Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 минут, Ivan Marković рече Gde Hristos govori o gravitaciji? Pa ona postoji. Al ti argument... Daj bre čoveče da si mi tako naglo i na ovakav način izleteo pred auto stvarno ne bi mogao da verujem i ne bi se snašao da ukočim pregazio bi te kao zeca. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Daj bre čoveče da si mi tako naglo i na ovakav način izleteo pred auto stvarno ne bi mogao da verujem i ne bi se snašao da ukočim pregazio bi te kao zeca. Vidiš, VSB, da može i tako. Ovo je već normalan, pristojan i duhovit odgovor. A ne ono "demonizovan", "šizofreniše" i slično.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Управо сада, Ivan Marković рече Vidiš, VSB, da može i tako. Ovo je već normalan, pristojan i duhovit odgovor. A ne ono "demonizovan", "šizofreniše" i slično.... Ja sam uvek na nivou. Niti sam rekao da si demonizovan niti da si po prirodi šizofren, rekao sam da te djavdjav tera (kao i svakog od nas kao izmedju ostalog i Evu u raju) i da zbog toga što sam sebi prvenstveno nećeš da priznaš da jesi uočio razliku izmedju prirode i blagodati pribegavaš šizofrenim rešenjima problema. Dakle bio sam distanciran poštovao sam ti ličnost a Kratos je malo pio danas pa ne ume da pročita te sam mu tako i odgovorio pošto je koristio ime nekog petrovića koji ima manir i koristi termine poput demoniziran, Pravo da ti kažem baš sam neprijatno iznenadjen kratosovom reakcijom. Verovatno te je on i potstakao da posle toga plačeš ko neka baba tužibaba za situaciju koja nema nikakve veze sa zdravom pameću. Vidiš da sam ti sve vreme štitio ličnost i bio koncentrisan samo na tvoje postupke, proveri post trezne glave pa ćeš videti. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 51 минута, Kratos рече Priroda i blagodat koje su razlike?Da li duša ima isto poreklo kao i Božija blagodat? Brate ti veruješ da je naša duša deo nestvorene božanske energije. I još se pozivaš na Hrišćanstvo. Mnogo je kume. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bambika Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 1 hour ago, Ivan Marković рече Naravno, ja bih rekao i da je to razlikovanje "besmrtan po prirodi-besmrtan po blagodati" u velikoj meri ako ne i sasvim veštačko i terminološko. Ako , recimo, Bog podari besmrtnu prirodu svojom blagodaću nekim bićima, od kakvog je značaja insistirati na tome da ta bića nisu besmrtna po prirodi već samo po blagodati? Bog je stvorio svu prirodu, smrtnu i besmrtnu svojom blagodaću (tj svojim stvaralačkim energijama kroz Logosa, drugo Lice Svete Trojice.) Kada je stvarao besmrtna bića, on ih je stvarao svojom blagodaću (kroz Sina) ali to nije menjalo činjenicu da su to bića stvorena po prirodi besmrtna. Za njih bi se moglo reći da jesu smrtna ako i samo ako bi Bog odlučio da ih vrati nazad u nebiće. Dakle, ako su neki oci govorili da je duša po prirodi besmrtna, ili ako neko danas to tako kaže, meni deluje da on nije u zabludi prosto zato što entitet besmrtan po prirodi ne mora biti nestvoren entitet. Takođe, nije u zabludi ni onaj ko kaže da je duša besmrtna po blagodati jer bez Božje blagodati i energetskih dejstava ništa ne bi postojalo. Dakle, duša nije samostalna po postojanju i jeste potencijalno smrtna, ako Bog tako odluči i vrati je u nebiće, ali ako ne odluči, a pri tome je stvorio besmrtnom, onda je njena priroda besmrtna (kao što je priroda sisara da doji mladunce). Dakle, kada kažemo da sisar po prirodi doji mladunce, mi time ne možemo isključiti Božju blagodat jer bez nje ne bi bilo ni dojenja ni sisara, ali time ne možemo isključiti ni da to sisari rade po prirodi jer ih je takvima Bog stvorio. Isto rezonovanje treba primeniti na bilo šta stvoreno. Ako je Bog dušu stvorio besmrtnom onda je ona besmrtna po prirodi i po blagodati, ali nije nužno ni jedno ni drugo, te je potencijalno smrtna, jer Bog može odlučiti da tako bude (iako mislim da neće). Nije lako raspetljati Zizjulasove muljačine... Ovo je odgovor na nekoliko mojih pitanja na drugoj, sličnoj temi. Hvala. Bokisd, Васијан and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 2 минута, bambika рече Ovo je odgovor na nekoliko mojih pitanja na drugoj, sličnoj temi. Hvala. Nema na čemu. bambika је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Brate ti veruješ da je naša duša deo nestvorene božanske energije. I još se pozivaš na Hrišćanstvo. Mnogo je kume. Ne, on je samo pitao. I moj ništavluk mu je odgovorio. пре 53 минута, Ivan Marković рече Ako je pitanje bilo upućeno meni, ja bih rekao da ne. Božje energije su nestvorene, priroda je stvorena. Dušino poreklo je ni iz čega, blagodat je od Boga. Dakle, VSB, mani se zamena teza. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Управо сада, Ivan Marković рече Ne, on je samo pitao. I moj ništavluk mu je odgovorio. Dakle, VSB, mani se zamena teza. Nikad ne pričam na pamet na drugoj temi je rekao da veruje u to. Dakle kad smo to apsolvirali da te pitam šta je duša? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 15 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече da zbog toga što sam sebi prvenstveno nećeš da priznaš da jesi uočio razliku izmedju prirode i blagodati pribegavaš šizofrenim rešenjima problema. Naravno da jesam uočio razliku između prirode i blagodati, i to još pre dvadeset pet godina kada sam počeo delatno liturgijski da živim i čitam svete oce i bogoslove. Ali ti brkaš razliku između prirode i blagodati i razliku između nestvorenog i stvorene besmrtne prirode (koja mora imati početak, jer je stvorena ali ne mora imati kraj, i koja, ako je stvorena ne može drugačije biti stvorena i održavana do Božjom blagodaću. Nemoj više da me iscrpljuješ. Pusti me da pomognem popu Đuroviću oko nekih ravnozemljana... Кратос, Васијан, Bokisd and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Dakle kad smo to apsolvirali da te pitam šta je duša? Nemam pojma. Kaošto rekoh, pusti me da pomognem popu oko ravnozemljana. Sklopili smo primirje da bi se suprostavili jednoj veoma opasnoj sekti. Kada to završimo nastavićemo naša prepucavanja, a do tada nemoj da me zamaraš. Sve što sam imao o voj temi sam rekao. A što se Kratosa tiče, nisam mu ja advokat. Ako zaista tako veruje, onda je u zabludi...ali naravno, čim postavlja pitanje, znači da možda i nije više pri takvom mišljenju. To je dobro. On je delatan, opitan teolog, pita, razmišlja, istražuje. Ti si svoje stavove zakovao i slepo slediš oca Đurovića. Šta ti ja mogu. Ako se njemu sviđaju takvi duhovni sinovi, ja s tim nemam nikakav problem... Bokisd, Кратос, "Tamo daleko" and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 1 минут, Ivan Marković рече Naravno da jesam uočio razliku između prirode i blagodati, i to još pre dvadeset pet godina kada sam počeo delatno liturgijski da živim i čitam svete oce i bogoslove. Ali ti brkaš razliku između prirode i blagodati i razliku između nestvorenog i stvorene besmrtne prirode (koja mora imati početak, jer je stvorena ali ne mora imati kraj, i koja, ako je stvorena ne može drugačije biti stvorena i održavana do Božjom blagodaću. Nemoj više da me iscrpljuješ. Pusti me da pomognem popu Đuroviću oko nekih ravnozemljana... Ništa ja ne brkam niti bradim u prazno. To što si naveo ja nikada spomenuo nisam, to je čisto tvoj konstrukt. Ja sam ti rekao da bi nešto bilo besmrtno po prirodi mora imati božansku prirodu a stvoreno nema, nego je njegov odnos zavisi od Stvoritelja, dakle osudjen je presudjen je da zavisi, ne može egzistirati sam po sebi i dokle on hoće, njegovo postojanje odredjuje Stvoritelj. Stvoritelj ne može stvoriti nešto što je besmrtno samo po sebi, jer je to nešto zavisno od Tvorca zato ne možemo govoriti o prirodi nego o blagodati koja održava stvoreno u večno postojanje. Жика је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 3 минута, Ivan Marković рече Nemam pojma. Kaošto rekoh, pusti me da pomognem popu oko ravnozemljana. Sklopili smo primirje da bi se suprostavili jednoj veoma opasnoj sekti. Kada to završimo nastavićemo naša prepucavanja, a do tada nemoj da me zamaraš. Sve što sam imao o voj temi sam rekao. A što se Kratosa tiče, nisam mu ja advokat. Ako zaista tako veruje, onda je u zabludi...ali naravno, čim postavlja pitanje, znači da možda i nije više pri takvom mišljenju. To je dobro. On je delatan, opitan teolog, pita, razmišlja, istražuje. Ti si svoje stavove zakovao i slepo slediš oca Đurovića. Šta ti ja mogu. Ako se njemu sviđaju takvi duhovni sinovi, ja s tim nemam nikakav problem... Ipak da mi prekinemo razgovor nisi ti ni č od čoveka. Budi nekome drugome tako dobar meni to ne treba. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 пре 16 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ja sam ti rekao da bi nešto bilo besmrtno po prirodi mora imati božansku prirodu Ne mora. Bog stvori besmrtnu prirodu, pa ona živi večno, ali u budućnost (0, ). Potencijalno je smrtna (jer je Bog može vratiti ni u šta) ali je aktuelno besmrtna u jednom vremenskom pravcu (budućnost), jer ne umire (bez-smrtan), ali ne sama po sebi, već po Božjoj volji, Koja joj je i stvorila takvu prirodu, i koja joj može opozvati istu. Razumeš sad? Ako ne razumeš, ja drugačije ne umem da objasnim. Bokisd, Кратос and Васијан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 26, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2017 Moram priznati da te ama baš ništa ne razumem i srećan sam zbog toga. Samo bolje nema granicu i može postojati večno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука