Jump to content

Vladika Nikolaj: Sta je hula na Duha Svetoga?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 минута, Trifke рече

Neznam kakve veze ovo ima sa hulom na Svetog Duha. Kako bi bilo da otvoris drugu temu. ;) 

Na izvestan način ima (gordost), ali slažem se da bi ovo pre moglo u podforum Razbibriga ili  Psihologija, možda. Zamoliću @Снежана da obriše. Kao milicajac neki si

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Phoebe рече

Na izvestan način ima (gordost), ali slažem se da bi ovo pre moglo u podforum Razbibriga ili  Psihologija, možda. Zamoliću @Снежана da obriše. Kao milicajac neki

Hvala lepo. :) 

• Свиђа ми се 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

@Phoebe  у пемзији сам, потражи неког другог :D

Gle, stvarno! :0222_shocked: Ooooo pa što bre, ti si najjača :unbelieveble: 

Onda ne znam koga da pitam, bojim se 

Подели на овим сајтовима

On 12/21/2017 at 3:21, Trifke рече

Мисионару Петру С. : Шта је то хула на Духа Светога

Обзиром да је приватно писмо било, верујем да је Владика Николај овде у писму наставио неки предходни разговор. Па је ово само извучено из контекста њиховог разговора који се тицао неког ширег питања.

On 12/21/2017 at 4:58, Trifke рече

Voleo bih da cujeм i vasa razmisljanja na ovu temu. Sta vi mislite kako to izgleda hula na Sv Duha? 

Evo vam i teksta gde je Isus o tome govorio:

Matt 12:22 Tada dovedoše k Njemu besnoga koji beše nem i slep; i isceli ga da nemi i slepi stade govoriti i gledati.
Matt 12:23 I divljahu se svi ljudi govoreći: Nije li ovo Hristos, sin Davidov?
Matt 12:24 A fariseji čuvši to rekoše: Ovaj drugačije ne izgoni djavola do pomoću Veelzevula kneza djavolskog.
Matt 12:25 A Isus znajući misli njihove reče im: Svako carstvo koje se razdeli samo po sebi, opusteće; i svaki grad ili dom koji se razdeli sam po sebi, propašće.
Matt 12:26 I ako sotona sotonu izgoni, sam po sebi razdelio se; kako će dakle ostati carstvo njegovo?
Matt 12:27 I ako ja pomoću Veelzevula izgonim djavole, sinovi vaši čijom pomoću izgone? Zato će vam oni biti sudije.
Matt 12:28 A ako li ja Duhom Božijim izgonim djavole, dakle je došlo k vama carstvo nebesko.
Matt 12:29 Ili kako može ko ući u kuću jakoga i pokućstvo njegovo oteti, ako najpre ne sveže jakoga? I onda će kuću njegovu opleniti.
Matt 12:30 Koji nije sa mnom, protiv mene je; i koji ne sabira sa mnom, prosipa.
Matt 12:31 Zato vam kažem: svaki greh i hula oprostiće se ljudima; a na Duha Svetog hula neće se oprostiti ljudima.
Matt 12:32 I ako ko reče reč na Sina čovečijeg, oprostiće mu se; a koji reče reč na Duha Svetog, neće mu se oprostiti ni na ovom svetu ni na onom.
Luke 12:8 Nego vam kažem: koji god prizna mene pred ljudima priznaće i Sin čovečiji njega pred andjelima Božijim;
Luke 12:9 A koji se odreče mene pred ljudima njega će se odreći pred andjelima Božijim.
Luke 12:10 I svaki koji reče reč na Sina čovečijeg oprostiće mu se, a koji huli na Svetog Duha neće mu se oprostiti.
Luke 12:11 A kad vas dovedu u zbornice i na sudove i pred poglavare, ne brinite se kako ćete ili šta odgovoriti, ili šta ćete kazati;
Luke 12:12 Jer će vas Sveti Duh naučiti u onaj čas šta treba reći.

Код јевреја је ако се не варам по утиску, постојао однос са Богом у виду устаљеног трговачког споразума, тако да је све супротно било карактерисано као неправда, самим тим су Бога-Духа грешком карактерисали као злотвора, а не творитеља воље Бога-Оца као дела суштине Бога. Притом у ситуацији када тај Бог има лични однос са неким појединцем. Та забуна је била очекивана у Старом завету, обзиром да је Соломон по С.З. маскиран ишао по Јерусалиму и раскринкавао врачаре и гатаре које су по јеврејима тада били "увезени обичаји суседних народа".

Родитељи од Богородице су били предмет осуде у заједници, јер нису имали децу тек до позне старости. Па је Христов тетак, Јован Криститељ такође као и Христ отишао из родног места због воље Божије и закона фарисејских који су их осуђивали. Јер Ирод, фарисеји, књижевници... су сматрали да треба Христа да убију када се родио да би испунили Завет Авраама и Бога, а Јована Крститеља који је током Христовог рођења већ одрастао човек у подвизима су такође осуђивали о чему говори сам Христ.

По Луки 7.33: Јер дође Јован крститељ који нити једе хљеба нити пије вина, а ви кажете: ђаво је у њему; 7.34: Дође син човјечији који и једе и пије, а ви кажете: гле човјека изјелице и пијанице, друга цариницима и грјешницима. Христ након сједињења са Духом Светим у јордану и апостоли касније током Вазнесења у Јерусалиму, добијају власт да сваку неправду, тј. од стране човека не-познавање силе Божије. Доведу у по мерилу вере човека, жељено стање са силом Духа Светога. Јер ако испратимо Христове поуке, где је затекао велику веру, ту је све дато да буде по вољи човека. Где је била мања вера, ту је била велика милост божија ради спасења човека. И Христ је рекао да онај који то хули, заправо хули на Духа Светога. Јер ако се сетимо Цара Давида читајући псалме, ко је миропомазаног Давида благосиљао, на Бога је благосиљао. Ко је хулио на миропомазаног Давида, на Бога је Хулио. Бог је узвраћао тада реципрочно на свако дело ка Цару Давиду. 

Ово су нека тумачења Светих Отаца...

Свети Атанасије Александријски (Велики) - (115, 731-732). Хула на Сина Човечијега може бити опроштена зато што Га онај који хули, опада до оног тренутка, док, по слепилу духовних очију, не види да се у Лицу Његовом несхватљивим начином, Божанство сјединило са пропадљивим телом, то јест, опада Га по невиђењу сакривеног Божанства у Њему. Али када очисти душу своју, то, схвативши оваплоћење Божанства, постане верујући и тиме избегава осуду. 

Такође овде Свети Исидор Пелусиот (115, 731) каже. Али што се тиче хулитеља на Духа Светога, то они показују јавну злобу и незахвалност, јер се противе очигледним делима Божијим. Тако су Јудеји, иако су јасно видели, да је Исус Христос Божанском силом исцељивао болесне и изгонио демоне, тим нису мање говорили да је Он то чинио силом Веелзевула, кнеза ђаволског. А хула која се тиче Божанства. Не може бити опроштена.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...