Jump to content

Zašto je Božija suština nedostupna čoveku?

Препоручена порука

Не може да створи Бога. Да, у томе није свемогућ.

Ali može da stvori biće čija bi priroda bila besmrtna.Poput anđela recimo.Oni nisu bogovi.Besmrtna u smislu da ne umire i da jedino Bog može da je uništi.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 126
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@@Deja Vu,

Što se tiče duše ona je besmrtna jer je Bog stvara neposredno,svojim ,,dahom,, za razliku od svega ostalog koje stvara posredno kroz prethodno stvorenu materiju.Ako čovek ima nešto u sebi po obličiju božijem to može biti samo duša pošto Bog nema telo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Meni se ovde nameće pitanje da li Bog nužno stvara smrtna bića?

Као што нема нужног стварања нема ни стварања нужно смртних бића. Јер да смо створени а бесмртни био би апсурд, морали би бити створени из бића, из нечег што већ постоји а пре свега створеног (по Писму) постојао је само Бог те би били ваљда нужно вечни и по мени би се опет прекршила слобода. Замисли "створи те вечним" а ти кажеш е нећу! Где је слобода?

То стварање не би било унутар времена и било би вечно стварање ( Ориген & Јелини co. )

Овако, створени из небића, подлежемо повратку у небиће (вечита претња) јер не траје вечно оно што није вечно или из вечног.

Бог ствара свет да живи али и слободним да подлегне својом природом.

Ова тема ми често делује тако осетљиво као да је потребно поставити се (хируршки прецизно) у идеалну раван/тачку као тас, где вага са једне стране смрт а са друге вечни живот.

Подели на овим сајтовима

Besmrtnost i večnost su dva različita pojma.Anđeli su besmrtni ali nisu večni jer ne postoje oduvek.Samo je Bog večan.Kao recimo prava i poluprava.Prava bi bila večnost(nema ni početka ni kraja) a poluprava(besmrtnost) ima početak ali nema kraj.

Подели на овим сајтовима

Ali može da stvori biće čija bi priroda bila besmrtna.Poput anđela recimo.Oni nisu bogovi.Besmrtna u smislu da ne umire i da jedino Bog može da je uništi.

А ми зато имамо главну улогу у филму званом Спасење творевине, као глумци који су својом природом повезани са целокупном природом (материјалном творевином). Овакву улогу нису ни анђели добили јер су бестелесни.  :)

Подели на овим сајтовима

А ми зато имамо главну улогу у филму званом Спасење творевине, као глумци који су својом природом повезани са целокупном природом (материјалном творевином). Овакву улогу нису ни анђели добили јер су бестелесни.  :)

Pa ja mislim da je baš zato i Bog postao čovek,jer je čovek biće oba sveta i duhovnog i materijalnog.Da je postao anđeo materijalni svet bi bio izvan spasenja.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...