Снежана Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 @Брка Жарковачки молим за одговор, да ли је Исус од рођења био свестан своје божанске природе и од кога је сазнао за свог Оца? Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ne znam šta me pitaš, da li nestovoreno veruje stvorenome koga je On stvorio? Preformuliši. пре 1 минут, Trifke рече Brko opasna i klizava tema. Mnoga su se koplja polimila na njoj. Нпр за Марију: јел Бог веровао у Марију (па се препуштао ризику и неизвености) или је знао шта ће Марија урадити (па је ишао без ризика и неизвесности)? Знам да је схоластичко питање и знам да се код Бога не рачунају наше психолошке категорије шта би било кад би било, али је занимљиво ... Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 10 минута, Брка Жарковачки рече Нпр за Марију: јел Бог веровао у Марију (па се препуштао ризику и неизвености) или је знао шта ће Марија урадити (па је ишао без ризика и неизвесности)? Знам да је схоластичко питање и знам да се код Бога не рачунају наше психолошке категорије шта би било кад би било, али је занимљиво ... Odlično pitanje. To je već pravo pitanje I ja mislim da se Isus Hristos od začeća sjedinio sa Marijom kao što se sjedinjuje I sa nama na Svetom Pričešću. Mi sa Njim ispravnije rečeno. Dakle prvo je dobio slobodnu volju od same Marije kao što to I nama dozvoljava pre nego što nam da svoje Telo I Krv. Posle toga nam više ništa ne veruje, nema potrebe Da dodam, nemoj da posle kaže neko da sam rekao da nam je ikada verovao, uvek je znao, jer pita. Лазар Нешић and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Evo da vam nesto ispovedim. Dugo mi je trebalo da ukapiram bogoslovlje Sv Kirila Aleksandrijskog i tek kada se pojavila ova tema koju je pokrenuo o Zoran (na cemu sam mu neizmerno zahvalan) mi je sinulo i zasto on toliko insistira na Bogocovecanskoj licnosti Gospoda Isusa Hrista u liturgiji i kada je u pitanju obozenje i sve ostalo. Nisam mogao da razumem zasto je odbijao nestorijansko delenje dvaju priroda u Hristu i pripisivanje razlicitih dejstava razkicitih priroda u zivotu Hristovom. Ako hocemo da razumemo sto nam Biblija i oci govore nesmemo ni jednoga trenutka da zaboravimo da je on Bogocovek. On se niucemu nije razlikovao od nas u svojoj ljudskoj prirodi kada je u pitanju spasenje coveka ali u svemu drugome jeste. Npr secam se kada sam pricao sa vladikom Atanasijem o tome zasto ga djavo kusa kada zna da nemoze da ga iskusa. Vladika mi jednstavno rece: zato sto je glup.To i jeste cinjenica. Bog nije dao spasenje u ruke coveku ni andjelu vec Bogocoveku i zato je spasenje sigurno kao sto je sigurno bilo i sve sto se tice Njegovog zivota. Neznam da li me razumete ali eto ja tako razumem stvari. Лазар Нешић, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 7 минута, Брка Жарковачки рече Нпр за Марију: јел Бог веровао у Марију (па се препуштао ризику и неизвености) или је знао шта ће Марија урадити (па је ишао без ризика и неизвесности)? Знам да је схоластичко питање и знам да се код Бога не рачунају наше психолошке категорије шта би било кад би било, али је занимљиво ... Ja se drzim ovog stiha u tom tvom pitanju mada ces moje dublje razmisljanje o tome naci u onome sto ukratko napisah . Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno. Лазар Нешић, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 U onom tekstu gde govorim o Kirilu i saboru sam omaskom kazao da su prirode smesane. Ispravka: nesmesane! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 16 минута, Снежана рече молим за одговор, да ли је Исус од рођења био свестан своје божанске природе и од кога је сазнао за свог Оца? Не знам шта су предање и оци тачно говорили о овоме, али ми на прву лопту падају Лука и Јован, јеванђеља; код првог имамо да је Исус растао, развијао се, итд; код Јована нема тога него из неба па у ребра. Лично ми је Јован омиљена књига Светог Писма, тако да верујем да је Исус био свестан и да је знао за Оца од самог Оца. С друге стране, једна од омиљених слика ми је Христос Вечно Дете, или Isucan (Исушчић), како га је звала света Ита Ирска. Свиђа ми се та идеја Бога Детета, малог бејби Исуса. Ипак, треба ово проверити и са осталим мишљењима, ово је више моје веровање