, porodice i svakodnevnih obaveza?

Sinoc mi prica drugarica koja ima puno dece kako su ona i muz na pocetku se molili zajedno i ujutro i uvece, citali akatiste, isli na jutarnju i vecernju... A sad kazu da nekad ne znaju da li je jutro da li vece (pogotovo zimi), stalno neka buka i trka u kuci (puno dece i svako ima nesto za zahtevati, pitati, kukati...), posao... Ona kaze da se samo ponekad seti da kaze Boze pomozi i to je to.

:ok:

Па то је то. Отуд моје питање шта је молитва. 

одличан: http://katodnacevsvetrpi.blogspot.rs/2013/09/blog-post_28.html

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Natasa. рече

To nikad niko ne zna.

Cut tamo :D

пре 2 минута, Брка Жарковачки рече

E to je to!

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Zato sam vam i skrenuo malo pre pažnju, da je i vera dar od Boga i niko sam od sebe ne moze prepoznati Isusa Hrista kao Sina Božjeg.

Budući da je to tako, Bog svakome daje onoliko koliko taj čovek u tom momentu može primiti.

Tako da univerzalnog načina nema osim onog načina da smo svestni da je Otac taj koji nas dovodi do Sina te će tako i rukovoditi tvoje poznanje.

I za veru treba moliti i boriti se da uzraste do visina gde će ti Otac pokazati Sina.

Nema većeg ni manjeg ako svi verujemo da je sve Božje a prvenstveno naše postojanje.

Doći će i jača i slabija vera, sve će doći samo da ne dođe do bezverja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@Danijela Е онда ако узмеш неко молитвено правило, немој узимати преобилно, боље онда и краће, ал’ бити истрајан у томе и не прескакати га, неки људи се затрпају акатистима, канонима одреде себи правило, држе 2 недеље и посустану, у том случају најбоље са духовником поразговарати, ал’ све у свему истрајност је најботнија, кад је тешко, кад не иде, да победиш себе, велика је благодат после. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, StefanLugic рече

@Danijela Е онда ако узмеш неко молитвено правило, немој узимати преобилно, боље онда и краће, ал’ бити истрајан у томе и не прескакати га, неки људи се затрпају акатистима, канонима одреде себи правило, држе 2 недеље и посустану, у том случају најбоље са духовником поразговарати, ал’ све у свему истрајност је најботнија, кад је тешко, кад не иде, да победиш себе, велика је благодат после. 

Ja sam za pocetak uzeo i ponavljao samo : Bože pomozi.

Pa su me prozvali navijač :)))

Medjutim toliko mi je bila iskrena molitva da mi kasnije nije smetalo ni molitveno pravilo od pola sata..

Sad praktikujem unutrašnju neprekidnu molitvu koliko mi deca to dozvole pošto za molitvena pravila nemam vremena.

Izgleda da ću se vratiti samo na Bože pomozi. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, StefanLugic рече

Imam isto molitveno pravilo citav zivot (sta cu kad me oca procitao od malih nogu :D). Sad vec imam prilicno godina (nisam bas starac Foco od stotinu ljeta :D) i citam ga po automatizmu. I dalje vecina tih reci nema veze s mojim zivotom.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

@Danijela У праву си у потпуности, све у свему колико можеш, дај од себе. Да л’ читао, правило, да л ишао у цркву, ал’ у свему само љубав! Не желим превише да фолозофирам, јер се не разумем баш најбоље. Ал то је неко моје мишљење. Свако добро од Господа!

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, StefanLugic рече

@Danijela У праву си у потпуности, све у свему колико можеш, дај од себе. Да л’ читао, правило, да л ишао у цркву, ал’ у свему само љубав! Не желим превише да фолозофирам, јер се не разумем баш најбоље. Ал то је неко моје мишљење. Свако добро од Господа!

Dobro je dok je misljenje a ne savet :D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Danijela рече

I dalje vecina tih reci nema veze s mojim zivotom.

Само замисли да зовеш некога по 6 пута дневно да му кажеш "извини", или "хвала". То, бре, нико не ради. :D Смара, реално гледано.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Џуманџи рече

Само замисли да зовеш некога по 6 пута дневно да му кажеш "извини", или "хвала". То, бре, нико не ради. :D Смара, реално гледано.

Kako igracima ne smeta da citavu utakmicu skandiraju njihovo ime? :)))

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Џуманџи рече

Прво, шта је молитва?

Молитва

Шта уопште значи молити се? Која је дефиниција молитве? Једна од дефиниција молитве гласи:“ Молити се значи од Бога затражити Његову милост, љубав, и снагу да победимо зло са којим се сукобљавамо свакодневно“. Свети Јован Дамаскин каже: "Молити се значи уздизати срце ка Господу свакодневно“. Лепа је мисао да је молитва дисање душе. Молити се значи стајати пред Богом, бити у непосредној вези са њим. Овде видимо људски напор и труд, али праве молитве нема без Божије помоћи. Ми се трудимо, али сами ништа не можемо да учинимо. Потребна је Божија благодат. Наравно, Бог ће дати благодат кад Он буде хтео, али наше је да се молимо. Сматрам да не треба имати велика очекивања, већ се треба препустити Богу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...