Кратос Написано Септембар 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 Не може да створи Бога. Да, у томе није свемогућ. Ali može da stvori biće čija bi priroda bila besmrtna.Poput anđela recimo.Oni nisu bogovi.Besmrtna u smislu da ne umire i da jedino Bog može da je uništi. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 @@Deja Vu, Što se tiče duše ona je besmrtna jer je Bog stvara neposredno,svojim ,,dahom,, za razliku od svega ostalog koje stvara posredno kroz prethodno stvorenu materiju.Ako čovek ima nešto u sebi po obličiju božijem to može biti samo duša pošto Bog nema telo. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Септембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 Meni se ovde nameće pitanje da li Bog nužno stvara smrtna bića? Као што нема нужног стварања нема ни стварања нужно смртних бића. Јер да смо створени а бесмртни био би апсурд, морали би бити створени из бића, из нечег што већ постоји а пре свега створеног (по Писму) постојао је само Бог те би били ваљда нужно вечни и по мени би се опет прекршила слобода. Замисли "створи те вечним" а ти кажеш е нећу! Где је слобода? То стварање не би било унутар времена и било би вечно стварање ( Ориген & Јелини co. ) Овако, створени из небића, подлежемо повратку у небиће (вечита претња) јер не траје вечно оно што није вечно или из вечног. Бог ствара свет да живи али и слободним да подлегне својом природом. Ова тема ми често делује тако осетљиво као да је потребно поставити се (хируршки прецизно) у идеалну раван/тачку као тас, где вага са једне стране смрт а са друге вечни живот. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 Besmrtnost i večnost su dva različita pojma.Anđeli su besmrtni ali nisu večni jer ne postoje oduvek.Samo je Bog večan.Kao recimo prava i poluprava.Prava bi bila večnost(nema ni početka ni kraja) a poluprava(besmrtnost) ima početak ali nema kraj. ИгорМ and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Септембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 Ali može da stvori biće čija bi priroda bila besmrtna.Poput anđela recimo.Oni nisu bogovi.Besmrtna u smislu da ne umire i da jedino Bog može da je uništi. А ми зато имамо главну улогу у филму званом Спасење творевине, као глумци који су својом природом повезани са целокупном природом (материјалном творевином). Овакву улогу нису ни анђели добили јер су бестелесни. Кратос је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Септембар 13, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 А ми зато имамо главну улогу у филму званом Спасење творевине, као глумци који су својом природом повезани са целокупном природом (материјалном творевином). Овакву улогу нису ни анђели добили јер су бестелесни. Pa ja mislim da je baš zato i Bog postao čovek,jer je čovek biće oba sveta i duhovnog i materijalnog.Da je postao anđeo materijalni svet bi bio izvan spasenja. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 13, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 13, 2015 Pa el može da stvori besmrtno biće ili ono nužno mora biti smrtno? Nije nuzno, da smrt predhodi obozenju sve tvari u Tvorevini. Carstvo Bozje. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука