Јелена011 Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 2 minutes ago, Јанко рече Нисам размишљао о томе. На прву лопту - нема никаквих веза (уза) тј ниси везан у окове греха, или си искреним покајањем и исповешћу развезан (разрешен) од истих и приступаш на Причешће. Da, naravno, al to bi trebalo da nam bude nacin zivota, ne znam da li sam jasna. Ne mislim na tebe konkretno, sad mi je pala u oko ta rec koju i ja toliko puta cuh, ali kad poslusam sebe zvuci cudno. Ti treba da trazis dozvolu da te svestenik razresi da se pricestis, kao da dokazujes da si nevin. A podrazumeva se da si kriv. Iako svi jesmo krivi i gresni, pricesce bi trebalo da nam bude normalno stanje, a nepricescivanje posledica epitimije. Al kako brate da te razresi kad nisi pod epitimijom bio, kontas? Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 (измењено) 14 minutes ago, Јелена011 рече Da, naravno, al to bi trebalo da nam bude nacin zivota, ne znam da li sam jasna. Ne mislim na tebe konkretno, sad mi je pala u oko ta rec koju i ja toliko puta cuh, ali kad poslusam sebe zvuci cudno. Ti treba da trazis dozvolu da te svestenik razresi da se pricestis, kao da dokazujes da si nevin. A podrazumeva se da si kriv. Iako svi jesmo krivi i gresni, pricesce bi trebalo da nam bude normalno stanje, a nepricescivanje posledica epitimije. Al kako brate da te razresi kad nisi pod epitimijom bio, kontas? Па пази овако, ти ћеш (под условом да водиш некакав редован литургијско-парохијски живот, причаш са својим свештеником и исповедаш се) ЈЕДНОМ (једног лепог дана) добити РАЗРЕШЕЊЕ за причешћивање сваке недеље и неће те надаље "развезивати" сваки пут. У даљем току ствари ћеш можда негде на исповести или у разговору "због тога и тога" добити савет да мало проредиш причешће (овакав савет могу дати углавном старији и духовно искуснији свештенослужитељи код којих се дуже време исповедаш, млађи то чине само ако си нешто баш дебело забрљао), па касније можда опет добијеш РАЗРЕШЕЊЕ ако "поправиш владање", или ће ти свештеник рећи после исповести да и даље приступаш (и то је разрешење, зар не?). И тако... Дакле, мени је ова твоја формулација "Ti treba da trazis dozvolu da te svestenik razresi da se pricestis" некако рогобатна. Ја не треба да тражим ништа, већ ми се даје према мом стању... Измењено Јун 12, 2016 од Јанко Прецизније дефинисање појма "разрешење" Данче*, АлександраВ, Јелена011 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 Ma jasno, sad odosmo i u off, skotah te, ono je bio samo moj tok misli... Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 Nesto mi ovde fali @Volim_Sina_Bozjeg ako bi mozda zeleo da se pridruzi ovoj temi i prozbori koju iz svog iskustva evo specijalna pozivnica Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 5 minutes ago, Јанко рече Па пази овако, ти ћеш (под условом да водиш некакав редован литургијско-парохијски живот, причаш са својим свештеником и исповедаш се) ЈЕДНОМ (једног лепог дана) добити РАЗРЕШЕЊЕ за причешћивање сваке недеље и неће те надаље "развезивати" сваки пут. У даљем току ствари ћеш можда негде на исповести или у разговору "због тога и тога" добити савет да мало проредиш причешће (овакав савет могу дати углавном старији и духовно искуснији свештенослужитељи код којих се дуже време исповедаш, млађи то чине само ако си нешто баш дебело забрљао), па касније можда опет добијеш РАЗРЕШЕЊЕ ако "поправиш владање", или ће ти свештеник рећи после исповести да и даље приступаш (и то је разрешење, зар не?). И тако... Дакле, мени је ова твоја формулација "Ti treba da trazis dozvolu da te svestenik razresi da se pricestis" некако рогобатна. Ја не треба да тражим ништа, већ ми се даје према мом стању... E sad da te citiram pa ako mogu u kontekstu teme. Ja sam brate to podrazumevala, da pricamo o crkvenim, liturgijskim ljudima, ne o nekom obicajcu. Al sa druge strane nekako mi je cudno jer ipak, pricesce se podrazumeva ako nisi pod epitimijom, taj savet proredi opet je kao epitimija. Moja opaska je bila zbog reci, ne sad da odemo skroz u off, htedoh reci da nekad i jezik prati nase obicaje a upravo se obicaj nepricescivanja ukorenio, osim par puta godisnje kad se valja jelte. Al sad to zahteva debeli off pa da ne duzim. Sta znam ja, moje iskustvo je takvo bilo da sam imala divne duhovnike, koji pricesce nisu uslovljavali hranom, odnosima i slicno nego stanjem duse. I meni je to tako nekako prirodno. Kao sto mi je prirodno da se recimo ispovedam sa muzem tj pred muzem vako zajednicki, a mnogi se namrste u stilu kako mozes to je tesko. A nama je to nekako prirodno. Tako i da se vratim na temu, meni samo smeta priglasavanje jednog iskustva merom pravoslavlja, a sve drugo je upravo to, licno iskustvo kroz koje rastemo i razvijamo se. Zato zbog onih koji citaju drvim o tome da nije nepravoslavno i da nije gresno imati odnose u toku trudnoce ako je sa trudnocom sve u redu. Nije gresno kazem, a sad kome je savrseno i kome je sta mera podviga ja ne znam jer ne ispitujem srca i bubrege. Moje licno iskustvo je da sam se u jednom periodu zivota za malo izgubila u preteranoj revnosti iz pogresnih razloga i sad prosto imam razumevanja i nemam poriv da ljudima brkam prste u oci recima -juuu to je greh kako mozes. kopitar and Dijasporka је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 13 minutes ago, *Jелена* рече Nesto mi ovde fali @Volim_Sina_Bozjeg ako bi mozda zeleo da se pridruzi ovoj temi i prozbori koju iz svog iskustva evo specijalna pozivnica Sex u trudnoći? Pa to je klackalica za bebu Драшко and Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 6 hours ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Sex u trudnoći? Pa to je klackalica za bebu A greota da se dete ne igra Mилена КШ and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 14 hours ago, Ayla рече Postavila bih pitanje svima vama koji ste učestvovali na temi, koliko vas je doživjelo trudnoću (forumašice), i/ili imalo partnerku koja je trudna (forumaši)? Evo i ja da nešto kažem kao predstavmik "starije generacije". Sa ženom, dok je bila trudna, sam imao seksualne odnose kao i kad nije bila trudna tj. kad bismo oboje želeli. i to je to. Ayla је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 "Радозналост и љубопитљивост нису исте ствари. Немојте своју децу претварати у љубопитљиву децу. Дете се рађа врло сложено. Да не плашим младе, али, фетус све памти. Јако је важно да мајка дете носи радосно. Пазите, није исто радосно и весело. Треба да носи, колико год може, са радошћу. Наравно и отац је јако важан. Треба обоје подједнако да желе дете. И није битно само како се мајка у трудноћи храни, врло је важно и како се осећа јер она своја осећања преноси фетусу. Знате како, кад је мајка љута дете се склања на крај постељице, а кад је срећна дете се пење према срцу. Снимали то научници.” Владета Јеротић Dijasporka, Kaludjerovic Sreten, Лапис Лазули and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 On 6/12/2016 at 0:34, billy2014 рече Nisam rekla nego rekao Izvinjavam se, ucinilo mi se da pise "bilja 2014", otud i greska. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 On 6/12/2016 at 1:04, Јанко рече "Не забрањујте се једно другоме, сем по договору привремено, да би се предали посту и молитви, па опет да се састанете, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем." У свим преводима фигурира ово ПО ДОГОВОРУ које поприлично даје други тон односима у браку у време поста... Овде многе везе пуцају, јер се деси да је један/једна више распаљен/а а онај други инсистира на уздржању БЕЗ ДОГОВОРА. И ето белаја... To smo vec mislim magistrirali na forumu, ni sekundu to nisam doveo u pitanje, i namerno sam izostavio taj deo, jer sam primetio na dosta tema o telesnim odnosima da se ta rec o dogovoru prikriveno zloupotrebljava radi opravdavanja potpunog ili skoro potpunog neuzdrzavanja. Ovde imamo temu da li da se to upraznjava u trudnoci, sto je stvarno sumasedsa ideja za svakog ko je bar dvaput uopste otisao u Crkvu, da ne pricam o hriscanima koji su cesto ili stalno na bogosluzenjima. Dakle, precutno bi ljudi opravdali cak i ovakvo pitanje, samo da se ne potrude nimalo. A to - siguran sam da se slazes i ti - nije ni blizu Hrista i hriscanstva. I opet da ponovim, posto mi se cini da mnogi imate prljave ekrane , pa ne vidite ovaj drugi deo - ja bas volem sex, ali mora malo da se stavi crta i da se zategnu pojasevi. Kaludjerovic Sreten, Рапсоди, АлександраВ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 Средњи пут - најбољи пут. Царски друм! АлександраВ, obi-wan, Јанко and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 On 6/12/2016 at 1:50, Дејан рече A zašto bi bila okaljna? Nije seks nešto prljavo. Ja ne vidim razlog zašto bi se ljudi uzdržavali. Malo mi je već preko glave te srednjovekovne katoličke "čistote". Svi ti čistunci koji prosipaju sav ovaj moralizam su po difoltu patološki arogantni. Druga stvar, treba slati kod psihologa ili psihijatra sve te što u seksu vide prljavštinu, sa trudnoćom i bez nje. Mnogi su se tako pravili pametni, igrali se podvižništva u braku pa rasturili brak. Brate, uz svo uvazavanje prema tebi kao coveku, ali valjda ti je jasno da se na tebi, ili meni, ili bilo kom pojedincu ni izbliza ne iscrpljuje iskustvo vere. Kad kazes "ja ne vidim", onda ocigledno sve pozicioniras prema sebi, a to nije hriscanski nacin gledanja na zivot. Zato postoji ogromno i nesagledivo blago Predanja Crkve, kojim nas Duh rukovoditelj i utesitelj cuva da ne zastranimo ni u cemu. Ne, telesni odnos nije nista prljavo samo po sebi, kao sto i hrana nije nista prljavo samo po sebi, ali u neuzdrzanju kod oba mozemo itekako da se ogresimo. Telesni odnos treba da ima svoje vreme i mesto, kao sto je to slucaj i sa hranom na primer, zato apostol i kaze "da vas djavo ne iskusa vasim neuzdrzanjem", tj. da vas ljude ne svede na nivo beslovesnosti, jer ste vi ljudi ipak nesto neuporedivo vece, vi u sebi nosite ikonu Boga, vi ste bica pozvana ne prosto u zivot, nego u bogocovecanski zivot. I ne, nije ovo nikakva "katolicka cistota", sta gd to bilo, nego pravoslavna hriscanska etika i asketika. billy2014, Јанко, АлександраВ and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 On 6/12/2016 at 2:29, Дејан рече Ono što sam više puta čuo, a to je zaista tragedija, mnoge trudnice zbog ovakvih muževa nadju drugoga. Seskusalni nagon tokom trudnoće zna da bude poprilično ispoljen. Kao sto rekoh, ali nije lose da ponovim - po nagonu zive zivotinje, i sto je najace vrlo strogo ga se drze, a mi ljudi smobica slovesna i bogocovecanska, i pozvani smo na nesto neuporedivo vece od toga. Ko to jos nije razdvojio u sebi, podaleko je od Hrista. I ja nikad i nigde nisam cuo da je neka zena zbog nemanja sexa u trudnoci ostavila muza, to mi je prvi put sad da vidim da neko tvrdi. Рапсоди, Иван ♪♫, ivana626 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 On 6/12/2016 at 2:38, Дејан рече ljudi moraju da shvate da uskraćivati seks trudnici koja ima potrebu za njim je ravno zločinu. Katastrofalan zakljucak za nekog ko sebe smatra hriscaninom. billy2014 and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука