Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Кратос рече

Kolko ti huliš nisi ni svestan.....popišao si se na svaku hrišćansku i pravoslavnu relikviju.Ajde budi mi pozdravljen.....

Pa ti huliš čoveče Božji jer si rekao da Sveti Sava ne može vaskrsnuti jer nema više truležno telo koje mu čuva Bog.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Zoran Đurović рече

Пре него што ти најплеменитији Ведран одговори, и ја бих неку. Главни разлог је у клерикализацији цркве. Да се направи двоспратни морал, гностички одвоје нивои: свештенички и раја.

Ја сам питање схватио да се не односи на мене специфично, лично, особно, и персонално.

Само ћу се надовезати. У Цркви је одувек постојала тензија између тог хијерархијског односа и потребе за истим, и хоризонтале једнако битне и неопходне. О томе Св Симеон Нови Богослов лепо збори. Он се појавио у време када је превагнуо овај хијереархијски однос у Цркви и онда је он био "саблазан" за многе. Кад је учио да може да се исповеда и нерукоположеним то је био скандал прве класе. Сматрали су га за рушитеља поретка и слично. А та тензија је неопходна. Битно је да се не нагиње претерано у једну или другу страну. Све је ово део премудрости Божије и промишљања о нама. Он нас непрестано учи да (1) да смо ограничени и да нас наша логика неће спастич (2) да не може никакав систем да у потпуности представи тајну нашег спасења.  

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

За мене је велика мистерија како се од онаквог текста на почетку теме стигло до 67 страна жучне расправе у којој је погажено све оно за шта се учесници у дискусији наводно залажу, ништа од самилости и разумевања није остало, гледам један бескрајни низ тешких речи и заиста ружног прегањања. Како мислите да вам се отворе очи за познање таквих великих тајни о којима овде тако самоуверено говорите и приде једни друге сочно "частите" ако за почетак нисте способни да сагледате једни друге и да стварно слушате саговорника, а не да летимично претрчавате преко изговореног (написаног) како бисте имали материјал да оштро одговорите? Немам речи да опишем тугу која ме мори када гледам на шта личи ова дискусија.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Kristijan рече

За мене је велика мистерија како се од онаквог текста на почетку теме стигло до 67 страна жучне расправе у којој је погажено све оно за шта се учесници у дискусији наводно залажу, ништа од самилости и разумевања није остало, гледам један бескрајни низ тешких речи и заиста ружног прегањања. Како мислите да вам се отворе очи за познање таквих великих тајни о којима овде тако самоуверено говорите и приде једни друге сочно "частите" ако за почетак нисте способни да сагледате једни друге и да стварно слушате саговорника, а не да летимично претрчавате преко изговореног (написаног) како бисте имали материјал да оштро одговорите? Немам речи да опишем тугу која ме мори када гледам на шта личи ова дискусија.

Ne znam oprosti.

Izgubio sma živce kad je kratos došao na temu i nazvao nas jereticima i krenuo da postavi pitanje tipa da li je Bog imao Materiju pre nego li je poželeo da stvori materiju ni iz čega.

Dakle ja kad se priključim sa čistom provokacijom nisam došao da razgovaram nego da uništavam. 

Eto praštajte svi ja stojim iza svake moje reči i pravoslavno teološki im se ne može zameriti a to je valjda i neki cilj ovoga foruma.

Netrpeljivost ja nisam izazvao.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Јелена011 рече

Razumem i da ne postoje recepti i algoritmi i da cini mi se Kratos zeli apsolutni odgovor iz vremenske dimenzije kako izgleda vanvremenska, sto su babe i zabe i ne mogu se objasniti istim pojmovima. 

Ма јок! То само други мешају бабе и жабе :) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Na prvo pitanje ne mogu dati odgovor :D 

ok je i ne razumeti se, na kraju i koncu sve ce nam se kasti jednog lepog dana, iako nam se kazuje "vec sada" :D

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle Logos nije UŠAO u vreme Logos se Ovaplotio u vremenu i postao čovek. Logos nije UŠAO nigde Logos Sin Božji Isus Hristos  Bogočovek je onaj kroz koga je sve postalo.

