JESSY Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Trifke је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 30, 2014 Пријави Подели Написано Јул 30, 2014 Trifke је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 Шта је уопште смисао читања акатиста? Они немају молитвени садржај, већ је у питању некако једносмеран начин обраћања Господу, Богородици, светитељу...тако ми изгледа. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 1, 2014 Пријави Подели Написано Август 1, 2014 On 8/14/2013 at 13:22, Berkut рече Psaltir,kao knjiga molitve,ima ogroman uticaj na citaca i na svet oko njega.Ono sto mene zanima,dal je dozvoljeno i u kojoj meri umesto Davidovog imena koristiti vlastito?Ukoliko se vec sluzimo Davodovim molitavma,tj obracenjem Gospodu,zasto se ne bi mogli dirktno obracati,umeto preko Davidovog imena.....PRIMER :"pomiluj slugu svoga (ime) umesto pomiluj slugu svoga Davida? Zanimljivo pitanje, ne bih znala, ali u svakom slucaju, mi moleci se koristeci Davidove rijeci, stvaramo u sebi i izlivamo osjecanja, i dobijamo to sto je i David trazio za sebe... I, govorio je David i u ime cijelog jevrejskog naroda, a mozda i u ime ljudskog roda... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Август 5, 2014 Пријави Подели Написано Август 5, 2014 Jeste da je više puta pisano o tome u literaturi, verovatno i na forumu ali ne bi bilo loše da se podsetimo ovde (da ne otvaram posebnu temu) kako oživeti molitvu? Šta činiti kad primetimo da molitveno pravilo (počne da) predstavlja prepreku između nas i Boga? Da li ga menjati? Menjati ga privremeno ili trajno? Po kom principu prilagođavati molitveno pravilo ako je to potrebno? "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 5, 2014 Пријави Подели Написано Август 5, 2014 Ja mislim da je sustina u ovome molitva, a ne pravilo. Molitva je molitva samo ako je iz srca, a ako je pravilo, nuzda, prisiljavanje, mozda pred Bogom ostaje zasluga za trud, ali samog efekta molitve nece biti... Potraziti odgovor u sebi, otkuda to, zbog cega, otkuda nevoljnost, i prisila... A cemu prisila, od straha od cega? Prisila ako nije iznutra, tj. potreba, postaje neko kinjenje, usljed nekog manje vise nesvjesnog osjecanja krivice, i na kraju ce i odbiti od molitve.. S druge strane, ako je samo u pitanju 'ono' ometanje, ne treba odustati...To sam cesto osjetila, 'ne mogu' da se molim ili da idem na liturgiju, i ja se lijepo naporom volje prisilim i naravno bude mi bolje... Kad je u pitanju to, (uninije), tu treba moliti se, makar i lezeci... Ja iskustveno znam koje je moje minimalno pravilo i od njega ne odstupam, jer znam da je meni to potrebno da bi mi bilo bolje... Mi imamo duhovnu silu koja se bori protiv molitve, i svoju teznju ka njoj, balansirati izmedju toga dvoga..Promjene su dozvoljene, naravno, privremene, nista nije trajno ili bolje reci izvjesno ni u zivotu, pa ni u duhovnom zivotu, i naravno sve je individualno, i najbolje ces sam za sebe znati, kao i duhovno lice. JESSY and Жика је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Август 6, 2014 Пријави Подели Написано Август 6, 2014 Ja iskustveno znam koje je moje minimalno pravilo i od njega ne odstupam, jer znam da je meni to potrebno da bi mi bilo bolje... Dešavalo mi se više puta da imam baš mnogo obaveza i ne mogu lepo da ispunim svoje pravilo. Tada sam skraćivao kako sam znao ali sa težnjom da i dalje bude iskreno i sa osvrtom na glavne stvari, pre svega zahvalnost. Ne znam koliko sam u tome uspeo pa bih voleo da znam i druga slična iskustva. U vezi s tim često sam se prisećao pouke mitropolita A. Bluma koji stajanje pred Bogom upoređuje sa stajanjem pred zemaljskim velikodostojnicima koji su od Njega po dostojanstvu itekako daleko. No, stoji još jedno pitanje - kako i u kojim situacijama je najbolje skraćivati molitveno pravilo? "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 8, 2014 Пријави Подели Написано Август 8, 2014 Ja skracujem po osjecaju, molim se kako mogu. Kakve prisile i formalnosti! Nema smisla opterecivati se toliko. bitno je osjecanje u molitvi, a jos vise da pruzamo ljubav i mir oko sebe. to je moje misljenje o tome. Иван Ивковић and JESSY је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Август 8, 2014 Пријави Подели Написано Август 8, 2014 bitno je osjecanje u molitvi Kakvo na primer? Mislio sam da su osećanja samo propratni deo molitve i da im ne treba posvećivati naročitu pažnju pošto mogu biti blagi podstreka ako se pravilno odnosimo prema njima ali mogu biti i povod za prelest. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 9, 2014 Пријави Подели Написано Август 9, 2014 Ma htjela sam reci da nije toliko bitna forma vec osjecanje.rijeci izgovorene s paznjom moraju proizvesti osjecanje, pa molitva je stvar osjecanja, ne rayuma! npr. ako samo mehanicki govoris rijeci a paznjom nisi tu onda to nije molitva. nikako da se sporazumijemo. prelest se sastoji iz ushicenja, vidjenja itd., nisam mislila na to niti tezim tome - a ko vise upozorava na trezvensot i opasnot od prelesti od mene? i na kraju brate pitaj svestenika Иван Ивковић and JESSY је реаговао/ла на ово 2 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Inspektor Написано Август 15, 2014 Пријави Подели Написано Август 15, 2014 Да ли постоји одређени период када се треба обавите вечерња молитва?Ја се већином молим око 11. Да ли вечера молитва може да се обави после поноћи,а исто важи и за јутарњу да ли може у у 12 или 1?Нараво да 12 није јутро,али ако нисмо у прилици или се успавамо? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 15, 2014 Пријави Подели Написано Август 15, 2014 ако нисмо у прилици или се успавамо? ја мислим да је много важније прочитати их...јутарње су сваки пут када се пробудиш....а вечерње пре спавања....јер дан треба започети и завршити молитвом...не постоји стриктно правило...само препоруке...што се тиче личних молитава.... Иван Ивковић, w.a.mozart, Zero and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 15, 2014 Пријави Подели Написано Август 15, 2014 slažem se Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 16, 2014 Пријави Подели Написано Август 16, 2014 Да ли постоји одређени период када се треба обавите вечерња молитва?Ја се већином молим око 11. Да ли вечера молитва може да се обави после поноћи,а исто важи и за јутарњу да ли може у у 12 или 1? Нараво да 12 није јутро,али ако нисмо у прилици или се успавамо? Mislim da monasi (muskarci) i mole se nocu, i citaju to sto mi zovemo jutarnje molitve negdje u 1-2 sata. Dok monahinje ustaju u cik zore a lijezu mozda oko ponoci ili cak i kasnije. Vecernje se citaju u crkvi po zalasku sunca. a imaju u molitveniki molitve pred spavanje takodje.. (npr.te tvoje u 11h) kad god ih procitas neces pogrijesiti jer zivot nas mirjana nije tako strogo organizovan kao njihov u manastiru. I zapamti da tamo gdje saljes molitve nema vremena.. vrijeme je vazno samo nama ovde.. ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ljubičasta Написано Септембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2014 Ja samo nastavim da se molim,nadajuci se da ce Gospod ugrijati moje srce. Sta vi radite po tom pitanju?! I lupi mi šamar onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe. Pokaži mi ono što imam,pokaži mi one koji to nemaju.Ne tražim ništa ,samo me podsjeti da dišem, i podsjeti me da ima i onih, ,koji ne dišu više.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука