Jump to content

Zašto je Božija suština nedostupna čoveku?

Препоручена порука

Да додам и ја (а да не испаднемо досадни већ): смрт није наступила као нека казна због човековог пада. Падом је само настала немоћ превзилажења смрти.

Смрт представља природно стање онога што је створено, целокупне творевине. Творевина настала из небића садржи у себи пропадљивост и смрт. Сама по себи као аутономна не може постојати. Једини начин да се смрт превазиђе је непрекидно општење створеног и нествореног у заједници љубави (што уједно и значи потврду слободе односа).

Човек као круна стварања садржи сву природу у себи и управо он има потенцијал превазилажења смрти не само за себе већ и за сву творевину.

Смрт не дотиче само човека, "цела творевина уздише у ишчекивању спасења".

Подели на овим сајтовима

• Одговори 126
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@@Pancakes, Човек је смртан по својој природи и никаквог првобитног бесмртног рајског стања није било.

Auu, šta ti dečko radiš...moja preporuka da malo više palačinki jedeš.

Apsolutno besmrtno stanje niko nije uvodio u priču.

Sv. Avgustin:

„До греха, пише блажени Августин, тело човеково се могло називати и смртним у једном погледу и бесмртним у другом: смртним, јер је могло умрети (quia poterat mori), бесмртним, jep je могло не умрети (quia poterat non mori). Једна je ствар: не моћи умрети (non posse mori), каквима je Бог створио нека бесмртна бића; а друга је ствар: моћи не умрети (posse поп mori), у каквом је смислу саздан бе­смртним први човек.

Подели на овим сајтовима

Zašto je stvorenim bićima to nedostupno i zašto je nemoguće da spoznaju šta je to?

Ni od ljudi ni od Anđela ...niko, ama baš niko Vam nikada neće moći dati nikakav odgovor na ovo pitanje. Zabrinjavajuće je da ljudi još vode oko toga i polemike; kao imaju neka saznanja!? Kad budete neodložno izašli pred Hrista u datom trenutku... pitajte Njega, pa ako hoće da Vam odgovori!? On je jedini koji to može! :):D

Подели на овим сајтовима

Itekako se razlikuje.Ono što si ti citirao je nekakvo kvazi-teologisanje a ovo je dogmatike ave Justina.Svakako ne želim da se razmećem citatima iz avine dogmatike ali to je najlakši put da ti se skrene pažnja da malko lupetaš na ovu temu, ti i taj Akvilije.

Posto ti lupetas skoro svakim svojim postom na ovom forumu mozemo valjda i nas dvojica malko da lupetamo. U odluci Sabora koji citira ava Justin se uopste ne govori o smrtnosti i besmrtnosti u onom kontekstu u kome mi ovde o tome raspravljamo. Vidi da oni jasno preciziraju da se to odnosi na one koji poricu da bi Adam umro be obzria da li sagresio ili ne sagresio. Mi ovo, niko od nas, to ne tvrdi te je citirati to ili krupna greska ili podmetanje u nedostatku ozbiljnih argumenata. Naravno tu se opet pojavilo nerazumevanje pricnipa iskljucenja treceg. Kad su svojevremeno stali smarati Aristotela da mi dokaze ocit princip iskljucenja treceg on ih je nazvao magarcima sto to ne razumeju. Ja ne bih da uvlacim te plemenite zivotinje u ovu nasu prepirku jer to ne zasluzuju. Magarac nikad ne bi gubio vreme pokusavajuci da tebi slicnim likovima objasni tako ocitu stvar kao sto je princip iskljucenja treceg.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro ako hocemo malo i da se igramo onda postavimo stvari kakve jesu.

Adam je smrtan po prirodi i umro je.

Kada kazete da je moguce kako adam nikada ne bi umro, ne smemo zaboraviti njegovu smrtnost, koja jeste defakto u njemu. Dakle adamu svakako sledi umiranje po svojoj prirodi.

Medjutim vratimo se zivotu i pomenimo taj jedan rajski ziv odnos Boga sa covekom, koji coveka stiti od njegove prirode.

Moje misljenje ima osnov u tome, da je Bog po volji Njegovoj i po savrseno stvorenom svetu trazio od adama, da mu se svojom voljom preda na dar obozenja, dakle vecne zaajednice i odnosa stvorenog sa Stvoriteljem. I to iskljucivo u samoj Tvorevini ako uvedemo i vreme u ovu pricu.

Adam svakako mora da umre ali  blagodacu Bozjom prevazilazi svoju prirodu i uspostavlja licnostni odnos sa Apsolutno Zivim. Slazem se da je adam mogao da izbegne svoju smrt pre obozenja ali samo kao ukus smrti a ne kao evoluciono prirodno odsecanje.

I Adam je morao kao i mi umreti u svojoj prirodi i ponovo se roditi u preobrazenom i vaskrslom Hristu. A za takvo obozenje svoje Tvorevine, Bog je hteo u slobodi imati i pristanak stvorenog kao dvosmernu ljubav i licnostni odnos.

Adam nije morao telesno umirati, da bi ga Hristos obozio i priveo po slobodi u vecno ziv odnos, sada vec kao sinova bozjih.

Hristos nije cekao smrtni greh, da bi obozio svu svoju Tvorevinu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Adam je smrtan po prirodi i umro je.

Smrtan po prirodi ali besmrtan po blagodati koja se izlivala na njega i Evicu sve dok su svoju volju slobodno potčinjavali Božijoj vršeći zapovesti.Mada mene muči ta prva zapovest koju je Bog dao a koju nisu izvršavali a koju Bog kao da previđa i sav fokus se stavlja na drugu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Битно је да смрт није била актуелизована пре пада.

Čijeg pada?Ko je prvi pao?Čovek ili najlepši od sviju anđela?Zašto pali anđeli ne umiru kada prekinu zajednicu sa Bogom?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Veliko je pitanje uopšte da li je Adam znao šta proba,da li je bio svestan da je to zabranjeni plod?Možda je  u pitanju samo nesvesno počinjeni greh.

Подели на овим сајтовима

Smrtan po prirodi ali besmrtan po blagodati koja se izlivala na njega i Evicu sve dok su svoju volju slobodno potčinjavali Božijoj vršeći zapovesti.Mada mene muči ta prva zapovest koju je Bog dao a koju nisu izvršavali a koju Bog kao da previđa i sav fokus se stavlja na drugu.

Ja sam i rekao, da su ziveli u prvosazdanom odnosu sa Tvorcem.

Medjutim adam je bio smrtan i jos nije bio obozen, onakav, kakav je sada u preobrazenom i vaskrslom Hristu.

Obozenje tvorevine se imalo desiti u tvorevini a ne u covekovoj prirodi.Bog trazi covekovu slobodu i volju za Zivot Vecni u Hristu Isusu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Zašto pali anđeli ne umiru kada prekinu zajednicu sa Bogom?

Није мени уручено али да дам допринос. И они су створени, нису вечни. Неповратни је пад нечистих духова (воља која се не може покајати) за које су одређене вечне муке (Мт 25,41) (2 Петар 2,4) Апок (10,20)

Пад за анђеле је што и смрт за људе, јер после пада за њих нема покајања као што нема ни за људе после смрти - Св. Дамаскин

Такође се о томе говори на 5. васељенском

Veliko je pitanje uopšte da li je Adam znao šta proba,da li je bio svestan da je to zabranjeni plod?Možda je  u pitanju samo nesvesno počinjeni greh.

Био је свестан јер му је речено: Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш. (1 Мој. 2,17)

Пали анђели (демони, зли дуси...) могу људе наводити на зло али их не могу приморати без њиховог пристанка. Ту је символ змије (сатана) подстрекач на грех одиграо нахјгору улогу за човека.

Подели на овим сајтовима

Није мени уручено али да дам допринос. И они су створени, нису вечни. Неповратни је пад нечистих духова (воља која се не може покајати) за које су одређене вечне муке (Мт 25,41) (2 Петар 2,4) Апок (10,20)

Пад за анђеле је што и смрт за људе, јер после пада за њих нема покајања као што нема ни за људе после смрти - Св. Дамаскин

Такође се о томе говори на 5. васељенском

Био је свестан јер му је речено: Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш. (1 Мој. 2,17)

Пали анђели (демони, зли дуси...) могу људе наводити на зло али их не могу приморати без њиховог пристанка. Ту је символ змије (сатана) подстрекач на грех одиграо нахјгору улогу за човека.

Da ali anđeli su i dalje živi,ne umiru a ljudima je smrt plata za greh a anđelima nemogućnost pokajanja.Nije isto.Trebalo bi da bude ista posledica za sav stvoreni sveti.

Znam to ali nigde ne piše da je bio svestan u trenutku kada je probao.Piše samo da je Eva bila sama sa zmijom i da posle toga njemu dade.

Подели на овим сајтовима

Ја сам дуго сматрала да је Адам пао у грех зато што је био као дете,наиван,међутим,касније,под утицајем старца Софронија,моје мишљење се променило и сагледала сам то на другачији начин.

Као што каже и сам старац Софроније,у човеку гледаном као не-дерминисана личност,као дух обдарен слободом самоопределења,постоји могућност да се види нека безусловност"божанственост" којој као да није потребан други Бог.Он може за себе да каже да је сродан чак са једносушним Прво-Бићем.Он може да се реши на чин само-обожења : да се врати свом изворном бићу.То је заблуда и то заблуда присутна и дан данас као што видимо у индијској мистици.

Мислим да је и Адам упао у ту врсту замке али нажалост,као што видимо,данас у свету,много је личности које се никада неће избавити из овог падног стања.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Ја сам дуго сматрала да је Адам пао у грех зато што је био као дете,наиван,међутим,касније,под утицајем старца Софронија,моје мишљење се променило и сагледала сам то на другачији начин.

Као што каже и сам старац Софроније,у човеку гледаном као не-дерминисана личност,као дух обдарен слободом самоопределења,постоји могућност да се види нека безусловност"божанственост" којој као да није потребан други Бог.Он може за себе да каже да је сродан чак са једносушним Прво-Бићем.Он може да се реши на чин само-обожења : да се врати свом изворном бићу.То је заблуда и то заблуда присутна и дан данас као што видимо у индијској мистици.

Мислим да је и Адам упао у ту врсту замке али нажалост,као што видимо,данас у свету,много је личности које се никада неће избавити из овог падног стања.

U indijskoj mistici ne postoji bas koncept obozenja ili samoobozenja a jedan od razloga sto oni ne poznaju individualizam, vec im je religija univerzalisticka ako je u pitanju hinduizam u kom se individua (atman) izjednacuje sa univerzalnim apsolutnim bicem Brahmanom. U budizmu pak negiraju atman i imaju koncept anatmana (negacija sopstva) i smatraju da je ego jedan od problema. Jedino cemu teze jeste oslobadjanje od vecitog kruga radjanja i umiranja tj patnje, a ne nikakvo samoobozenje.

Подели на овим сајтовима

Отац Софроније је дуго проучавао па и сам био обузет њиховом мистиком у младости,мислим да је добро то концепирао и пронашао ту извирну полазну тачку определења ка паду.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...