Ivan Marković Написано Децембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2016 пре 4 минута, Bokisd рече E, tek sad imam sto pitanja ....ali, sutra...pozdrav. Samo se izvinjavam ako odmah ne odgovorim na sva. Još ne dadoh onaj glupi ispit... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2016 Управо сада, Ivan Marković рече Pa valjda interval između dva događaja. Mada ovo je samo opisna, gruba i približna definicija. Inače, nemam pojma. Vremenski interval? A šta ako postoji samo jedan događaj?El postoji onda vreme? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2016 пре 1 минут, Avocado рече Ako se ne varam, odgovor na pitanje "koliko je beskonačno podeljeno sa beskonačnim" koje će ti matematičari dati je da je rezultat "undefined"... ali ima ovde ljudi koji se svakako bolje razumeju u matematiku od mene, pa će valjda potvrditi ili osporiti... Ne čitaš me pažljivo... пре 2 минута, Avocado рече Ako je rezultat deljenja konačnog broja beskonačnim brojem beskonačan broj, onda je proizvod dva bekonačna broja konačan broj što je nemoguće. Dakle rezultat mora biti konačan bro Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2016 пре 7 минута, Ivan Marković рече Ne čitaš me pažljivo... Isto važi i za to... na beskonačno se (koliko znam o matematici, a to nije baš mnogo) ne primenjuju uobičajna pravila računskih operacija... Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2016 пре 8 минута, Kratos рече A šta ako postoji samo jedan događaj?El postoji onda vreme? Ne postoji samo jedan događaj. Jer bi onda pre njega morao da postoji još jedan...načelo dovoljnog razloga i jedna logička teorema koja kaže da za svako p važi da q->p, odnosno da ya svaki iskaz važi da je posledica nekog drugog iskaza...a iskazi govore o događajima...mada ne treba se držati ove moje definicije, jer vreme u fizici nije definisano...ja ne znam šta je vreme.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2016 пре 2 минута, Avocado рече Isto važi i za to... na beskonačno se (koliko znam o matematici, a to nije baš mnogo) ne primenjuju uobičajna pravila računskih operacija... Nisi u pravu...ukucaj aritmetika ordinala i kardinala. Postoje računske operacije u kojima je jedan operand konačan, a drugi beskonačan broj. Inače, postoje različiti beskonačni brojevi...ako te zanima mogu ti obrazložiti, ali mi daj 20 minuta da jedem... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 21, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2016 пре 4 минута, Avocado рече Isto važi i za to... na beskonačno se (koliko znam o matematici, a to nije baš mnogo) ne primenjuju uobičajna pravila računskih operacija... Takođe preporučujem: Hilbertovi problemi i logika Kosta Došen i grupa autora... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2016 пре 4 минута, Ivan Marković рече mada ne treba se držati ove moje definicije, jer vreme u fizici nije definisano...ja ne znam šta je vreme.... A vreme nije definisano, jer ako bi ga definisali, ne bi izbegli ili cirkulus vitiosus ili regressus ad infinitum. Dakle, nema definicije...zato sam i rekao da nemam pojma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2016 пре 43 минута, Ivan Marković рече Mislim da se varaš. Pitaj Geniusa da ti to malo bolje objasni. Nadam se da hoće. Kao što više puta rekoh, fizika mi nije jača strana... Цитат Inače, singularitet je matematički nemoguć pojam, pod pretpostavkom da je ispravna definicija singulariteta kao tačke koja ima beskonačnu gustinu. A što se tiče tih ciklusa, to je puko nagađanje, s obzirom na to da singularitet nije mogao imati beskonačnu gustinu, niti se materija mogla sabiti to bezdimenzione tačke. Vreme je (kao i prostor) suštinsko svojstvo materije. To zasnivaš na tezi da "beskonačno" ne postoji? Цитат Zapravo, pod pretpostavkom da je ovo tačno, materija opet ne funkcioniše van vremena. Taj prethodni ciklus u kome se materija sabija ima vreme. Kada se sabije do singulariteta, materija nestaje jer je singularitet bezdimenziona tačka. Sa njom onda nestaju i prostor i vreme. A kad singularitet "eksplodira", ponovo nastaju materija, prostor i vreme. Kako ja to razumem, materija ne nestaje sabijanjem u singularitet. Čini mi se da ovde grešiš jer ne praviš razliku između metafizičkog pojma vremena (kojeg si sasvim lepo gore definisao kao interval između dva događaja) kojeg ću u nastavku zvati "Vreme" i aktuelnog "prostor-vremena" našeg univerzuma, kojeg ću u nastavku zvati PV1. AKO i samo ako, je naš univerzum jedini univerzum i ako je materija (prvi i jedini put) nastala u (poslednjem tj. jedinom) Big Bangu, onda je Vreme=PV1. Ako postoji više univerzuma, sasvim je zamislivo da Vreme teče u nekom drugom, dok u našem izgleda kao da stoji zato što je materija sabijena u singularitet i ništa se ne dešava (nema "intervala između dva događaja"). Takođe, ako bi se ciklični model ispostavio kao tačan, i samo sa jednim univerzumom, može da se desi da je Vreme beskonačno jer se sastoji iz beskonačnog niza PV koji nastaju i nestaju sa pauzama u vidu singulariteta. Цитат I mali savet, ako dopustiš. Ne koristi Vikipediju. Za ove stvari preporučujem Prostor, Vreme, Zenon od Miloša Arsenijevića. Hvala na preporuci... kad dođe na red... Wiki ne koristim kao izvor znanja ili kao "ultimate proof of truth", već kao "proof I'm not talking out of my ass"... lakše je drugoj strani za proveru od navođenja neke knjige... Ivan Marković and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2016 пре 7 минута, Ivan Marković рече Nisi u pravu...ukucaj aritmetika ordinala i kardinala. Postoje računske operacije u kojima je jedan operand konačan, a drugi beskonačan broj. Inače, postoje različiti beskonačni brojevi...ako te zanima mogu ti obrazložiti, ali mi daj 20 minuta da jedem... Bilo bi mi zadovoljstvo pročitati ako možeš da objasniš jednostavno... samo molim te što jednostavnije ... ne moraš večeras... kad stigneš... Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2016 пре 2 минута, Avocado рече To zasnivaš na tezi da "beskonačno" ne postoji? Ne. Ukoliko je singularitet tačka beskonačne gustine, onda je po velikom prasku ta beskonačna gustina morala da se svede na konačnu, jer je naš svemir, kao što znamo konačno gust. Ali beskonačno manje konačno ostaje beskonačno...Inače, beskonačno je sasvim legitiman mametamtički pojam bilo kao limes nekih nizova i funkcija, bilo kao transfinitni kardinali, koji su zapravo beskonačni brojevi. Ali pošto ja nisam platonista već konceptualista, rekao bih da te stvari postoje samo u našem umu i da se kao takvima njima služimo kao alatima... пре 6 минута, Avocado рече Kako ja to razumem, materija ne nestaje sabijanjem u singularitet. Prema jednom od tri Fridmanova modela, nestaje...to su modeli:cikličnog, ravnog i sedlastog univerzuma, a prema cikličnom, to tako ide... пре 8 минута, Avocado рече Čini mi se da ovde grešiš jer ne praviš razliku između metafizičkog pojma vremena (kojeg si sasvim lepo gore definisao kao interval između dva događaja) kojeg ću u nastavku zvati "Vreme" i aktuelnog "prostor-vremena" našeg univerzuma, kojeg ću u nastavku zvati PV1. Metafizički pojam vremena je samo to...metafizički...neproveriv i neoboriv...a pri tome i dalje preti Scila cirkularnog argumenta i Haribda beskonačnog regresa... пре 10 минута, Avocado рече AKO i samo ako, je naš univerzum jedini univerzum i ako je materija nastala u Big Bangu, onda je Vreme=PV1. пре 9 минута, Avocado рече AKO i samo ako, je naš univerzum jedini univerzum i ako je materija nastala u Big Bangu, onda je Vreme=PV1. Tačno... пре 11 минута, Avocado рече Ako postoji više univerzuma, sasvim je zamislivo da Vreme teče u nekom drugom, dok u našem izgleda kao da stoji zato što je materija sabijena u singularitet i ništa se ne dešava (nema "intervala između dva događaja"). Ako je materija sabijena u singularitet, onda materija ne postoji, jer je sing bezdimenziona tačka... пре 12 минута, Avocado рече Takođe, ako bi se ciklični model ispostavio kao tačan, i samo sa jednim univerzumom, može da se desi da je Vreme beskonačno jer se sastoji iz beskonačnog niza PV koji nastaju i nestaju sa pauzama u vidu singulariteta. Pa ne..jer opet ako bi računali verovatnoću u kome se PV od beskonačnog niza PV mi nalazimo, opet bi došli do zaključka da nas nigde nema. Vrati se na izraz verovatnoće koji sam ranije dao... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2016 пре 16 минута, Avocado рече Bilo bi mi zadovoljstvo pročitati ako možeš da objasniš jednostavno... samo molim te što jednostavnije ... ne moraš večeras... kad stigneš... Dogovoreno...sad sam u frci oko nekog ispita (državni, i uopšte nije naivan). Potrudiću se što pre...ako tema u međuvremenu nestane sa glavnog radara, potražiću je u odgovarajućoj rubrici... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2016 @Avocadoostani još malo da ti bacim neke linkove mojih radova... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Marković Написано Децембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2016 https://www.academia.edu/11117179/Multiverzum https://www.academia.edu/20261347/Apstraktni_entiteti @Avocado Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 22, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2016 пре 53 минута, Ivan Marković рече Ne postoji samo jedan događaj. Jer bi onda pre njega morao da postoji još jedan...načelo dovoljnog razloga i jedna logička teorema koja kaže da za svako p važi da q->p, odnosno da ya svaki iskaz važi da je posledica nekog drugog iskaza...a iskazi govore o događajima...mada ne treba se držati ove moje definicije, jer vreme u fizici nije definisano...ja ne znam šta je vreme.... Imaš jednu kuglu koja nepomično stoji u beskonačnom prostoru.Apsolutno se ne pomera.Da li je to to jedan događaj? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука