Jump to content

Препоручена порука

4 minutes ago, Ronald рече

neka provede odredjen period u zavtvoru, da se ohladi

али то није ствар хлађења.... и неко добије 3 месеца колико је чини ми се најмање што може добити, и он се као охлади за та три месеца?... шта мислиш, шта ће тек да буде када изађе после та три месеца?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 220
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

4 minutes ago, АлександраВ рече

али то није ствар хлађења.... и неко добије 3 месеца колико је чини ми се најмање што може добити, и он се као охлади за та три месеца?... шта мислиш, шта ће тек да буде када изађе после та три месеца?

Ne kazem da se ohladi od namjere, to kod nekih ne prodje nikad, nego od svog trenutnog ludila iza resetaka, dok se zena ne zbrine. Drzava svakako treba zastiti te zene, a sve koji su zlostavljali treba obiljeziti, kao pedofile u USA, lijepe im postere da se zna ko je ko.

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Снежана рече

Један од начина да, слажем се, али не и једини начин. Прво би тебало научити шта јесте насиље, и која су наша људска права, самим тим едуковањем би се ширио круг и вршио притисак на  систем и примену санкција на насилнике.

Tacno, edukacija je kljucna kao preventivna mera. Medjutim, dok nasilje traje, mora se naci nacin da se sto pre prekine a to je opet i opet-sankcije ili bezanje.

Evo ovde na forumu ima jako puno clanova koji rade kao nastavnici i profesori u skolama i vecinom se slazu da imaju problem da izadje na kraj sa problematicnom decom koja remete cas. Obrazovna ustanova, odrasli naspram deteta i opet ne uspevaju da ga "edukuju" da promeni ponasanje. Sta mislis, zasto ne uspevaju?

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Ronald рече

nego od svog trenutnog ludila iza resetaka, dok se zena ne zbrine.

Ма ко ће да је збрине? Држава? Мало сутра. Она сама, њени родитељи, пријатељи..?...Држава је њега затворила и ето ти њено збрињавање. Још се деси да она једва чека да он изађе, па му се још извињава што је био у затвору. Мора се јачати свест о томе шта је то што јесте насиље у породици, који су механизми заштите (личне) од те мреже којом нас насилник пеца, како се насилник препознаје и како се од њега чува, а шта је то што се сматра насиљем у породици, а заправо није, али до њега може да нарасте, а резултат је поремећених односа и може се "поправити". Закон се мора "појачати", али и ускладити са радом свих осталих служби и организација које се баве породицом. А то је код нас жалосно колико је неуређено, на свим нивоима. Превенција не постоји, превенција у смислу подршке брачним паровима који могу превазићи почетне проблеме који касније, ако су пуштени, нарасту до породичног насиља.

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, АлександраВ рече

Ма ко ће да је збрине? Држава? Мало сутра. Она сама, њени родитељи, пријатељи..?...Држава је њега затворила и ето ти њено збрињавање. Још се деси да она једва чека да он изађе, па му се још извињава што је био у затвору. Мора се јачати свест о томе шта је то што јесте насиље у породици, који су механизми заштите (личне) од те мреже којом нас насилник пеца, како се насилник препознаје и како се од њега чува, а шта је то што се сматра за насиљем у породици, а заправо није, али до њега може да нарасте, а резултат је поремећених односа и може се "поправити". Закон се мора "појачати", али и ускладити са радом свих осталих служби и организација које се баве породицом. А то је код нас жалосно колико је неуређено, на свим нивоима. Превенција не постоји, превенција у смислу подршке брачним паровима који могу превазићи почетне проблеме који касније, ако су пуштени, нарасту до породичног насиља.

Postoji prevencija, neka mu zacjepe kaznu kao neki dan onom monstrumu u USA koji je zlostavljao sexualno svoju cerku godinama. 1500 godina kazna i zdravo, tek posle toliko godina ce neko moci na grob da mu ode. Onda ce svako razmisliti prije nego sto pokusa da udari, ovako znaju da zakoni ne vaze i ponasaju se bahato.

Подели на овим сајтовима

6 minutes ago, florenntina рече

Sta mislis, zasto ne uspevaju?

Зато што деца вуку проблеме из породице а реализују га насилничким понашањем у школи, где имају велики избор слабијих на којима то могу да испоље. Срж таквих проблема је у породици и поремећеним породичним односима.

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, АлександраВ рече

Ма ко ће да је збрине? Држава? Мало сутра. Она сама, њени родитељи, пријатељи..?...Држава је њега затворила и ето ти њено збрињавање. Још се деси да она једва чека да он изађе, па му се још извињава што је био у затвору. Мора се јачати свест о томе шта је то што јесте насиље у породици, који су механизми заштите (личне) од те мреже којом нас насилник пеца, како се насилник препознаје и како се од њега чува, а шта је то што се сматра за насиљем у породици, а заправо није, али до њега може да нарасте, а резултат је поремећених односа и може се "поправити". Закон се мора "појачати", али и ускладити са радом свих осталих служби и организација које се баве породицом. А то је код нас жалосно колико је неуређено, на свим нивоима. Превенција не постоји, превенција у смислу подршке брачним паровима који могу превазићи почетне проблеме који касније, ако су пуштени, нарасту до породичног насиља.

Dobro draga Aleksandra, a sta ti konkretno predlazes? Sta bi npr. konkretno savetovala osobi koja ti se pozali da je supruznik psihihicki, verbalno i ekonomski zlostavlja i to u Srbiji, sa sve nasim pravnim sistemom kakav jeste? Namerno sam izostavila fizicko nasilje, da ne bude da pricamo samo o tezim oblicima naselja.

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, florenntina рече

Medjutim, dok nasilje traje, mora se naci nacin da se sto pre prekine a to je opet i opet-sankcije ili bezanje.

Да, са овим се потпуно слажем, када дође до насиља - пут под ноге.

5 minutes ago, florenntina рече

Sta mislis, zasto ne uspevaju?

Немају механизме, професори су деградирани, није направљен баланс између права и обавеза деце и то се максимално искоришћава.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Aleksandra 

Inkluzivni pristup za koji se zalazes je svakako najbolji ali on traje godinama i decenijama, medjutim ono sto mi odmah trebamo uraditi je poostriti zakone i produziti kazne za bilo koju vrstu fizickog zlostavljanja.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Inkluzivni pristup za koji se zalazes je svakako najbolji ali on traje godinama i decenijama, medjutim ono sto mi odmah trebamo uraditi je poostriti zakone i produziti kazne za bilo koju vrstu fizickog zlostavljanja.

Слажем се, нисам ни рекла другачије.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, АлександраВ рече

Слажем се, нисам ни рекла другачије.

Vidis ono sto je Juan govorio o Holandiji, kako su djecaci kroz jednu vrstu kulturne selekcije od strane njihovih porodica vjerovatno drasticno smanjili nivo zlostavljanja i cak postali privrzeniji porodici. To traje decenijama, i ja jesam za to, medjutim treba pozar ugasiti duzim kaznama.

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, АлександраВ рече

Зато што деца вуку проблеме из породице а реализују га насилничким понашањем у школи, где имају велики избор слабијих на којима то могу да испоље. Срж таквих проблема је у породици и поремећеним породичним односима.

Ok, a sta je resenje? Prevaspitavanje roditelja, edukacija?

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, florenntina рече

Sta bi npr. konkretno savetovala osobi koja ti se pozali da je supruznik psihihicki, verbalno i ekonomski zlostavlja i to u Srbiji, sa sve nasim pravnim sistemom kakav jeste?

Сигурно не бих рекла - бежи од њега... како ја могу то да кажем, и како ја уопште могу да знам шта се ту дешава?

Конкретно бих је саветовала да се обрати онима који стручно и организовану пружају помоћ у таквим ситуацијама -

http://www.womenngo.org.rs/sr/konsultacije-za-zene/individualni-razgovori

http://www.vds.org.rs/OrgIInstKojePruzajuPomocZrtvama.htm

Када би је физички малтретирао, ако би било потребно отворила бих јој и свој дом, макар на дан, колико бих могла, склонила бих је, и то бих је саветовала, да оде, јер како сам већ рекла имам нулту толеранцију на батине, као и сви у мојој породици. Имам јако блиску другарицу која нажалост није отишла, да би на крају изгубила вид од батина.

Подели на овим сајтовима

Najzalosnije mi je kad vidim kako nekim zenama koje su sposobne, situirane, vrijedne i pametne, suprug ubije toliko samopouzdanje prijetnjama,bukvalno ne umiju da ga napuste.

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, florenntina рече

Ok, a sta je resenje? Prevaspitavanje roditelja, edukacija?

Са оваквим стањем ствари у Србији, ово више дође као политичко питање. Нема решења, друштво је дубоко болесно, породице су легло лошег а не гнездо, школе су обесмишљене. Јачање породице, јачање сваке особе појединачно, свакако је добар пут. Али то је тешко рећи у пар реченица. Ја бих прва волела да знам шта је решење. Не знам, у оваквој Србији, не знам.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...