Jump to content

Архим. Никодимово разобличавање артемијевског раскола

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Dupli post, izvinjavam se...

четвородупли :)))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ivan Marković рече

A što se ti petljaš u poslove druge eparhije? Odakle ti to pravo? 

Иване, а како се @Леон Професионалац петљао у послове друге епархије? Тако што је коментарисао на форуму? :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Vedran рече

Иване, а како се @Леон Професионалац петљао у послове друге епархије? Тако што је коментарисао на форуму? :D

Pa nije bukvalno. Pa šta?:D No mislim da i za figurativno petljanje treba imati stanovitu dozu drskosti. Koja Leonu nije strana. No nema veze. Ne pita se niko od nas. Pitaju se Milutin i oni iznad njega. A ako je Nikodim možda krenuo da obrće kurs, treba biti toliko pametan (jer on možda može da izvuče neke ljude iz artemitske parasinagoge) i dati mu šansu, a ne skakati odmah ko oparen. Ako nije, to će se vrlo brzo videti. Svi ovde znamo za neke njegove gluposti, ali to ne znači da čovek nema pravo na drugu šansu. Nikad se ne zna...čak je, kako je ovde potvrđeno, koristio neke Zoranove argumente...

Подели на овим сајтовима

Iako je za Nikodima raskol ono što je , sva je prilika, samo parasinagoga (mislim na artemite/markovite). Bilo kako bilo, potrebno je da svako ko može da da doprinos da se ta stvar smiri-to jest da ta parasinagoga nestane ili da se bar smanji, a  da se što više njenih članova vrati u Crkvu, da taj doprinos. Videćemo...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ivan Marković рече

Pa nije bukvalno. Pa šta?:D No mislim da i za figurativno petljanje treba imati stanovitu dozu drskosti. Koja Leonu nije strana.

А ту има онда нека историја међу вама. Ја то не знам. 

Али имам примедбу на то што кажеш јер онда испада да се и ја и сви ми остали петљамо в. Милутину "и онима изнад њега" у посао, што свакако не стоји. Ако би гледали и чисто грађанско-правно, а поготово Црквено, имамо право да коментаришемо оно што се у Цркви јавно збива. Ми ни по црквеном поретку ни по здравом разуму својим коментаром не можемо да се "петљамо" у њихове одлуке, нити пак да вршимо било какав утицај, јер ту власт једноставно немамо. Али оно што имамо јесте слобода да као чланови Цркве одговорно размишљамо и разговарамо. 

Што се тиче евентуалне "промене курса" Архим. Никодима, барем што се мене тиче, ја не знам какав би то курс био, раније или сада. Моје интересовање, да тако кажем, за његов рад је више наметнуто него стварно. Наметнуто зато што просто до мене долазе његови материјали, што говори о његовој присутности у јавној Црквеној сфери. Али то интересовање је искључиво мотивирано жељом да расудим и оценим, колико могу, ради себе, да ли је оно што од њега читам и чујем, православље или не. Струје и курсеви ме не интересују. 

А полазим од претпоставке (можда нетачне?) да и остали који коментаришу, барем већина, имају сличан став. Јер уосталом, сви смо део једног истог Тела. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Iako je za Nikodima raskol ono što je , sva je prilika, samo parasinagoga (mislim na artemite/markovite). Bilo kako bilo, potrebno je da svako ko može da da doprinos da se ta stvar smiri-to jest da ta parasinagoga nestane ili da se bar smanji, a  da se što više njenih članova vrati u Crkvu, da taj doprinos. Videćemo...

И ја га називам "раскол" иако свестан овога што кажеш. А слажем се. Али морам признати да поред жеље за оптимизмом, ја мислим да се то неће смирити, барем не у неко догледно време. И бојим се да ће бити још и много горе, пре него што буде боље. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

Ima...

пре 5 минута, Vedran рече

Али имам примедбу на то што кажеш јер онда испада да се и ја и сви ми остали петљамо в. Милутину "и онима изнад њега" у посао, што свакако не стоји.

Meni je Leonov komentar delovao grubo. Ti si bio uzdržaniji. Možda je to moj utisak. 

пре 7 минута, Vedran рече

Ми ни по црквеном поретку ни по здравом разуму својим коментаром не можемо да се "петљамо" у њихове одлуке, нити пак да вршимо било какав утицај, јер ту власт једноставно немамо. Али оно што имамо јесте слобода да као чланови Цркве одговорно размишљамо и разговарамо. 

Tako je. Sa akcentom na odgovorno. Dakle, da ponovim, meni su tvoji komentari delovali uzdržano, a Leonovi nepotrebno grubi.

пре 11 минута, Vedran рече

Што се тиче евентуалне "промене курса" Архим. Никодима, барем што се мене тиче, ја не знам какав би то курс био, раније или сада. Моје интересовање, да тако кажем, за његов рад је више наметнуто него стварно. Наметнуто зато што просто до мене долазе његови материјали, што говори о његовој присутности у јавној Црквеној сфери. Али то интересовање је искључиво мотивирано жељом да расудим и оценим, колико могу, ради себе, да ли је оно што од њега читам и чујем, православље или не. Струје и курсеви ме не интересују. 

Naravno, radiš po savesti. 

Ništa neobično.

пре 12 минута, Vedran рече

А полазим од претпоставке (можда нетачне?) да и остали који коментаришу, барем већина, имају сличан став. Јер уосталом, сви смо део једног истог Тела.

Jesmo deo istog Tela. Ako misliš konkretno na komentatore ove teme, mislim da delimo slične stavove. Ali je možda razlika u pristupu. Ako misliš uopšte na forumske članove koji su aktivni, e tu već ima svašta. Što si imao priliku da vidiš i sam.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Vedran рече

Али морам признати да поред жеље за оптимизмом, ја мислим да се то неће смирити, барем не у неко догледно време. И бојим се да ће бити још и много горе, пре него што буде боље. 

Čas i ja mislim da je tako, čas pokušavam sebi da ulijem nadu da neće biti mnogo gore nego što jeste...

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Ivan Marković рече
пре 28 минута, Vedran рече

Ima...

пре 17 минута, Ivan Marković рече
пре 28 минута, Vedran рече

Али имам примедбу на то што кажеш јер онда испада да се и ја и сви ми остали петљамо в. Милутину "и онима изнад њега" у посао, што свакако не стоји.

Meni je Leonov komentar delovao grubo. Ti si bio uzdržaniji. Možda je to moj utisak. 

А можда и Леон и Никодим имају историју. :smeh1:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Vedran рече

А можда и Леон и Никодим имају историју. :smeh1:

Pa ako se ne varam, obojica su svojevremeno bili u istoj eparhiji. Leon osto, Niki ošo...to je sve što znam...:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

Мене брине то што се код Никодима на сајту све чешће појављују сновиђења. Она су сама по себи дискутабилна. Ако неко хоће да верује у њих приватно, то мене не интересује, али оно што се њима имплицира је мени далеко озбиљније. Дао сам кратак коментар са много питања на последње сновиђење овде: 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...