Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

1. Арапска поезија

2. Даглас Адамс - аутостоперски водич кроз галаксију

3. Андрићев азбучник

4. Шекспир - Сонети

5. Чехов - Приповетке

6. Џон Гроган - Марли и ја

7. Маргарет Форстер - Дневник једне обичне жене

8. Серен Кјеркегор - Понављање

9. Тагоре - Градинар

10. Иван Токин - Најнормалнији човек на свету

11. Антологија румунске поезије

...то тренутно читам... месецима...а у ствари блејим на форуму и на ФБ

12:smeha: 12:smeha: 12:smeha:

Joj ja se Tagoreu svako malo vracam :D :good2: za izbor

Ja zaista nemam mnogo da ti ponudim...par toplih zagrljaja, čistu dušu i jedno maleno ali verno srce...imam i kofer pun ljubavi i dva jastuka, pomalo već stara...ali se još oseća miris mojih snova...nemam ja mnogo na dlanu...par suza i jutarnju rosu kojom budim svoje lice...jedan osmeh i oči pune nade... :)

Подели на овим сајтовима

Sinoc sam zavrsila "Da dvoje jedno budu- Pravoslavni brak i porodica" a danas sam pocela "Igru Andjela" Ljiljane Habjanovic, po preporukama forumasa :aplauz:

Ja zaista nemam mnogo da ti ponudim...par toplih zagrljaja, čistu dušu i jedno maleno ali verno srce...imam i kofer pun ljubavi i dva jastuka, pomalo već stara...ali se još oseća miris mojih snova...nemam ja mnogo na dlanu...par suza i jutarnju rosu kojom budim svoje lice...jedan osmeh i oči pune nade... :)

Подели на овим сајтовима

Српско народно стваралаштво. Овде има доста тога, па ко је планирао да чита, а из неког разлога није могао да нађе:

http://www.umotvorine.net/sr/home/index/%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Protojerej Torik - Flavijan Život se nastavlja

Sv Jovan Zlatoust - Slava Gospodu za sve

Luka Mičeta - Stefan Nemanja

A na stolu strpljivo čeka "Carica Aleksandra F.Romanova - O braku i porodičnom životu".

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

"Igru Andjela" Ljiljane Habjanovic,
po meni , njena najbolja knjiga....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

auuu...sve neka oziljna literatura..... :0212_rolleyes: ja trenutno citam Zov andjela od Gijoma Musoa..... :)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Презвитер Оливер Суботић: Дигитални изазов – путеви хришћанства у цивилизацији бинарног кода

oliver_subotic_digitalni_izazov_naslovna

Најновија књига презвитера Оливера Суботића Дигитални изазов, објављена у издању ку­ће Бернар, прави је „изазов“ за српско читалаштво. Као и прет­ходне студије о. Оливера, и ова књига прија духу и срцу читаоца и придобије му пажњу толико да се чита у једном даху. Иако није написана у штуром академском маниру, што је и био ауторов циљ, дело обилује дубоким интелекту­алним увидима о. Оливера, који се не устручава да своје богослов­ске ставове стави на суд, пре све­га, Оцима Цркве, а онда чувеним мислиоцима нашег века, какав је Мартин Хајдегер, Зигмунд Ба­уман. Ипак, оно што је највред­није, по нама, у овој књизи, јесте ауторово расуђивање у погледу проблематике којом се бави, из угла сопственог искуства. Лични, пре свега хришћански, а потом и свештенички и, на крају, опит ин­форматичара, дају посебну драж овом делу. Јер у свету бинарне ци­вилизације, која је тема ове књи­ге, много је изрекламираних ми­шљења, блогерске дијалектике, твитерских стослова, а тако мало личног, тј. истинског искуства.

Бинарна цивилизација, коју ау­тор овде анализира, јесте наше доба које својим техничких достиг­нућима чини да један потпуно имагинаран свет постане стваран толико да му успева да завла­да нама, а да тога нисмо ни све­сни. Опасност тог света коју нам аутор, освешћује крије се у њего­вом позивању на „учествовање“. Међутим, учествовање и прису­ствовање у том свету, у ствари је наше потпуно одсуствовање из свакодневног, па онда и црквеног живота. Наводно, друштвени свет а у суштини асоцијалан, тобоже колективан а у ствари крајње ин­дивидуалан. Мобилни телефони, телевизија, рекламе, друштве­не мреже, видео игрице, постају модус нашег постојања, па, како аутор примећује, попримају он­толошке димензије. Ми смо им потпуно посвећени. Заправо, би­нарна цивилизација фалсификује црквени начин постојања. Пози­ва на заједницу, активност, етос, укида границе простора и време­на, нуди лек бесмртности, па има и своју модернистичку есхато­логију, зачиње идеју електронске Цркве, а то све може да пољуља темеље наше изворне црквено­сти. Несумњиво, ово је изазов за нас савремене хришћане.

