Jump to content

Да ли се клечи на Велики Четвртак за време читања Јеванђеља?

Препоручена порука

Па ваљда супротно? Не каже: смерно клекнимо, него стојмо.

Не разумем. Зашто да стојимо кад неко каже стојмо?

Подели на овим сајтовима

............

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Наравно да се клечи, не каже се џабе пре читања: „Смерно стојмо!“

Али шта са онима који из разних разлога не могу да клече ?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

smerno čučnite pa ustanite pa poskočite na levoj nozi a onda dodirnite levo uvo prvog ili prve do sebe, odvežite mu pertle i počešajte se ispod kičme. Nakon toga se pravite da ničeg od pomenutog nije bilo i napravite pobožnu facu. Slikajte se i postavite na instagram, nikako na fbook. Koji ovo ispuni nije daleko od Carstva

ovo ko milan tarot  :))

Подели на овим сајтовима

Али шта са онима који из разних разлога не могу да клече ?

Ако не могу на ногама, онда на рукама итд.

Подели на овим сајтовима

@@Плутон,

Немој да те мрзи да ставиш смајли sHa_sarcasticlol или  :0212_rolleyes: .

Не разумем. Тако неко може да помисли да сам се шалио и да не мора да клечи.

Подели на овим сајтовима

E sad, ja imam jedno pitanje koje nije vezano za veliki četvrtak. Naime, prisustvovao sam jednoj liturgiji u manastiru Malo Središte kraj Vršca i tamo se svaki čas klečalo pa stojalo za vreme liturgije, pa monah tamo čita, moli se, pa ponovo se kleči pa ustane, i sve tako a mnogi se prisutni savijali skroz do zemlje (kao ne daj Bože u nekoj džamiji) valjda se klekne jedno 50-tak puta u toku liturgije. Ja lično to nikada ranije nisam video niti doživeo, da li je to takav običaj ili?  :.mislise.

Подели на овим сајтовима

Постоји напомена у Николајевићевом типику, а мислим и у овом што је рађен за ову годину, по благослову патријарха и Синода, да се за време певања сједалних на јутрењу В. Петка (12 страсних јеванђеља) не седи. Што би значило да се онда читаво богослужење одстоји.

Ценим да нам је значење стајања у Цркви свима познато.

Их, бре људи ништа не читате. Имамо 3 агрегатна стања: клечање, седење и стајање (има и летење, али да не саблазнимо слабе ;) ).

Дакле:

1. Ако се каже да се НА СЈЕДАЛНИМ НЕ СЕДИ, значи можеш да бираш шта ћеш - ил' да стојиш ил' да клекнеш.

2. Ако пажљиво прочитате под 1 поставља се питање: а зашто би се и на СМЕРНО СТОЈМО -СТАЈАЛО??? Дакле, ако важи правило 1 значи да је најмањи заједнички садржалац клечање... ;)

Просто, као разумети Зизјуласа из првог читања...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

E sad, ja imam jedno pitanje koje nije vezano za veliki četvrtak. Naime, prisustvovao sam jednoj liturgiji u manastiru Malo Središte kraj Vršca i tamo se svaki čas klečalo pa stojalo za vreme liturgije, pa monah tamo čita, moli se, pa ponovo se kleči pa ustane, i sve tako a mnogi se prisutni savijali skroz do zemlje (kao ne daj Bože u nekoj džamiji) valjda se klekne jedno 50-tak puta u toku liturgije. Ja lično to nikada ranije nisam video niti doživeo, da li je to takav običaj ili?  :.mislise.

Ako je liturgija, onda je bila predjeosvecenja liturgija koja se sluzi sredom i petkom tokom velikog posta

http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%92%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%9B%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%9B%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0

A ako je bilo vecernje, onda je opet bilo tokom velikog posta kad se dosta metanise (kao u dzamiji :) ).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

"Смерно стојмо"- трбало би да срцем пазимо на јеванђеље које се чита.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Blagodarim. 8086.gif  Jeste bila je sreda u toku velikog posta. Ono došao ja tamo kad ono u čudu se našao. Samo gledam da se neko ne prodere "Alah akbar!"  :bleh:

Bilo je lepo i zanimljivo  facenew22222222

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...