Васијан Написано Јануар 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 39 минута, Goku рече Е, сад што се тиче причешћа, пошто узимамо тијело и крв Христову, онда како ми рекоше (или прочитах?) та крв кружи нашим крвотоком, па би се требало пазити да се тај дан (након причешћа, јелте) не посјечемо да не би свето прчешће искрварило (лупам : не тло где би га неко згазио или да се заједно са фластером баци у смеће или тако нешто). Мислим да се, управо због тога, женама не препоручује (да не кажем брани) причешће док крваре. Наравно (и то негдје прочитах, праштајте ако гријешим, анатомију никада нисам имао као предмет ) та крв приликом циклуса нема везе са крвотоком, што се опет раније није знало. Постоји такво мишљење, али нигде у Отаца. Ко зна како се такво неписано веровање увукло. А супротно је са основним догматским начелима везаним за Св. Причешће. Св. Јован Дамаскин (један од највећих православних догматичара) руши до темеља такву небулозу: "Тело и крв Христова заузимају место у саставу наше душе и нашега тела; не троше се нити пропадају, нити се налазе у ономе што из тела исходи – далеко било – већ пребивају у нашој суштини и одржавању, постајући одбрана од сваковрсне штете, и средство за очишћење од сваке прљавштине; те ако примамо патворено злато, причешће га очишћује огњем расуђивања, да не бисмо на будућем судишту били осуђени скупа са светом. " Лидија Миленковић, Goku, Lady Godiva and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 37 минута, Goku рече Како сам ја то сконтао, остатак од давних времена Али зашто вући те остатке, ако су превазиђени? пре 40 минута, Goku рече Е, сад што се тиче причешћа, пошто узимамо тијело и крв Христову, онда како ми рекоше (или прочитах?) та крв кружи нашим крвотоком, па би се требало пазити да се тај дан (након причешћа, јелте) не посјечемо да не би свето прчешће искрварило Да али ми свето причешће не добијамо иглом у вену, већ кашичицом у уста. Ако бисмо гледали пут хране кроз организам, никад нам не би пало на памет да "поједемо" Тело и Крв. Јанко, goranger and Васијан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 Управо сада, Lady Godiva рече Али зашто вући те остатке, ако су превазиђени? Цитат Дакле, с обзиром на вријеме у којем живимо, мислим да би ово требало постати превазиђена пракса. пре 1 минут, Lady Godiva рече Да али ми свето причешће не добијамо иглом у вену, већ кашичицом у уста. Ако бисмо гледали пут хране кроз организам, никад нам не би пало на памет да "поједемо" Тело и Крв. пре 7 минута, Васијан рече "Тело и крв Христова заузимају место у саставу наше душе и нашега тела; не троше се нити пропадају, нити се налазе у ономе што из тела исходи – далеко било – већ пребивају у нашој суштини и одржавању, постајући одбрана од сваковрсне штете, и средство за очишћење од сваке прљавштине; те ако примамо патворено злато, причешће га очишћује огњем расуђивања, да не бисмо на будућем судишту били осуђени скупа са светом. " Не знам ти ја ништа више од овога, ја ти само дадох своје мишљење које се поклапа и са твојим и са Васијановим. Васијан је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 3 минута, Goku рече Не знам ти ја ништа више од овога, ја ти само дадох своје мишљење које се поклапа и са твојим и са Васијановим. Хвала теби на одговору. Нисам видела његов пост пре него што сам ти одговорила. Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 17 часа, Sofija_ рече Opravdanja koja se nalaze za ovakve(i ostale vladikine postupke) postupke se drugacije zove snishodljivost, sto je kancer za veru nasu, jer da su sveti oci bili snishodljivi, ne bi bilo ni nas ni vere nase pravoslavne, takodje ne zaboraviti da je put ekumenizma(za koji de vladika zalaze) koji vodi do Rima, poplocan milionima srpskih kostiju. A o biznisu pojedinih vladika,pa i svestenika, koji su se zakleli na skromnost ne vredi ni pocinjati. Naravno, svako(pa i mi mirjani) ce za svoja dela/nedela odgovarati pred Gospodom, e sad, sto se tu i tamo krse poneki kanoni, koga briga...sto zene u crkvu dolaze polugole i bez marame(da ne bi pokvarile frizuru) koga briga.. sto skracuju Svetu Liturgiju i novotarisu..koga briga.. sto svako opravdava svoju neposlusnost, gordost, sujetu, slastoljublje, slavoljublje i srebroljublje, koga briga... ima toga mnogo, na zalost Ponešto što si rekla imalo bi smisla, da nisi to sve rekla u tonu osuđivanja vladike. Treba da shvatiš da tvoj poriv i čin da osuđuješ vladike i sveštenike koji su 'ekumenisti, novotarci, snishode tj. izdaju pravoslavlje' potiče od istog duha gordosti i obmane lukavoga, pa tebe stavlja u istu duhovnu poziciju kao i ono što osuđuješ, pod uslovom da si u pravu za to što osuđuješ. A nisi ni u pravu, jer nismo ja i ti potkovani da bismo sudili, rasuđivali o tim stvarima uopšte. Artu ti je dobro rekao da ne možemo mi laici da sudimo o stvarima koje zahtijevaju znanje teologije, liturgike i sl. Grijeh je osuđivati sveštenike i vladike koje crkva drži (osim kad je nešto očigledno protiv zdravog razuma i morala, kao kad je u pitanju Kačavenda, ali to je izuzetak, a od sv.Save do vl.Nikolaja imamo apele da ne sudimo mi sveštenicima). Dakle ne znam na osnovu čega si ovo sve rekla. Snishođenje tj. ustupanje ne smije biti po dogmatskim stvarima, (primjer filioque, papska nepogrešivost) a ne manje bitnim stvarima, što su kanoni (tipa da laici pa i žene ne ulaze u oltar, sem po blagoslovu). Takvi ustupci bi bili kancer, a ne ove manje bitne stvari. Put do Rima jeste popločan srpskim kostima. Ali i da nije, prepreka su ove dogmatske stvari, tako da to nije samo zbog toga. Biznisi i uopšte grijesi vladika su zajednička pošast na sve strane naših nesrećnih podjela. Da, svi ćemo odgovarati, a njima je više dano i biće više bijeni. Tim više ne smijemo mi njih da osuđujemo. Žene što dolaze polugole itd. Viđala sam da su neukusno obučene sa sve maramom. Džaba im marama! Opet i kod 'novotaraca' i onih drugih. Kod skraćivanja liturgije i ostalih stvari, bitno je samo da li tu ima neposlušnosti episkopu. Problem je što te stvari nisu jednoobrazno dogovorene na vrhu, a više šteti sabornosti crkve kad sveštenici ne poštuju vladiku ili vladike patrijarha nego što ovi 'novotarišu'. Васијан, Goku, Страле and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Јануар 23, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 3 часа, Дијана. рече Žene što dolaze polugole itd. Viđala sam da su neukusno obučene sa sve maramom. Džaba im marama! Opet i kod 'novotaraca' i onih drugih. Виђао сам Рускиње у провидним хаљинама, кратким сукњама и сличном одјејанију, са све марамама на глави. Треба знати да не постоји ниједно црквено правило или Канон који обавезује жене да носе мараме. Иначе, нисам против тога. Против сам прављења идола од тога, како то жене често раде. Али, треба знати да се символика мараме односи на удате жене, те је за девојке то сасвим бесмислено. Поготово је сумануто ставити мараму малој девојчици или пак женској беби. Тако нешто нема везе са црквеним учењем. Сасвим је друга ствар ако жена жели скрити своју женственост (мада је то скоро немогуће), па у одласку по манастирима (претежно мушким) покрије и главу марамом. Goku, goranger, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 19 часа, Nebojš.a рече Ne znam ko je "Rile", niti bi još manje meni došao. Mora da je u pitanju neki lokalni tip čim bi trebalo da ga po nadimku prepoznam. Хахаха. па Rиле је RYLAH, главни и одговорни судатељ форума. Код њега нема помиловања, узалуд жалбе на пресуду А то да је локални даса, јесте... PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 21 часа, Џуманџи рече Не знам баш колико могу да етикетирам групе које су нестале са историјске сцене, а да притом то буде увредљиво. Па, нисам ни рекла да ти етикетираш некога. ja mislim na svete oce a ti na grupe koje su nestale sa istorijske scene, ocigledno se ne razumemo, a etiketiranje jeste reci za bilo koga da je "hard-kor" пре 21 часа, st.anger рече Sestro Sofija, ako bi snishodljivost bila kancer, crkva bi odavno umrla Crkva nije samo zgrada, niti vladike i svestenici, crkva je sabrani narod koji se zajedno sa svojim pastirima moli Bogu, a sad se upitaj sta odbija verni narod od crkve/sabranja u njoj a sta privlaci narod da se sabere? пре 21 часа, Џуманџи рече Ма, мени жао што се Софи нервира безвезе uopste se nisam nervirala, ne brini, ne stigoh osmehic da postavim, pa ti delovalo ozbiljno пре 21 часа, Natasa. рече Sofke je malo nervozna e ako si se namejala, bas mi je drago пре 21 часа, Kratos рече Uh te žene gde god se pojave samo probleme prave.Od Adama je još tako... Zaista! Tesko nama sa nama, i vama sa nama Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 19 часа, obi-wan рече Inace... prilicno vezano za ovu temu... ... "Уђем у ФБ и послије једног прегледа видим да већину објава о кошарци дугујем будућим свештеницима, већину објава о вјери - лаицима. Па дивно... Само, кад вам сутра нека "тетка" приђе и пита вас шта мислите о молитви трећег часа немојте да јој кажете "шта ти, тетка, знаш!" Шта год да тетка зна, и шта год да је читала и сазнала, зна и сазнала је док сте ви, драги моји, утврђивали значај дефанзивног скока и да ли се скандирало Жељку Обрадовићу..." Prof dr. Darko Djogo Лидија Миленковић and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 20 часа, Lady Godiva рече Све ћемо некако и преживети, али те жене без марама, оне ће нам доћи главе nece nama, nego same sebi,razumem zene koje ne znaju zasto i kako treba, ali zene koje znaju i koje nauce kako zena hriscanka treba da udje u hram Bozji, pa opet zbog neposlusnosti rade kako one hoce,jer iz ovog/onog razloga im pokrivanje glave smeta, a ako rade posao gde treba da se npr. nosi uniforma ili kapa na glavi, onda obuku i uniformu i stave kapu, a maramu u crkvi nece..za mene je to zaista misterija zenske neposlusnost U kanonima zaista nema nista o tome ali ne manje vazno je poslanica Korincanima Sv.Apostola Pavla: " ..svaka zena koja se gologlava moli Bogu, ili prorokuje, sramoti glavu svoju.. Рапсоди and Војвода7 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 Управо сада, Sofija_ рече nece nama, nego same sebi,razumem zene koje ne znaju zasto i kako treba, ali zene koje znaju i koje nauce kako zena hriscanka treba da udje u hram Bozji, pa opet zbog neposlusnosti rade kako one hoce,jer iz ovog/onog razloga im pokrivanje glave smeta, a ako rade posao gde treba da se npr. nosi uniforma ili kapa na glavi, onda obuku i uniformu i stave kapu, a maramu u crkvi nece..za mene je to zaista misterija zenske neposlusnost U kanonima zaista nema nista o tome ali ne manje vazno je poslanica Korincanima Sv.Apostola Pavla: " ..svaka zena koja se gologlava moli Bogu, ili prorokuje, sramoti glavu svoju.. Апостол пише посланицу Коринћанима и говори женама тог времена да покрију главу. Тада је било срамота да жена иде голе главе, данас није. Он им говори и да ако неће да се покрију нека се ошишају, јер би жени кратка коса била још већа срамота. Данас није непристојно ићи непокривене главе нити имати кратку косу, тако да нема смисла поштовати савет (наредбу или како год) који је дат специфичним људима у специфичном тренутку. Goku, Лапис Лазули and Васијан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 27 минута, Sofija_ рече ja mislim na svete oce a ti na grupe koje su nestale sa istorijske scene, ocigledno se ne razumemo, a etiketiranje jeste reci za bilo koga da je "hard-kor" Објаснила сам на истој страни пар пост-ова испод. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 19 часа, obi-wan рече E onda nisi u pravu sve je moguce no to je ipak moj stav, ali cenim nacin na koji mi kazes da nisam u pravu nisi agresivan пре 19 часа, obi-wan рече To uopste nema veze sa ovim o cemu pricamo nema zaista, ja sam se samo nadovezala jer pricah o nasim slabostima/putu od priznanja/pokajanja do borbe sa istim пре 18 часа, Kratos рече A koji su ti koji ne greše? Savrsen je samo Bog, to vec znamo пре 18 часа, Иван ♪♫ рече A je l' se moli neko za tebe gešnu? Jesi tražila? (nadam se da razumeš na šta ciljam) Naravno, hvala Bogu mole se mnogi, ka i ja sto se molim za druge razumem braticu пре 17 часа, R2D2 рече Их, шта све написа. Срећа да све ово што си написала нема АМА баш никакве везе са Православљем, већ је ово још једна у низу квази-зилотских и неофитских изјава, на које нико озбиљан у Цркви неће да обрати пажњу. Права папазјанија од поста/поруке. Какве везе има марама са Православљем? а какве то везе има са "новотарисањем"? Шта је то? Шта ви знате о развоју богослужења, о литургици? Или ово причате напамет? Шта сте прочитали о овој теми из озбиљне литературе која није Борба за веру или артемитске књижице које продају неуким и уплашеним људима којима је Литургијски живот само једна у низу позоришних представа? Нећу даље да анализирам поруку, искрено сматрам то губљењем времена. Отворите тему и позовите ме да дам свој осврт на сваку ставку коју сте изнели. Немојте да се надате да ће ико ко се бар мало разуме у православну теологију насести на вашу провокативну неофитску поруку. Braticu, uopste ti nije lep nacin obracanja, u njemu se vidi tvoje hriscansko smirenje, i pokusaj omalovazavanje(da ne kazem etiketiranja) mene, ali ja se ne ljutim i oprastam ti Војвода7 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sofija_ Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 7 минута, Lady Godiva рече Тада је било срамота да жена иде голе главе, данас није naravno, danas vise nista nije sramota Војвода7 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јануар 23, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2017 пре 3 минута, Sofija_ рече naravno, danas vise nista nije sramota Да ли си реална? Молим те, зашто је срамота ићи голе главе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука