kopitar Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 29 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече I ja ne znam ali i ne verujem u bilo kakvu spasonosnu aktivnost čoveka posle smrti verujem da je sud konačan delima za života i verujem, da molitva bližnjih Gospodu za spas duše može da pomogne po milosti Božjoj duši čoveka a nikako da dolazi do nekakvog otkupa ili trgovine a tek ne verujem da može doći do duhovnog rasta čoveka posle smrti. Ima smisla , a zašto onda molitva , u raju mu netreba a u paklu nemože pomoći. Баба, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 mislim da nam nije dato da znamo jer: ,,Видите, постоји, како ја то називам кад говорим својим студентима, трагична тријада људског постојања која се састоји од: бола, смрти и кривице. Нико није поштеђен болести - бол. Нико од нас, људских бића, не може да избегне смрт. И не постоји нико ко може да се сачува од кривице. Немогуће је. Али увек, као што сам малопре рекао, патња, трагедија се може претворити у тријумф, у људско достигнуће. И када је у питању смрт, она може добро да послужи као опомена на одговорну акцију. Јер, замислите ако бисмо били бесмртни! Онда бисмо могли све да одложимо, не би било журбе, не би било потребе да се уради нешто овог момента! Постоји дивна изрека, аутора који је није написао већ изрекао пре око две хиљаде година, што можете наћи у Библији (?); то је Хилел и рекао је: ,,Ако ја не урадим, ко ће урадити? Ако не урадим сада, када ћу урадити? Али ако радим само за себе, шта сам ја?", а то значи, не право људско биће. Јер људско биће није неко, као што то психотерапеутски систем представља, ко се само брине о својим комплексима, стањима, конфликтима, и проблемима у свом психолошком систему, већ нормално, оригинално, исконско, основно, свако људско биће се занима за нешто у свету, за некога у свету! Посао који треба урадити, задатак који треба извршити, задатак, смисао, мисију у животу који чекају њега, само њега, да их он материјализује, и нико други, одмах сада, ко други ако не он! И коначно, он ово не ради за себе, за своју смиреност, за ослобађање напетости, због свог недостатка еквилибријума, да се ослободи стимулуса, или супер ега који је незадовољан, или због своје слике оца, већ то ради због циља коме служи, ради друге особе коју воли, а никада само за себе. То је оно што човек може да учини. И замислите када не би био смртан, онда би могао да одложи све. Не би било ни прве трећине ни друге трећине Хилелове изреке. Не би било смисла у формулацији: Када ако не сада? Јер је бесмртан." Виктор Франкл https://www.facebook.com/ilarion.djurica/posts/1669598089973655 kopitar, Zoran Đurović, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 22, 2016 Гости Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 Da se podstetimo sta kaze mitr. Porfirije na ovu temu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 Управо сада, Zoran Đurović рече Брате, па Чистилиште је и настало из проблема што Писма уче да постоје само рај и пакао. И где онда ставити оне који нису ни за тамо ни за овамо? Стога и тврдим да је то учење људско, menschlich. Имамо само овај живот у телу. Онда можемо да прихватимо и реинкарнацију и апокатастазу јер су и они учења која покушавају да спасу несвете. Разбојник је проблем. Ја сам писао овде о васкрсењу са Христом на крсту, да смо сви тада васкрсли. И тиме нема никаквих митарстава нити чистилишта. Исус је одмах ушао у рај и повео разбојника. Кад је говорио о васкрсењу, говорио је да су сада Аврам, Јаков итд. у рају за трпезом. Нигде не говори да душе иду у рај. Такође вели да ко верује у њега неће умрети. Јер је он Васкрсење. Дакле, васкрсење је већ било, јер је ванвременско и сви спашени су већ у Христу. Због тога не могу да постоје међу станице. Павле је у Рају или не? Изгледа да је у Рају: (Фил 1, 19-24): Јер знам да ће се ово окренути на моје спасење по вашој молитви и помоћу Духа Исуса Христа, као што поуздано чекам и надам се да се ни у чему нећу постидети, него да ће се Христос као свагда и сада свом смелошћу величати у телу мом, било животом било смрћу. Јер је мени живот Христос и смрт добитак. Али ако је живљење у тијелу плодоносно за моје дјело, онда не знам шта да изаберем. А обузима ме обоје: имам жељу умрети