Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Линкуј видео.

Вукашиновић прича на почетку. Ја сам само њега слушао, био сам лењ да одслушам предавање.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, grigorije22 рече

Ali zato mozemo da citamo molitve za upokojene, da damo da se njihovo ime pominje na liturgiji i da cinimo dela milosrdja za pokoj duse. Crkva tako uci i ima mnogo primera da su mnogi bili izbavljeni iz ada zahvaljujuci ovim zlaganjima bliznjih. Sam apostol Pavle i Jovan Zlatousti kazu da ne placemo kao pagani koji nemaju nadu. 

Не плакати значи да не очајавамо и да не мислимо да су ови помрли. Црква не научава да из ада има спаса. Мислим на пакао. То је идеја коју су Грци пласирали у Ферари-Флоренци. То је прича о апокатастази. Ако иједна душа може да прељегне из пакла, онда ће све прељећи. То ти је и двојба у црквеној химнографији, јер у једној имаш да је Ис сасвим испразнио ад, а у другој само фине људе. Остаје ти на крају да се бавиш само својим двориштем, ако немаш капацитета да промишљаш глобалне проблеме из теологије.  

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, grigorije22 рече

To mu onda dodje kao lobotomiranje. Da li ce onda i Bog da zaboravi one sto su u paklu? Mozda ako se spasi jedan Bog pomiluje i druge zbog toga jednoga. Jer da se jedan pravednik nasao u Sodomu i Gomoru, Bog ih ne bi unistio a znamo kakve su sve gadosti desavale tamo. 

Не знам шта ће бити, биће како Бога да, али није неосновано ово што Вукашиновић каже да неки могу и да одбаце Божију љубав. То се доста среће и у хришћанској литератури.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

У сваком случају верујем у васкрсење овог света.

Isto, i nekako zamišljam da ako je u vaskrsenju Čoveka ključnu ulogu odigralo drugo lice Trojice, u vaskrsenju sveta će na bitan način učestvovati treće. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Не плакати значи да не очајавамо и да не мислимо да су ови помрли. Црква не научава да из ада има спаса. Мислим на пакао. То је идеја коју су Грци пласирали у Ферари-Флоренци. То је прича о апокатастази. Ако иједна душа може да прељегне из пакла, онда ће све прељећи. То ти је и двојба у црквеној химнографији, јер у једној имаш да је Ис сасвим испразнио ад, а у другој само фине људе. Остаје ти на крају да се бавиш само својим двориштем, ако немаш капацитета да промишљаш глобалне проблеме из теологије.  

Sad, znam da ti imas drugaciji stav da ne verujes u odvajanje duse od tela, privremeni sud gde se duse nalaze u ne potpunom blazenstvu niti muci dok se ne sjedine sa telom. I da dusama koje su u adu stanje moze da se olaksa ili da budu oslobodjene. To je klasicno ucenje za razliku od tvog da je Isus vaskrsao na krstu i da se svetitelji u vaskrslim telima javljaju iz Eshatona. Imas i onaj tekst od Sv. Jovana Sangajskog i primera javlja umrlih koji su oslobodjeni muka molitva bliznjih. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Жика рече

Не знам шта ће бити, биће како Бога да, али није неосновано ово што Вукашиновић каже да неки могу и да одбаце Божију љубав. То се доста среће и у хришћанској литератури.

Ja verujem da je ovo teorijski moguće i da milosrdni Bog tada najpre može vratiti nekog u nebiće, sve druge varijante bile bi daleko okrutnije. Praktično se nadam apokatastazi, ali to je drugi padež.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Ja verujem da je ovo teorijski moguće i da milosrdni Bog tada najpre može vratiti nekog u nebiće, sve druge varijante bile bi daleko okrutnije. Praktično se nadam apokatastazi, ali to je drugi padež.

Ретко се у хришћанској литератури може наћи враћање у небиће. Неки су тумачили да је небиће и одвојеност од Бога.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Линкуј.

Не могу да се сетим да ли сам читао тај текст али сам то налазио код неких других подвижника на пример код Јосифа Исихасте да је молитвом на бројаници извукао неког из пакла. Колико знам званичан је став да нема преласка.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Жика рече

Ретко се у хришћанској литератури може наћи враћање у небиће. Неки су тумачили да је небиће и одвојеност од Бога.

Znam, ali mi se nekako čini da je to zbog velikog uticaja neoplatonizma na rane Oce. Pismo nam ne daje nužno povod za to - gehena je smetlište, ne mučilište, gde su bacali lešine životinja i gde su prinosili žrtve idolima.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Не могу да се сетим да ли сам читао тај текст али сам то налазио код неких других подвижника на пример код Јосифа Исихасте да је молитвом на бројаници извукао неког из пакла. Колико знам званичан је став да нема преласка.

Cemu onda sluzi akatist za upokojene, molitva angelu hranitelju, molitva za preminule roditelje, za iznenadnu smrt, opelo,parastosi, Proskomidija, pominjanje 40 dana u manastirima gde se liturgija sluzi svaki dan?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, grigorije22 рече

Cemu onda sluzi akatist za upokojene, molitva angelu hranitelju, molitva za preminule roditelje, za iznenadnu smrt, opelo,parastosi, Proskomidija, pominjanje 40 dana u manastirima gde se liturgija sluzi svaki dan?

То Ђуровић боље зна нека ти он објасни. У теологији се сматра да нема преласка. Имаш и причу о богаташу и Лазару.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Paradoksologija рече

Znam, ali mi se nekako čini da je to zbog velikog uticaja neoplatonizma na rane Oce. Pismo nam ne daje nužno povod za to - gehena je smetlište, ne mučilište, gde su bacali lešine životinja i gde su prinosili žrtve idolima.

Сматрам да неће бити враћања у небиће али не тврдим јер не могу да знам како ће бити.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...