Снежана Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 ПОБОЖНИ ЉУДИ "И да знате, ти религиозни које најчешће називамо ,,побожни људи'' најопаснији су у Цркви. Ти побожни људи, су веома опасни. Бог да нас сачува од њих. Када служимо Свету Литургију и кажемо: ,,Господе, спаси благочестивија'' .., један Светогорац је рекао у шали: ,,Господе спаси нас од благочестивија'' тј да нас Бог сачува од тих религиозних или побожних људи; јер побожан тј религиозан човек претставља својеприродну личност, која никада није имала лични однос са Богом. Побожна личност пости, спроводи молитвено и разна друга црквена ,,правила'', просто испуњава задужења пред Богом, али нема никакав озбиљан однос са Њим и зато Бог, оваквој личности, никада не открива баш ништа. И ево, сведочим вам и признајем из сопственог опита и искуства, да се у животу нисам сусрео са већим враговима и опасношћу за Цркву од побожних људи". Нисам могао а да у покладној седмици не цитирам ове мудре речи Митрополита Атанасија Лимасолског које се у последње време врте по Фејсбуку. Узалуд нам све опомињање да пост није само телесни, узалуд нам током припрема за пост благочестиво згражање над фарисејем и формално подразумевајуће прихватање грешног цариника као узора, ако заборавимо да нам то без личног молитвеног односа са Богом, без искрене стрепње али и наде да ћемо остати са Њим у вези, без љубави према Христу у себи, у онима око себе, у оној Његовој "најмањој браћи" о којој смо слушали у јеванђељу на месопусну недељу, а коју треба од срца нахранити, напојити,оденути - не значи ништа. Самоуверено "побожни" заиста понекад наносе Црви велику штету. Огромна је разлика између религиозних, "побожних" људи и оних који се боре за своју веру која никад није довољно велика и јака. Ђакон Ненад Илић kopitar, Zero, Djapa and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 пре 58 минута, Снежана рече Побожна личност пости, спроводи молитвено и разна друга црквена ,,правила'', просто испуњава задужења пред Богом, али нема никакав озбиљан однос са Њим и зато Бог, оваквој личности, никада не открива баш ништа. Ne znamo mi sta je u srcu drugoga... Mozda dj. Nenad iz iskustva moze da tvrdi koji hriscani imaju "ozbiljan" odnos , a koji ne, medjutim ja nikada ne bih mogla sa sigurnoscu tako nesto da tvrdim; u stvari ne mislim o tim stvarima, jer je tako blizu osudjivanja... 1 hour ago, Снежана рече Самоуверено "побожни" заиста понекад наносе Црви велику штету ovo je na zalost velika istina Рапсоди, Bokisd, Bokisha and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 20, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 пре 9 минута, "Tamo daleko" рече Ne znamo mi sta je u srcu drugoga... Mozda dj. Nenad iz iskustva moze da tvrdi koji hriscani imaju "ozbiljan" odnos , a koji ne, medjutim ja nikada ne bih mogla sa sigurnoscu tako nesto da tvrdim; u stvari ne mislim o tim stvarima, jer je tako blizu osudjivanja... ovo je na zalost velika istina Рећи попу да је поп, а бобу да је боб, није осуђивање, тачно је да ми не знамо шта је у туђем срцу, али верујем да Ђакон Илић уме да препозна "звоно које звечи" Kristijan, emilija, Драгана Милошевић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisha Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 Зашто се данас (а то траје већ деценију или дуже) у Цркви позитивни појмови преокрећу у негативне? Зар побожност није нешто пожељно? Као и ревност и преподобност. Да ли су светитељи били побожни, да ли су били преподнобни, ревнитељи вере у Бога? Јесу, наравно. А највећа погрда данас у Цркви је рећи неком да је преподобан и ревнитељ. А сада видим да је и термин побожан сврстан у те негативно конотиране изразе. Какво је то (наше) време, када позитивне појмове доживљава као негативне? Или су они који тако говоре и пишу лењи да разлуче, да кажу: постоје ревнитељи и псевдоревнитељи, побожни и псевдопобожни...