Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Čini se da cijela komplikacija i nastaje u samom poimanju vremena. Eshaton, po mom nekom viđenju, nije kraj vremena, već kraj poslepadne istorije. Eshaton ne mora da znači kraj vremena, jer se ni vrijeme ne konstituiše na prolaznom nego na onom postojanom i vječnom spram koga prpoznajemo prolazno. Dakle ono što je vječno sobom omogućava postojanje prolaznog kao takvog, pa samim tim i istorije. U našem istorijskom poimanju prolaznog stoji pečat smrtnog, smrtnosti, međutim, pokret, promjena uopšte ne mora da nosi na sebi taj pečat smrti i propadanja, već rasta i uzdizanja, kakav vjerujem da će biti u eshatonu. Ako vrijeme kao Vrijeme, sačuvamo i za eshaton, ako sve duše ostaju u vječnosti vremena (ne istorije smrtnog) onda povremeni prelasci s ovu i s onu stranu istorijskog ne predstavljaju nikakav problem. Čovjek već na zemlji, tako, može biti jednim djelom svoga bića u eshatonu, baš zahvaljujući Vremenu, unutar kojeg i oni koji su van istorije nisu lišeni pokreta i promjene ali jesu propadanja. Vrijeme omogućava susret smrtnog i besmrtnog.

Јасно је то мени, али хоћу да ови који тврде да је есхатон невреме докажу како је.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И тада си, очито, погрешно разумео да ја говорим о "Рехабилитацији тела".

Према томе, нема потребе да се извињаваш. Има потребе да схватиш написано.

Видиш да су неспоразуми као добар дан? Зато ти ја и велим да читаш пажљиво. oAciZKK.jpg?1

Подели на овим сајтовима

Нема везе са оним делом Зорановог текста који ти цитираш.

Aha, znaci, nista nije povezano. Oket, mea culpa. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

И сад што си ти рекао да је тако ми треба да верујемо да је тако? То што си ти рекао не значи ништа. Да постоји и нешто мање од ништа - толико би значило. 

Ma kako mozes ovako nesto da napises, kad ti na ovu temu nista nisi rekao? Ostavite vise temu na miru pisite mu u inbox. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ma kako mozes ovako nesto da napises, kad ti na ovu temu nista nisi rekao? Ostavite vise temu na miru pisite mu u inbox. 

Па шта треба да филозофирам (са "з" не са "с") као ти, да причам шта ми дуне, макар то било и светогрдно, само да бих тобож имао неки кредибилитет за писање. Шта си ти умислио? Да си духован, мудар, шта? Или си као Зоран умислио да си интелигентан, верујући, као он, да ако стално понављаш да си интелигентан а друге називаш неинтелигентима - да те то чини таквим?

Рекао бих да то чини управо супротно.

Подели на овим сајтовима

Па шта треба да филозофирам (са "з" не са "с") као ти, да причам шта ми дуне, макар то било и светогрдно, само да бих тобож имао неки кредибилитет за писање. Шта си ти умислио? Да си духован, мудар, шта?

Nista ja nisam umislio, vidis da mislim a da li je nesto svetogrdno, to bi svima proparalo oci i niko me ne bi stedeo. dakle ja sam na temi pisao, mislio, makar i pogresno iliti kako si ti to nayvao svetogrdno, mada ako cemo tako bilo bi lepo da citiras taj deo.

Obozavam vas koji pratite slovne greske ili kad se sablaznjavate na spomen zenskog ciklusa, zao mi je sto ce moderacija reci da sam off ali sve to vec ima ispisano na temi. Jedan sam od retkih svetogrdaca koji iynosim svoje misljenje i tako ucim, nisam jedini i sveti oci su to radili, ali su bili ljudi koji nisu druge ucili pameti no sebe.

Izgleda da ti meni sprecavas da se ucim pameti.

Citiraj mi to svetogrdje, znam da bi to voleo.

Pisi i uci ako hoces ako ne prijavicu ubuduce svaki tvoj post koji nema veze sa temom, ovaj moj ima veze u obliku u kojem te molim, da preskocis fantamozgarije prozorljivosti i jasne slike zabludelih licnosti a da pri tom ne razjesnis svojim argumentima.

