Jump to content

Проблем са крајностима еволуционизма и креационизма

Оцени ову тему

Препоручена порука

Заправо, ,,православни еволуционизам'' који би подразумевао библијско стварање, није уопште далеко од ,,хришћанског геоцентризма''. Треба мало стати, прикочити до нових разматрања и увида у модерну перспективу квантне космологије.

Битно је да је чињеница, свакако, да смо данас сви ми настали од еволутивних предака, све како наука објашњава. Међутим, казивање о библијском стварању првих људи, није доступно науци уопште.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дејан рече

Како мислиш шта подразумевам?

Rekao si evolucija je naučna činjenica.Ja kažem ok.Kada to kažeš šta pod tim podrazumevaš,šta je za tebe evolucija?Šta je nejasno kod tog pitanja?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Pa,  ako se spajaju i prozimaju procesi evolucije i pravoslavni pogled na stvaranje i ucestvovanje Boga u tom cinu, onda je logicno da se nazove pravoslavni evolucionizam. 

Spojivo je i sa katolicima i protestantima, spojili su to pre nas.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Битно је да је чињеница, свакако, да смо данас сви ми настали од еволутивних предака, све како наука објашњава. Међутим, казивање о библијском стварању првих људи, није доступно науци уопште.

Kako onda spojiti ove dve stvari ?

Koji je onda tvoj stav povodom stvaranja ? Kako spojiti evolutivne cinjenice i kazivanje o biblijskom stvaranju prvih ljudi, ako si pravoslavni hriscanin ? ( retoricko pitanje ).

Inace, svidja mi se tvoja prica o prevazilazenju stare teorije o Velikom Prasku, deluje mnogo hriscanskije od postojanja neke tackice  u pocetku stvari. :mahmah:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Znaci, da ne brinemo brigu, odradili za nas.;) 

da, reš smo pečeni :D

Teologija e ulazi u nauku, prosto je, nema te naučne teorije, činjenice koja se ne može uklopiti u bibliju

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Дејан рече

da, reš smo pečeni :D

Teologija e ulazi u nauku, prosto je, nema te naučne teorije, činjenice koja se ne može uklopiti u bibliju

Kako kazu, ko kuvana zaba.

Dobro, kako cemo da prevazidjemo i da se izborimo,   sa osnovnom postavkom evolucionizma, da nikakvo vise Bice ne ucestvuje u stvaranju ? Sve je produkt prirode, mutacija , adatapcija i slucajnosti ?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Kako kazu, ko kuvana zaba.

Dobro, kako cemo da prevazidjemo i da se izborimo,   sa osnovnom postavkom evolucionizma, da nikakvo vise Bice ne ucestvuje u stvaranju ? Sve je produkt prirode, mutacija , adatapcija i slucajnosti ?

U brate, gde ti ode.

Uglavnom, evolucija nije negiranje vere, nije rezervisana samo za ateiste, nema teorije zavere, neće te niko porobiti, pokatoličiti, čipovati.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Bokisd рече

nace, svidja mi se tvoja prica o prevazilazenju stare teorije o Velikom Prasku, deluje mnogo hriscanskije od postojanja neke tackice  u pocetku stvari. :mahmah:

Те приче о тачкици у почетку су глупости из популарне науке. Нико не мисли да је постојала било каква тачкица, нити да је нешто екплодирало.

Иначе, сам назив 'Велики прасак' је подругљиво име које је теорији дао један научник који није веровао у њу. Али ето, задржао се све до данас.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Kratos рече

Rekao si evolucija je naučna činjenica.Ja kažem ok.Kada to kažeš šta pod tim podrazumevaš,šta je za tebe evolucija?Šta je nejasno kod tog pitanja?

Nejasno je to što je evolucija naučno dokazana, proučavana, proučava se i dopunjuje, i ti me pitaš šta se pod njom podrazumeva?

Ne kapiram

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Moje misljenje je da,  @Justin Waters nije predstavnik nekog  fundamentalnog evolucionizma. Sta uopste i znaci ta kovanica ?

Iako se ne slazem sa njegovim stavovima i evolucionim objasnjenjima, kolega, samo predstavlja ono sto je i evolucija po svojoj susutini.

Bar, tako meni deluju ove stvari.

Ako postoji fundamentalni evolucionizam, kakav je onda 'blazi' evolucionizam i ko su onda 'tolerantni' evolucionisti na ovom forumu ?  :scratch_head:

Avocado ili Grigorije22, mozda ? :)

Neverovatno mi je zabavno što će Griša sad još da bude proglašen za fundamentalnog evolucionistu. :D  Skapiraće oni koji su duže na forumu...

Elem, ja se nešto ne pronalazim u opisu Save Janjića ("Упорни еволуционисти који су већином и атеисти виде у теорији еволуције како је они разумеју оправдање за одсуство Бога и еволуцију тумаче пре свега тако да рационално могу да објасне тајне живота и уопште постојања." )

Niti u TE vidim "opravdanje za odsustvo Boga" (nisam nikada video/čuo/osetio/ bilo šta što bi njegovo prisustvo učinilo verovatnim, pa da mi treba nekakvo opravdanje za odsustvo... a nemam nikakav problem sa onima koji jesu ili misle da jesu videli/čuli/osetili... samo kažem da ja nisam)... niti mislim da se TE bavi "tajnama života i postojanja".

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Дејан рече

безбожну идеју да нешто може настати само од себе или механички (мимо Божије воље) да постане нешто друго. Овакво тумачење еволуције је дубоко погрешно ...

Za ovu bezboznu ideju nije potrebno biti ekstremni evolucijaner, ovo je mejnstrim evolucijska prica, pride i dokazana. Da li nesto postaje nesto drugo po volji bogova, to evolucija ne govori. Ali ovakve formulacije prave kacamak od ideja koji nije previse ukusan. Tumacenje evolucije u kojem se pominju mutacije kao Bozja volja ne postoji nigde, ili ga zastupaju sarlatani. U tom smislu je i duboko pogresno.

-Nastanak zivota  nije predmet evolucije (odnosi se na onaj sitni tekst)

-нешто може механички да постане нешто друго - ako pod mehanicki mislimo na svu kompleksnost biohemijskih reakcija, onda je ovo regularna, a ne ekstremna evolucijska prica

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Дејан рече

U brate, gde ti ode.

Uglavnom, evolucija nije negiranje vere, nije rezervisana samo za ateiste, nema teorije zavere, neće te niko porobiti, pokatoličiti, čipovati.

Jooj, pa nece naravno, narocito preko evolucionizma....mozda, kroz 'priznavanja' krstenja inoslavnima, to mi deluje realnije, .....za, to neko 'kuvanje i pecenje' tih zaba . :)

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, GeniusAtWork рече

Те приче о тачкици у почетку су глупости из популарне науке. Нико не мисли да је постојала било каква тачкица, нити да је нешто екплодирало.

Иначе, сам назив 'Велики прасак' је подругљиво име које је теорији дао један научник који није веровао у њу. Али ето, задржао се све до данас.

Jooj.... sta smo onda mi, to sve pogresno ucili po skolama i citali po knjigama. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Jooj, pa nece naravno, narocito preko evolucionizma....mozda, kroz 'priznavanja' krstenja inoslavnima, to mi deluje realnije, .....za, to neko 'kuvanje i pecenje' tih zaba . :)

To je već rešeno, krštenje se priznaje. Kopaj bunker, spremaj zalihe, sad još malo pa će te čipovati

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...