Jump to content

Проф. др Радмило Рончевић о заблудама теорије еволуције

Ignjatije

Препоручена порука

On 12/29/2016 at 15:46, Justin Waters рече

Virus i covjek nisu isto, ni po kojim kriterijumima, ni religijskim ni naucnim. 

Tačno zato i njima ništa ne može da znači.:skidamkapu:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Рапсоди рече

Бог је дозволио, е сада када је дозволио да ли је у 5 мин до 8 или у поноћ, у уторак или среду ,:ani_biggrin: е то стварно не знам, а зашто  је дозволио... да си пажљиво читао моје постове видео би, али пошто ти на једно око жмуриш када читаш оно што ти не годи...шта да кажем, врати се па поново читај ја ти поново нећу одговарати.      

E sad... kad te pitam kad je stvorio biljke ti ko iz topa odgovaras "TRECEG DANA!"  a kad te pitam kad je stvorio viruse ti vrdas i po starom obicaju zamumuljues odgovor kako bi probala da ga izbegnes ;)

Pitanje uopste nije tesko jer imas samo 6 dana na raspolganju... cak i da lupis nasumice imas 1 u 6 sansi da pogodis... ali ti si dobra pravosalvka nemoguce je da ne znas... narocito ovako prosto pitanje koje ima samo 6 mogucih odgovora.

PS. Znam da sa naukom nemate mnogo veze i u tom polju kuburite za medalju, al brate, vi dizajneri bi valjda bar ove teoloske stvari trebalo da poznajete... Kako da te shvatim ozbiljno dok kritikujes moju stranu kad ti ni svoju ne poznajes dovoljno?

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Рапсоди рече

Зато што су окусили плод са Дрвета познања добра и зла и тиме преступили Божју заповест. Али и то истеривање из Раја Бог је учинио из љубави према нашим прародитељима. У Рају постоји и Дрво живота. Ко једе плодове са Дрвета живота постаје бесмртан. Ако би Адам и Ева јели те плодове, са отровом смрти у себи после пада, они би себе обесмртили у стању греховности и смртности. То би онда био најстрашнији пакао. И да се то веће зло не би десило људима, Бог их је истерао из Раја. Значи истерао их је Бог из Раја да би спречио да зло постане вечно.

Али да Адам и Ева после истеривања не падну у очајање, Бог им је обећао да ће им послати Спаситеља који ће победити Ђавола - Змију и који ће их ослободити од смрти и поново довести у Рај.

Ja evo treci put citam ovaj citat... i ... drugari... ne znam sta da vam kazem... iskreno...

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Рапсоди рече

Нисам сигурна да сам те добро разумела. У контексту овога доле , док  нису згрешили / грех непослушања / нису ни умрли. А бактерија је ту да угинулу  материју разлаже.

Не мислиш ваљда да су бактерије постојале у рају...

До пада без бактерија.....или бактерију и у рају , са другим функцијама....:ani_biggrin:

Зато што су окусили плод са Дрвета познања добра и зла и тиме преступили Божју заповест. Али и то истеривање из Раја Бог је учинио из љубави према нашим прародитељима. У Рају постоји и Дрво живота. Ко једе плодове са Дрвета живота постаје бесмртан. Ако би Адам и Ева јели те плодове, са отровом смрти у себи после пада, они би себе обесмртили у стању греховности и смртности. То би онда био најстрашнији пакао. И да се то веће зло не би десило људима, Бог их је истерао из Раја. Значи истерао их је Бог из Раја да би спречио да зло постане вечно.

Али да Адам и Ева после истеривања не падну у очајање, Бог им је обећао да ће им послати Спаситеља који ће победити Ђавола - Змију и који ће их ослободити од смрти и поново довести у Рај.

Митрополит Амфилохије, Епископ Данило - Нема лепше вере од хришћанске

•  
  •  
|

Pitao sam, jer se tvdi da nista nije umiralo prije pada, kakva je svrha bila bakterija koje jedino razlazu uginulu materiju ako nista nije umiralo?

Dakle ne mislim nista, nego pitam vas. Vidim da si odgovorila, do pada bez bakterija. Znaci moze poslije pada, bakterije su nastale abiogeneticim putem i onda se kroz rapidnu evoluciju kakvu ni najgori darvinisti nisu predlozili evoluirale do nekog stadijuma kojeg su bile oko 4000 p.n.e? Ili ih je Bog specijalno stvorio nakon pada?

