Jump to content

Да л` да уведемо "једнократне" кашичице за СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3. 6. 2017. at 18:43, Desiderius Erasmus рече

Na primer, anglikanci (barem ovi u Beogradu) se pričešćuju tako što svako priđe svešteniku, primi u ruku parče hostije, zatim priđe đakonu koji drži pehar sa vinom, pa umoči hostiju u vino, i zatim je pojede.

Expand  

Овакав начин причешћивања никада није постојао у Цркви. То је новотарија западних цркава супротна Предању и јасним Исусовим речима.

On 3. 6. 2017. at 18:43, Desiderius Erasmus рече

A ni jednokratne kašičice nisu loša ideja.

Expand  

Тако нешто је сасвим апсурдно. Свештени сасуди никако не могу бити једнократни.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 65
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Код нас се још задржало причешћивање из путира вином на марковој и јаковљевој литургији, а хлеб који је тело Христово се добија у руку. Присуствовао сам само једанпут.

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2017. at 7:26, Desiderius Erasmus рече

Pa, sad... Mi zaista ne možemo znati kako je izgledalo pričešće u Gornjoj sobi. Mislim da je malo verovatno da su se pričestili ovako kao mi danas što radimo, ali, kao što rekoh, meni uopšte ne smeta sadašnja forma, jer ima duboku simboliku. 

Expand  

Можемо знати драги брате, јер су Апостоли преносили Предање на своје ученике, а ученици на своје ученике и тако, све тако до 4. века када је уведена кашичица.

Из Јеванђеља јасно видимо: "Кад јеђаху, узе Исус хлеб и благословивши преломи га, и даваше ученицима, и рече : Узмите, једите; ово је тијело моје. И узе чашу и заблагодаривши даде им говорећи : Пијте из ње сви; Јер ово је Крв моја Новога Завјета која се пролијева за многе ради отпуштења гријехова”(Мт. 26,26-28). "

Дакле, Првосвештеник Исус је ломио хлеб, давао га ученицима, узносио Чашу и давао им да сви пију из Ње

Умакање у Путир је новотарија запада, настала првенствено из подсвесног знања због губљења благодати Духа падом у јерес и одвајањем од Једне Свете.

Предањска пракса Цркве је одувек, од саме Тајне Вечере, била пијење из истог Путира. Никада умакање, или пак, заблудно и антијеванђелско, причешћивање једним видом код Латина.

Тамо око 4. столећа из одређених практичних разлога уведена је кашичица, јер су многи узимали комад Св. Хлеба и односили кућама и вршили разне враџбине. Не знам колико је истинита тврдња да је тада недостајало ђакона, па да је тако нешто условљавало промену праксе причешћивања, јер је тада ђакона било у изобиљу. Чак је пожељније и популарније у то време било бити ђакон него презвитер.

Срећан Празник!

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Читам неке ликове на твитеру који, с обзиром да је код нас проглашена епидемија грипе, као "хигијенску меру" опет преиспитују окупљање народа у цркви и причешћивање, па има коментара и типа - џаба затворене школе и вртићи, када се деца воде у цркве у оне "гужве", па ће та деца разболети њихову децу 7896634Наравно да се користи прилика да се опет пљуцне на СПЦ, а многи одмах у причу убацују и епидемију COVID-2019. Позивају се на одлуку бискупије у Хонг Конгу, и на њихове смернице:

Obavezne maske za sve - Smjernice biskupije Hong Kong obuhvaćaju 5 područja, odnosno ukupno 30 mjera, od higijene u svetištima i prostorijama župe do zaštite ljudi i upotrebe liturgijskih predmeta tijekom proslava. Među njima se ističe obvezna uporaba maski za svećenike, đakone i vjernike prije ulaska i izlaska iz crkve. Vjernicima i liturgijskim službenicima kod kojih postoji sumnja na zarazu, koji imaju simptome infekcije dišnog sustava ili se nalaze na području pogođenom zarazom, savjetuje se da izbjegavaju sudjelovanje na misnim slavljima, uključujući nedjeljnu misu.

Praktične upute za izbjegavanje zaraze - Među privremenim su mjerama i uklanjanje blagoslovljene vode na ulazu u Crkvu, kao i ukidanje liturgijskih listića i pjesmarica. Također, vjernici se moraju pričešćivati na ruke, a blagoslov djece privremeno se izostavlja. Dokument liturgijske komisije sadrži i detaljne upute za ograničavanje aktivnosti, kao i za posjet bolesnim i starim osobama te podjelu sakramenata bolesničkog pomazanja, svete pričesti i ispovijedi.

линк

И наравно, опет им највише смета причешће, а позивају се на изјаву епидемиолога Радовановића -  Vernici uzimaju pričest neposredno jedan za drugim u vrlo kratkom periodu te se niz respiratornih infekcija može preneti na ovaj način, pa čak i virus gripa - zaključuje Radovanović.

То ме је све довело до питања, па ако неко зна и може да одговори, ко и када и под којим околностима код нас може да забрани (у овом контексту епидемија) окупљања у црквама и причешћивање?

Подели на овим сајтовима

On 17. 2. 2020. at 11:30, АлександраВ рече

То ме је све довело до питања, па ако неко зна и може да одговори, ко и када и под којим околностима код нас може да забрани (у овом контексту епидемија) окупљања у црквама и причешћивање?

Expand  

U eparhiji samo vladika, ali ako su okolnosti specificne, onda Sinod i Patrijarh verovatno u dogovoru sa nadleznim sluzbama.

I, verovatno onda u jednom takvom slucaju ostaje na savesti i veri svakog pojedinacno da li ce ici u crkvu i pricescivanje.

Подели на овим сајтовима

Mislim da su mnogo veće opasnosti za decu tržni centri i kašljaonice (igraonice) koje su zimi, u sezonama svega i svačega, prepune male dece, pa i malih beba od 2-3 meseca. Crkva se bar provetri jbg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...