Ако псевдопобожне људе називаш побожнима, да ли ти у ствари хоћеш да кажеш да побожних уопште и нема? Неће бити. Ја их знам: они и посте и моле се Богу, и кају се, искрени су, смирени, предани Господу, имају у срцу и души благодат Господњу која сведочи да ништа у њима није оно што говори ђакон Ненад. Како ћемо њих да назовемо? Назваћемо их јединим исправним именом: ПОБОЖНИ људи. А ови други, о којима говори ђакон, јесу псевдопобожни. Такође не мислим да су псевдопобожни људи највећа опасност у Цркви. Они штете себи и још понекоме коме успеју да наметну свој став и мишљење. Много већа опасност вреба од псевдотеолога, који намећу своја погрешна, често и јеретичка учења, као ауторитативан став Цркве. И то намећу неупоредиво већем броју људи - и у богословским училиштима (као предавачи) и у школама (као вероучитељи) и са проповедаоница, као свештеници. Da zbunjuje jel na početku su pobožni ljudi pod navodnicima a posle su se navodnici izgubili....predpostavimo da se radi kao što rekoste o psevdopobožnim iliti pobožni pod navodnicima Sent from my GT-I9500 using Tapatalk Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 пре 4 часа, "Tamo daleko" рече пре 5 часа, Снежана рече Побожна личност пости, спроводи молитвено и разна друга црквена ,,правила'', просто испуњава задужења пред Богом, али нема никакав озбиљан однос са Њим и зато Бог, оваквој личности, никада не открива баш ништа. Ne znamo mi sta je u srcu drugoga... Mozda dj. Nenad iz iskustva moze da tvrdi koji hriscani imaju "ozbiljan" odnos , a koji ne, medjutim ja nikada ne bih mogla sa sigurnoscu tako nesto da tvrdim; u stvari ne mislim o tim stvarima, jer je tako blizu osudjivanja... Ovo nisu reči dj. Nenada. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 Baš mi je drago da ste se neki prepoznali. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 Ово је написао митрополит Атанасије Лемески, а ђакон Ненад се надовезао на тај став. Volim_Sina_Bozjeg, w.a.mozart and AnaLaz је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 Управо сада, МилошБГ рече Ово је написао митрополит Атанасије Лемески, а ђакон Ненад се надовезао на тај став. Nadovezao se posle citata i to jako lepo i konstruktivno. пре 5 часа, Снежана рече Огромна је разлика између религиозних, "побожних" људи и оних који се боре за своју веру која никад није довољно велика и јака. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 Иначе мислим да се не мисли на побожне људе у смислу тога да су само побожни, већ на људе који су побожни постали преко неких правила и онда та правила или намећу другима или потенцирају. Свакако има људи за које можемо рећи да су побожни, верни, посте, али са друге стране да у директном контакту са њима не видимо резултат тога, дакле некако материји или тим правилима дају првенство. Прво што ми је пало на памет кад сам прочитао ово, јесте прича из филма Три приче, па кад је оној бакути обећа Бог да ће доћи на ручак,па је она спремила сва срећна најдивнију храну,најдивније средила све, па кад је одбила дете,сиромаха итд исчекујући Бога, не схватајући да је Бог управо преко тих људи њој и долазио. Постоје и људи који преко своје побожности постану горди, учитељи другима, постану задовољни сами собом дубоко верујући да су достигли неки зенит своје вере. итд AnaLaz, Lady Godiva and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 Ne znam na koga se odnosi VSB, ali dobro je imati samokriticnosti ili barem malo izbalansiran barometar.... , sto nije slucaj sa gordima I prelescenima. Da li se neko "prepoznao" ili ne u ovoj postavljenoj prici/komentaru ispod cije sadrzine pise ime autora, pa ne moras bas biti zajedljiv. Ne zaboravi "what goes around-comes around" . Naucismo nesto nesto u Nedelju Mitara I Fariseja? пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Baš mi je drago da ste se neki prepoznali. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 пре 2 минута, "Tamo daleko" рече Ne znam na koga se odnosi VSB, ali dobro je imati samokriticnosti ili barem malo izbalansiran barometar.... , sto nije slucaj sa gordima I prelescenima. Da li se neko "prepoznao" ili ne u ovoj postavljenoj prici/komentaru ispod cije sadrzine pise ime autora, pa ne moras bas biti zajedljiv. Ne zaboravi "what goes around-comes around" . Naucismo nesto nesto u Nedelju Mitara I Fariseja? Opet ti se iznova čudim ali onako bratski i smireno. Tebi sam dao odgovor kad sam citirao tvoj post i to se odnosilo direktno na tebe. Pri tom je moj odgovor bio edukativnog karaktera, da obratiš pažnju čije reči je dj.Nenad citirao a koje su lično njegove. Nisam ti reč rekao ni pomislio čak, da ti spočitavam tvoju brzopletost i ne dobro čitanje teksta. ( iako sam mogao zar ne?) Ne, prosto to nije moj stil ako postoji naravno mogućnost da greška nije namerna a očigledno nije. Dakle čista edukacija i da ne povučeš još nekog u toj brzopletosti. A sada si ti meni replicirao na moj post na kojem te apsolutno nisam spomenuo i ne vidim razlog. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 пре 15 минута, Велизар рече Наравно да такви људи постоје, али нејасно је зашто се не користи термин псевдопобожни, јер то просто јесте тако - побожни на спољашњи, погрешан начин. Није тачно да је бити побожан и благочестив нешто лоше или погрешно. Познајем пуно побожних који су побожни на прави, истинит начин. И није тачно да су псевдопобожни највећа опасност за Цркву. Pa pretpostavljam da oni jesu izrazito pobozni, u smislu toga da su liturgijski hriscani, da poste postove, da postuju svetitelje, ali im fali neki licniji, prisniji odnos sa Bogom pre svega a onda i sa ljudima, dakle nisu oni sami po sebi psevdopobozni, naprosto oni u praksi ispinjuvaju ono na sta bi se trebao ugledati svaki covek ali sa druge strane padaju na nekim drugim ispitima gde se ta praksa primenjuje... E sad ne znam da li su oni najveca opasnost za crkvu, mada ne verujem da je tako. p.s. i ne mislim bas da su svi pobozni problem, vec se ovde mislilo na tacno odredjene ljude...i ja znam mnogo poboznih na pravi i istinit nacin, ne prozivaju se ovde pobozni sami po sebi, nego odredjene grupe ljudi. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 пре 14 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Opet ti se iznova čudim ali onako bratski i smireno. Tebi sam dao odgovor kad sam citirao tvoj post i to se odnosilo direktno na tebe. Pri tom je moj odgovor bio edukativnog karaktera, da obratiš pažnju čije reči je dj.Nenad citirao a koje su lično njegove. Nisam ti reč rekao ni pomislio čak, da ti spočitavam tvoju brzopletost i ne dobro čitanje teksta. ( iako sam mogao zar ne?) Ne, prosto to nije moj stil ako postoji naravno mogućnost da greška nije namerna a očigledno nije. Dakle čista edukacija i da ne povučeš još nekog u toj brzopletosti. A sada si ti meni replicirao na moj post na kojem te apsolutno nisam spomenuo i ne vidim razlog. Ako je tvoj komentar bio "edukativnog karaktera" , a usmeren na moje izrazeno nezadovoljstvo ocenjivanja necijeg "ozbiljnog" ili neozbiljnog odnosa prema Bogu, e bas ti hvala na toj I takvoj edukaciji. Ako se ti bolje osecas sto to tako objasnjavas, neka bude upravo tako... :-) mozda bismo mogli opet I opet prozboriti na temu smirenja, "bratskog smirenja", ali iskreno mislim da se mnogi od nas zavaravaju oko tih suptilnih stvari. Generalno govoreci, mogu prihvatiti tvoju kritiku o brzopletosti, ali sto se ovog komentara tice-bio bi isti o kome god da se radi, premda sam greskom mislila da se radi o autoru cije ime je ispod sadrzine postavljenog teksta.. Drago mi je sto dj.Nenad nije autor takvih izjava, ali ko god da je to rekao-istog bih misljenja bila. Velizar je to jos bolje napisao, sasvim se slazem sa njegovim pristupom o ovoj stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 пре 20 минута, "Tamo daleko" рече Ako je tvoj komentar bio "edukativnog karaktera" , a usmeren na moje izrazeno nezadovoljstvo ocenjivanja necijeg "ozbiljnog" ili neozbiljnog odnosa prema Bogu, e bas ti hvala na toj I takvoj edukaciji. Ako se ti bolje osecas sto to tako objasnjavas, neka bude upravo tako... :-) mozda bismo mogli opet I opet prozboriti na temu smirenja, "bratskog smirenja", ali iskreno mislim da se mnogi od nas zavaravaju oko tih suptilnih stvari. Generalno govoreci, mogu prihvatiti tvoju kritiku o brzopletosti, ali sto se ovog komentara tice-bio bi isti o kome god da se radi, premda sam greskom mislila da se radi o autoru cije ime je ispod sadrzine postavljenog teksta.. Drago mi je sto dj.Nenad nije autor takvih izjava, ali ko god da je to rekao-istog bih misljenja bila. Velizar je to jos bolje napisao, sasvim se slazem sa njegovim pristupom o ovoj stvari. omg Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 20, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2017 Danas ima pobožnih puno. A to ne vidimo u stvarnom životu, ni putem politike, ni putem ekonomije, ni putem obrazovnog sistema, ni putem milosti i saosećanja prema drugome, ni putem ............ (da nabrajam još?) Dakle ili ima lažnih pobožnih ili neki drugi madjioničarski trik pojma nemam. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука