Paradoksologija Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 O. Radivoj Panic, koga mnogo volim i postujem, davao je sveze vencanima samo ovaj savet: "Ako se zacne dete, ne abortirajte. Sve ostalo neka je po dogovoru i iz ljubavi." Ja sam muza, s druge strane, odbila od vere u pocetku braka jer je moj tadasnji duhovnik imao vrlo precizna i stroga pravila za svaki detalj seksualnosti. Lakse je slediti rigidna pravila, ali sve tako umire, svaki odnos, pa i onaj sa Bogom. Sada se slazem sa onim sto su napisali Kratos, Miroslav i Jelena. Odnos, ljubav, davanje je pre svega ono cemu valja teziti. Ostalo dodje na svoje. Драшко, Срђан Шијакињић, RYLAH and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 To sto podrazumevam pod uzivanjem, ne bih ti mogla odgovoriti jer odgovor ne bi bio u duhu ovog foruma...a razlika izmedju seksa kad postis ili ne postis, je u tome sto sam mislila ,moze li se uopste i imati seks tokom posta...ili se smatra grehom ili kako vec...ne znam. Meni se sve cini da ono sto smeta je zapravo uzitak...Mada ja uopste ne mislim tako...ne razumem zasto ne bismo mogli i da uzivamo u zivotu i da budemo verujuci...sto da se mracimo...ko ce izmeriti veru nekoga ko propoveda da je zivot dolina placa i moju sto govorim radujmo se dok smo ovde, dok zivimo... Има тема и о сексу током поста, колико се сећам један од теолога је писао да нигде није нашао у канонском праву да је таква ситуација "нелегализована" да тако кажем И на крају, шта би било да нема тада, ко би се рађао у септембру, децембру, јануару.... Ayla , Срђан Шијакињић, Лапис Лазули and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 To sto podrazumevam pod uzivanjem, ne bih ti mogla odgovoriti jer odgovor ne bi bio u duhu ovog foruma...a razlika izmedju seksa kad postis ili ne postis, je u tome sto sam mislila ,moze li se uopste i imati seks tokom posta...ili se smatra grehom ili kako vec...ne znam. Meni se sve cini da ono sto smeta je zapravo uzitak...Mada ja uopste ne mislim tako...ne razumem zasto ne bismo mogli i da uzivamo u zivotu i da budemo verujuci...sto da se mracimo...ko ce izmeriti veru nekoga ko propoveda da je zivot dolina placa i moju sto govorim radujmo se dok smo ovde, dok zivimo... Adel, jednostavno je tesko razgraniciti jer covjek htio ne htio uzivace osim ako ga to ne zanima. Mislim kad bi ljudima zabranio sex odnose tokom posta, uz ovoliki broj posnih dana da bi to dovelo do kolektivnog samoubistva. Ljudi se postepeno i mijenjaju i popravljaju, osim ako ne ucine neki nenormalan zaokret ali to su pojedinci. Normalno je da treba uzivati jer je to dio odnosa u koji su ukljucene emocije i sve ostalo, naravno niko ne zagovara neke vratolomije, mada ukoliko ljudi to vole njihova stvar. Medjutim iskljuciti uzivanje je nemoguce iz sex odnosa, ali oni ne trebaju postati cilj sam po sebi hriscanskog braka. Јелена011, Драшко, Adelaida and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 U toku posta samo misionarska poza a van posta kama sutra Znao sam da ces ti upasti, ono kao Mima Karadzic kad joj povez stavlja preko ociju i pokusava na sve nacine od nje kip da napravi, hebem ti glupave obicaje. Срђан Шијакињић and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 To sto podrazumevam pod uzivanjem, ne bih ti mogla odgovoriti jer odgovor ne bi bio u duhu ovog foruma...a razlika izmedju seksa kad postis ili ne postis, je u tome sto sam mislila ,moze li se uopste i imati seks tokom posta...ili se smatra grehom ili kako vec...ne znam. Meni se sve cini da ono sto smeta je zapravo uzitak...Mada ja uopste ne mislim tako...ne razumem zasto ne bismo mogli i da uzivamo u zivotu i da budemo verujuci...sto da se mracimo...ko ce izmeriti veru nekoga ko propoveda da je zivot dolina placa i moju sto govorim radujmo se dok smo ovde, dok zivimo... Да, не треба представљати православље као неки ексклузивни клуб за супермене који тражи да се одрекнемо свега и патимо да бисмо нешто после негде тамо заслужили... Православље би требало да буде надградња на обичан, просечан, поштен и добар живота и да буде релативно лако за свакога. Наравно, има и тешких ствари, али тога има у свему... Не верујем да би Бог одлучио да се људи спасавају кроз нешто што је немогуће за 90% њих а једва подношљива мука за остатак... Он жели да се сви спасу. Лапис Лазули, Adelaida, Дијана. and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Znao sam da ces ti upasti, ono kao Mima Karadzic kad joj povez stavlja preko ociju i pokusava na sve nacine od nje kip da napravi, hebem ti glupave obicaje. Мени би било баш заниљиво истраживање шта је био разлог појаве таквих екстремних обичаја и шта је била њихова функција... Не знам да ли се и где уопште могу наћи научни радови на ту тему, мора да се неко бавио тиме код нас... Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Sad sam konfuzna...Odgovori li iko konkretno - je li grijeh imati intimni kontakt (biram riječi da mi ne zamjeri ko -.-) tokom posta? ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 шта је био разлог појаве таквих екстремних обичаја и шта је била њихова функција. Patrijarhat na delu. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Patrijarhat na delu. Свакако, али било би занимљиво шта је тим људима био мотив да уопште почну са тим... Сумњам да им је било веће уживање да стављају женама крпе на главу Верујем да је тај однос према сексу имао неку друштвену сврху, да је у неком тренутку за заједницу било оптимално да секс буде табу тему... Из неког разлога. Adelaida је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 je li grijeh imati intimni kontakt (biram riječi da mi ne zamjeri ko -.-) tokom posta? To ti je rupa u zakonu Ne kaze se konkretno u spisima da jeste. Ayla је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 To ti je rupa u zakonu Ne kaze se konkretno u spisima da jeste. Sreća pa je tako. Ovaj odgovor je spriječio moje sledeće pitanje. Zahvaljujem. Adelaida је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 да је у неком тренутку за заједницу било оптимално да секс буде табу тему... Из неког разлога. Ni u danasnje vreme nije napravljen veliki pomak. Seks je i dalje tabu...samo bar krpe nisu vise u upotrebi Срђан Шијакињић, keka and Ronald је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Верујем да је тај однос према сексу имао неку друштвену сврху, да је у неком тренутку за заједницу било оптимално да секс буде табу тему... Из неког разлога. Због непостојања контрацепције? Није било могуће упражњавати секс из задовољства ван брака, а да то не буде уз велики ризик од трудноће. И шта онда са тим дететом? Али то и даље не објашњава гађење чак и према брачном сексу, које и те како постоји од почетка у хришћанској, дакле западној, цивилизацији. То већ не разумем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Мени би било баш заниљиво истраживање шта је био разлог појаве таквих екстремних обичаја и шта је била њихова функција... Не знам да ли се и где уопште могу наћи научни радови на ту тему, мора да се неко бавио тиме код нас... A potlacenost zena, nema sta drugo, nije smjela ni noge da rasiri kako treba vec pop propisu, cutala je i pricala po naredbi, jednostavno bolesni patrijahat. Da zena nije smjela ni da dise tokom sexa, samo da povremeno uzme vazduh. Јелена011, Срђан Шијакињић and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Јануар 3, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 3, 2016 Због непостојања контрацепције? Није било могуће упражњавати секс из задовољства ван брака, а да то не буде уз велики ризик од трудноће. И шта онда са тим дететом? Али то и даље не објашњава гађење чак и према брачном сексу, које и те како постоји од почетка у хришћанској, дакле западној, цивилизацији. То већ не разумем. Да, тога се нисам сетио, има логике. Можда је било много више људи него што је било хране, па су покушали да секс учине што непривлачнијим чак и када је у браку... Adelaida је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука