Jump to content

Dobacivanje, nasrtljivost i vređanje od sutra krivična dela

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

пре 14 минута, Lady Godiva рече

Неко се овде ишчуђавао како неко колима и сиреном може да се узнемирава особа, па сам се сетила овога.

Моја другарица, средња школа смо биле, 16-17 год, враћа се са неке журке, иде на ноћни бус, нигде живе душе. Пролази ауто, успорава, враћа се у рикверц. Унутра четири момка, сваки дупло већи од ње, урађени. Добацују, свирају, "удељују комплименте", нуде вожњу и добар провод... Она се наравно одузела, почела да бежи.. истраумирала се.

До сада ово није било кривично дело. Да су је увукли у кола, силовали или убили тек би онда неко реаговао. 

Замислите само да неко може овако да се понаша и да то не буде кажњиво. Ужас.

пре 8 минута, Џуманџи рече

Meni se isto desilo pre par godina. Bila sam sa rodjakom i njenom drugaricom i trcale smo kroz park, posto tuda nisu mogli da prodju kolima (trojica ih je bilo). :)

Retko da ima ženske osobe kojoj se ovako nešto nije desilo.

Ali muški pravednici posvud zakon vide kao zabranu onog što oni, premda normalni, rade - i ne mogu ni da zamisle da nisu svi baš kao oni, neverovatno.

Ja sam rasla na donjem Dorćolu i veliki deo mog odrastanja bi bio zakonski sankcionisan pod ovim novim zakonom.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Ali muški pravednici posvud zakon vide kao zabranu onog što oni, premda normalni, rade

Ja ne radim, rade žene meni...

Valjda će ovaj zakon malo da ih uvede u red. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Овде стани па размисли.

Да, знам. Није безбедно да девојка ноћу изађе негде сама. Ваљда је то зато што их мушкарци толико воле и никад их не би увредили, а камоли повредили, те су овакви закони сувишни.

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

А хмб ли га откуд идеја да је свако ко девојци нешто добаци манијак, силоватељ и убица.

Да нисмо мало параноични?

Зато што су јој рецитовали поезију и нису је уопште пратили колима, док је плакала и бежала. Него ето, ја онако безвезе параноишем.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Lady Godiva рече

Да, знам. Није безбедно да девојка ноћу изађе негде сама. Ваљда је то зато што их мушкарци толико воле и никад их не би увредили, а камоли повредили, те су овакви закони сувишни.

Зато што су јој рецитовали поезију и нису је уопште пратили колима, док је плакала и бежала. Него ето, ја онако безвезе параноишем.

:skidamkapu:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Lady Godiva рече

Ма сигурно, мушкарци су монструми.

Проблем је да дете од 16 година у пола ноћи негде иде само. Без обзира на пол. Свет је опасно место.

пре 2 минута, Lady Godiva рече

Сигурно су убице онда.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Moraju muškarci da se dogovore da li je 1) normalno i očekivano da će žene muškarci na kraju silovati, povrediti, ubiti, te je svako neprijatno 'udvaranje' nešto što je trebalo da preveniramo time što nikad nećemo izaći u grad noću bez oca ili brata ili koje beše ono baš ekstremno islamsko pravilo? ili 2) da naravno da muškarci ne rade takve stvari i seksistički je uopšte smatrati da je tako nešto moguće, nego moramo da trpimo svako neprijatno i zastrašujuće 'udvaranje'. Pa ako nas neko na kraju i siluje, šta'š. To je sve život i zabava.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Аурор рече

Ja ne radim, rade žene meni...

Valjda će ovaj zakon malo da ih uvede u red. :smeh1:

Не брини, закон те штити. А за то време, иди спремај испите. До краја испитног рока да те не видим овде. :D:citac:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Проблем је да дете од 16 година у пола ноћи негде иде само. Без обзира на пол. Свет је опасно место.

1 hour ago, Lady Godiva рече

I zakon treba da se kreira na osnovu toga da je 'svet opasno mesto'?! Ne izlazi iz kuće jer te mogu opljačkati ili ubiti, svet je opasno mesto. Čemu zakoni protiv pljačke i ubistcv na javnom mestu? Sedi di si i sve OK.

Svaka osoba od 16 godina mora da zna da je zakon ne štiti jer ima 16 godina? Ozbiljno?

Kad se slično desi osobi od 26 godina, onda valjda treba da izmišljamo neka nova 'pravila' samo da svi mogući muškarci budu 'kul'.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Ма сигурно, мушкарци су монструми.

Јесте проблем, деца немају кола, такси је мисаона именица, а родитеље заболе где су им деца.. нека друга тема.

И нисам рекла да су мушкарци монструми него да сам овде виђала такве коментаре,„ мушкарци воле и бране жене..." Али реално постоји потреба за оваквим законима.

пре 9 минута, Grizzly Adams рече

Сигурно су убице онда.

Гризли, ако ти се неко обраћа тако да ти почнеш да се тресеш од страха, ту свакако нешто није у реду. По мом мишљењу такво понашање се мора санкционисати.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Grizzly Adams рече

Овде стани па размисли.

Ti razmisli.

Nevinome bi da zabraniš slobodu kretanja.

пре 26 минута, Grizzly Adams рече

Па видиш да се добро слажемо... никад се не зна...

Све у оквиру закона, наравно.

Ovo je za gif temu, ali neretko se slažem sa tobom oko praktičnih stvari, što može biti jer te doživljavam ovako:

1*IriCF5Ct6KWLcK29e3jshA.gif

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Moraju muškarci da se dogovore da li je 1) normalno i očekivano da će žene muškarci na kraju silovati, povrediti, ubiti, te je svako neprijatno 'udvaranje' nešto što je trebalo da preveniramo time što nikad nećemo izaći u grad noću bez oca ili brata ili koje beše ono baš ekstremno islamsko pravilo? ili 2) da naravno da muškarci ne rade takve stvari i seksistički je uopšte smatrati da je tako nešto moguće, nego moramo da trpimo svako neprijatno i zastrašujuće 'udvaranje'. Pa ako nas neko na kraju i siluje, šta'š. To je sve život i zabava.

Проблем је ту ваше (женско) потпуно неразумевање насиља и насилника, али о томе другом приликом.

Рећи ћу само - ако је неко бучан не значи да је насилан. То ви мешате. Напротив. Психопате раде сасвим другачије.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Paradoksologija рече

I zakon treba da se kreira na osnovu toga da je 'svet opasno mesto'?! Ne izlazi iz kuće jer te mogu opljačkati ili ubiti, svet je opasno mesto. Čemu zakoni protic pljačke i ubistca na javnom mesti? Sedi di si i sve OK.

Svaka osoba od 16 godina mora da zna da je zakon ne štiti jer ima 16 godina? Ozbiljno?

Kad se slično desi osobi od 26 godina, onda valjda treba da izmišljamo neka nova 'pravila' samo da svi mogući muškarci budu 'kul'.

Какав закон?

Ви не разумете једну ствар. Овај свет је опасно место. И никакав закон га неће направити безбеним. Лудака ће увек бити. А паметни треба да користе разум да себе и своје ближње сачувају од зла колико могу.

Дете од 16 година које је изашло у пола ноћи негде где није безбедно никакав закон не може да заштити. Закон може после да некога казни, ако га ухвате. Али је тада за "заштиту" касно. Обично се закон спроводи постхумно што се жртве тиче.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Paradoksologija рече

Retko da ima ženske osobe kojoj se ovako nešto nije desilo.

Ali muški pravednici posvud zakon vide kao zabranu onog što oni, premda normalni, rade - i ne mogu ni da zamisle da nisu svi baš kao oni, neverovatno.

Ja sam rasla na donjem Dorćolu i veliki deo mog odrastanja bi bio zakonski sankcionisan pod ovim novim zakonom.

Definitivno nimalo prijatna situacija. To je jasno ko' dan.

E, sad. Na osnovu kod zakona ( starog ) moze da se kazne ovakvi verbalni prekrsaji ? Ne znam da li postoji u krivicnom pravu i koje su pravne mogucnosti ? Avocado moze da odgovori.

Licno mislim, da tesko moze na osnovu nekih verbalnih stvari da budu osudjeni i kaznjeni. Ali, mozda u zakonu postoji neki paragraf koji se moze primeniti. Recimo, ugrozavanje javne bezbednosti i sigurnosti ili nesto slicno.

Ne znam, da li i na osnovu ovog novog zakona nesto moze da se uradi.  Mozda ce moci, da sacekamo i vidimo pravno objasnjenje.

Ali, opet, mislim da je glavno pitanje ovde , gde je granica verbalnog delikta vs ucinjenog dela ili kako mozemo suditi namerama i misljenjima. Gde je granica izmedju ova dve situacije ?  Cak i tamo u onom novom zakonu, pravi se razlika izmedju primera uznemiravanja ( na poslu ) i zlostavljanja ( na poslu ). To verovatno ima i uticaja na krivicno zakonodavstvo ....  Jer, ako se bude presla ta' granica izmedju verbalne i stvarne i fizicke opasnosti po neciji integritet, gde nas to moze odvesti ?

Recimo , ovde je lepo opisan primer ekstremnog prekoracenja ovlascenja .

https://hr.wikipedia.org/wiki/Zlomisao

Ako, se danas dozvoli , da se drzava pocne, da mesa,  u sve aspekte ljudskog drustva i odnosa, onda, sta mozemo ocekivati u buducnosti ? Znaci, mislim, da nije ovde problem da se putem zakona zastite zene ( ili bilo ko drugi ), nego je problem, ako se na foru dobrih namera, uvede pravna kontrola drustva i covecanstva i ogranici pravo na  slobodu  mislljenja itd.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Lady Godiva рече

Али реално постоји потреба за оваквим законима.

пре 17 минута, Lady Godiva рече

Гризли, ако ти се неко обраћа тако да ти почнеш да се тресеш од страха, ту свакако нешто није у реду. По мом мишљењу такво понашање се мора санкционисати.

Ако ти негде у пола ноћи наиђеш на психопату како ће закон да те заштити?

Мислиш да њега боли д... за закон? И што се тресеш од страха?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Проблем је ту ваше (женско) потпуно неразумевање насиља и насилника, али о томе другом приликом.

Рећи ћу само - ако је неко бучан не значи да је насилан. То ви мешате. Напротив. Психопате раде сасвим другачије.

Ako neko opkoli mladu devojku u grupi, dodirujući, podižuči suknju, preteći eksplicitnim rečnikom nakon što ona jasno stavi do znanja da ne želi takvo ponašanje (naravno, dovoljno 'fino' da ne bude odmah fizički napadnuta, jer se ipak to često dešava da kad kažeš nekom 'ne' on totalno odlepi, v. statistike), je li dalje ganjanje nasilje ili samo psihopate misle da nije?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...