Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

u duhovnoj opasnosti? ... pravi izraz je da je pukao;

samo ko to da mu (u)kaze kada nema toga cije misljenje on smatra iole vrednim svoje paznje

ne mislim na ljude ovde sa foruma, to su vec mala deca za njegovu licnost ...

Само, за разлику од твог Артемија-Марка и Негослава, нисам антемисан. Разлика је знатна, не?

Подели на овим сајтовима

Znači ko se ne slaže sa Z. Đurovićem ili ga nije razumeo ili je Artemit. Šta je sledeće?

Ali ovo upravo i Artemiti rade - ko se ne slaže sa njima on je ili ekumenista ili šta im već naleti.

Zaista, nije ovo prvi put da se nađe zajednički činilac između Z. Đ. i njih.

Подели на овим сајтовима

Оксбриџиш ти Rikomist к'о ови с Кембриџа.

Pa zubiću, opet ..nešto frvljaš. Kembridž je malo mladji Univerzitet od Sorbone, na kome su se vodile žežće teološke rasprave..

Malo prelistaj Wikipediu:"Hell is empty and all the devils are here." poručuje Ti 

Подели на овим сајтовима

.

Ако неки Петар Петровић умре, умро је у целини и кад васкрсне, васкрснуће цео. На крсту није умро „човек Христос“ или „Христово тело“ него Христос и Христос је и васкрсао. Варка је ако мислимо да је поменути Петар мртав, а његова душа жива.

A pošto je Hristos bio Bogočovek tj imao je dve prirode kada kažeš umro je ceo znači umrla je i njegova božanska priroda?Znači u petak i subotu Sveta Trojica su zapravo bili sveta dvojica dok je treći ,,spavao,,?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Немаш одговор, признај?!

Пустити ти сад то позивање на Софију ни ја се нисам позивао на Монику.

Елем ако је есхатон крај историје. А јесте и ако сва историја иде ка есхатону као свом коначном циљу, а тако је. Онда све створено мора да уђе у есхатон.

Дакле и демони и грешници.

Јер есхатон не би ни био могућ док се историја не заврши, историја као пукотина и црна рупа у вечности, мора да се оконча.

Не може да се наставља нека под историја или тако нешто просто тога нема, крај, историја се завршава почиње надисторија- тј. есхатон.

Po filozofima Eshaton je kraj istorije..a u teologiju neću da se mešam ; da se ovde neki ne zapitaju ovde jel sam ja isti lik kao i Zoran..

Još će žensko da im drži predavanja iz Teologije; pa odmah ide masovni sepuku!

Подели на овим сајтовима

u duhovnoj opasnosti? ... pravi izraz je da je pukao;

samo ko to da mu (u)kaze kada nema toga cije misljenje on smatra iole vrednim svoje paznje

ne mislim na ljude ovde sa foruma, to su vec mala deca za njegovu licnost ...

............................... elatinocg

Лако је критиковати. Отац Зоран је сам и пише под својим именом и презименом пред широком публиком, ризикујући тиме своју каријеру и посредно и хлеб. И онда дођеш ти иза ника (што је само по себи сасвим океј, користити ник на форуму), и без и најмањег ризика констатујеш да је пукао, притом не налазећи за сходно да се потрудиш да макар на једној А4 страни објасниш зашто то тврдиш. Е то већ није лепо, нисмо деца. Ако ћемо да се бавимо нечијим професионалним радом, основна је култура да томе приђемо колико-толико озбиљно. А не да седимо са стране и добацујемо "уууу ништа не знаш". 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Немаш одговор, признај?!

Пустити ти сад то позивање на Софију ни ја се нисам позивао на Монику.

Елем ако је есхатон крај историје. А јесте и ако сва историја иде ка есхатону као свом коначном циљу, а тако је. Онда све створено мора да уђе у есхатон.

Дакле и демони и грешници.

Јер есхатон не би ни био могућ док се историја не заврши, историја као пукотина и црна рупа у вечности, мора да се оконча.

Не може да се наставља нека под историја или тако нешто просто тога нема, крај, историја се завршава почиње надисторија- тј. есхатон.

Не, него ме теже разумеш. Имаш неке премисе које су никакве (демони повлашћенији због...).

- есхатон крај историје. Рекох у једном од скорих ком.: крај историје само за добробиће, друго у небиће или што би Срби рекли... Но, то је ствар о којој нисам довољно созерцавао.

То што није сједињено, или ће испарити, или ће бити као једна ружна представа о неуспелости Божијег стварања. Он је већ неколико пута таманио људе (потоп и сл.). Не видим никакву нужност да и лоши уђу у есхатон (само се може разумети да се све Логосово односи на узету природу, па да и ови тако претрајавају после у агонији; мени се то чини садистички). Због тога сам поменуо то "лоша историја". У сваком случају не могу да буду у есхатону кога ја идентификујем са рајем.   

Подели на овим сајтовима

Da pitam baš gospodina Đurovića el se Hristos javio u telu Apostolu Pavlu?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

"Кажем, они који се муче у паклу, муче се, јер не могу да поднесу да их неко јарко воли...
Потпуно је нетачно мишљење да су грешници у паклу лишени Божије љубави.

Љубав је подарена свима једнако... Али љубав има двојаки учинак: она је мучна за грешнике,

док је уживање за оне, који су живели у складу са њом."

Свети Исаак Сирин

1.  
Подели на овим сајтовима

Gde piše u Jovanovom jevanđelju da je vaskrsao na krstu?I što su ga pogrebli ako je već na krstu vaskrsao?

