Jump to content

Zašto je Božija suština nedostupna čoveku?

Препоручена порука

• Одговори 126
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Zašto je stvorenim bićima to nedostupno i zašto je nemoguće da spoznaju šta je to?

Zato sto je transcedentna tj. ljudski um ne moze da je ajd da kazem shvati. Jedan od razloga je sto je nasa sustina stvorena, a Njegova nestvorena.

Ali generalno, ljudski um je ogranicen, i sve van te granice se zove transcedentno, tako da nije jedino Bozja sustina shvatljiva i dokuciva, nisu recimo stvari po sebi o kojima govori Kant.

Bozanske nestvorene energije su sami Bog.

Nisu, vec ko sto im ime kaze: energije, delovanje. Tvoje delovanje dok kucas po tastaruri nisu ti, ni po licnosti ni po sustini.

I ovo drugo mislim da grešiš,nema sjedinjenja već zajednica dve prirode u kojoj naša dobija novi način postojanja.Kada bi se sjedinili božanska suština bi progutala našu i ona bi nestala.

Sjedinjenje dve prirode se odvija nesliveno, sto znaci da jedna drugu ne guta i ponistava, vec da su tu obe ali sjedinjenje. Kao eurokrem.  

Подели на овим сајтовима

Jeste ali nisu suština Božija.

Da, upravo sam i naglasio, da je i kroz nestvorene energije, koje jesu sami Bog, nemoguce upoznati sustinu,

Samo sam jasno razdvojio Nestvorenog od Njegovog dela, tj. od nas stvorenih.

Jednostavno sama priroda ne dozvoljava poznanje Bozje sustine. Mi cemo u tim nestvorenim energijama imati licni odnos sa Bogom ali to ne znaci da mozemo upoznati i Njegovu sustinu. Mi mozemo poznati samo delo, tj. sustinu stvorenoga sveta.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Nisu, vec ko sto im ime kaze: energije, delovanje. Tvoje delovanje dok kucas po tastaruri nisu ti, ni po licnosti ni po sustini

"По учењу Светога Писма и Отаца Цркве, у Православној Цркви Христовој, човек може да задобије обожење управо зато што је Благодат Божија нестворена. Бог није само (Божанска) Суштина, како тврде на Западу, већ Бог јесте и (Божанска) Енергија. Када би Бог био само Суштина, наше сједињење и заједничење са Њим не би било могуће, будући да је (Божанска) Суштина апсолутно неприступна и недостижна за човека: Нећеш моћи видјети Лица Мојега, јер не може човјек Мене видјети и остати жив (Изл 33, 20)."

Георгије Капсанис

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

sFun_bat

Само се ти смеј,чедо авино,може врло лако да ти се промени есхатолошка стварност  12:smeha:

Jeste da ali zavisi od ruku necijih a ne od konca i igle kao takve. 

Подели на овим сајтовима

"По учењу Светога Писма и Отаца Цркве, у Православној Цркви Христовој, човек може да задобије обожење управо зато што је Благодат Божија нестворена. Бог није само (Божанска) Суштина, како тврде на Западу, већ Бог јесте и (Божанска) Енергија. Када би Бог био само Суштина, наше сједињење и заједничење са Њим не би било могуће, будући да је (Божанска) Суштина апсолутно неприступна и недостижна за човека: Нећеш моћи видјети Лица Мојега, јер не може човјек Мене видјети и остати жив (Изл 33, 20)."

Георгије Капсанис

Ovo da uvezes u crveni koncic i da das Milanu, jer on se nastani unutar svete Trojice i slusa ih svaki dan sta pricaju jedno drugome.

Подели на овим сајтовима

Volim_Sina_Bozjeg, on 11 Sept 2015 - 14:52, каже: Bozanske nestvorene energije su sami Bog.   Nisu, vec ko sto im ime kaze: energije, delovanje. Tvoje delovanje dok kucas po tastaruri nisu ti, ni po licnosti ni po sustini.

Jesu. 

Подели на овим сајтовима

Sjedinjenje dve prirode se odvija nesliveno, sto znaci da jedna drugu ne guta i ponistava, vec da su tu obe ali sjedinjenje. Kao eurokrem.

А је л' може као лешници у еурокрему? Ако не сливене онда у комаду? :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Sjedinjenje dve prirode se odvija nesliveno, sto znaci da jedna drugu ne guta i ponistava, vec da su tu obe ali sjedinjenje. Kao eurokrem

Naravno da Kratos to zna ali zna i sta Milan prevodi kao "Istinu". 

Подели на овим сајтовима

Ma samo sam rekao za reč sjedinjene prirode da mi zvuči kao da se mešaju,slivaju...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Не се бринеш за Миланчета :) Познајем његов пут од самих почетка писања а то је једно десетак година,док смо се још дружили на Верујем и пре тога.Но,разлика је велика,када у дијалогу, знамо за Христос посреди нас! и када кажемо,будало интелектуалнонамомновоунезнавена :)

тако да,у много чему се не слажем са Милановим виђем ствари али га не интерпретирам олако.Тријадологија је многима камен спотицања,како шнајдерима,тако и пиљарима ;)

Подели на овим сајтовима

Ma samo sam rekao za reč sjedinjene prirode da mi zvuči kao da se mešaju,slivaju...

хехехе....

пази добро,овде вребају буквалисти да те суноврате на ниво приземног читања...символика овде није добро дошла а већ наглас-размишљање....није ти то брате требало хехехе...

Подели на овим сајтовима

Inace Makrina, pitaj Milana, jer on  je na zavrsetku svojih teoloskih dela, koje ce pomiriti Istocnu i Zapadnu Crkvu. Tu se nalazi i Bogocovek kao posrednik kroz koga i od koga izhodi Sveti Duh i to van ikonomije. Dakle sustinski.

Srecan praznik i tebi sestro.

Подели на овим сајтовима

Ovo da uvezes u crveni koncic i da das Milanu, jer on se nastani unutar svete Trojice i slusa ih svaki dan sta pricaju jedno drugome.

О Боже благи. Људи имају свакакве проблеме. :)

Све треба протумачити. Као и ,,лицем према лицу''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...