Jump to content

Sekularnost u Srbiji

Avocado

Препоручена порука

пре 4 минута, Avocado рече

Ok. Poštujem tvoje mišljenje... samo što bi onda trebalo promeniti zakon i dozvoliti privatna groblja i propisivanje verskih ili ideoloških uslova... kao što više puta rekoh, nemam ništa protiv...

Само једно питање..

Да ли закон прописује да сви морају бити сахрањени на овим "државним" гробним местима или рецимо ја могу да тражим да ме моји потомци сахране на некој планини на земљишту, у мом власништву, које се у катастру води као ливада, пољопривредно земљиште или како год, или да ме кримирају и проспу негде? И да ли постоји разлика, рецимо да се леш мора покопати баш у гробном месту, а урна с пепелом може да се држи и у музеју? 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 94
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Lady Godiva рече

Само једно питање..

Да ли закон прописује да сви морају бити сахрањени на овим "државним" гробним местима или рецимо ја могу да тражим да ме моји потомци сахране на некој планини на земљишту, у мом власништву, које се у катастру води као ливада, пољопривредно земљиште или како год, или да ме кримирају и проспу негде? И да ли постоји разлика, рецимо да се леш мора покопати баш у гробном месту, а урна с пепелом може да се држи и у музеју? 

Svi moraju biti sahranjeni na groblju ili urna položena u rozarijum ili kolumbarijum na groblju... ili pepeo prosut na posebnom mestu na groblju predviđenom za to...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, RYLAH рече

Спроводе.

Al kad bi se gađali tramvajima...

Цитат

Одлично. Одеш у Нови Пазар и кренеш да се бориш да поштују правни поредак Републике Србије. Јер људи очигледно да имају проблема са тим да им се гробља мешају, а локална самоуправа поштује стање на терену.

Mogu to... mogu i da navedem to kao odličan primer kršenja sekularnosti i pišanja po pravnoj državi...

Цитат

Не знам који је мој вама атеистима и што се трипујете да је СПЦ толико моћна.

Ne mislim da je SPC moćna, već da su pravoslavni političari bahati jer im to sudovi dozvoljavaju...

Цитат

Али поновићу: поред православног, постоји и муслиманско гробље, а постоји и верски неутрално гробље. С тим што се на православном гробљу сахрањују и атеисти који би тамо да буду сахрањени, и то без икаквих проблема, само што не може баш циркус да се прави са споменицима (не знам како је на муслиманском гробљу, али и они вероватно имају то).

Ako imaju, isto važi i za njih.

Цитат

Тако је. Одлучује о тпиовима споменика. А овај тип споменика се не уклапа у решење на овом гробљу. О чему онда даље причамо?

Ja pričam o tome da pri odlučivanju o uslovima podizanja spomenika, nemaju pravo da donesu diskriminatornu odluku... nisam baš siguran o čemu ti pričaš...

Цитат

Твоје мишљење, на које имаш право.

Naravno... ne samo da vašom trpeljivošću imam pravo na to mišljenje... nego i imam i neizmernu sreću što nisu za sva groblja propisani ovi šatro arhitektonsko-urbanistički uslovi... a što da se samo na grobljima zaustavimo... treba svašta valjano urbanistički urediti...

Nego, jel ti arhitektonsko-urbanistički uslovi kažu nešto o latinici na spomenicima? Ne bi valjalo da se pismo ne uklopi arhitektonsko-urbanistički...

Цитат

Хтео си да укажеш да се ради о носиоцима јавних овлашћења и да их онда по томе сравниш.

... u odnosu na 4 konkretne stvari koje sam naveo kao irelevantne za odlučivanje o zakonitosti upravnog akta...

Цитат

С тим што си пропустио неколико ствари да истакнеш.

Ih pa mogu čitave knjige da se napišu o razlikama koje su bez uticaja na one 4 navedene konkretne stvari... ako je poenta samo da se nešto napiše, pa makar i irelevantno za diskusiju...

Цитат

По истој тој логици, Народна банка и јавно гробљанско предузеће су исто, ал некако се разликују.

Nisu potpuno iste... ali su u odnosu na one 4 stvari potpuno iste...