Niko od nas ovde ne pise kakvi smo, nego kakve su nam misli na odredjenoj temi.

Ti sto ne razumes, moje oskudno upoznavanje i pokusaj dobrog temelja, sopstvene misli o dusi i telu u eshatonu,to samo znaci da ic ne razumes ni onoga koga pitam. Ukoliko sam dobio lose smernice od o.Zorana, onda bi ti trebalo da reagujes, tako Bogoprepoznatljivo revnostan za svaku dusu na ovom forumu pa i moju, jer prijatelju ja nisam van Crkve koja je nama svima majka.

Подели на овим сајтовима

Па није ни Ђуровић писао у инбох, него је налепио на фб врхунац своје теолошке мисли, како је "провалио" Велизара.

Јави се неки смор јуче на форуму, па је Ава морао јеванђелски да га назида: "Буди глуп у келији својој, то само Отац твој небески види... не експонирај се по интернету". Zeljko Injac умро од смеха:))

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Па није ни Ђуровић писао у инбох, него је налепио на фб врхунац своје теолошке мисли, како је "провалио" Велизара.

Јави се неки смор јуче на форуму, па је Ава морао јеванђелски да га назида: "Буди глуп у келији својој, то само Отац твој небески види... не експонирај се по интернету". Zeljko Injac умро од смеха :))

Ne znam. nisam pametan za te stvari, medjutim razumem, da ni ti ni ja nismo bas najprijatniji na temama gde smo sasvim sigurni u ono sto pisemo a upadnu nam indijanci, koji su ljuti sa neke druge teme na nas i krenu u licnu prozivku.

Znam da nisi slatka nego ljuta a meni eto bas to ponekad i prija :)) ako sam jasan?

Ajmo ipak po temi, meni se recimo dojmilo sto sam cuo po prvi put o terminu vanvremensko vaskrsenje i voleo bi da pratim sve ovo na jedan miran i fin nacin.

Rekao sam vec ranije, nije mi vazno, da li je zoran u pravu ili nije, vazno mi je da imam mira da razumem sta hoce da kaze.

Pomisli kolika je ovo papazjanija ako pobedi nesto sto je protivno forumskom pravilu i unisti svaku temu, jer eto zoran je Blesaf. A ja znam da nije. Meni nije.

Подели на овим сајтовима

Srdjan i zeljko su otvorili nova pitanja na koje hocu i ja odgovor. Zoran je dao link za zeljka, mislim da je ostao duzan i srdjanu jedan odgovor, tu je tema stala i zeleo bi da se nastavi.

Inace da dodam i budem jasniji. Nebojsa ja tebi niti sam rekao, di si svetogrdan niti da si umislio, kako si pametan i ne znam sta si jos dodao meni, vec sam te molio zbog teme, da ne zameras nekome nesto, kad nista nisi pre toga rekao na samu temu. Dakle bio sam u formi molbe a ti si sad ovo pretvorio u licnostni obracun i da nisam ovo napisao, ispalo bi kao da sam ja tebe prozivao po licnom osnovu. Ne znam cemu to? 

Nemojte ljudi ko Boga vas molim.

Подели на овим сајтовима

Невероватно откриће! Поред, Авве, владике Николаја, Тарабића ево га и Свети Марко Ефески да говори да свети посећују сада људе у телима!

И ава има грехе младости; кад је први пут читао ову беседу, није обратио пажњу на овај моменат, јер је тада, ава у заметку, био платоничарски настројен. Но, неки глас рече сада ави: Узми и читај! Послушах глас, јер сам скоро, о Васкрсу служио целу седмицу православној италијанској заједници у Палерму, а црква им је посвећена овом светитељу. И после кажу да Дух Свети нема смисла за хумор! - Од свих зилота, само се екумениста ава нађе достојан да га Марко позове да у његовој цркви служи, да му ови не би остали пусти за празник! О томе ћу написати посебан извештај.

