Grizzly Adams Написано Децембар 23, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2012 Е сад, да ли си — не персирам, ваљда нема потребе — читајући ове постове при неком заиста застала и помислила: "То је то! То од сад чиним, тако ћу!"Помажемо ли? (и сам се, незаслужено, умешах међу помагаче) Некад је битно и само да те неко саслуша и клима главом, па помогне... sqny and Биљана је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Некад је битно и само да те неко саслуша и клима главом, па помогне... ovo neki od naših sveštenika umeju tako dobro da demonstriraju LOL JESSY је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 24, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 ... и да говоре "да, да, да..." w.a.mozart and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gavrosaurus Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Da, u vecini odgovora postoji bar po nesto korisno i dobro Сви, али нити један прави. Вероватно је најконкретнији онај са позивом у град. Било како било, има једна кратка прича, моја омиљена, о нама, који имамо (честу) потребу да побегнемо од себе, кад нам је нешто недовољно или смо ми сами такви, ми у сталном неком "трагању" за нечим: Један човек се непрестано жалио на своју неправедну судбину. Након једног великог искушења, он не издржа, и рече: - Господе, дао си ми претежак крст! Тада му се јави Господ и рече: - Дођи, изабери крст који желиш и даћу ти га. И одведе га Господ у једну велику дворану, у којој је било много разних крстова: великих, малих, златних, сребрних... Човек је дуго ходао, додиривао крстове, гледао облик и материјал. Након дугог времена и тражења, пронашао је један мали, дрвени крстић. Тада рече Господу: - Господе, дај ми овај крст. А Господ му рече: - Па то и јесте твој крст. Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 Вероватно је најконкретнији онај са позивом у град. ма зна Срле шта треба.... :0104cheesy: ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Децембар 24, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 24, 2012 ovo neki od naših sveštenika umeju tako dobro da demonstriraju LOL More, ne kradite mi klijente "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Suzana Написано Април 28, 2013 Пријави Подели Написано Април 28, 2013 Mnogi vernici postanu vremenom nevernici zato što tokom svog života od brojnih neuspeha u životu odustanu i na kraju od vere. Ljudi koji veruju u Boga su okruženi većim brojem nevernika u životu (na žalost) i onda kad vernik tokom svog života gleda uspeh nevernika pored sebe a on propada na sve strane...,on okreće ledja veri tad. Олимп, Интегра, Иван Ивковић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Април 28, 2013 Пријави Подели Написано Април 28, 2013 Obično imaju pogrešna shvatanja Boga i očekivanja od njega... Олимп, Иван Ивковић, Јефимија Крунић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Април 28, 2013 Пријави Подели Написано Април 28, 2013 Ljudi koji veruju u Boga su okruženi većim brojem nevernika u životu (na žalost) i onda kad vernik tokom svog života gleda uspeh nevernika pored sebe a on propada na sve strane...,on okreće ledja veri tad. Није увек тако како сте написали. Ево, мене, студент на почетку студија...Затражили су од нас да нацртамо стабло (дрво) и да упишемо у корену - идентитет ( уписала сам породицу, Србија, и друго), стабло- компетенције (уписала), крошња - све оно што волимо у животу ( уписала на врху крошње Христос). Међу професорима многи су били људи који нису религиозни и они су у тиму пред стручним жиријем из већине наставних предмета оценили мој труд и рад са оценом (10), а пре неки дан кад ми је obi-wan држао палчеве највећом оценом (12). .smesko. Има и верника који гледају неуспех неверника (на жалост). Иван Ивковић, Mironosica and Олимп је реаговао/ла на ово 3 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Интегра Написано Август 17, 2014 Пријави Подели Написано Август 17, 2014 Ево, да "дигнем" тему - као досадни и бучни неофит који је скоро открио веру, па смара по разним питањима и одушевљава се Православљем. Можда некоме буде корисно, можда буде и поучно, а ако гњави - ја се извињавам. У мом случају - почела са оном природном склоношћу детета да верује просто, али магловито, у доброг Бога оца. Просто - добро мора да се награди, а зло мора да буде кажњено. Моји су "православни атеисти" - патриоте, љубитељи традиције, али никада нису, због историјских и друштвених околности, прешли праг веровања, тако да није било неких дубоких традиционалних основа у мом окружењу због којих сам морала пре или касније да се вратим Православљу. Пресудна тачка је била несрећна 1999. чини ми се - и за моје сазревање као личности, јако интересовање за историју и осећај Божје правде на нашој страни. Све се уклапало - сигурна сам била да је једина истина Јеванђеља. Цркве и манастире посећивала сам као ђак - увек су остављали утисак - али сам била далеко од Православне литературе и начина живота. (Успут, сада се чудим себи, с обзиром да се у нашој кући увек много читало, како сам пропустила "Мисионарска писма" Владике Николаја, како нисам пошла за Достојевским, који ме је дотицао, али никада довољно да бих његову мудрост пренела на свој живот.) Дуго сам размишљала о крштењу, али сам одустала - бурне године пубертета, претежно атеистичко окружење, итд. Недостатак искрености и храбрости, али и, нажалост, огромна охолост - то је била пресудна препрека за моју веру. Одлучила сам да будем агностик, јер је то било "разумно" и "прогресивно" и у складу са мојим "природно-математичким" усмерењем. Закључила сам да су докази за постојање Бога недовољни или недоступни и да, с обзиром на несавршеност света, највероватније нема ничега "изнад". И тиме сам се измирила са својом савешћу која ни издалека није била тиме подмирена. Када се осврнем на тај период, сигурна сам да ме је Господ дозивао на свој начин. Мислим да је то нека врста носталгије, као да имате неодређени утисак, непрестано, да треба негде да будете, да сте заборавили на неки састанак који сте заказали, а нисте се појавили. Тада то нисам препознавала или признавала, али ми се сада чини да је био то нагон душе да се врати кући. То је лепи део - тај осећај да ме ни у мом атеизму/агностицизму Господ није напустио, него, напротив, дозивао и пуштао да грешим до извесне мере. Међутим, ужасно је када помислим колико сам лутала у тами, без потребе, и колико сам лепих момената пропустила због неискрености и кукавичлука и неке менталне тромости и недостатка дисциплине. Све је то могло да буде прекинуто мојом простом молитвом или читањем најмање православне књижице. А онда, пошто ми се због гриже савести због својих прекршаја поново јавила, рефлексна, потреба за Крштењем, и пошто сам опет лутала око те идеје, изненадно ми се јавила провејавајућа радост која тешко може да се пореди са било каквом другом радошћу, као када откријете нешто веома вредно, што сте изгубили као дете, па нашли поново, па покајање због греха и одступања од Бога, због сваке празне речи и глупе активности и погрешних философских ставова. На крају ме је срце вратило Православљу - после сувише дугог клацкања "верујем-не верујем". Наравно, то је било и суочавање са својим најгорим тренуцима и најгорим манама, и упозорење да је структура света много дубља, мистичнија и страшнија него што сам могла да замислим. За моје схватање света, откриће да постоји један сложен и страшан духовни свет, да оне дечје бајке о анђелу на десној и ђаволку на левој страни - уопште нису толике бајке, и да оне поуке о девојкама које су се бавиле магијом, па биле кажњене, које је мој "хуманистички" ум одбацивао као нешто назадно у ствари имају потпору у стварности - то је била дубока промена. Али неопходна и изведена на најблажи могући начин - кроз срце. Оно што сам из тог искуства извукла је - искрени и добродушни људи природно знају истину Јеванђеља, као и искрено радознали, ревносни и духовни, без обзира на порекло. Остали је потискују због гордости или кукавичлука. Знала сам је чак и ја, далеко од такве природне доброте. И била је на крају потребан само мали покрет моје душе, вољни, ка Богу, да Господ одговори. Нисам раније веровала да је таква, малтене, бајка, могућа. Прича о "Блудном сину" ми је била племенита, али сам Јеванђеља видела као део једне духовне традиције, узвишене - да, али не више као извор истине. "На небесима се више радују једном покајаном грешнику, него стотинама праведника", тумачила сам раније као згодан повод за регрутовање верника, као античку психотерапију. Ако сам и мислила о покајању, у њему сам видела неку врсту слабости, неко срамно стање. Одушевљене исповести нових Хришћана посматрала сам са неком врстом страха и одбојности, као на неко гранично стање нервне и емотивне растројености (нека ми Бог на томе опрости). Колико сам погрешила и колико греше они који и даље то верују - не могу да опишем речима. Сада, као што видите, имам жељу да целом свету кажем шта губи, одступањем од Христа. И у томе претерујем - али боље овде, него да мојима непрестано мељем. Нећу да их одбијем - желим да им покажем примером што више могу. Дијана., Ljubičasta, Sanja Т. and 16 осталих је реаговао/ла на ово 19 "Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Август 17, 2014 Пријави Подели Написано Август 17, 2014 била је на крају потребан само мали покрет моје душе, вољни, ка Богу, да Господ одговори. Kako ti je Gospod odgovorio? пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Интегра Написано Август 17, 2014 Пријави Подели Написано Август 17, 2014 Кроз радост и покајање. Једноставно, као да је нека брана подигнута - наступи огромна радост и усхићење, из срца, које просто провејава кроз целог човека. Ништа спољашње, ништа трансцедентално, никакве визије и никакви гласови и наредбе (далеко било), него просто и снажно одушевљење. Хоћу да нагласим да никако нисам усмерено нити одлучно ишла ка Цркви. Напротив. На одређени начин, било ми је неугодно да пређем из удобног атеизма - хладног и разумног, у коме нема ничега, па ни полагања одговорности пред тако великим ауторитетом - у свет у коме одједном имаш, са свим својим слабостима, толико бреме. Али мислим да је једноставно, тренутак сазрео и да је душа признала оно што мозак није хтео. Олимп, nana, Aleksandra_A and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 "Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Август 17, 2014 Пријави Подели Написано Август 17, 2014 Кроз радост и покајање. Možda nisi razumela pitanje. Nisam pitao šta si ti osetila kada ti je Gospod odgovorio (radost i pokajanje) već kako ti je Gospod odgovorio. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 17, 2014 Пријави Подели Написано Август 17, 2014 Kako i zasto ljudi prestaju da veruju u Boga ? Вера је празнина, ништа. Природно је и логично не веровати. Право питање (за недоумицу) је: зашто (уопште, како, ма је ли могуће) да неко верује. Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Август 17, 2014 Пријави Подели Написано Август 17, 2014 Вера је празнина, ништа. Природно је и логично не веровати. Право питање (за недоумицу) је: зашто (уопште, како, ма је ли могуће) да неко верује. Хм,мало звучи прејако,а шта је са оним да је човек религиозно биће ? Mironosica, nana and Интегра је реаговао/ла на ово 3 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука