Jump to content

Boga nema, sve je dozvoljeno - ili: Bog me voli, sve je dozvoljeno

Препоручена порука

Da li se hrišćanski (pravoslavni) etos može definisati negdje na osi između ove dvije krajnosti, i kako? 

Подели на овим сајтовима

12 minutes ago, Muramasa рече

Po meni, Boga nema, ali nije sve dozvoljeno zbog ovozemaljskih zakona. Ako ikada budem uspeo da budem par vekova ispred ovozemaljskih vlasti po naoružanju i iznad ovoezamljskih zakona, onda će za mene zaista biti sve dozvoljeno.

Upravo poništi i obični sekularni/građanski moral kao civilizacijsku tekovinu (na stranu pitanje o njegovom preklapanju s vjerskim, tj.hrišćanskim). Dakle, samo strah od zakonske kazne sprečava punu slobodu djelovanja?!

Подели на овим сајтовима

A, imaš i principe koji su izvan/iznad ovozemaljskih zakona! :D Lijepo je znati da i to postoji.  

Očekujem odgovore hrišćana... :mahmah:

Подели на овим сајтовима

Nije sve na korist iako je na dohvat ruke.Koliko puta sam skrenuvsi stranputicim osetila da ne valja, ne ide.

To zapravo zavisi od kolicine stida koji svako treba da ima.

E, danas je prava retkost naleteti na stid.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Muramasa рече

Postoje neke stvari koje ne bih radio jer su u suprotnosti sa mojim principima, ali roštilj svakako nije jedna od njih. :)

На путу до успеха спречавају те правила бонтона и кривични закон :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Наравски да је све дозвољено, па и убиство Сâмог Бога. :)

Када наступи (и одржава се) љубав, онда нестају и ове категорије ("дозвољено - недозвољено"). ;)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Их, бре, Џумкице, што ми затвараш тему прије нег' што стаде на ногице лабаве?:whackado:

Ионако не мож' да буде примјећена од актуелне теме о сексу. :smeh2:

Људи, ови принципи обухватају и сексуални живот...:coolio:

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Дијана. рече

Их, бре, Џумкице, што ми затвараш тему прије нег' што стаде на ногице лабаве?:whackado:

Забиберићу је касније :D , ако не буде више одговора, сад сам у мањој фрци. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Била недавно најава за једну емисију. Хтела сам да је одгледам , али нисам,буде некад тако. Елем, једна млада жена је решила да опрости убици свог брата. Рече да је решила да буде слободна.

Ова тема уствари о слободи. О личности. Мање о роштиљу и кривичном закону. Код нас у просвети кад напишу да се у школи не сме користити мобилни телефон онда је већ касно. Ја свој мобилни држим на столу. Никад га не користим на часу, Мислим да је то васпитна категорија. И не би ми сметало да ученик има мобилни у својој торби и да је сасвим нормално да га не користи на часу.

Ствар је у томе. У тим оквирима осећања за меру. И осећања да је моја слобода само дотле докле допире личност дтугог човека. Да научимо да се поштујемо и слушамо једни друге.

Много сам озбиљна, нисам неки форумашки тип, ал тако је то са мном. Опростите

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Дијана. рече

Da li se hrišćanski (pravoslavni) etos može definisati negdje na osi između ove dvije krajnosti,

наравно...свака крајност је погубна...средина није џабе златна...:)

потребна је мудрост пре свега...и константни рад на себи....стално преиспитивање...уђимо у своје срце...ту је негде одговор....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, Биљана 1234 рече

Била недавно најава за једну емисију. Хтела сам да је одгледам , али нисам,буде некад тако. Елем, једна млада жена је решила да опрости убици свог брата. Рече да је решила да буде слободна.

Ова тема уствари о слободи. О личности. Мање о роштиљу и кривичном закону. Код нас у просвети кад напишу да се у школи не сме користити мобилни телефон онда је већ касно. Ја свој мобилни држим на столу. Никад га не користим на часу, Мислим да је то васпитна категорија. И не би ми сметало да ученик има мобилни у својој торби и да је сасвим нормално да га не користи на часу.

Ствар је у томе. У тим оквирима осећања за меру. И осећања да је моја слобода само дотле докле допире личност дтугог човека. Да научимо да се поштујемо и слушамо једни друге.

Много сам озбиљна, нисам неки форумашки тип, ал тако је то са мном. Опростите

Озбиљне (досадне) теме није згорег мало бар у форми разлабавити, такав је општи тон форума, бар док се форумаши не захуктају у дискусију, они узму озбиљан тон по природи ствари. 

Наравно, говоримо о слободи, личности и љубави... између двије крајности лажне слободе од етичности. 

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Muramasa рече

Samo krivični zakon, jer bonton tu ne bi puno smetao. Mogao bi da se ispoštuje i da se sve reši.

Код мене је супротно, кривични би закон и изиграла, ал` бонтон ме зеза, шта ћу кад сам фина и културна. :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...