А зар не велим ја да неки стављају Бога у кутију? 

И да онда природно је, и  за очекивати, да кад га сретнеш у својој кутији (по оваплочењу), у којој га пре није било (пре оваплоћења), да онда самообјасниш то тако што ћеш рећи да није имао доћи од куда друго него из своје (небеске) кутије. Јер том логиком поставља се питање одакле он у НАШОЈ кутији кад га пре није било у њој? Значи морао је да УЂЕ. 

А онда даље, пошто је ушао (оваплотио се), а онда из ње опет и изашао (вазнео се), логично би било да кад други пут опет дође (други долазак, Суд), да онда исто униђе у НАШУ кутију. 

Ако он долази у НАШУ кутију, мора ући. Логично зар не? Само богословски уврнуто.

Ја сад уочавам још један проблем. Није овде само реч о неспособности да се размишља, макар мало, без окова временских категорија, него и о неспособности да се размишља изван просторних категорија.   

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече
пре 2 часа, Bokisd рече

Onoliko koliko znam, sve je stvoreno kroz Sina Bozijeg , tj. Kroz Logosa.

Znači nije stvoreno kroz Bogočoveka Hrista Isusa?

Ако није,  следствено томе закључак би требао да буде да је Он оваплоћен по лику нашем. 

Дошао у нашу кућу, постао један од нас (почаствовали га том чашћу), ми творци!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Videli ljudi  ovaplocenje kao buduci dogadjaj koji tek treba da se ispuni. I , videli taj dogadjaj, samo u prikazima i slikama i ne bas potpuno jasno i precizno i upokojise se u toj veri da ce se desiti.

Како мислиш да та пророштва бивају? Дадне им Бог неки филм и они то одгледају па онда пророкују о ономе што су гледали? Или ко нека предестинација, гледају у већ судбином зацртано, или они виде управо ТАЈ догађај, бивају очевидци онога што се збило и како се збило (примети прошло време) и што ће се збити (будуће) и што се сада збива (садашње) јер говоре о догађајима који превазилазе оквире времена?

Дакле како пророкују?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

Kod Mitketa.Nego šta traži onaj Vasilije tamo Ostrogu kad je već vaskrsnut?

он је тамо збради тебе и мене. 

а још је тамо и зато што не мора никуд да иде. ни да уђе ни да изађе (из кутије у кутију). Ал ми њему (и преко њега Христу) треба да дођемо. Да искорачимо (не из кутије) него из себе, из самозаробљености. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

I ja se odjavljujem, da malo odmorimo do sutra, treba nam svima predaha. :pecanje:

Не може рибу да пецаш! :dedica: ни да једеш још!

може само оне пиписе да тражиш, као ја. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Kristijan рече

Ово је жива стварност. Немој да си тужан.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

У Цркви непрекидно траје борба између јудејског и хришћанског менталитета.Између сигурности вере и сигурносто натурализма и материјализма.да ли је лако бити хришћанин.Јесте каже Спаситељ.Али у чему је онда проблем.Није наиме лако постати хришћанин.Јер да би човек постао хришћанин мора се одрећи плотског менталитета и старог човека.Мора како би рекао Кјеркегор закорачити у непознато.Зато секташи имају не само натуралистички него и јуридички менталитет.хтели би све сигурно.Потврду.Чекају Месију.Није им потврђено да је стигао.Христос посреди нас.зато су код Артемија издавали потврде да су се исповедили.Али никада нећете добити печат да је Месија међу нама.Добили сте печат дара Духа Светога.Али га не препознајете.Кога хоћете да вам пустим Исуса или Вараву.Па Вараву наравно бар знамо ко је,а за Исуса да ли је стигао или није не знамо.Уосталом Спаситељ каже-ово је крв моја Новога завјета која се излива за Вас и за многе.не каже за све као замишљају разни њу ејџ хришћани.Новотарци са маском фундаменталиста и јудеју са маском хришћана.А ми који имамо веру радујмо се у Господу неoдољивом и непобедивом милошћу Светог Духа.Soli Deo Gloria.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...