Drugi prijedlog ti je, pa bile su ali neka im je druga funkcija bila, Bog ih stvorio pa su hibernirale i cekale na pad tvorevine da se aktiviraju... znaci sto je babi milo to joj se snilo? 

S ovakvim odgovorima smijesno zvucite ljudima koji treba da bolje razumiju hriscansku vjeru, a poznaju nauku. 

Da zakljucim, nemate objasnjenje za porijeko i svrhu bakterija. U principu niko od zastupnika ID nema objasnjenje za porijeklo i svrhu bakterija ako tvrdi da je Bog stvorio u pocetku svijetu u kome nije nista umiralo. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Kratos рече

Tačno zato i njima ništa ne može da znači.:skidamkapu:

Kad bi se sad sjetio o cemu smo to diskutovali. :))

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, cloudking рече

PS. Znam da sa naukom nemate mnogo veze i u tom polju kuburite za medalju, al brate, vi dizajneri bi valjda bar ove teoloske stvari trebalo da poznajete... Kako da te shvatim ozbiljno dok kritikujes moju stranu kad ti ni svoju ne poznajes dovoljno?

Ma, nisi u pravu. :0201wink:

Ako neko podrzava inteligentni dizajn, osnovna pretpostavka je, da je Bog po hriscanstvu i po opstoj  filosofskoj misli ,  premudar i pravedan, i zbog tih svojih svojstava, kao kreator sveta i coveka, te njegove osobine se ocitavaju i na njegovoj tvorevini.

To nije tesko shvatiti i sasvim je logicno objasnjivo, da se njegova stvorenja , ogledaju u njemu i imaju njegov lik. I sa tih pozicija, se daje hriscanska i svaka druga, filosofska ili logicka misao i opravdanje Bozijeg stvaranja sveta. Kako' , sto se tice samog stvaranja, tako, i ontoloskih posledica koje se ogledaju na citav covekov zivot i na odnos prema prirodi i drugom coveku.

U tom smislu, hriscanstvo je daleko ispred evolucionih teorija, kao apsolutnu zaokruzen teorijsko - praktican sistem misli i delanja.

Druga stvar je, ali, potpuno druga stvar, profesionalna i strucna rasprava na temu evolucija vs kreacinionizam. Vi evolucionisti na forumu, imate odredjeni visi nivo znanja iz svoje struke. Mi hriscani, nemamo tako veliki nivo znanja o naucnim argumentima kreacionizma. Sasvim je onda razumljivo,  da o određenim stručnim pitanjima (npr. o atomskoj energiji) mogu ravnopravno raspravljati samo stručnjaci.

Takva je realna sitiuacija. Ali, po meni, sluzeci se nekim posrednim argumentima i logicki sklepanim :laie_14:i uoblicenim zakljucivanjima, pokusavamo da dokazemo svoje stavove. Sasvim opravdana taktika, i jedino moguca u nasem slucaju, i mislim, da je celishodna i lako svarljiva za prosecnog citaoca ove teme. :citac:

Oni citaoci koji zele da procitaju strucnije i dublje rasprave na ove teme, neka pogledaju neke druge forume, gde su rasprave mnogo zanimljivije, jer, su sagovrnici sa obe strane , ravnopravni sto se tice poznavanja svojih oblasti znanja.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

U tom smislu, hriscanstvo je daleko ispred evolucionih teorija, kao apsolutnu zaokruzen teorijsko - praktican sistem misli i delanja.

Nije nista zaokruzenije od teorija drevnih vanzemaljaca... stavise, teroije drevnih vanzemaljaca je daleko racionalnija jer podrazumeva proverljive i izmerljive tvrdnje. 

1 hour ago, Bokisd рече

Druga stvar je, ali, potpuno druga stvar, profesionalna i strucna rasprava na temu evolucija vs kreacinionizam. Vi evolucionisti na forumu, imate odredjeni visi nivo znanja iz svoje struke. Mi hriscani, nemamo tako veliki nivo znanja o naucnim argumentima kreacionizma. Sasvim je onda razumljivo,  da o određenim stručnim pitanjima (npr. o atomskoj energiji) mogu ravnopravno raspravljati samo stručnjaci.

Kote pita za ovo? Jel ti citas uopste sta citiras?

Moje pitanje postavljeno rapsi nije bilo ni strucno ni naucno ni kvantno... bilo je prosto da prostije ne moze biti... prosto- level obdaniste... a glasi KOG DANA (OD TIH 6) JE BOG STVORIO VIRUSE?

Sta mi tu mrsis s "atomskom energijom"... Prosto pitanje, to su teoloske osnove... nesto sto bi svaki dizajner MROAO da zna... jer ako vi imate probolem da naucite kojim je redosledom sta stvoreno u 6 dana, onda stvarno nemam sta vise da razgovaram s vama... Ja ti garantujem da cu svog klinca od  godina da naucim za jedno popodne, a ti i rapsa ne znate  ni to a kao ocete da ucestvujete  u raspravama na "nivou"... pane ide to tako... nauci svoje  pa onda kritikuj moje...

I sad stvarno napisi ponovo kako je to sto pitam u rangu kvantne mehanike pa da se samoubijem odma... :)

1 hour ago, Bokisd рече

Druga stvar je, ali, potpuno druga stvar, profesionalna i strucna rasprava na temu evolucija vs kreacinionizam.

Jel moze da postoji profesionalna strucna rasprava o astro fizici izmedju Hokinga i Miki Mausa?

пре 1 сат, Bokisd рече

Takva je realna sitiuacija. Ali, po meni, sluzeci se nekim posrednim argumentima i logicki sklepanim :laie_14:i uoblicenim zakljucivanjima, pokusavamo da dokazemo svoje stavove. Sasvim opravdana taktika, i jedino moguca u nasem slucaju, i mislim, da je celishodna i lako svarljiva za prosecnog citaoca ove teme. :citac:

Oni citaoci koji zele da procitaju strucnije i dublje rasprave na ove teme, neka pogledaju neke druge forume, gde su rasprave mnogo zanimljivije, jer, su sagovrnici sa obe strane , ravnopravni sto se tice poznavanja svojih oblasti znanja.

A gde da trazimo odgovore mi koji postavljamo jednostavna i dozlaboga prosta pitanja na temu kog dana je sta stvoreno u teoriji sestodneva?

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, cloudking рече

Nije nista zaokruzenije od teorija drevnih vanzemaljaca... stavise, teroije drevnih vanzemaljaca je daleko racionalnija jer podrazumeva proverljive i izmerljive tvrdnje.

Vrlo je racionalna i real life hriscanska teorija . Sto je nazanimljivije, posledice po nacin zivljenja i odnosa coveka prema prirodi i drustvu, imaju svoj uzrok u nacinu  i egzistenciji , na kojoj pociva sam Bog. Sledstveno, i sam nacin stvaranja prirode i coveka, Bozijom silom i mudroscu,  posledicno utice na covekov status. I ne samo pocetak, nego postavka stvari koje se ticu i buducih vremenena i stanja, takodje, posledicno utice na covekovu egzistenciju i daje odgovore na mnoga pitanja o zivotu.

To je ta apsolutno zokruzena teorija, koja ima nauk o pocetku stvari, dogadjanima stvari i na kraju o konacnom zavrsetku stvari. Zatvoreni krug. Nauka je smislena i primenjiva, kada daje odgovore na sva pitanja koja se ticu njene oblasti istrazivanja i kada poseduje logicko objasnjenje i opravdanje kroz sudove i zakljucke koji se ticu svih mogucih pitanja koja se mogu postaviti u oblasti koju istrazuje . Evolucija, kao teorija koja se bavi zivotom na zemlji,  nema odgovore na sva ova pitanja. Niti, o  pocetku stvari, niti o kraju i konacnom obliku stvari.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Justin Waters рече

Pitao sam, jer se tvdi da nista nije umiralo prije pada, kakva je svrha bila bakterija koje jedino razlazu uginulu materiju ako nista nije umiralo?

Dakle ne mislim nista, nego pitam vas. Vidim da si odgovorila, do pada bez bakterija. Znaci moze poslije pada, bakterije su nastale abiogeneticim putem i onda se kroz rapidnu evoluciju kakvu ni najgori darvinisti nisu predlozili evoluirale do nekog stadijuma kojeg su bile oko 4000 p.n.e? Ili ih je Bog specijalno stvorio nakon pada?

Drugi prijedlog ti je, pa bile su ali neka im je druga funkcija bila, Bog ih stvorio pa su hibernirale i cekale na pad tvorevine da se aktiviraju... znaci sto je babi milo to joj se snilo? 

S ovakvim odgovorima smijesno zvucite ljudima koji treba da bolje razumiju hriscansku vjeru, a poznaju nauku. 

Da zakljucim, nemate objasnjenje za porijeko i svrhu bakterija. U principu niko od zastupnika ID nema objasnjenje za porijeklo i svrhu bakterija ako tvrdi da je Bog stvorio u pocetku svijetu u kome nije nista umiralo. 

Jedna zanimljivost, prema tumačenju sv.Grigorija Niskog životinje su umirale i pre pada, sledi odlomak iz Velikog katihetskog slova:

Пошто су првоздани људи, вели он, окусили забрањено (воће) и пошто су тиме лишили себе онога блаженства, Господ их покрива кожним хаљинама. Чини ми се пак да то нису коже у најопштијем смислу речи (јер, које су животиње тада заклане да би се људима начиниле хаљине?); но, пошто је свака кожа мртва када је одвојена од животиње, мислим да је Исцелитељ нашега зла положио у људе могућност умирања – које је од самога почетка било превасходно својство бесловесне природе – како зло после овога живота не би вечно остало у људима. Јер, хаљина је нешто што се споља на нас налаже, тако да телу пружа привремену корист, и није сродна са човековом природом.

8.3. Дакле, према (божанском) домостроју, нашој природи, сазданој за бесмртност, бесловесна природа је наметнула смртност.               

Ја рекох: "Сваки дан окушам смрт", а он ће на то: "Бог је рекао да те љуби. Зато буди спокојан."

Св. Исак Сирин

Подели на овим сајтовима

Možda oblačenje u kožne haljine simbolički znači da tada Adam i Eva dobijaju telo kakvo danas imamo.

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Kratos рече

Možda oblačenje u kožne haljine simbolički znači da tada Adam i Eva dobijaju telo kakvo danas imamo.

Da, odrprilke takvo je tumacenje, jer, sv.Grigorije se u ovom govoru, bavi opisnim pricanjem o padu, koji dozvoljava neprecizno izrazavanje i spekulativne misli.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Kratos рече

Ево са друге теме

пре 15 часа, Џуманџи рече

На шта су Адам и Ева ставили смоквино лишће? (3:7, а кожне хаљине се помињу тек у 21. стиху) ;)

Од 'праха' смо, дакле, "материјални", мојне падате на манихејске глупости :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Zlatan рече

Jedna zanimljivost, prema tumačenju sv.Grigorija Niskog životinje su umirale i pre pada, sledi odlomak iz Velikog katihetskog slova:

Пошто су првоздани људи, вели он, окусили забрањено (воће) и пошто су тиме лишили себе онога блаженства, Господ их покрива кожним хаљинама. Чини ми се пак да то нису коже у најопштијем смислу речи (јер, које су животиње тада заклане да би се људима начиниле хаљине?); но, пошто је свака кожа мртва када је одвојена од животиње, мислим да је Исцелитељ нашега зла положио у људе могућност умирања – које је од самога почетка било превасходно својство бесловесне природе – како зло после овога живота не би вечно остало у људима. Јер, хаљина је нешто што се споља на нас налаже, тако да телу пружа привремену корист, и није сродна са човековом природом.

8.3. Дакле, према (божанском) домостроју, нашој природи, сазданој за бесмртност, бесловесна природа је наметнула смртност.               

Dosta zavisi od prevoda. Kod mene je ovakav prevod od Fra Prof. dr. sc. Marijana Mandaca.

" Čini mi se da se smisao izričaja ne odnosi na obične kože. Jer koje bi životinje Bog pogubio i oderao te za prve ljude izmislio ogrtač? Budući da j e svaka koža,  odvojena od životinje, nešto mrtvo, posve sam uvjeren da je Liječnik našega zla silu umiranja koja se isključivo odnosila na nerazumnu narav nakon pada iz providnosti protegnuo na ljude, ali ne da bi ostala zasvagda. "

Kaze se.....'koja se iskljucivo odnosila na nerazumnu narav NAKON PADA IZ PROVIDNOSTI'.

Dekle, govori se o smrtnosti  posle pada, koja se odnosila na NERAZUMNU NARAV. Jasno je, da nije povezano sa zivotinjama i pogotovo sa nekom smrtnoscu pre pada.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...