Jump to content

Млађи основци посебно изложени насиљу на интернету

Оцени ову тему


Препоручена порука

Млађи основци посебно изложени насиљу на интернету

Већина истраживања о сајбер насиљу фокусирала се углавном на адолесценте. Међутим, ново истраживање које је испитало коришћење мобилних телефона међу децом од трећег до петог разреда основне школе, показало је да је тај узраст нарочито подложан овој пошасти.

Студија која се бави овом темом представљена је Америчкој националној академији за педијатрију у Чикагу. Истраживачи су прикупили податке анкетирајући више од четири и по хиљаде ученика од трећег до петог разреда, у периоду од 2014. до 2016. године. Око 9,5 процената деце пријавило је да су жртве насиља на интернету.

Истраживање је показало да су сајбер насиљу веома изложени ученици трећег и четвртог разреда основне школе
Истраживање је показало да су сајбер насиљу веома изложени ученици трећег и четвртог разреда основне школе
Др Елизабет Ингландер, професорка психологије са Државног универзитета Бриџвотер, изјавила је да родитељи често наводе предности давања мобилног телефона детету, али да давање тих уређаја мањој деци има и непредвиђене ризике, што показују и резултати истраживања.

 

Поседовање мобилног телефона пријавило је 49,6 посто ученика трећег, четвртог и петог разреда. Власници мобилних телефона у трећем и четвртом разреду често су пријављивали да су жртве сајбер насиља. У сва три разреда, више власника мобилних телефона признало је да су и сами чинили ту врсту насиља.

Истраживачи истичу значај одлуке да ли детету треба дати мобилни телефон
Истраживачи истичу значај одлуке да ли детету треба дати мобилни телефон
Др Ингландер истиче да истраживање треба да буде подсетник за родитеље да узму у обзир и ризике и користи када одлучују да ли ће детету основношколског узраста дати мобилни телефон. „У најмању руку, родитељи могу да разговарају са дететом о тој теми, укажу му на одговорности које иду уз поседовање мобилног уређаја и упознају га са општим правилима комуникације у тој друштвеној сфериˮ, навела је она.

 

Приредила: Татјана Цвејић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...