Изазови – οἰ ἐρεθισμοί у тер­минологији раних Отаца Цркве православног Истока (нпр. Ата­насија Великог и Василија Вели­ког) подразумевали су „авантуре“ духа које човеку приређује њего­во сопствено тело, путем пожуде, страсти, маштања. Изазов је, за­право, провокација нашег бића од стране света фантазије који жели да искуша нашу веру. Отуда, како аутор указује, Дигитални изазови, колико год футуристички звуча­ли, држе се свог изворног пола­зишта на које су нам указивали учитељи Цркве. Они превасход­но делују на чулни и имагинарни ниво нашег бића. Звучи апстракт­но позивати се на аскетске Оце Цркве старије и новије историје, када се говори нпр. о фејсбуку, и при том као решење за ова техно­лошка искушења понудити једну исихастичку теологију. Али након озбиљних анализа аутор доказу­је да то и јесте кључ за правилно разумевање бинарне цивилизаци­је, коју с правом поставља на ниво антрополошког или, још тачније, црквеног проблема, што у својој основи она и јесте.

Овде је потребно напоменути да др Оливер Суботић није саблажњен. Он говори о позитивним аспек­тима савремене технологије, ко­ји олакшавају црквену мисију. С поштовањем говори о право­славним интернет порталима, „сајбер“ духовницима као успе­шним мисионарима, о предности­ма електронске верзије Библије и молитвеника на Ајподу. Међу­тим, у једноме је аутор искључив, а то је у становишту да живи Бог и Његова Црква не могу имати виртуелну имитацију. Зато се, презвитер Оливер на много ме­ста у овој књизи позива на чуве­но библијско место, које је уједно аутентично искуство Цркве, „До­ђи и види“ (Јн 1, 46). То је запра­во позивање на сâм живот који је имун на copy­paste логику.

Коначно, читајући ову изврсну књигу др Суботића, питали смо се много пута, како би велики учи­тељи Цркве расуђивали о овоме што нас данас дигитално „изази­ва“. Одговор би био измишљен, а то би већ била тековина бинарне цивилизације. Но, оно што је ре­ално, а то је да се ове књига мо­же читати са Добротољубљем, јер оставља исте духовне ефекте. За­то, са великим задовољством пре­поручујемо је свакоме на читање.

Илија Ј. Ромић

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Црква, Беседа, па кафа са пријатељима. Ово сам данас узео (Боготражитеља сам већ читао, али сам поклонио књигу, па сам је узео опет).

Сутра почињем са читањем.

img20150314193122.jpg

Подели на овим сајтовима

gallery_15281_128_947824.jpg

Одушевљен сам овом књигом и читам је полако писмо по писмо више пута јер и ако су та писма писана пре више од педесет година , где Владика николај одговара одговара на питања и недоумице тадашњи људи , она су итекеко и данас актуелна и из сваког одговора Владике Николаја има много тога да се научи.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Архимандрит Лазар (Абашидзе)
МУЧЕЊЕ ЉУБАВИ
Келејни записи

2392355.png?257

Књига коју сте управо отворили вероватно је најнеобичнија и најнеочекиванија од свих које су се током последње деценије издавале у руским православним издавачким кућама. У поднаслову је названа `Записи из келије`, и, жанровски гледано, понајвише је управо таква. Међутим, по унутрашњем садржају, она је толико личног и, истовремено, искреног и отвореног карактера, да понекад више личи на исповест, и зато се чини да њен назив - `Мучење љубави` - максимално тачно изражава њену унутрашњу суштину. У њој се под танким покровом речи не крију толико расуђивање и мисао, колико живо осећање, бол срца, зној, сузе и крв...

Подели на овим сајтовима

МУЧЕЊЕ ЉУБАВИ
jel`ti se dopada....? :D

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

jel`ti se dopada....? :D

Један од првих утисака је био... :unbelieveble: Па други, трећи... Ово је књига по мом укусу. Хтео бих толико тога да цитирам и поделим са форумашима али не знам шта бих пре. Ето књигe па је прочитајте целу! :D

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...