него знање ствари ... Ведран*, Trifke, Жика and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 12 минута, Брка Жарковачки рече јел Бог веровао у Марију (па се препуштао ризику и неизвености) или је знао шта ће Марија урадити (па је ишао без ризика и неизвесности)? из вер је настало сазнање, није постојало или или Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 7 минута, Trifke рече Ja se drzim ovog stiha u tom tvom pitanju mada ces moje dublje razmisljanje o tome naci u onome sto ukratko napisah . Phil 2:13 Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno. Zanimljiv je bio I na suđenju kad ga Pilat pita, da li zna da ima moć da Ga oslobodi ili da mu oduzme život, a Isus mu odgovora da Pilat nema vlast te da mu šta god učinio Otac to dopušta, jer niko nad Sinom vlast nema. Zoran Đurović, Trifke, Лазар Нешић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 6 минута, Снежана рече из вер је настало сазнање, није постојало или или Можда је и тако; иако лично не мислим на тај начин: вера је за мене поптпуно слепило што се тиче било каквог знања, сазнања и сигурности. Вера је као да се бациш у амбис без дна и чекаш шта ће бити. Радикално препуштање неизвесности. Чекање на неодређено. Није скок са столице на под - то би већ било знање. Наравно, можда је Божије поверење у човека другачије, овако како ти кажеш. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 часа, Тања1 рече Gospodjo @Svetlana Pecin-Saraguda vi tri muve muvate jednim udarcem, citirajuci mene! Eto koliko postujete sagovornika i ljude kojima se obracate! Znala sam da cete se dohvatiti najzgodnijih drzavnika na forumu! Mada je meni najzgodniji ovaj psihijatar @Ведран sto ga otac Zoran zove vragolan. Razocarali ste me Saraguda, verovala da ste pomogli pravoslavno BEZUSLOVNO! Budala veruje u svasta. Šta je Vedran još i zgodan??!!Kako znaš??! Trifke, Zoran Đurović, Тања1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Zanimljiv je bio I na suđenju kad ga Pilat pita, da li zna da ima moć da Ga oslobodi ili da mu oduzme život, a Isus mu odgovora da Pilat nema vlast ne da mu šta god učinio Otac to dopušta, jer niko nad Sinom vlast nema. Ma ne samo to. Imas tekst gde on kaze da o casu tome nezna ni Sin do samo Otac, pa Otac je moj veci od mene i td. Bez stalnog drzanja i verovanja u svesti da je On Bogocovek mi smo pukli kod tih tekstova. Cini mi se da smo u opasnosti da posmatramo Boga kao nekog koji nesto saznaje zato sto je Hristos uzeo ljudsku prirodu. Bog nema sta da saznaje i Bocovek Hristos nije novo iskustvo za Boga. To stalno moramo da imamo na umu. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 минута, Брка Жарковачки рече Наранво, можда је Божије поверење у човека дугачије, овако како ти кажеш. па шта знам, али толика луда љубав Божија према нама мора да има основ у превеликом поверењу у нас. Жика, Zoran Đurović, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Управо сада, Trifke рече Ma ne samo to. Imas tekst gde on kaze da o casu tome nezna ni Sin do samo Otac, pa Otac je moj veci od mene i td. Bez stalnog drzanja i verovanja u svesti da je On Bogocovek mi smo pukli kod tih tekstova. Cini mi se da smo u opasnosti da posmatramo Boga kao nekog koji nesto saznaje zato sto je Hristos uzeo ljudsku prirodu. Bog nema sta da saznaje i Bocovek Hristos nije novo iskustvo za Boga. To stalno moramo da imamo na umu. Obrati pažnju na ono što velim, da je uzrastao... On već kao dete ima svest da je Sin Božji ali u zrastu za to dete.... Šta ću reći, bezbrižan je, vlast je, Otac stoji u Njemu, Sveti Duh na Njemu.... Uzrasta nas da nauči da budemo bezbrižni I da znamo kao sinovi Božji čiju vlast imamo I Ko je naš Zakon. Sve što ti e dešava Božje je dopuštenje, pa suđenje pred Pilatom iz Isusovih reči jasno je svedočenje Božje vlasti nad svakim čovekom. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 U jednom predavanju vladika Atanasije kaze da je Hristos jedino novo pod sunce. I to je jedina istina ali novo za nas. Tesko je i opasno govoriti o Hristovoj veri ili neveri jer nemamo to iskustvo ali po blagodati cemo jednoga dana imati iskustvo Bogocoveka. Do tada pred mnogim pitanjima moramo cutati. Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука