Jump to content

"За Христољубиву војску" - Сарадња између ВФЦ „Застава филм“ и Телевизије Храм


Препоручена порука

У Конференцијској сали Дома Војске Србије потписан је Уговор о сарадњи између ВФЦ „Застава филм“ и Телевизије Храм којим се регулишу обавезе у припреми и реализацији емисије „За Христољубиву војску“ на тој новој, а већ веома запаженој телевизији. 

GST_2759.JPG

Уговор су потписали главни и одговорни уредник Телевизије Храм протојереј стафровор Стојадин Павловић и директор Војнофилмског центра „Застава филм“ потпуковник Горан Иконић.

GST_2768.JPG

Свечаном потписивању су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, начелник Управе за односе с јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић и начелник Одељења за верску службу Управе за људске ресурсе ГШ ВС пуковник Саша Милутиновић.

GST_2750.JPG

Како смо сазнали од уредника емисије „За Христољубиву војску“ Славољуба Марковића, потпуковника у пензији, превасходни циљ емисије је информисање шире јавности, а посебно припадника Министарства одбране и Војске Србије, о верској служби и животу у војсци, те неговање духовних и моралних вредности и традиција српске војске.

GST_2745.JPG

- Кроз различите садржаје у три информативне рубрике, емисија ће континуирано да доприноси најважнијем циљу а то је развој оперативних способности Војске Србије, пре свега кроз неговање моралних и духовних вредности и поштовање верских права свих њених припадника.

Славна традиција српске војске је неисцрпан извор материјала за емисију и драгоцено надахнуће данашњих и будућих бранилаца отаџбине, рекао је уредник Славољуб Марковић.    

logo.png  BanerTVHram.png

 

View full Странице

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Аутор и уредник: Славољуб М. Марковић

Јеромонах Игњатије Шестаков, сабрат Сретењског манстира у Москви говорио је о односу Руске православне цркве према рату, Великом Отаџбинском рату, верском животу у Руској војсци, изложбама о Светом Цару Николају и царској породици и о новим књигама протојереја Андреја Ткачова које су објавили српски издавачи. Овај неуморни прегаоц на пољу историје, културе и неговања сарадње Руса и Срба наглашава да је то један народ и на можемо једни без других.

У наставку емисије је прича о некадашњем војном манастиру Свете Петке - Иверица у Сићевачкој клисури, што је јединствен пример у Српској Православној Цркви и у православном свету уопште.

 

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Уредник и аутор: Славољуб М. Марковић

Осма емисија "За Христољубиву војску" посвећена је помоћницима војних свештеника, новој специјалности у Војсци Србије која је уведена васпостављањем верске службе. Заставник Радоња Вућић, помоћником главног војног свештеника, појаснио је задатке и обавезе подофицира који обављају ту специфичну дужност, а забележили смо и причу из Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу где су они недавно били на обуци у појању.
У другом делу емисије, представили смо Параклис Светог краља Милутина у Дому Војске Србије, некадашњем ратничком дому. Саговорници су нам били протојереј Небојша Тополић и пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра "Одбрана".

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Аутор емисије: Славољуб Марковић

У деветој емисији ЗА ХРИСТОЉУБИВУ ВОЈСКУ можете да видите разговор са пуковником Стевицом Карапанџином, директором Медија центра Одбрана о Дому Војске Србије, некадашњем Ратничком дому, делатностима те установе и плановима за будући рад. Посебно је занимљиво представљање Галерије великана у холу Дома војске, куће српског војног етоса.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

Православно схватање рата тема је десете емисије ЗА ХРИСТОЉУБИВУ ВОЈСКУ. Разговарали смо са проф. др Бориславом Гроздићем, пуковником у пензији који је својевремено у својој књизи "Православље и рат" разматрао тај проблем. Повод за разговор је недавно објављени зборник са серије предавања под заједничким називом ПРАВОСЛАВЉЕ И РАТ у организацији Института за филозофију и друштвену теорију.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Са епископом пакрачко-славонским Господином Јованом Ћулибрком разговарали смо о његовој недавној посети Мисији UNIFIL у Либану и помоћи коју је у име Српске православне Цркве и Војске Србије уручио манастиру светог Маманта у Дер Мимесу и локалној цркви Светог Архангела Михаила. Наравно, неизбежна тема била је његова сарадња са падобранским јединицама Војске Србије,чији је припадник резервног састава, али и искуства у сарадњи са руским падобранцима и италијанском падобранском бригадом Фолгоре која је због заштите Пећке патријаршије и Дечана 2004. године одликована Орденом Светог Саве.

Аутор и уредник: Славољуб М. Марковић

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Гост емисије „За Христољубиву војску'' био је историчар Дејан Ристић. Тема емисије су војни меморијали и местима страдања из периода Балканских и Првог светског рата као специфичан појавни облик националног непокретног културног наслеђа. Чућете и занимљиве приче о градњи спомен-костурнице погинулима у Кумановској бици на Зебрњаку и споменика Незнаном јунаку на Авали који је изграђен на месту средњовековног града Жрнова.

Аутор и водитељ: Славољуб Марковић

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Други део разговора са историчарем Дејаном Ристићем посвећен је војним меморијалима и местима страдања из Другог светског рата и типологији, разноликости и бројности тог сегмента културне баштине који многи потпуно погрешно доживљавају као „нежељено наслеђе''. Зашто су војни меморијали из периода Другог светског рата донедавно били запуштени, а неретко и потпуно девастирани? Зашто Србија нема адекватно спомен-обележје посвећено страдалима у ратовима деведесетих година? Да ли је спомен-обележје посвећено том периоду, које се налази код железничке станице у Београду, слика нашег односа према жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990-1999. године, само су нека од питања на која смо пукушали да дамо одговор у овој емисији.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

У новом издању емисије ЗА ХРИСТОЉУБИВУ ВОЈСКУ са проф. др Бориславом Гроздићем, некадашњим професором војне етике на Војној академији, отварамо још једну занимљиву, суштинску али и умногоме парадоксалну тему коју секуларна етика не разматра. Реч је о СВЕТИМ РАТНИЦИМА, специфичној појави хришћанске етике чије изучавање данас, има посебан значај за духовну и моралну обнову српске војске. 

Посебан значај има и за нашу емисију као редовна рубрика у којој подсећамо на подвиге светих војсковођа и војника које прославља наша Света Црква.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...