Наиме, Марко покушава да одговори на ова питања која и нас муче, уводи тезу да је души природно дато да има везу са телом и да њему тежи, и не слаже се са онима који веле да је њој много лепше кад тело умре. Но, она наставља да постоји без њега и да жељно ишчекује васкрс, тј. задобијање и сједињење са духовним телом. И он прибегава идеји да души треба тело као украс, да би се улепшала слика Божијег стварања. Наравно да и Марко нам не решава проблеме о којима промишљамо (не компликује ништа дискурсом о односу време-вечност), али и он уводи следеће: Постојећа по себи душа ће у одређено време саздати себи ново тело. И веза међу њима је натприродна, јер их ми видимо као одељене: душа је негде тамо, а тело се распада. „Но, да је душа... свезана са телом на неки начин, и да се наново враћа својој обитељи, сведоче душе светих, које се после смрти јављају у својим телима и, делајући у њима, силно задивљују удостојене“.

Дакле, јављања светаца су „материјална“, и Марко вели да у историји, актуелности имају ова тела, мада је недоречен како их преузимају. Хтео би да их резервише као права тела за Други долазак, о коме говори, и због тога је неодређен. Да ли их имају стално или их узимају привремено да би се јављали? Као да их имају стално, јер Марко говори о тој силној тежњи душе да има тело, али види проблем да се уствари тек са есхатоном имају права и преображена тела, која више неће бити терет души. У томе је његова апорија.

Треба такође запазити како Марко, као сваки добар софиста, избегава да помене платонизам. Приписује Грцима само хомерску представу о смртној души, као и материјалистичко и епикурејско учење о разлагању душе после смрти, њеном повратку у небиће, а вели да су и Јевреји (СЗ) имали сличне представе, тј. да нису имали учење о бесмртности душе. Код Марка је оно спона за Васкрсење. Наравно да би он у Преображењу, о коме смо говорили, видео Мојсија у телу.

Све ово показује колико су комплексни проблеми о којима говоримао, а да ни Марко не може да нам их реши. Теологија је употреба мозга, између осталог. Ничег новог не би било ту да су Оци схватили како бити побожан значи извршити лоботомију. Увек можемо ићи напред, као што ће то бити и у есхатону.

Мк. беседа о Васкрсењу је издата на српском, али је ја немам. Не нађох је ни на нету. Ако је неко вреднији нађе, нека линкује. Има руски перевод: http://orthodox.ru/lsn/0227.php

Прилажем и неколико авиних фотки из Палерма, све на радост наших зелотаJ))

rDDyfKW.jpg?1

ybbTjfR.jpg?1

BkbC8oH.jpg?1

Подели на овим сајтовима

Нисам ти одговорио пре неки дан на оне мозгове који су као штангле и још понешто. Нећу ни сада. Постоји администрација која може и треба да интервенише ако мисли да неко уништава теме. Ако имаш проблем, изволи, пријави. Уосталом, о томе сам поразговарао пре неки дан са Жељком.

Твоје поруке сам неко време читао, али их више не читам.  

ovo sto si oteo nekome drugome moj odgovor i odgovorio meni kao da je tvoj, to ti zeleni zub nikada ne bi oprostio.

sve drugo ... 

e a sta ste sve pricali sa zeljkom? ste vi dobri ovako mislim drugarski? ste spomenuli nekog od nas i to?

sta mislis o odgovoru Miroslava? Meni se dopalo, miroslav je jedan od retkih koji napisa nesto utemeljeno i na svetim ocima, dakle nasao je nesto za sebe na ovoj temi. To mi se recimo dopada kad procitam.

i tako.. siti se ispricasmo....

Подели на овим сајтовима

Но, добро, све док је у окриљу и оквиру Цркве то је сасвим легитиман теолошки став. Одо сад да читам и проучим тему, због ње сам и дошо, рекоше ми да је забавно  :))

Е да, како интерпретираш 11. строфу химне, ако би могао мало да појасниш?

- Мислим да ти знам идентитет:::::::::)))))))))  :))  Велики поздрав! 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...