Ведран* Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 5 часа, dragisa рече njemu je odlazak u nebiće moja nebuloza... šta sa njim razgovarati??? Узалуд се надаш небићу. Има ли овде атеиста да с тобом запевају "узми све што ти живот пружа јер данас цвет сутра увела ружа"? Решило би то проблем многих, али Бог није мачка да направи лоптицу, па кад се с њом поигра да је разбуца у небиће. Матусал, Жика, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 28, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 9 часа, Bokisd рече "Предзнан је, дакле, Христос не по ономе што је по природи био за Себе, него по ономе чиме се јавио, по домостроју спасења ради нас, поставши (то) доцније" 5. Ако неко каже да је Сина по предвиђању био пре Марије, а није био у Бога рођен од Оца пре векова, и да није Њиме све приведено у биће, да буде анатема (Εἴ τις κατὰ πρόγνωσιν πρὸ Μαρίας λέγοι τὸν υἱὸν εἶναι καὶ μὴ πρὸ αἰώνων ἐκ τοῦ πατρὸς γεγεννημένον πρὸς τὸν θεὸν εἶναι καὶ δι' αὐτοῦ γεγενῆσθαι τὰ πάντα, ἀνάθεμα ἔστω). Где сте врачаре и вигдовњаци? Како сркнусте анатему?! Ваш омиљени лајт мотив је анатемисан: Син предвиђен, прогнозиран (κατὰ πρόγνωσιν); гледајте шта вам Оци веле: Син је реално постојао а не као нацрт! Није му била потребна Марија да би реално постојао. Овде свакако не може бити речи о Логосу, јер неће ваљда њега Отац да предвиђа, прогнозира?! Реч је о Ис Хс, а он је Богочовек, онај од крви и меса. Е, сада, сваки који каже да тај Богочовек није реално постојао до рођења од Марије, него у промислу, анатема је! Жика, Volim_Sina_Bozjeg, Снежана and 3 осталих је реаговао/ла на ово 2 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 27 минута, Zoran Đurović рече Син предвиђен, прогнозиран (κατὰ πρόγνωσιν); гледајте шта вам Оци веле: Син је реално постојао а не као нацрт! Није му била потребна Марија да би реално постојао. Овде свакако не може бити речи о Логосу, јер неће ваљда њега Отац да предвиђа, прогнозира?! Реч је о Ис Хс, а он је Богочовек, онај од крви и меса. Е, сада, сваки који каже да тај Богочовек није реално постојао до рођења од Марије, него у промислу, анатема је! Падре, да ли ово можемо да говоримо само хипотетски? Мислим на то када кажете "није му била потребна Марија да би реално постојао". Мени је страно да говоримо о Христу мимо оваплоћења. Дакле Христу није потребна мајка, да би био реалан. Да. Али нама је потребно да Он има мајку Марију, јер га ми тако познасмо као јединородног Сина, превечног Бога. Тако да, када говоримо о Њему, говоримо само кроз оно како нам се Он сам откри, оваплоћењем. И због тога је све ово о преднацртима бесмислица, ако се тумачи на начин како ови наши опоненти тумаче, као слике, симболе, предвиђања, и слично. Јер та стварност о којој они говоре, у којој Тројица предвиђа Христа, свет, човека, итд., и такво схватање јесте продукт фикције. Зашто то кажем? Зато што то није оно што је нама откривено. Тој стварности ми немамо приступа. Нама се роди отроча младо превјечни Бог. И то је оно што знамо. kopitar, Матусал, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 1 сат, Ведран* рече Мени је страно да говоримо о Христу мимо оваплоћења. Дакле Христу није потребна мајка, да би био реалан. Koliko razumem On se sa Marijom sjedinio na takav način što se ovaplotio od Duha Svetoga I nje same. Začetak u Mariji je Sinovo rođenje od Oca I Marija rađa Bogočoveka koji uzrasta vraćajući se Ocu, radi svoje ikonomije I uzrastanja čoveka, primanja čoveka u Oboženo stanje, On sam je Obožen već od začetka. Mariju označavaju čini mi se kao Sasud Duha Svetoga... Premudrost Božja Sin Isus Hristos od Oca rođen pre svih vekova je tako rođen u toj drugoj večnosti o kojoj smo govorili I tim rođenjem je začet u Mariji. Taj isti Isus Hristos je Vaskrsli I jeste pre Marije, čak toliko pre da starog adama sazda od Praha zemaljskog I udanu mu duh životni. Dakle taj Isti Isus Hristos jeste I Onaj kroz koga je sve privedeno iz nebića u biće, kroz koga su stvoreni vekovi. Njegovim rođenjem je suštinski nebiće prešlo u biće a to se nama otkrilo mnogo kasnije ako gledamo temporalno. Zoran Đurović, Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 1 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 часа, Zoran Đurović рече пре 2 часа, Zoran Đurović рече "Предзнан је, дакле, Христос не по ономе што је по природи био за Себе, него по ономе чиме се јавио, по домостроју спасења ради нас, поставши (то) доцније" Где сте врачаре и вигдовњаци? Како сркнусте анатему?! Ваш омиљени лајт мотив је анатемисан: Син предвиђен, прогнозиран (κατὰ πρόγνωσιν); гледајте шта вам Оци веле: Син је реално постојао а не као нацрт! Није му била потребна Марија да би реално постојао. Овде свакако не може бити речи о Логосу, јер неће ваљда њега Отац да предвиђа, прогнозира?! Реч је о Ис Хс, а он је Богочовек, онај од крви и меса. Е, сада, сваки који каже да тај Богочовек није реално постојао до рођења од Марије, него у промислу, анатема је! dakle: пре 11 часа, dragisa рече Anatema na sv.Maksima Ispovednika!!! Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 14 минута, dragisa рече dakle: Zbog nas je postao to docnije a po prirodi je to sve vreme ali ti to ne razumeš. Taj deo makar razumem. A prioda mu je Bogočovečanska. Матусал, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 часа, Ведран* рече пре 3 часа, Zoran Đurović рече Падре, да ли ово можемо да говоримо само хипотетски? Hoću reći I jeste I nije hipotetički zavisi od prirode pitanja. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Koliko razumem On se sa Marijom sjedinio na takav način što se ovaplotio od Duha Svetoga I nje same. Začetak u Mariji je Sinovo rođenje od Oca I Marija rađa Bogočoveka koji uzrasta vraćajući se Ocu, radi svoje ikonomije I uzrastanja čoveka, primanja čoveka u Oboženo stanje, On sam je Obožen već od začetka. Mariju označavaju čini mi se kao Sasud Duha Svetoga... Premudrost Božja Sin Isus Hristos od Oca rođen pre svih vekova je tako rođen u toj drugoj večnosti o kojoj smo govorili I tim rođenjem je začet u Mariji. Taj isti Isus Hristos je Vaskrsli I jeste pre Marije, čak toliko pre da starog adama sazda od Praha zemaljskog I udanu mu duh životni. Dakle taj Isti Isus Hristos jeste I Onaj kroz koga je sve privedeno iz nebića u biće, kroz koga su stvoreni vekovi. Njegovim rođenjem je suštinski nebiće prešlo u biće a to se nama otkrilo mnogo kasnije ako gledamo temporalno. Моје питање се односило на начин богословствовања о овој теми. Не тиче се начина оваплоћења и импликација. Мени је без додатних објашњења реченица "није му била потребна Марија да би реално постојао", непрецизна и може бити вишезначно схваћена. А мислим да нека од тих схватања могу бити и погрешна. Trifke, Матусал, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Hoću reći I jeste I nije hipotetički zavisi od prirode pitanja. Ово не разумем. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 46 минута, Ведран* рече Ово не разумем. Ako je pitanje da On zavisi od Marije i da je Marija uzrok Njegovog rođenja, onda nije pogresno reći da mu Marija ne treba da bi imao telo. Marija je Bogorodica a Isus je dobio telo od Marije jer je On tako želeo i izrazio takvu volju. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мина м Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 Видим да је ово једна од популарних и развијених тема на форуму. Мени непозната и компликована ми тумачења, јер је асоцијативно поље у којем се крећу учесници далеко од мог искуства.Да ли ми можете препоручити литературу и ауторе који су се бавили темом? Праштајте Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 12 минута, мина м рече Видим да је ово једна од популарних и развијених тема на форуму. Мени непозната и компликована ми тумачења, јер је асоцијативно поље у којем се крећу учесници далеко од мог искуства.Да ли ми можете препоручити литературу и ауторе који су се бавили темом? Праштајте Probaj da citas samo ono sto je o Zoran pisao i to onde gde vidis da to postavljao kao clanak. Imas dosta citata otaca na ovoj temi. To je ono sto bih ja mogao da ti preporucim. мина м and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мина м Написано Јануар 28, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 2 минута, Trifke рече Probaj da citas samo ono sto je o Zoran pisao i to onde gde vidis da to postavljao kao clanak. Imas dosta citata otaca na ovoj temi. To je ono sto bih ja mogao da ti preporucim. Хвала..мада. цитати...некад збуњују јер су ван контекста..Има једно питање које ме увек подсети на то колико мало знам Оно кад су питали ученици: Рави, где је стан твој? (тако некако било, или сам погрешила) Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 28, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 15 часа, Ведран* рече Душо, ја сам психолог. Тако да све што ти рекох можеш да прихватиш и као бесплатну консултацију. Тебе учи психологији, мене теологији. Чему ли би учила Рока Сифредија? Ведран* and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 28, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 28, 2018 пре 14 часа, Ведран* рече Ја би их послао у Подмаине на детоксификацију. Тамо вода није скупа. Осликаћу Рафи олтар ако пристане да ове прими на месец дана... Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука