Jump to content

Зоран Ђуровић: Чистилиште и митарства

Оцени ову тему

Препоручена порука

4 minutes ago, Жељко рече

Наравно да хоће. По твојој логици онда није поштено ни то што ћемо ми као хришћани будући да нам се много дало много и одговарати.

У свим народима и религијама је могуће уочити човека и нечовека. Нема ту пуно двојбе. А сваки онај који тежи да буде човек, свесно или несвено трансцендира. Ту је разлика између хуманистичког погледа на човека и религиозног. Јер ова јевропска идеологија корен човека налази у самом човеку.

Дакле било да је хришћанин или муслиман или индијанац из Амазоније човек који тежи да буде човек без обзира на културу, историјско наслеђе, обичаје и религију ако трансцендира има шансу једнаку као и ми за Царство. Јер што каже Ап Павле а њима( паганима) будући без закона бог даде у срце оно што је исправно да знају.

Јер Бог је близу свих људи, без обзира које су религије.

Веровати другачије, значи не веровати у Бога!

Apsolutno se slazem sto se tice ostalih religija, medjutim ja nisam govorio u tom kontekstu. Govorio sam u kontekstu mitarstava i tog nekog sudjenja covjeku poslije smrti prema onome kako se kretao u zivotu, opet nadovezujuci se na tvoje rijeci o kretanju. Ljudska priroda i okolnosti pod kojima se necija licnost formira su toliko kompleksne da ne moze tako prosto da se tvrdi da neko kakav je za zivota takav je vo vijeka. On moze da bude vo vijeka ako vo vijeka obitava u okolnostima koje mu formiraju licnost. Ljudi zive relativno kratko, a smrcu se sve te okolnosti prekidaju i ponekad kad razmisljam o tom vjecnom sasudu i da ce neko da se muci (ma sta to znacilo) vijecno samo na osnovu kratkog zivota kojeg je prozivio u svoj toj kompleksnosti, svako dalje razmisljanje prestaje. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 802
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

50 minutes ago, kopitar рече

Isto što i u mitarstvima , nešto slično onome što je napisao Željko , znači napredovanje. Kao privikavanja nekog ko sluša turbo folk na klasičnu muziku.

Ne verujem u postojanje cistilista, mislim da postoji jedan Raj i jedan pakao, samo razlicita mesta blazenstva ili sacuvaj Boze muka.

Nisam cula od Svetih Otaca Crkve da postoji cistiliste, ALI jos nesto; svedocanstva obicnih ljudi dosta govore, o raju ili paklu, treceg nema.

Citala sam dogadjaj jednog naseg coveka koji je na primer video ljude sede usamljeni u sumi oko kamenog stola, a tu su zato sto su govorili da posle smrti nema nista i eto kazu sad dobili smo nista. Kad se razmisli ima to smisla, posto su bili gordi neverujuci govorili nema nista i eto dobili su nista posle smrti. A to mesto je nista drugo do pakao.

Подели на овим сајтовима

19 minutes ago, Justin Waters рече

Apsolutno se slazem sto se tice ostalih religija, medjutim ja nisam govorio u tom kontekstu. Govorio sam u kontekstu mitarstava i tog nekog sudjenja covjeku poslije smrti prema onome kako se kretao u zivotu, opet nadovezujuci se na tvoje rijeci o kretanju. Ljudska priroda i okolnosti pod kojima se necija licnost formira su toliko kompleksne da ne moze tako prosto da se tvrdi da neko kakav je za zivota takav je vo vijeka. On moze da bude vo vijeka ako vo vijeka obitava u okolnostima koje mu formiraju licnost. Ljudi zive relativno kratko, a smrcu se sve te okolnosti prekidaju i ponekad kad razmisljam o tom vjecnom sasudu i da ce neko da se muci (ma sta to znacilo) vijecno samo na osnovu kratkog zivota kojeg je prozivio u svoj toj kompleksnosti, svako dalje razmisljanje prestaje. 

Добро а како ти замишљаш кретање душе по смрти?

Душа-човек је динамично биће, мора се кретати. Нема статичне душе.

Ја ни не тврдим нити се чврсто држим интерпретације митарстава по тумачењу задушних баба, па ни не видим ово као нешто страшно.

Без обзира из каквих околности нека душа-човек долазе Богу, на онај свет, Бог је пре свега љубав. Шта ти мислиш да ће наше расне и културолошке разлике на оном свету играти неку битну улогу?

Шта је личност?

Колико је било натрипованих калуђера који су на самрти били последње пи*кице док су претходно били строги и неумољиви, велики подвижници и проче. Где је ту та њихова личност?

Говоримо о смрти!

Смрт је захебана ствар. Зато ју је Бог и оставио, као коначну могућност( да могућност) да човека одреши од свега овоземаљског.

Зао човек је зао човек, добар је добар. Не треба ти ту теологија нити каква друга наука да се ово двоје препозна.

Афекат је тренутно стање. Људи свих култура на свим меридијанима имају и зле и добре људе и оне који су у афекту.

Ако је неко наркоман, не значи да ће бити наркоман во вијеки, кад умре, какав би то Бог побогу био. Ја сам гледао наркомана који је изгледао и понашао се  као убица. И гледао сам га годину дана после рехабилитације у земљи живих. Кад сам га видео после годину дана нисам га могао препознати да је то онај исти човек од пре годину дана. Када је дошо неки његов пријатељ да га обиђе, ја не знајући да му је пријатељ изразим своје чуђење по питању њега и промене. А овај каже види он је такав био као клинац, тако незлобив и добар, то је он, ми сви га знамо као таквог а не као наркомана.

Ето, а то како нас Бог зна, то је тек друга категорија.

Ипак кажем оно што човек гради у свом животу то му је за вечност, али оно што гради у срцу. Јер како другачије објаснити разбојника са десне стране Христу и његово спасење. Мислиш да је тај лик тог момента рекао е доста је сад ћу бити бољи човек. Није! Чак по предању се говори да он иако је био разбојник имао је људских момената. Значи човека је просто тиштила његова судбина. Јесте био је разбојник али је негде у дубили душе вапио за Богом.

То су те тајне промене и кретања које се споља не виде.

Разбојник је дакле трасирао свој пут и пре него је прикован на крст. А врхунац његовог преумљења јесте та реченица на коју му Христос обећава Царство.

Друга ствар да духовни напредак није битан не би ни постојао духовни подвиг и усавршавање.

П.С. вероватно мислимо о два различита кретања, ја говорим пре свега о покретима душе, а ти вероватно говориш о делима људским.

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, Zayron рече

Dakle imamo pojednostavljeno rečeno situaciju bez i sa, bez čistilišta - ide se ravno u nebo ili peklo i sa čistilištem, takvim medjustupnjem ili medjustanjem. Ako izuzmemo slučaj desnnog razboijnika koji je vrlo teško generalizovat, prije bii to imala biti iznimka a to vrlo rijetka, očigledno je da u toj verziji bez čistilišta nešto suštinski važno fali, dakle upravo to čistilište nedostaje. Zašto? Zato što bii onda taj najveći svetac koji je griješio samo izuzetno bio izjednačen s tim najvećim grješnikom koji je negriješio samo izuzetno a dobra djela praktično nije ni činio, osim nekih sasvim malih sitnica, tu i tamo dao par novčića nekom prosjaku, nahranio ili pogladio neki mačku ili psa i sl. To su umjeli i Hitler i Pavelić i Staljin i Mao Ce Tung. Dakle ta predstava BEZ ikakvih medjustupnja, mitarstava, čistilišta je tako apsurdna, tako nemoralna, tako nepravedna da se takvog nečeg savršeno milosrdni i pravedni Bog i Otac našeg Gospoda Isusa Hristosa nikad ne bi dopustio. Nema tu ničega, sva ljudska mjerila i predstave o andragogiji i pedagogiji, penologiji (kažnjavanju), spiritualnom razvoju su tim "preskočene", brutalno pogažene, kao da ne postoje. Istina je takodjer da se Bog ne može objasniti i obuhvatiti našim antropomorfizmima ali takodjer je istina i da je Bog istovremeno autorom i izvornikom istih tih predstava nivoa pravednosti, hijerarhija, postupnosti i postepenosti, ljestvica, metarai mjerila, ne ruši ih ih ali nas uvodi u misterij savršenstva. U suprotnom bi to bilo izjednačavanje žrtve i pokajanog počinioca. Masovni ubica se može pokajati i ispovijediti u posljednjih 15 minuta svog života, no, da će poslije toga ići ravno u raj - to teško. Neko od vas će tu sigurno podsjetiti na priču o izgubljenom sinu i na žeteocima koji prišli posljednji na žetvu a bili nagradjeni isto kao ti prvi. Tu je riječ više o nekim zaslugama nego o grijesima, Isus tu govori da se zasluge daju ocijeniti i drugačije. No, kad je riječ o teškim grijesima tu je taj desni razbojnik kojem je sam Gospod obećao da će se zajedno naći s njim u Raju isog tog dana naprosta iznimka. Takva predstava ravne ceste više odgovara islamskom Raju sa 72 djevica i Paklu za sve nemuslimane..

Sveti Dizma, obraćeni razbojnik

Брате, па Чистилиште је и настало из проблема што Писма уче да постоје само рај и пакао. И где онда ставити оне који нису ни за тамо ни за овамо? Стога и тврдим да је то учење људско, menschlich. Имамо само овај живот у телу. Онда можемо да прихватимо и реинкарнацију и апокатастазу јер су и они учења која покушавају да спасу несвете. 

Разбојник је проблем. Ја сам писао овде о васкрсењу са Христом на крсту, да смо сви тада васкрсли. И тиме нема никаквих митарстава нити чистилишта. Исус је одмах ушао у рај и повео разбојника. Кад је говорио о васкрсењу, говорио је да су сада Аврам, Јаков итд. у рају за трпезом. Нигде не говори да душе иду у рај. Такође вели да ко верује у њега неће умрети. Јер је он Васкрсење. Дакле, васкрсење је већ било, јер је ванвременско и сви спашени су већ у Христу. Због тога не могу да постоје међу станице. 

Павле је у Рају или не? Изгледа да је у Рају: (Фил 1, 19-24): Јер знам да ће се ово окренути на моје спасење по вашој молитви и помоћу Духа Исуса Христа, као што поуздано чекам и надам се да се ни у чему нећу постидети, него да ће се Христос као свагда и сада свом смелошћу величати у телу мом, било животом било смрћу. Јер је мени живот Христос и смрт добитак. Али ако је живљење у тијелу плодоносно за моје дјело, онда не знам шта да изаберем. А обузима ме обоје: имам жељу умрети и са Христом бити, што је много боље; али остати у телу потребније је вас ради. Није на некој станици где чека лет за Рај. А у рају не може да буде душа него цео човек, са телом. Јер ако би душа могла да одлети у рај, чему онда васкрсење тела? Ако је она блаженија са телом, онда није у рају.    

Подели на овим сајтовима

Učenje o čistilištu i mitarstvima je odelenje koza nostre.

Poslednji čovekov sud je njegovo delo na zemlji za života! Amin! Jedina pomoć koja može duši da se desi posle smrti jeste molitva Gospodu za spas njegove duše, ne po zasluzi čovjeka no po milosti Božjoj! Amin.

Čistilište je kasica prasica srebrenjaka, koja se uzima bogatima u kriminalnim aktivnostima, kako bi još ovde imali neki lažni mir, da folklorno sjedinjenje sa Hristom koje imaju daajući prljav novac Crkvi, jeste dovoljan jer će sama Crkva otkupljivati kasnije novcem njegove grehe posle smrti. Dakle jedna nakaradna Lestvica koju je Željko pomenuo i koja u suštini nema veze sa Lestvicom Lestvičnika, koji govori o uspinjanju na nebo za života čoveka a ne posle njegove smrti!

Koza nostra i u rimokatolika i u pravoslavlju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Zeljko hvala ti na ovoj prici, bas me dotakla...upravo tako, koliko mi zapravo ne vidimo ni sebe ni druge tako, vidimo samo afekat.

Ja nemam pojma nista o tome sta ce biti posle, al jedno verujem, da ce Bog da se svojski potrudi oko nas. Ako nema duhovno pravoslavnog ima nekog drugog, ako nista svi smo mi ljudi, kao sto je razbojnik projavio ljudsku osobinu, dobar pokret ka Hristu i za to se Hristos uhvatio. Za jedan cin dobrote, jedan komentar, nesto dobro. Nije isao i istjazavao ga po raznim pitanjima. Ako neko sad i misli da nece u raj, ne veruje u Boga, ali je bio covek na zemlji, iskreno mislim da ce biti sa svojim najblizim koje je voleo i koji su njega voleli. Da je ta ljubav koja ga je povezala sa drugim ta iskra Bozijeg. Jer ako zaista volis svoje, i oni se nadju recimo u raju moras mnogo veliki kreten da budes da agresivno odbijas zajednicu sa Bogom preko njih. To znaci da to ipak nije ljubav cim ti je odbojnost ka Bogu vaznija od ljubavi prema bliznjem. Mislim da iako u Hristu nece biti ovog onog, mi jesmo povezani svi medju sobom, od krvnih i rodbinskih veza pa sve dalje. Ja ne mogu da zamislim osobu koja je imala bliski sa barem nekim clanovima rodbine i projatelja da bude u paklu, jer mi se cini to ako ne prema toj osobi surovo onda prema tim ljudima jer oni gube raj. Nekako mislim da mi vucemo jedni druge. A sta ce biti sa onima koji su zaista bili ravnodusni i hladni prema svakom stvoru na koga su naisli u zivotu, pa bem ga to je stvarno pakao u dusi.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

21 minutes ago, kamila рече

Ne verujem u postojanje cistilista, mislim da postoji jedan Raj i jedan pakao, samo razlicita mesta blazenstva ili sacuvaj Boze muka.

Nisam cula od Svetih Otaca Crkve da postoji cistiliste, ALI jos nesto; svedocanstva obicnih ljudi dosta govore, o raju ili paklu, treceg nema.

Citala sam dogadjaj jednog naseg coveka koji je na primer video ljude sede usamljeni u sumi oko kamenog stola, a tu su zato sto su govorili da posle smrti nema nista i eto kazu sad dobili smo nista. Kad se razmisli ima to smisla, posto su bili gordi neverujuci govorili nema nista i eto dobili su nista posle smrti. A to mesto je nista drugo do pakao.

Aj probaj mog muza-katolika-da ubedis da nema svedocanstava o cistilistu...njegova svetootacka literatura samo o tome i prica.

Подели на овим сајтовима

Pogledajmo jedno divno "mitarstvo" ali ne posle smrti nego za života.

Kad se sveti monah drznuo i pitao Boga kome je podoboan posle svih silnih molitvi Njemu i podviga u revnosti i postu, Bog mu reče da je podoban tom i tom čoveku iz tog i tog grada.

Sveti se uputi u taj grad i nadje tog čoveka. Međutim čovek je bio poznati razbojnik. Sveti verujući Gospodu reče sebi, čakaj pa ovaj onda mora da ima i neka dobra dela kad ga je Gospod već spomenuo i pita tog razbojnika.

Reče mu razbojnik ma otkud meni dobra dela osim eto učinih jednoj ženi, kojoj su odveli u roblje njenog muža i sinove te joj dadoh novac da otkupi svoju porodicu. Ta žena je rekla da će ga svaki dan spominjati Spasitelju u svojim molitvama.

Ovde vidimo mitarstvo za života na ne posle smrti! Velika je to razlika.

Подели на овим сајтовима

36 minutes ago, Жељко рече

36 minutes ago, Жељко рече

14 minutes ago, kamila рече

Ako si pratila Avu , onda vidiš da pisma ne spominju direktno čistilište , mogli bi smo onda reći da su protestanti po tom pitanju najispravniji , međutim to onda stvara velike probleme i zato su tu teolozi da nas pouče a ne neke baba i vidioci.:sunce:

Подели на овим сајтовима

16 minutes ago, Zoran Đurović рече

као што поуздано чекам и надам се да се ни у чему нећу постидети, него да ће се Христос као свагда и сада свом смелошћу величати у телу мом,

Da definitivno ovde možemo da zaključimo kompletan CILJ HRIŠĆANSKOG ŽIVOTA a on se sastoji u tome da je apostol definitivno i konačno UPOZNAO HRISTA.

E to je brate oče DEFINITIVNI I VJEČNI RAJ.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жељко рече

Како можеш да поставиш закључак са упитником?

Kako ti možeš znati ili verovati kako je posle smrti?

Подели на овим сајтовима

18 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dakle jedna nakaradna Lestvica koju je Željko pomenuo i koja u suštini nema veze sa Lestvicom Lestvičnika, koji govori o uspinjanju na nebo za života čoveka a ne posle njegove smrti!

Нисам ја говорио о томе, то се теби причињава

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...