Већ сам ти рекао да ти немаш предуслове да учествујеш у овој теми. Када би разумео своју лимитираност, не би било потребе да ти ја скрећем на то пажњу. На српском сам ти рекао да је сва расправа завршена. Иди и учи. Упиши неку школу да би могао да читаш књиге. Сам то не можеш.    

Подели на овим сајтовима

Ту заиста нисам сигуран... можда сам јеретичан. Сигурно је да ће се дефинитивно оделити биће и небиће. Да ли ће небиће буквално или у преносном смислу бити небиће, то не знам. Нагињем буквалном смислу, али не могу ништа дефинитивно да кажем, јер се таква визија коси по свој прилици са Писмом. Зато бих најпре Оце желео да чујем. Апокатастаза ми је прилично далека као идеја.    

Osim ako se bice/nebice u tom slucaju odnose na ontolosko bice/nebice tj. ontoloski zivot/smrt ili lepse receno na to da li ce demoni biti odnosno nece biti u zajednici sa Bogom od cega zavisi da li ce biti licnosti ili anonimusi. 

Sva tvorevina mora uci u vecnost, jer njena mini verzija vec sedi sa desne strane Oca, pa je nuzno uvlacenje svega ostalog u zajednicu sa Ocem. Covek je mikrokosmos, tvorevina u malom, jer je spoj materijalnog i duhovnog. Kako je Hristos bio covek, sledi ovo sto napisah. Jer Bog hoce da spasi celu tvorevinu, a ne njene parcijalne delove koji hoce da budu spaseni i da pusti druge da rade sta im je volja - pa tako neki od tih drugih zele da i dalje zive u ovom svetu, a neki bi da ga uniste, pa onda nismo nista resili. 

No to ne remeti slobodu tih demona koji iako ce biti u vecnosti sa svojom dusom odnosno demonizovanih ljudi sa dusom i telom, da ne budu u licnosnoj zajednici sa Bogom tj. da ne sede za sankom i piju pivo sa Njim celu vecnost diskutujuci o problemima vecnosti-vremena upoznavajuci jedno drugo i voljenje jedni drugih, nego ce ti u Bozjoj kafani da stoje u coskovima i srkaju koka kolu (jer je to demonsko masonsko iluminatsko pice) namrgodjeno gledajuci sve oko sebe u zavisnosti od toga koliki su mrgodi, pa tako neki mali mrgud ce da pije sokic, dok ce veliki mrgud kao sotona biti okrenut licem u zid kako ne bi gledao citavu tu druzinu od kojeg ga spopadne muka i najradije bi ih sve pobio i zapalio i vratio u nebice, ali ne moze. 

Подели на овим сајтовима

Zato sto je apsolutno nebitno ko je i kako bio ocevidec Hrista, Pera, Mika, Laza ili Matej, Marko, Jovan, Luka, zato sto istina u ovom slucaju nema veze sa tim da li je nesto true or false, jel nesto istorijski tacno ili nije, vec je istina ovde egzistencijalisticka kategorija i odnosi se na savrseni (istinski) model licnosti tj. zivljenja. 

Zbog toga ti rekoh onomad da je Hristos sama srz hriscanstva, da je centar sistema oko kojeg se vrti Stari Zavet, Sveti Oci, razna druga teoloska pisanija, zitije svetitelja pa cak i sva druga pisanija iz ostalih religija. On je taj istinski, savrseni model licnosti (Ja sam Put, Istina i Zivot) model zivota kakvim mi treba da zivimo, a za koji uopste nije bitno da li je taj model vidjen uzivo ocima Marka ili Jovana ili tamo nekog drugog pisca kome ne znamo ime i prezime. 

Ali bitno je da je bio očevidac ili prenosi priče rekla kazala od drugih.I još ako počinje poslanicu Ja Apostol Isusa Hrista,Simon Petar kada ono međutim nije on nego neki drugi lik koji lažno tvrdi da je očevidac Hristovog života.Ako nije bio očevidac onda ne može ni da svedoči o tim događajima.

Подели на овим сајтовима

Не, него ме теже разумеш. Имаш неке премисе које су никакве (демони повлашћенији због...).

- есхатон крај историје. Рекох у једном од скорих ком.: крај историје само за добробиће, друго у небиће или што би Срби рекли... Но, то је ствар о којој нисам довољно созерцавао.

То што није сједињено, или ће испарити, или ће бити као једна ружна представа о неуспелости Божијег стварања. Он је већ неколико пута таманио људе (потоп и сл.). Не видим никакву нужност да и лоши уђу у есхатон (само се може разумети да се све Логосово односи на узету природу, па да и ови тако претрајавају после у агонији; мени се то чини садистички). Због тога сам поменуо то "лоша историја". У сваком случају не могу да буду у есхатону кога ја идентификујем са рајем.   

Па тако кажи. А не ома почињеш да критикујеш моје могућности сазнања. Кажи да ти тако есхатон идентификујеш са рајем па ти је због тога то неприхватљиво.

А ја право да ти кажем не спекулишем са позиција теолошких већ философских( Тако да си ти још добар и баш ме чуди што те на верском форуму толико неволеду људи, док сам ја пар пута на овом форуму рекао да ако човек не види смисао у свом животу боље је да се убије па ме нико није критиковао).

За мене је есхатон просто само крај историје и почетак надисторије. Не нужно и сједињење с Богом.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...