и са Христом бити, што је много боље; али остати у телу потребније је вас ради. Није на некој станици где чека лет за Рај. А у рају не може да буде душа него цео човек, са телом. Јер ако би душа могла да одлети у рај, чему онда васкрсење тела? Ако је она блаженија са телом, онда није у рају. Ako je vaskrsenje vanvremensko da li je onda i Adamov grehopad takodje vanvremenski? PredragVId, Zoran Đurović, александар живаљев and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 6 minutes ago, kopitar рече Ima smisla , a zašto onda molitva , u raju mu netreba a u paklu nemože pomoći Molitva onih u Raju je njima radost i zivot duse, molitva pravednih za one u adu je nadanje u milost Boziju za one u adu. Kako sam razumela oni koji nisu dobro zavrsili po smrti sami sebi ne mogu pomoci. PredragVId and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 10 minutes ago, Жељко рече Надам се да ниси озбиљно схватио ни ти а ни остали форумаши оно моје зезање за небеске новчиће- Ако јеси и ако су остали ја се одјављујем са форума. Ne, nisam ozbiljno shvatio, nego sam iskoristio širu sliku uopšteno da odgovorim, ne strikno samo tebi. No kažem ni u novce ni u duhovnu rast posle smrti ne verujem, verujem samo u milost Božju, koja je opet pravednija od naših shvatanja. александар живаљев and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 Васкрсење је почетак краја адамовог грехопада. Други Адам искупљује првог. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 13 minutes ago, kopitar рече Ima smisla , a zašto onda molitva , u raju mu netreba a u paklu nemože pomoći. Molitva pomaže ali molitva nije Spasitelj, zato se insistira na delima za života ali molitvu ne treba odbaciti! Zoran Đurović, PredragVId and александар живаљев је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 2 hours ago, Zoran Đurović рече Мени је најлогичније да ће грешници исчезнути. О. Сава Јањић је говорио зашто то не може да се деси. Човек је начињен по лику Божијем, значи једна суштина, један човек а више ипостаси. Ишчезавање појединих би било раздвајање, касапљење човека. Иначе, један мој пријатељ сматра да су митарства друго име за реинкарнацију. По њему, човек се по смрти рађа у другом телу док не савлада ту страст која га је задржавала да буде савршен, тј. док не прође митарства. И да ће на тај начин сви да се спасу. Zoran Đurović, александар живаљев and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Učenje o čistilištu i mitarstvima je odelenje koza nostre. Poslednji čovekov sud je njegovo delo na zemlji za života! Amin! Jedina pomoć koja može duši da se desi posle smrti jeste molitva Gospodu za spas njegove duše, ne po zasluzi čovjeka no po milosti Božjoj! Amin. Čistilište je kasica prasica srebrenjaka, koja se uzima bogatima u kriminalnim aktivnostima, kako bi još ovde imali neki lažni mir, da folklorno sjedinjenje sa Hristom koje imaju daajući prljav novac Crkvi, jeste dovoljan jer će sama Crkva otkupljivati kasnije novcem njegove grehe posle smrti. Dakle jedna nakaradna Lestvica koju je Željko pomenuo i koja u suštini nema veze sa Lestvicom Lestvičnika, koji govori o uspinjanju na nebo za života čoveka a ne posle njegove smrti! Koza nostra i u rimokatolika i u pravoslavlju. To što ti navodiš niko ne osporava, zaista ne postoje nikakve "aktivnosti" grješnika po smrti u smislu mjenjanja bilo čegašto smo stigli i ne stigli uradit. Ovdje je riječ o sasvim nečem drugom, o posljedicama akcija koje smo stigli učinit i neučinit za vrijeme života. 1. Griješiti i svetiti, posvećivati, pokajati i okajavati može sam živ čovjek. 2. Mrtav čovjek ne može više promjeniti ništa, apsolutno ništa na svom životu. Što je stigao grješnog učiniti to je učinio, što je stigao popraviti (pokajati se, ispovijedit, okajati (ožalit) to takodjer. 3. Ovo se odnosi na one čija mjera pokajanja je bila dovoljno velika i iskrena ali prigoda na konverziju k dobru, k Bogu i na odčinjavanje toga zlog počinjenog (izvršavanje pokorničkih djela i molitvi, period pod epitimijom) došla previše kasno da bi u cjelosti bila sprovedena za života te osobe. Ako se ta osoba ispovijedila, gdje se ispovijedila i kome? Ispovijedila se Bogu i u Crkvi što je najvažnije. Dakle i to ostalo što se dešava po ispovijedi izmedju čovjeka i Boga dešava se u Crkvi. A čistilište je mjesto u Crkvi (ni na nebu ni na zemlji, takva je Crkva, jednako zemaljska kao i nevbeska, nije to ni Raj a ni Pakao. I tamo dolazi do ispunjenja svega toga što se nije stiglo ispuniti za života, čovjek se za života pokajao ali za života nije stigao učiniti ništa dalje, nije stigao pokazati da se promjenio, nije stigao oplakati svoje grijehe, nije stigao okajati svoje prestupe. I Isus ima i postavlja tu uslov, idi i ne griješi više. A kako on da "ne griješi više" i pokaže promjenu svog života ako mu preostaje još samo par minuta života? Bilo bi pravedno da Bog ikoga osudi definitivno prije svega toga, prije nego što taj penitent (pod uslovom da je to pokajanje iskreno iz duše) sve to potrebno što još duži, duguje stigne realizovat? Da rekapitulujemo, zbog loših djela idemo u Pakao, zbog dobrih u Raj, problem je taj što niko nema samo dobra i samo loša djela. A niko ne biva definitivno osudjen na pakao samo zato što nije stigao odčiniti ono što je zgriješio (idi i NE GRIJEŠI VIŠE) i niko ne biva pušten ravno u Raj samo zato što se stigao u posljednjih 15 minuta ispovijediti za sve svoje svakakve pa i nečuvene zločine, stotine, hiljade, milione ubijenih za kojih je bio odgovoran i sl. Ne postoji grijeh, zločin koji se neda oprostit u ispovijedi, osim grijeh, zločin protiv Duha Svetoga. dakle nikad to ne znamo kome će šta biti oprošteno ili ne oprošteno. Nismo Bog! Inače bi to bila teža parodija i od Pakla i od Raja, da ne kažem ravno sprdnja. To tako naučava islam, raznesi se bombom, poubijaj kafire i postaćeš mučenik, svi grijesi će ti biti zdeletovani i letiš ravno u Raj i tamo te čekaju 72 djevice. Možda ne znam tačno do detalja kako to bude ali ovako to sigurno ne bude. Баба, kopitar and PredragVId је реаговао/ла на ово 3 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 3 minutes ago, Zayron рече Mislim, da ipak za ovo što navodiš, je dao o.Zoran najbolji odgovor, pročitaj ga još jednom. Zoran Đurović and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 15 minutes ago, kamila рече Molitva onih u Raju je njima radost i zivot duse, molitva pravednih za one u adu je nadanje u milost Boziju za one u adu. Kako sam razumela oni koji nisu dobro zavrsili po smrti sami sebi ne mogu pomoci. Znači pakao nije vječan i moze se iz njega izvući molitvama , onda je to drugi naziv za čistilište. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 6 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Mislim, da ipak za ovo što navodiš, je dao o.Zoran najbolji odgovor, pročitaj ga još jednom. Ovdje je nesporazum, ne radi se o niíkakvim učenjima koja imaju spasit nesvete. Radi se o stvarima koje sve imaju temelj u svetom Pismu! Postoji bezbroj svetopisamskih stihova koji na to direktnio i indirektno upućuju, otkazuju a koje takodjer mnogi sveti Oci potvrdjuju kao objavljene. Брате, па Чистилиште је и настало из проблема што Писма уче да постоје само рај и пакао. И где онда ставити оне који нису ни за тамо ни за овамо? Стога и тврдим да је то учење људско, menschlich. Имамо само овај живот у телу. Онда можемо да прихватимо и реинкарнацију и апокатастазу јер су и они учења која покушавају да спасу несвете. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 Управо сада, kopitar рече Znači pakao nije vječan i moze se iz njega izvući molitvama , onda je to drugi naziv za čistilište. Ne,pakao nije čistilšte, pakao je stvaarno pakao. Molitva da Gospod po milosti svojoj spasi neku dušu koja to potpuno nije zaslužila svojim delima, jeste ustvari vera, da Bog spašava po milosti svojoj a bitna je kako bi i mi zajedno sa Spasiteljem bili deo te milosti, dakle učestvovali u njoj zajedno kao Jedno Telo. Zoran Đurović, Драшко and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 22, 2016 Пријави Подели Написано Јун 22, 2016 5 minutes ago, kopitar рече Znači pakao nije vječan i moze se iz njega izvući molitvama , onda je to drugi naziv za čistilište. A ui paklu završavaju ghrješnici poikajani ili nepokajani, obraćeni ili neobraćeni? Ispovijest je onda k čemu? Pročitaj paživljije i pripazi na redoslijed, tigao se ispovijedit ali nije stigao obdržat pokornička djela i epitimiju! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука