Grizzly Adams Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 2 minutes ago, Natasa. рече I...uniforme ili ne ? Само за медецинске сестре... Драшко and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 1 minute ago, Natasa. рече I...uniforme ili ne ? Ma moze sto se mene tice na svu problematiku tog sistema to je samo jedan modni detalj. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 6 minutes ago, Aquilius Cratus рече Ne poenta je da su Grci izmisli nesto novo, nesto do tada ne postojece. Postavil isu temelje Zapadnoj civilizaciji. Kroz sistematsku filozofiju, matemtiku i logiku kao proces dokazivanja istinitosti, demokratiju kao politicko uredjenje i istoriju kao naucni nacin izucavanje proslosti, posto je do tada postojao i kod njih i kod drugih mitoloski nacin kazivanaj i prosti hronicari dogadjaja. To kasnije nadogradjuju Rimljani pre svega sa njihovim sistemom prava koji je i dana dans osnoa kontinentalnog prava. Nakon toga se od njih grana ka Vizantiji i srednjovekovnim Arapima iz cijih radova je kasnije pocela renesansa pa moderno doba. Sve to uzevsi u obzir Zapadna civiliacija je 2.5 hiljade godine stara i to nema nikakve veze sa geografskim zapadom. To je zaista ono što uči zapadna istorijska škola. U neku ruku, antička Grčka jeste temelj zapadne civilizacije, ali ne zato što su prvi izmislili nešto novo, već zato što zapad za ostalo nije znao. Osvajanjem Carigrada zapad se prvi put sreće sa grčkom filozofijom. Međutim, antička Grčka nije nastala ni iz čega, ona se nastavlja na prethodne. Persijsko carstvo je npr. bila izuzetno razvijena civilizacija. Prve biblioteke imamo još u Mesopotamiji oko 700 g.p.n.e. Što znači da se znanje zapisivalo i klasifikovalo. Dakle to je sve sled. Kaže se da svaka generacija kreće sa ramena prethodne. Pogrešno je negirati ono što prethodi grčkoj antici upravo zato što prethodi, inače bi se uvek išlo ispočetka. Rimsko pravo takođe nije repa bez korena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 1 minute ago, NinaD рече To je zaista ono što uči zapadna istorijska škola. U neku ruku, antička Grčka jeste temelj zapadne civilizacije, ali ne zato što su prvi izmislili nešto novo, već zato što zapad za ostalo nije znao. Osvajanjem Carigrada zapad se prvi put sreće sa grčkom filozofijom. Međutim, antička Grčka nije nastala ni iz čega, ona se nastavlja na prethodne. Persijsko carstvo je npr. bila izuzetno razvijena civilizacija. Prve biblioteke imamo još u Mesopotamiji oko 700 g.p.n.e. Što znači da se znanje zapisivalo i klasifikovalo. Dakle to je sve sled. Kaže se da svaka generacija kreće sa ramena prethodne. Pogrešno je negirati ono što prethodi grčkoj antici upravo zato što prethodi, inače bi se uvek išlo ispočetka. Rimsko pravo takođe nije repa bez korena. Ali Grci i Rimljani jesu izmislili nesto potpuno novo, do tada nevidjeno! To nije pitanje bilo cije interpretacije nego prosto cinjenica. To naravn one znaci da druge civilizacije nista ne vrede, ne znaci da Grci nisu mnnogo toga od njih preuzeli, ne znaci da niko drugi nista nije sam ostvario ali Grci jesu izmisli nesto sto ni kod koga drugog nije bilo cak ni na misaonom horizontu. I ponovo, ovde ne pricamo o geografskom zapadu ali vidim da tebe to slabo interesuje. Ja kad kazem Zapad mislim na Grke, Rimljane, Vizantijce, Arape, renesanse Italijane i Holandjane i sve sto sledi nakon toga. Sve koji su doprineli prosvetiteljskom i post prosvetiteljskom razvoju sveta. Zapad kod mene nije ni geografska ni ideoloska kategorija vec civilizacijska. Grizzly Adams, Juanito, Justin Waters and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 16 minutes ago, Aquilius Cratus рече Ali Grci i Rimljani jesu izmislili nesto potpuno novo, do tada nevidjeno! To nije pitanje bilo cije interpretacije nego prosto cinjenica. To naravn one znaci da druge civilizacije nista ne vrede, ne znaci da Grci nisu mnnogo toga od njih preuzeli, ne znaci da niko drugi nista nije sam ostvario ali Grci jesu izmisli nesto sto ni kod koga drugog nije bilo cak ni na misaonom horizontu. I ponovo, ovde ne pricamo o geografskom zapadu ali vidim da tebe to slabo interesuje. Ja kad kazem Zapad mislim na Grke, Rimljane, Vizantijce, Arape, renesanse Italijane i Holandjane i sve sto sledi nakon toga. Sve koji su doprineli prosvetiteljskom i post prosvetiteljskom razvoju sveta. Zapad kod mene nije ni geografska ni ideoloska kategorija vec civilizacijska. to prosto nije tocno sto ti pricas, izvor zapadne civilizacije je anticka srbija, ja sam prije nekog vremena citao ivanovo otkrivenje i tamo sam skonto da ce svijetom hoditi ljudi koji ce da izokrecu sve protiv srbije, a ja mislim da si ti jedan od njih, naravno neces mi zamjeriti na slobodi mog misljenja, to je europska demokracijska tekovina. Grizzly Adams, александар живаљев and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 2 minutes ago, kordun рече to prosto nije tocno sto ti pricas, izvor zapadne civilizacije je anticka srbija, ja sam prije nekog vremena citao ivanovo otkrivenje i tamo sam skonto da ce svijetom hoditi ljudi koji ce da izokrecu sve protiv srbije, a ja mislim da si ti jedan od njih, naravno neces mi zamjeriti na slobodi mog misljenja, to je europska demokracijska tekovina. Dje si Kordune legendo od drevne Sorabije. Ma samo cepaj, volim ja da citam te tvoje nauke. александар живаљев, kordun and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Ne zbunjujte nove forumaše. Evo nas kao familija Adams...samo mi znamo kako smo dobri i koliko se volimo, ali tek registrovanima smo vrlo čudni. Kordune, kada sam se ja registrovala, nisam te očima mogla gledati, a mislila sam i da imaš neku dijagnozu. Sada si brat moj. Nisam pošla off više nego svi vi ostali, ali prštajte. kordun, александар живаљев, Лидија Миленковић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 ja kad sam startao sa tom skolom, prvi dan me tata doveo u skolu i ode, a ja okrenuo plakati, drugi dan sam vec tukao pola razreda kad sam ispitao teren, svi smo bili uniformisani i bili smo obavezni u papucama da budemo u skoli, morali smo da se preobuvamo kad ulazimo i izlazimo iz skole. mislim da je to pozitivna stvar i da se ja pitam ja bi to dekretom naredio isto kao sto bi ove neudane zene zatvorio u logore da sade luk, srbija bi bila najveci izvoznik luka... Ayla , Лидија Миленковић and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Септембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Jao kad Kordun pomene preobuvanje...Mi nismo imali uniforme, ALI u gimnaziji na fizičkom smo pored standardnog crnog šorca i bele majce morali da nosimo baletanke, i momci i devojke, crne baletanke . александар живаљев and Драшко је реаговао/ла на ово 2 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Септембар 19, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 19, 2016 Колко видим имамо двије теме поводом униформи: социјалну (не)једнакост и потребу за новом "парадигмом образовања". Као клинац, утицајан предсједник Подмлатка Црвеног крста и уредник школског листа, изборио сам се за укидање "блуза" у 8. разреду моје основне школе (1982/83). Нијесам подносио "блузе". Али сам и онда, као и сада био хришћански социјалиста, вјеровао да сви имамо подједнака права. Искуство медицинско, посебно утицај професора неурологије Слободана Апостолског (зато прекрстих у наслову теме новинара АпостолОВског) показало ми је значај максималне уредности на радном мјесту (То ми није дала ни породица, ни школа, ни војска/морнарица). Што се тиче застарелости и ригидности школске културе, сада лишене и било какве етичке утемељености и васпитне функције, и образовног система, вјероватно вам је познат сир Кен Робинсон борац за "нову парадигму образовања". Моја жена, професор историје педагогије каже да је Робинсон сјајно представио како смо дошли до данашње школе, али да ни он нема јасан одговор: куда даље. Ако до сада нијесте, провјерите његове сјајно изложене ставове: Juanito and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Сад сам мало прочитао уводни текст. 9 hours ago, александар живаљев рече Хемија и математика су данас мање битни за хај-тек генерацију, заведену глобалним модним трендовима које диктирају корпорације. Неолиберални свет је хипнотисао нашу децу разноразним брендовима, те она верују како ће, ако их немају на себи, вредети мање у виртуелном свету друштвених мрежа где се увелико фотографишу с напућеним уснама. Ултра модерне патике и мобилни коштају колико и ислужени оцев ауто, али то постаје мање важно. И детету и тати. Кад сам ја био у гимназији, пре 20+ година, хемија и математика исто углавном никоме није била битна, а дефинитивно нисмо били хај-тек генерација. Исто тако није било глобалних модних трендова, мобилних телефона, нити нас је "неолиберални свет" хипнотисао разноразним брендовима, па се опет стално гледало ко шта носи. Људи су се буквално распознавали по томе које патике носе ("Е, знаш оног Перу из IV-5 што има беле Рибок патике са црвеним ђоном..."), сви су хтели да имају најновији Рибок ил Најки тренерке, мушки који су хтели да буду фрајери су носили кајле (златни ланци) око врата, и слично. Кад неко купи кожну јакну и дође у њој, то је било догађај дана (а можда и недеље, зависи о коме се ради ) који се препричавао по ходницима и после часова. Све ово пишем јер хоћу да кажем да су деца у том узрасту материјалисти (већина макар), увек била (и мој старији брат је имао слична искуства), увек ће бити. И да ту униформе не могу ништа да помогну, нити да промене. А ауторова прича о томе да ће се тако спречити да мушкарци личе на Кристијана Голубовића, а девојке на Сандру Африку је помало...па не знам, мени делује на жестоко претеривање. Пошто дотични сигурно нису узори свој деци, вероватно ни већини. Ал' ајде, ако он тако каже... Grizzly Adams and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 8 hours ago, Grizzly Adams рече Па види овако сестро. Државни здравствени систем финансира се из пореза који људи плаћају. Значи, кад се то што се сакупило сабере - то је то што можемо да приуштимо. Ако тај новац оставимо људима и они плате осигурање - то је опет иста сума! У ствари, сума би била далеко већа, јер би се пуно одговорније водило рачуна о новцу, не би се расипало на беспотребну бирократију итд. Тако да је очигледно да би имали новца да платимо осигурање, бар за исту услугу коју имамо сада. А и бољу. S tim što oni koji manje zarađuju ne bi mogli da priušte dobro osiguranje (ako bi uopšte mogli ikakvo), što retko koje, pa i najskuplja osiguranja garantuju ostanak u bolnici onoliko koliko je potrebno (gotovo svaka polisa ima ograničenje do koliko dana ili do koje sume), što su privatna odgovarajuća društva odgovorna pre svega deoničarima, pa je poenta uzeti što više a isplatiti što manje, što se polise moraju obnavljati, pa ako si se u međuvremenu razboleo, može biti da sad nemaš šanse da kupiš polisu koja ti je neophodna jer imaš 'preexisting condition'... Polise su skuplje ako si žena u fertilnom periodu, i moraš da budeš prilično bogata da bi kupila polisu koja bi pokrila i carski rez, i ostanak u bolnici nedelju dana, i ostanak deteta u NICU više od mesec dana. Da ne pominjem da se za sve i pored osiguranja plaća participacija, pa bi i osigurana porodica mogla da bankrotira u mojoj situaciji. Mi smo brinuli samo o zdravlju deteta i ni o čemu drugom. A u Institutu za neonatologiju su sa našim detetom odlične uslove (jedna od retkih bolnica koje savršeno funkcionišu) imale i bebe veoma siromašnih žena iz unutrašnjosti Srbije. NinaD, Sanja Т. and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Genius je gore u komentaru vec ukazao na promasaj uvodnog teksta opterecenog predrasudama i izmeljenima nebulozama o liberalizmu i neoliberalizmu. Sto se tice samih uniformi u skolama to moze da se gleda na dva nacina, ili kao kodeks oblacenja kao dio estetskog duha ustanove koja ima tradiciju, postovanje prema ljudima, i koja je pre svega napredna i inovativna, poput recimo neke privatne skole pa i drzavne ako takva postoji sa dugom tradicijom koja zahtjevajuci unifrome ne nastoji ugusiti indivdualnost pojedinca vec uniformom ukazuje na cast pojedinca koji pohadaj takvu skolu. Uniforma u ovakvoj skoli imala li bi vjerovatno i svoj prepoznatljiv stil, dizajn estetiku, tako da u toj uniformi moglo bi se komotno prosetati gradom poslije nastave i da osoba ni malo ne bi odudarala od ostalih dobro obucenih ljudi. Drugi nacin bi bio prisilno oblacenje unformi djeci kako bi se oni uklopili u kolektivisticko utapanje pojedinaca u poslusnu masu koji treba da drhte pred autoritetom nekog kretena sa kravatom. Uniforme bi licile na neki posive koje bi najbolje odgovarale casovima domacinstva. Za prvi kodeks oblacenja glasam pozitvno, za drugi kodeks oblacenja glasam negativno. Generalno mislim da stil oblacenja treba da odgovara rejtingu ustanove koja se pohadja. Stanje u skolama u Srbiji je kranje ocajno i milism da ne treba dodatno mucenje i ponizvanje ucenika. Sto se tice tih nekih argumenata koji prividno izgledaju jaki, poput socijalnih razlika i da bi se uniformama sprijecilo ruganje djeci, to se naravno ne bi desilo, i takvi problemi se ne rjesavaju unifromama vec kucnim vaspitanjem. Ronald, GeniusAtWork and Danijela је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 19 hours ago, Broken рече Ne znam hoćeš li mi verovati ali nijedan od ovih likova mi nije poznat. Ni lil Kimi??? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Септембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2016 Управо сада, Џуманџи рече Ni lil Kimi??? Niko. Izguglaću. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука