Jump to content

Zašto je Božija suština nedostupna čoveku?

Препоручена порука

Kako i sam nalov kaže interesuje me odgovor na ovo pitanje.Zašto je stvorenim bićima to nedostupno i zašto je nemoguće da spoznaju šta je to?Pravoslavlje uči da je maksimum božanske spoznaje opštenje sa njegovim nestvorenim energijama ali one i dalje nisu Božija suština.Da li postoji uopšte neko objašnjenje za ovo pitanje?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 126
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pravoslavlje uči da je maksimum božanske spoznaje opštenje sa njegovim nestvorenim energijama ali one i dalje nisu Božija suština

Samo polako, Bozanske nestvorene energije su sami Bog.

Da li postoji uopšte neko objašnjenje za ovo pitanje?

Tu ne treba dalje ici od prirode. |dakle Bog kao nestvorena priroda i neko ko ne zavisi od stvorenog, odnosno stvoreni svet nije Njegova sustina, se prosto (nemam reci koliko) razlikuje od stvorenog uma,srca i duse.

Ako govorimo da je nadumno biti Bog, onda je to mrvica te razlike, koje je preogromna. Slozicemo se da Stvoritelj ne stvara samoga sebe no stvara svet, dakle jasno nam je da nama On ne moze otkriti svoju sustinu, sto je pokazao i svojim delom spasenja i otkrovenja.

Jednostavno je to stvar prirode, drzimo se Bogocoveka i Njegovog sabranja stvorenja u Carstvu koji nam je obecao.

Svi bi voleli znati sustinu Stvoritelja, posto je to nemoguce, onda nam ostaje da trazimo sustinu Stvorenog Sveta i tu je maksimum poznanja Zivoga Boga.

Ucestvojmo u onome sto Bog stvara a manje da gledamo kako je kod njega kuci i u radnom kabinetu, jer ionako ne bi razumeli.

Zakljucak: Braco to je jednostavno stvar prirode i nista vise ni manje od toga. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@@Kratos,

Божија суштина је недоступна зато што смо створени кроз њу из небића. Небиће је све што можемо дефинисати као наше познање суштине.

Са друге стране, ми имамо сједињење са Божијом суштином, наша природа се сједињује са њом тако што Христос поседује и једну и другу. Да смо причасници Божије суштине односи се на то сједињење.

Господ нас учи да циљ нашег постојања јесте превазилажење кретања кроз суштину, као и превазилажење самог нашег природног кретања. Постоји личносни однос као циљ свега. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

"Бога нико никад није видео:Јединородни Син,који је у наручју Очевом,Он га објави!"

Јован 1,18

Као што рече Милан,Христос је посредник :) 

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

"Бога нико никад није видео:Јединородни Син,који је у наручју Очевом,Он га објави!"

Јован 1,18

Као што рече Милан,Христос је посредник :)

Posrednik cega?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@@Kratos,

Божија суштина је недоступна зато што смо створени кроз њу из небића. Небиће је све што можемо дефинисати као наше познање суштине.

Са друге стране, ми имамо сједињење са Божијом суштином, наша природа се сједињује са њом тако што Христос поседује и једну и другу. Да смо причасници Божије суштине односи се на то сједињење.

Господ нас учи да циљ нашег постојања јесте превазилажење кретања кроз суштину, као и превазилажење самог нашег природног кретања. Постоји личносни однос као циљ свега. :)

Zar nismo stvoreni kroz Logos,Sina a to je ličnost nije suština Božija?

I ovo drugo mislim da grešiš,nema sjedinjenja već zajednica dve prirode u kojoj naša dobija novi način postojanja.Kada bi se sjedinili božanska suština bi progutala našu i ona bi nestala.

Ovaj deo o kretanju kroz suštinu te ne razumem.Misliš na kreteanje i dinamiku naše stvorene prirode?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Samo polako, Bozanske nestvorene energije su sami Bog.

Jeste ali nisu suština Božija.

Подели на овим сајтовима

Као што помену Милан,а срећом,многи од нас говоре истим језиком(ваљда зато што смо пратили писања једни других задњих десет година,па онда и знамо да не верујемо у "видовите Зорке" и остала чудеса),

Природа човечја долази до своје дефинитивне ипостасности само и једино у Богочовеку.Отуда је сво живљење наше на Небесима где Христос седи с десне стране Оца.Нико не познаје Оца до Сина Јединородног.Он нам објави Оца.У Христу,ми смо богообразни,христообразни.У Христу,ми смо тријадолики.

У Христу,ми смо присни и са Оцем.То је једини начин да познамо начално лице Свете Тројице....кроз Сина.

Ни ангели не знају...само служе и удивљују се.

А на питање,посредник чега? 

Вратити се у први разред средње,па каже тамо наставна јединица-Христос посредник Бога и света.

Подели на овим сајтовима

Posrednik cega?

Ko vidi Njega vidi i Boga Oca i to Duhom Svetim  8086.gif  

Подели на овим сајтовима

@@Макрина,

Oćeš da kažeš da ćemo tek nakon ipostaziranju u Hristu u sveopštem vaskrsenju moći da poznamo Božiju suštinu ili... 

Подели на овим сајтовима

Не могу да те исправљам за сваку реч. Две природе су ипостасно сједињене. Потруди се и научи.

Сретан празник! 8086.gif

,,Јер је један Бог, и један посредник Бога и људи, човек Христос Исус'' (1.Тим.2,5). :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Не могу да те исправљам за сваку реч. Две природе су ипостасно сједињене. Потруди се и научи.

:)

Sjedinjenje ti je neadekvatna reč.Sjedinjenje podrazumeva da su postali jedno a prirode nisu jedno u Hristu.Ovo tvoje mi zvuči monofizitsko jeretičko. :)))

Подели на овим сајтовима

Мислим да ће нам вечно бити тајна :) Кратос

А каже старац Софроније:

"О,како сам се плашио,и још увек се плашим да не паднем на испиту пред Лицем љубљеног Бога.Неће ли бити сувише дрско да ја,овакав какав сам,кажем да ме је"Отац привукао Сину своме".Ма куда се устремљивао мој дух у бескрајности Божјој,ма какво питање да се постављало преда мном,Он,Јединородни Син,био је и остао за мене звезда водиља.Кроз Њега сам познао Оца.По Његовим упуствима сам научио да препознајем Духа Светога.А Он ми је дао да свим својим бићем осетим да сам и ја обрео Прво-Истину."

Подели на овим сајтовима

Sjedinjenje ti je neadekvatna reč. Sjedinjenje podrazumeva da su postali jedno a prirode nisu jedno u Hristu. Ovo tvoje mi zvuči monofizitsko jeretičko. :)))

Зашто часком не прочиташ Орос вере Четвртог Васељенског сабора?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...