Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Grizzly Adams рече

Не знам за Хариса и не би да мешам научне теорије. Што се атеизма тиче, питање је само колико је човек доследан. Ако је доследан онда долази до закључка да живот нема апсолутно никаквог смисла и да је безвезе радити било шта. Ти си само један привремени биохемијски процес који ће престати за који дан, месец или годину и то је то. Свака активност је бесмислена. Нити нека активност има било какву већу вредност од друге. Разум је још једна бесмислица, у суштини парадокс. Шта уопште вреди размишљати о било чему. Једина сврха разума је да те мучи јер си свестан своје пролазности. Ако одлучиш да будеш свесно биће онда можеш само да "чекаш смрт" или можеш да одлучиш да се замајаваш неким игрицама у међувремену...

Није лако бити атеиста.

E na ovo sam mislio samo sto si ti to lepse srocio ??

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 17 минута, Филозоф рече

pa ne znam stvarno kako drugacije da shvatim ono sto si napisala haha

Не знам ни ја понекад. 12:smeha: 

Па оно, контам да човек свакако треба да размишља и промишља, али с друге стране није толико ни битно. Имала сам у мислима Франклову "Man's search for meaning" и контам да ни конкретно "да" ни конкретно "не" на било које питање не игра суштинску улогу, тј. ниједан одговор, ма колико тачан и прецизан био, не мора нужно да утиче на то да се нешто у човеку промени и натера га да склизне у нешто. Најупечатљивији ми је пример из дела о Лазаревом васкрсењу:

Цитат

Онда многи од Јудејаца који бијаху дошли Марији, видјевши шта учини Исус, повјероваше у њега.

Неки пак од њих отидоше фарисејима и казаше им шта учини Исус.

Ето, сви су видели шта се десило својим очима, и опет има простора за различит став.

Да закључим - не слажем се због речи "неминовно" коју си користио. :D

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Grizzly Adams рече

Бејах некад млађан атеиста и то је била моја филозофија. :)

Moj problem je druge prirode. Jednostavno ako sam iskren prema sebi ne mogu da prihvatim nijedno religijsko ucenje, a sve sam dalji i od pravoslavlja. A opet ovako suvi racionalizam jednostavno ubija u coveku zelju za zivotom

Подели на овим сајтовима

Не води нужно ни нихилизам у нихилизам...

Ако не прикачиш смисао ни за шта вечно, објективно и апсолутно, можеш се трудити да га креираш за себе и ближње, локално и глобално. А ако је све последица биолошке детерминисаности, понеко опет види себе као неког детерминисаног да рецимо смањује патњу око себе то кратко време свог смртног живота. Један од мојих најбољих пријатеља је овакав атеиста/нихилиста/штавећ.

Није лако али је баш људски.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

да рецимо смањује патњу око себе то кратко време свог смртног живота

Што? Вот`с д поинт?

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Ако не прикачиш смисао ни за шта вечно, објективно и апсолутно, можеш се трудити да га креираш за себе и ближње, локално и глобално.

Сваки такав покушај спада у оно што сам рекао - "замајавање" да нам прође време. Варка.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

image.jpeg.29f6814e58616dba86a72e9b7a68d6f3.jpeg

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Paradoksologija рече

Није лако али је баш људски.

:dobro: Уосталом, само хришћанин може бити true atheist. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Што? Вот`с д поинт?

Сваки такав покушај спада у оно што сам рекао - "замајавање" да нам прође време. Варка.

Па што мора да има поенте? Осим да укупно буде мање патње у кратким и пролазним животима. Разних замајавања има, нека имају позитивне последице, колико год оне биле ефемерне. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Grizzly Adams рече

Може мало више о овоме?

pa pre svega osim pravoslavlja retko koja mi je religijska ideja bila primamljiva uopste. Tj nije se uklapala u vecinu mojih stavova. Nemam ja ni sad toliki problem sa pravoslavljem kao filozofskom idejom tako da kazem, ali opet ukoliko ne mogu da poverujem u odredjene stvari onda ni ta filozofija nema poente

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

Па што мора да има поенте? Осим да укупно буде мање патње у кратким и пролазним животима. Разних замајавања има, нека имају позитивне последице, колико год оне биле ефемерне. 

ali cemu i te pozitivne posledice kad ce sve proci? iz perpsektive toga da smo svi mrtvi u buducnosti ne deluje preterano bitno da li je u svetu bilo patnje ili ne

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Зато што смо разумна бића. Потребно нам је да разумемо свет и шири смисао свега што радимо.

Али бојим се да смо опет дошли до наше омиљене теме... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...