Jump to content

(РТС) Нова теорија бесмртности

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Многи од нас се плаше смрти. Верујемо у њу зато што нам је речено да ћемо умрети. Људи се идентификују са телима, а као што знамо, тела умиру. Међутим, нова научна теорија тврди да смрт није финалан догађај, пише Роберт Ланца, лекар и научник, директор Института за регенеративну медицину Астелас.

Теорија биоцентризма
Теорија биоцентризма

Амерички научник др Роберт Ланца заинтригирао је многе пишући о вечном и фундаменталном питању: постоји ли живот после смрти.

Његова теорија биоцентризма мења досадашњи поглед на свет и постојање, налажући да живот креира универзум, а не обрнуто. У књизи Биоцентризам: како су живот и свест кључеви за разумевање природе свемира, коју је 2009. године објавио са чувеним астрономом Бобом Берманом, Ланца објашњава да универзум постоји само захваљујући нашој свести ‒ живот и биологија су у центру стварности, што заузврат ствара универзум; сам универзум не ствара живот. Исто је и са концептима простора и времена, које професор Ланца описује као „једноставна оруђа ума".

Према теорији биоцентризма, концепт смрти (који познајемо) не може постојати у правом смислу, идеја умирања је нешто што смо дуго учили да прихватимо, али у стварности само постоји „у нашим главама".

Биоцентризам,  др Роберт Ланца
Биоцентризам, др Роберт Ланца

Бесконачан број универзума 

Један од добро познатих аспеката квантне физике јесте да одређена опажања не могу апсолутно бити предвиђена. Уместо тога, постоји читав низ могућих опсервација са различитом вероватноћом. Једно учестало објашњење, интерпретација „мноштва светова", тврди да свака од ових могућих опсервација кореспондира са другачијим универзумом (мултиверзум).

Нова научна теорија названа биоцентризам мало је прочистила те идеје. Постоји бесконачан број универзума, и све што вероватно може да се деси, дешава се у њима. Смрт не постоји у правом смислу у овим сценаријима. Сви могући универзуми постоје у исто време, без обзира на то шта се у њима дешава. Иако су наша тела предодређена да буду уништена, осећај живота ‒ „Ко сам ја?", заправо је фонтана енергије од 20 вати која контролише мозак.

Енергија никад не умире 

Међутим, ова енергија не нестаје након смрти. Један од најпоузданијих аксиома науке јесте да енергија никада не умире ‒ она не може бити створена ни уништена. Да ли се ова енергија преноси са једног света на други? Судећи по биоцентризму, простор и време нису тврди објекти каквим их сматрамо. Уколико махнете руком кроз ваздух - уколико уклоните све, шта је остало? Ништа. Иста ствар може се применити и на време. Ми не можемо да видимо ништа кроз кости које окружују наш мозак. Све што видимо и осећамо тренутно је вртлог информација који се дешава у нашој глави. Простор и време само су алати које користимо како бисмо све повезали. Смрт не постоји у ванвременском и беспросторном свету.

На самом крају, чак је и Алберт Ајнштајн признао: „Мој стари пријатељ напустио је овај чудан свет испред мене. То не значи ништа. Људи попут нас знају да је разлика између прошлости, садашњости и будућности само тврдоглаво упорна илузија". Бесмртност не значи непрестано постојање у времену без краја, она је смештена ван времена.

Приредио: Бранислав Јарић

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/2592791/nova-teorija-besmrtnosti.html

Подели на овим сајтовима

Mislim da sam već negde pre nekoliko godina čitala o ovome, pa mi zato toliko zanimljiv bio teologem @Zoran Đurović o vaskrsenju van vremena.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Paradoksologija рече

Mislim da sam već negde pre nekoliko godina čitala o ovome, pa mi zato toliko zanimljiv bio teologem @Zoran Đurović o vaskrsenju van vremena.

Да, то је неко моје егзотично читање Писма и хришћанског предања... да постојимо ванвременски као комплетна бића, а да се у историји, времену, само развијамо... А тренутак наше смрти је буђење у томе што "већ" јесмо.  

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, R2D2 рече

Mozes li da linkujes taj text ovde?

Sent from my LG-H860 using Pouke.org mobile app

Ne sećam se ni izdaleka, ali evo nekih linkova na engleskom:

Sajt čoveka

Čovek priča

Čovek o smrti

Člančić u Independentu (moguće da sam ovo svojevremeno čitala, ne sećam se)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Хајде не будете лењи за нас русољубе преведите барем по који битан пасус.

Ето и ми обећавамо да ћемо са руског превести понекад по нешто кад буде требало.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Aaa, to je onac cuveni text! Ima li ga na Poukama? Dobro bi bilo da se podeli po netu da ljudi procitaju...

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, R2D2 рече

Aaa, to je onac cuveni text! Ima li ga na Poukama? Dobro bi bilo da se podeli po netu da ljudi procitaju...

Ima ga:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Жељко рече

Хајде не будете лењи за нас русољубе преведите барем по који битан пасус.

Ето и ми обећавамо да ћемо са руског превести понекад по нешто кад буде требало.

Ако мислиш на ово што сам ја линковао: поента је да Ланца и један други лик који се бави сличним стварима, Дипак Чопра, праве мистификацију науке. Тачније, они врло површно знају неке ствари о неким популарним научним теоријама (релативитет, квантна механика, итд) и онда то покушавају да повежу са својим идејама и светоназорима у некакав хибрид науке и религије/мистике. У чему само по себи нема ничег лошег, али онда њихова прича да "наука потврђује" то што причају пада у воду. 

Подели на овим сајтовима

Ono sto sam ja postavljala je ukratko dato u uvodnom postu, a Genije je korisnu skepsu koju je doprineo lepo sazeo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Биоцентрична теорија коју доноси биолог Роберт Lanza`s,по коме би биологија,а не физика,била кључ за разумевање универзума.

Тврди да су простор и време производи људске свести,алати ума.Субјективни доживљај је све што постоји.Он доводи у питање и математичке истине,како математика описује бесконачно,универзум,које је ван искуства,а предлаже и нове теорије које редефинишу основне претпоставке или парадигме у физици.По њему,постоје само делимичне истине.

Претходних година,деценија ,била је популарна корелација теологије и физике.

У овом тексту се доводе у питање неке конвенционалне ,научне теорије.Али у сваком случају теологија мора уважавати достигнућа науке,и избегавати самодовољност било које врсте.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

Niče je još pre 100 i kusur godina govorio da ne postoji istina već perspektivizam,ugao gledanja,interpretacija istine.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...