Jump to content

MITARSTVA - da li verujete u njih?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Trifke рече

Ma daj koji? Ovaj citat sa Zlatoustim ne pali, bilo bi u dirktnom sukobu sa onim sto je on ucio.

Eno, imaš na početku topika. Ne možemo tek tako da otpišemo kao neautentično sve što nam ne odgovara. Još nisam video bilo kakve dokaze da ono nije Zlatousti rekao. ;) 

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Eno, imaš na početku topika. Ne možemo tek tako da otpišemo kao neautentično sve što nam ne odgovara. Još nisam video bilo kakve dokaze da ono nije Zlatousti rekao. ;) 

Prvo dokazi da je on to rekao! Uzmi Mingne ilineko drugi izvor i pokazi a ne citat nekog ruskog dogmaticara. A i da su ucili pa sta nije to jedini promasaj koji su oci napravili.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Prvo dokazi da je on to rekao! Uzmi Mingne ilineko drugi izvor i pokazi a ne citat nekog ruskog dogmaticara. A i da su ucili pa sta nije to jedini promasaj koji su oci napravili.

Brate mili, pa naveden je izvor. Ako tvrdiš da nije autentično, onda ti treba da dokažeš da nije.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече

Brate mili, pa naveden je izvor. Ako tvrdiš da nije autentično, onda ti treba da dokažeš da nije.

E ako ti to zoves izvor ja ne. Ako nisi znao postoji citava nauka koja se zove Patrologija i koja se bavi ucenjem crkvenih otaca. Ona ispistuje pored ostalog i verodostojnost izvora. U njoj postoje izvesni standardi po kojima se nesto meri i zna da li je autenticno. Ta nauka isto tako kao i nauka o Bibliji se bavi manuskriptima na kojima su oci pisali i td. Ako te zanima uzmi Dela apostolskih ucenika od Vl. Atanasija Jevtica i tu ces naci dobru osnovu da malo bolje razumes oce i ono sto su oni naucavali. Razumeces da bez obzira sto su bili sveti da su gresili i to cak dogmatski. To za pocetak. A ako budes hteo nesto ozbiljnije da napises ili kazes o njihovom ucenju onda ces morati jos malo vise da citas. Kada procitas prvo ovo od valdike Atanasija javi se! :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

E ako ti to zoves izvor ja ne. Ako nisi znao postoji citava nauka koja se zove Patrologija i koja se bavi ucenjem crkvenih otaca. Ona ispistuje pored ostalog i verodostojnost izvora. U njoj postoje izvesni standardi po kojima se nesto meri i zna da li je autenticno. Ta nauka isto tako kao i nauka o Bibliji se bavi manuskriptima na kojima su oci pisali i td. Ako te zanima uzmi Dela apostolskih ucenika od Vl. Atanasija Jevtica i tu ces naci dobru osnovu da malo bolje razumes oce i ono sto su oni naucavali. Razumeces da bez obzira sto su bili sveti da su gresili i to cak dogmatski. To za pocetak. A ako budes hteo nesto ozbiljnije da napises ili kazes o njihovom ucenju onda ces morati jos malo vise da citas. Kada procitas prvo ovo od valdike Atanasija javi se! :)

Knjigu Dela apostolskih učenika sam čitao i imam je u kući. Da li bi bio ljubazan da navedeš neke dokaze da Zlatousti nije rekao to što tvrdiš da nije rekao ili se sve svodi na to da tebi ne odgovara to što je rečeno? :) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Не видим извор. Навео си само цитат. Из ког је дела?

Navedeno je na početku teme: Beseda o trpljenju i blagodarenju i o tome da ne treba neutešno plakati za upokojenima; a citira i Pomazanski u Dogmatici.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Desiderius Erasmus рече

Knjigu Dela apostolskih učenika sam čitao i imam je u kući. Da li bi bio ljubazan da navedeš neke dokaze da Zlatousti nije rekao to što tvrdiš da nije rekao ili se sve svodi na to da tebi ne odgovara to što je rečeno? :) 

Posle ovoga stvarno nemam sta da ti odgovaram. Ne da neodgovara meni ne odgovara jevandjelju. Od sada vise necu odgovarati na tvoje postove! :naklon: Veruj slobodno usta god zelis! :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

Posle ovoga stvarno nemam sta da ti odgovaram. Ne da neodgovara meni ne odgovara jevandjelju. Od sada vise necu odgovarati na tvoje postove! :naklon: Veruj slobodno usta god zelis! :)

E, krvav si. Prvo proglasiš nešto za neautentično bez ikakvih dokaza, pa onda, kada ti tražim dokaze za tu tvrdnju, počneš da impliciraš da ja pišem neozbiljno, pa se onda još i uvrediš. :) 

A, ja pritom i ne verujem u mitarstva. :) 

Potpuno uvažavam stav da se neko ne slaže sa tim što je napisano, ali ne možemo tek tako otpisivati kao neautentično sve što smatramo da nije ispravno kod otaca. Bilo bi lepo da nam, pošto se već pozivaš na "nauku koja se zove Patrologija", predočiš na osnovu kojih manuskruipata tvrdiš da ono nije Zlatoustov citat.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Desiderius Erasmus рече

E, krvav si. Prvo proglasiš nešto za neautentično bez ikakvih dokaza, pa onda, kada ti tražim dokaze za tu tvrdnju, počneš da impliciraš da ja pišem neozbiljno, pa se onda još i uvrediš. :) 

A, ja pritom i ne verujem u mitarstva. :) 

Potpuno uvažavam stav da se neko ne slaže sa tim što je napisano, ali ne možemo tek tako otpisivati kao neautentično sve što smatramo da nije ispravno kod otaca.

Pa kada sam vec tako krvav nadji mi taj citat u Patrologia Graeca ili ako su Siriski u  Corpus Scriptorum  ili bilo koji drugi relevantan izvor i ja cu ih prihvatiti kao autenticne. Bez toga nista ne vredi. Evo izvoli kada bas hoces! :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Pa kada sam vec tako krvav nadji mi taj citat u Patrologia Graeca ili ako su Siriski u  Corpus Scriptorum  ili bilo koji drugi relevantan izvor i ja cu ih prihvatiti kao autenticne. Bez toga nista ne vredi. Evo izvoli kada bas hoces! :)

Brate mili, pa gde ja to da ti nađem? Hajde sad da svaki citat koji navodimo na forumu citiramo iz grčih izvornika! :) 

Ali, ako tvrdiš da nešto nije autentično, onda predoči na osnovu čega to tvrdiš? U koje si manuskripte imao uvid, a da u njima nema tog Zlatoustovog citata?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жика рече

@Desiderius Erasmus

Занимљиво је да су сви цитати које си навео из беседа.

Da, moguće je da je to što je rečeno bilo pedagoškog karaktera.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Desiderius Erasmus рече

Brate mili, pa gde ja to da ti nađem? Hajde sad da svaki citat koji navodimo na forumu citiramo iz grčih izvornika! :) 

Ali, ako tvrdiš da nešto nije autentično, onda predoči na osnovu čega to tvrdiš? U koje si manuskripte imao uvid, a da u njima nema tog Zlatoustovog citata?

Pa u tome je problem. Ti mislis da je jednostvano reci taj i taj otac rekao to i to a ti dokzi da nije. Autenticne su tvrdnje crvenih Otaca koje mozemo naci samo u ovim edicijama. Zato i nije Patristika za svakoga. Zato ti i kazem ne uzimaj zdrvaza gotovo sto nalazis u raznim Dogmatikama. Kao sto je tebi tesko da taj citat pronadjes u izvorima koje sam naveo tako je meni tesko da dokazem da nisu tamo. Trebalo bi sada prelistavati nekoliko stotina Zlatoustovih knjiga i traziti da li je to citirano ili ne. U Patristici se to priznaje kao jedino autenticno.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ево од владике Атанасија, тј. тада јеромонаха из Патрологије 2. свеска:" Од Празничних беседа Златоустових остао нам је приличан број, али питање аутентичности свих њих још увек је отворено у науци. Несумњиво је да има беседа на празнике које му се само приписују а нису његове, али с друге стране има и беседа чија се припадност Златоусту оспорава без довољно разлога. Ми ћемо овде поменути само оне за које се углавном сматра да су његове, мада ни за неке од њих не постоји пуна сагласност свих патролога. То су следеће: 2 Беседе на Божић (PG 49, 351—362 и 56, 385—396), од којих је прва изговорена у Антиохији 386. године и где се вели да је Божић као одвојени од Богојављења празник уведен тек 10 година раније; затим Беседа на Крштење Господње, 2 Беседе на Пасху, 2 на Вазнесење и 2 на Педесетницу. Познато пак Златоустово Пасхално слово, словенски превод: „Ашче кто благочестив"), које се чита на Ускршњем јутрењу (текст у Пентикостару и у PG 59, 721—4), оспорава се од већине патролога да је Златоустово, али то питање није темељно проучено и заслужује свестраније проучавање."

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...