1. ni Narodna banka (kao i MUP ili groblje) ne bi smela da zaključi ugovor o zakupu sa uslovom da neku uslugu pruža samo pravoslavcima,

2. ni Narodnu banku ne bi opravdalo to što je interno propisala da će tu uslugu da vrši samo pravoslavcima na toj lokaciji,

3. ni Narodnu banku ne bi opravdalo što je na toj lokaciji objavila da važe ta pravila, pa su svi koji tu dođu šatro pristali na to,

4. ni Narodnu banku ne bi vadilo što u drugim filijalama ne diskriminiše, pa nepravoslavci mogu da odu u drugu filijalu.

Your point was?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Кад се вас двојица прегањате на тему секуларности, не знам да ли подсећа више на бокс или на балет, али је забавно пратити :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Кад се вас двојица прегањате на тему секуларности, не знам да ли подсећа више на бокс или на балет, али је забавно пратити :)

Na pravi boks između ozbiljnih takmičara... bijemo se do iznemoglosti i udaramo najjače što možemo... pa se posle meča volimo još više...

(nakon što ga nokautiram) ;):0414_feel:

Подели на овим сајтовима

Čitam ovu diskusiju pa mi pade napamet nešto što sam davno rekao.

I ovi što su sebe zvali "komunisti" i ovi što sebe nazivaju "pravoslavci" (a dobar deo njih je bio "komunista") ista sorta ljudi. Ma pljunuti.

Zapravo dok ti ne kažu kojoj ideologiji pripadaju (dok se priča o opštedruštvenim temama) ne bi pogodio ko je ko.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

A što se tiče same teme. Trebalo bi zakonski (na nivou države) dozvoliti ovo što su uradili u Pazaru i mirna bačka.

Svako svome jatu.

• Волим 1
пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, VaSa110 рече

A što se tiče same teme. Trebalo bi zakonski (na nivou države) dozvoliti ovo što su uradili u Pazaru i mirna bačka.

Svako svome jatu.

Pa glupo da ateisti i ostali nepravoslavni završe u paklu zbog pogrešnog znaka,bolje ovako vas saranimo sve lepo po PS :smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

A propo komunjara-pravoslavac  :))

Alo bre seljaku i moj ćale bio komunjara pa je sad pravoslavac....12:smeha:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, VaSa110 рече

Zapravo dok ti ne kažu kojoj ideologiji pripadaju (dok se priča o opštedruštvenim temama) ne bi pogodio ko je ko.

Е, ово је такође озбиљна тема. Овај Авокадо уопште не зна како да забави рају... 1324_womens Предлажем себе за уредника клуба. ;)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Моја идеја је да треба допустити приватна гробља и можда и сахране на приватним имањима уз поштовање одређених базичних безбедносно-хигијенских правила. И просипање пепела уз дозволу, готово свуда.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Avocado рече

Mogu to... mogu i da navedem to kao odličan primer kršenja sekularnosti i pišanja po pravnoj državi...

Нек је са срећом о чему се ради.

1 hour ago, Avocado рече

Ne mislim da je SPC moćna, već da su pravoslavni političari bahati jer im to sudovi dozvoljavaju...

А православни политичар је онај што каже да је православац? :))) Ма даааај, брате. Па онда су Расим, Суљо и Муфти муслимански политичари по тој логици :) А онда су Чеда и Вучић вероватно атеистички политичари, пошто се тако јавно и декларишу. Ако бисмо тако гледали, онда су атеистички политичари најбахатији :))) Онда Црква не би имала апсолутно никакве шансе да добије другостепену у Новом Пазару. 

1 hour ago, Avocado рече

Ja pričam o tome da pri odlučivanju o uslovima podizanja spomenika, nemaju pravo da donesu diskriminatornu odluku...

Ко је донео дискриминаторну одлуку? Одлучили људи да испоштују уговор и направе правилник и да онда испоштују тај правилник. Ако се неком не свиђају та решења, има других гробаља по Новом Пазару. А има и других парцела за гробља ако би град да их узме за џабе, не мора она код Петрове цркве.

1 hour ago, Avocado рече

Naravno... ne samo da vašom trpeljivošću imam pravo na to mišljenje... nego i imam i neizmernu sreću što nisu za sva groblja propisani ovi šatro arhitektonsko-urbanistički uslovi... a što da se samo na grobljima zaustavimo... treba svašta valjano urbanistički urediti...

Nego, jel ti arhitektonsko-urbanistički uslovi kažu nešto o latinici na spomenicima? Ne bi valjalo da se pismo ne uklopi arhitektonsko-urbanistički...

Тако је. Желим да спалим све атеисте овог света и да им укинем право не само на мишљење, него и на постојање, тако је много безбедније. Ајде пусти ту горчину и ту множину у говору, причаш са мном, не са неком замишљеном руљом православних који би да те спале па сад држиш сократовски говор пред испијање отрова (пре него што те умлате даскама ко бебу фоку :) )

1 hour ago, Avocado рече

Your point was?

Да гробље може те ствари (наравно, ни у лудилу се не ради о дискриминацији). И законом и градском одлуком му је то омогућено. И плус касније свако гробље има своје посебне правилнике, јер им је и то омогућено. Јер гробље није виђено као нешто од значаја за централно прописивање, остављено је општинама. И гробље није виђено као нешто што је исто ко Народна банка и МУП. У најмању руку, зато што не постоји централно гробље. А да не причам о томе да општине прихватају реалност тамо где људи једноставно неће да се сахрањују заједно. И то није случај само у Новом Пазару. Него смо сад дошли из Швајцарске, то код нас не постоји па се чудимо прљавим заосталим Балканцима...

А да и не помињемо да је гробље локално јавно предузеће, Народна банка самостална управна организација која се бави стабилношћу цена, а МУП апарат принуде, један од три стуба државе по оној дефиницији.

Ал већ не пратиш шта пишем, сад си већ почео да се свађаш са неком имагинарном гомилом разјарених православаца.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Paradoksologija рече

Моја идеја је да треба допустити приватна гробља и можда и сахране на приватним имањима уз поштовање одређених базичних безбедносно-хигијенских правила. И просипање пепела уз дозволу, готово свуда.

Ја се слажем. Али живот не може да стане зато што Србија има закон који је писан 1977. године, допуњаван искључиво одрадбама других закона, а задњи пут 2012. године, кад је Уставни суд укинуо неке одредбе као неуставне, јер су те одредбе и осликавале поделе које су постојале 1977. године (подела на четнике и партизане).

И то није једини наш закон који је такав. Имаш рецимо и Закон о решавању сукоба закона... (онај даљи део текста никад нисам запамтио), где још увек постоји Савезна Република Југославија. Строго се држећи слова закона, кад бисмо роботски гледали на ствари, ми не бисмо могли да решавамо сукобе закона, јер бисмо морали да гледамо, рецимо, однос тих држава према праву Савезне Републике Југославије, која је престала да постоји још 2003. године.

Битно је да се закони о полицији редовно допуњују новим овлашћењима или прекшрајне одредбе нон стоп додају да би нам наметнули нове и нове хараче. Ал то је већ тема за другу тему.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Pa glupo da ateisti i ostali nepravoslavni završe u paklu zbog pogrešnog znaka,bolje ovako vas saranimo sve lepo po PS :smeh1:

To bi htjelo neka nova multi-kulti groblja, to nismo imali ni u multi-kulti Bosni, bila groblja pravoslavna, katolička, muslimanska i ateistička. Znam mnogo slučajeva gdje muža katolika i ženu muslimanku ili muža muslimana a ženu katolkinju pokopali svakog na svom groblju. U Pragu je to isto, svako svoje. Ovdje na ovom groblju u Pragu nije moguće stavit nikakav ni krst a ni križ ni na stojato ani na ležato. Samo hvězda 5kraka!

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zayron рече

Znam mnogo slučajeva gdje muža katolika i ženu muslimanku ili muža muslimana a ženu katolkinju pokopali svakog na svom groblju. U Pragu je to isto, svako svoje.

... Што је прилично урнебесно, имајући у виду да су неки људи, неки смо нељуди :D , али нам је свима заједничко да ћемо сви завршити тамо. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...