Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Хахаха, оплако сам. :D

Драги мој, ако ћеш ми веровати и ја сам се после смејао сам себи:)))) Што би рекао митр. Амфилохије, залудни мозак је ђавоље потркалиште!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Bio si sasvim jasan. Sad si mi jasniji i podelio sam slicnu misao, ranije na ovoj temi, cak mislim da si me ti pitao i trazio obrazlozenje, zasto sam oprezan kad pisem o vecnosti. Pa sam spomenuo one koji se Hristovim imenom kunu u svoju besmrtnost...... Pa zbog takvih tek kad koristim termin " U Bogu" ja govorim o vecnom postojanju.

Добро је бити опрезан (ја сам понекад неопрезан). Мени је драго да сам те ипак добро разумео (пратећи мноштво твојих ком.), тако да сам изразио отприлике и оно што и ти мислиш. Обојица смо за бесмртност по благодати. 

Подели на овим сајтовима

Као што постоје и бића изван линеарног времена? Наша перцепција времена је само илузија димензије.

Nije,vreme je samo jedna od dimenzija iluzije. 0703_read Vreme ne postoji.Postoje samo promene,neko kretanje i vreme su ljudi izmislili da bi merili brzinu te promene.A ta promena se uvek odvija u sadašnjem trenutku.Nema prošlosti i budućnosti,realno postoji samo sada.Čak i da setiš prošlosti ili da imaš viziju budućnosti to se uvek odvija u sadašnjem trenutku.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Nije,vreme je samo jedna od dimenzija iluzije. 0703_read Vreme ne postoji.Postoje samo promene,neko kretanje i vreme su ljudi izmislili da bi merili brzinu te promene.A ta promena se uvek odvija u sadašnjem trenutku.Nema prošlosti i budućnosti,realno postoji samo sada.Čak i da setiš prošlosti ili da imaš viziju budućnosti to se uvek odvija u sadašnjem trenutku.

Еј, ал' увек ме наново одушеве те парафразе.

U tim godinama vam svašta pada na pamet, te sam dugo nosio to pitanje u sebi dok nisam naišao na odgovor kod blaženog Avgustina koji to objašnjava pojmom vremena. Vreme je, kaže on, jedno trajanje koje ima prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost je bila, nje nema; budućnost će biti - i nje nema; a šta ima? Ima sadašnjost, ali i nje gotovo da nema; ona je dodirna tačka između prošlosti i budućnosti u kojoj budućnost stalno prelazi u prošlost. Vreme važi za stvorena bića, materiju, vasionu i pogotovu za nas ljude. Mi živimo i shvatamo u kategorijama vremena, prostora i brojeva. Ali, za Boga to ne važi. Za njega nema ni prošlosti, ni budućnosti, već samo večne sadašnjosti, tako da kada mi kažemo da će nešto biti, to će nama biti, ali ne i njemu. I to je meni rešilo problem. Da nije, mogla je da bude tačka na bavljenje bogoslovijom.

BLAŽENOPOČIVŠI PAVLE SRPSKI http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/PutUZivotPatrijarhPavle/Lat_PutUZivotPatrijarhPavle99.htm

Подели на овим сајтовима

Добро је бити опрезан (ја сам понекад неопрезан). Мени је драго да сам те ипак добро разумео (пратећи мноштво твојих ком.), тако да сам изразио отприлике и оно што и ти мислиш. Обојица смо за бесмртност по благодати. 

Bi mogli da dotaknemo sada i potsetimo se reci, da neki od nas nece videti smrti?

Buduci da do sada nisam naisao na Hristove reci, kako u Pismu, tako i u Predanju, koje bi ikako mogle da se povezu, da je i sam Hristos delio coveka na dusu i telo, voleo bi da znam svetlost Hristovih reci, koje jasno govore da je vaskrsenje vec doslo u coveku, odnosno, da zivot moze teci i do strasnog suda, odnosno, da zivot moze teci i do drugog dolaska Sina Bozjeg.

Dakle po ovome ja bi mogao priupitati, da li je vaskrsenje za neke vec tu, cak i dok mi ovo piskaramo, razgovarmo i sagledavamo... ?

Dakle govorim i o materiji, koja je dovoljno nepoznanica i za samog coveka i nikako ne bi razdvajao dusu i telo u samom odgovoru. ?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Bi mogli da dotaknemo sada i potsetimo se reci, da neki od nas nece videti smrti?

Ава ти каже: Ти се зовеш Волим Сина Божијег, али ћеш се од сада звати: Волим да постављам тешка питања!

Док не сачиним озбиљне одговоре за о. Саву и тебе, мало да вас насмејем у контексту душе, а на радост Обијеву:))) Ово је из мојих Србијана:

reLKz6v.jpg

Подели на овим сајтовима

" Неће окусити смрти " , мала , али по мени битна разлика . 

Подели на овим сајтовима

Ава ти каже: Ти се зовеш Волим Сина Божијег, али ћеш се од сада звати: Волим да постављам тешка питања!

Док не сачиним озбиљне одговоре за о. Саву и тебе, мало да вас насмејем у контексту душе, а на радост Обијеву :))) Ово је из мојих Србијана:

reLKz6v.jpg

Ja sam onaj manji? :)

Подели на овим сајтовима

Мали, али незгодан.: :)

Ljubav je oce bila oduvek kontraverzna, zbog ljubavi su se vodili ratovi ali se i plakalo, onako iskreno ridajuci plakalo kao sto je plakao apostol. Ljubav oce koju nik moj nosi, je kamen, veliki i tezak kamen, jer iako cistog srca izjavljujem i konstatinalizujem svoju ljubav prema Bogu, svestan sam da mogu zaridati svakog casa kao apostol.

Medjutim biram taj put, nek mi rida kopito, za koje mislim da je peta tek dosala iz spa centra, ona mirisljava i za zene nezgodna. Biram put ili krajne hladan ili krajnje vruc.. i treniram.. ustanem umijem se i ceo dan na trening razmisljajuci da sam ja ipak neko ko voli Sina Bozjeg, uvece legnem umoran spavam kao beba a sutradan opet trening...

Biram da postojim ili nestanem u ljubavi ali kako nestati u tom skoro pa dogmatskom osecanju, koja se zove ljubav a ja je zovem Sin Bozji. ....

Na suze sam spreman a na smeh jos vise. Svasta bi ti pisao jos o ljubavi ali mi ti napisa nesto sto me iygleda nece nikad proci a zove se vanvremensko vaskrsenje i sva cuda Bozja sa njim......

Moja ljubav se zagledala u to.

Подели на овим сајтовима

Moja ljubav se zagledala u to.

Има у кога. То је православна мистика, а ако нам се Љубав=Бог усели у срце, при преображењу ће експлодирати и видећемо лицем к лицу оног кога смо тамо носили...

Подели на овим сајтовима

О. Љуба је потпуно је у праву кад каже:

Са оцем Зораном може да се разговара само тако ако се, нажалост да тако кажем, шегаћиш ("зезаш") са њим, јер сав његов однос на ЖРУ је заснован на томе. Озбиљно са њим можеш да разговараш само онда када ти он отвори врата за то.

Подели на овим сајтовима

О. Љуба је потпуно је у праву кад каже:

Са оцем Зораном може да се разговара само тако ако се, нажалост да тако кажем, шегаћиш ("зезаш") са њим, јер сав његов однос на ЖРУ је заснован на томе. Озбиљно са њим можеш да разговараш само онда када ти он отвори врата за то.

На Светосављу се могу видети одговори о. Љубе. Где се могу наћи ваши одговори њему? Тема се отегла, и нисам видео шта сте ви писали, а на шта о. Љуба одговара. Видео сам само почетни ваш одговор, где сте увели мисли владике Николаја.

Занимљиво, нисам члан Светосасавља (листе), а опет тамо лакше испратим комуникацију, него овде.

Иначе, хвала вам што овде пишете, као и о. Сави Јањићу. Штета само због лоше историје са о. Љубом, и што он више није овде.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...