Jump to content

Програмирање - лекција бр. 1

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Да, то је добро. Ко тебе уместо црног "DOS" прозора имаш ово доле "Application output".

Супер! :)

Хвала!

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Grizzly Adams рече

"класе".

Ja ovako laički da pitam jer sam malo to čačko..Klase mu dođu kao odlike,sposobnosti objekta ako ja razumem OOP.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Sta je to debugging?

Kako cuvam izmene koje napravim u projektu? 

Da li se to automatski cuva? Sta ako npr. ne zelim da sacuvam promene. Mogu li se npr. sada nekako vratiti sa "Pomozi Boze" na prethodnu verziju "Hello World" a da ne brisem/kucam sve ponovo? Ima li neka kao "back" opcija?

Kako da, kada tek otvorim Visual nadjem konkretan projekat (npr. ovaj sto smo kreirali)?

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Кратос рече

Ja ovako laički da pitam jer sam malo to čačko..Klase mu dođu kao odlike,sposobnosti objekta ako ja razumem OOP.

Класа је као модлица за колаче, кад направиш модлицу онда само "штанцујеш" колаче истог облика.

Класа - модлица.
Објекти - колачи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, florenntina рече

Sta je to debugging?

Тражење и исправљање грешака. Веома важан део посла, можда до 50% времена. Учићемо како се то ради.

Da li se to automatski cuva? Sta ako npr. ne zelim da sacuvam promene. Mogu li se npr. sada nekako vratiti sa "Pomozi Boze" na prethodnu verziju "Hello World" a da ne brisem/kucam sve ponovo? Ima li neka kao "back" opcija?

Снима се сваки пут кад покренеш програм, можеш и из File менија да снимиш. Кад затвараш VS он ће исто да те упозори ако има нешто што није снимљено.

Има стандардни Undo, кад затвориш нема више враћања. Тј. има, али то је посебна лекција до које треба да дођемо.

Кад имаш добре ђаке па иду много унапред... :)

Kako da, kada tek otvorim Visual nadjem konkretan projekat (npr. ovaj sto smo kreirali)?

File -> Recent Projects

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Кратос рече

Један од најбољих описа објеката сам чуо од Стива Џобса:

Цитат

Would you explain, in simple terms, exactly what object-oriented software is?

Objects are like people. They're living, breathing things that have knowledge inside them about how to do things and have memory inside them so they can remember things. And rather than interacting with them at a very low level, you interact with them at a very high level of abstraction, like we're doing right here.

Here's an example: If I'm your laundry object, you can give me your dirty clothes and send me a message that says, "Can you get my clothes laundered, please." I happen to know where the best laundry place in San Francisco is. And I speak English, and I have dollars in my pockets. So I go out and hail a taxicab and tell the driver to take me to this place in San Francisco. I go get your clothes laundered, I jump back in the cab, I get back here. I give you your clean clothes and say, "Here are your clean clothes."

You have no idea how I did that. You have no knowledge of the laundry place. Maybe you speak French, and you can't even hail a taxi. You can't pay for one, you don't have dollars in your pocket. Yet I knew how to do all of that. And you didn't have to know any of it. All that complexity was hidden inside of me, and we were able to interact at a very high level of abstraction. That's what objects are. They encapsulate complexity, and the interfaces to that complexity are high level.

Izvor

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

@Tumaralo.

Добро дошао на журку! Поклони се и почни. :)

Vidim bili ste vredni za vikend. :) Svaka cast! Drago mi je da je ovoliko zainteresovanih.

Procitao sam sve sta ste pisali na dve nove teme pa se sutra pridruzujem, sad sam umoran od puta.

Prvo cu uraditi ono sto si mi zadao pa cu onda ovo novo xD

Подели на овим сајтовима

Много добро! Једна од најбољих ствари на форуму до сада.

Ајде идемо! За годину дана сви да "дипломирамо" и тражимо посо. Само јако! :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Grizzly Adams рече

Само јако!

"Гризли се буди..."

;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Odradih ovo al mi javlja gomilu grešaka a kopirao sam ono što su naveli da se unese u kod.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Значи, кад има грешке, одма копирајте и стављајте слику. Или само ископирајте садржај из доњег прозора где каже "Output".

Да не буде сваки пут - "имам грешку" - "шта је грешка?". :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Juanito рече

Постави грешке.

Nema sad,greška je izgleda bila u prethodnim već ispisanim redovima kad sam otvorio konzolnu aplikaciju.A kako da uslikam ekran?Ne umem to.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...