Jump to content

Да ли се клечи на Велики Четвртак за време читања Јеванђеља?

Препоручена порука

Код нас се клечи... У цркви увек буде бар стотинак људи и сви клече. Никада нико, за све ове године, од већег броја свештеника и једног или двојице ђакона који тада служе није рекао "немојте да клечите, треба стајати", без обзира што нас пре тога позове са "смерно стојмо..." Незгодно је што сви држе упаљене свећице у рукама, па треба да клекну, многи се и до земље савију... Неким женама су тако страдале сукње :)))  (изгореле их свећом ове иза њих)

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

И код нас сви клече, али нема довољно места, па се газимо, ћушкамо ко бравчад. Не можеш ни да стојиш нормално, ни да клечиш. 

И ја онда лепо устанем. Видим стоји нека жена, и ја.

Па шта буде.

Тако је било прошле године.

Зато вечерас нисам ишла. Кад сам видела ово на теми, да  треба стајати, лакнуло ми.

Подели на овим сајтовима

@Мирођија

Ма, шта се секираш. Моје дете једне године спавало у колицима :D Имала је око годину дана. Нема ко да је чува, а мени се иде, и ја лепо упртим њу и колица (срећа те велика црква, има места), понесем јој медењаке (без кесе која шушка :) ) да се занима, флашицу воде... Поче служба, она ужива, једе медењаке, гуцне воду, не чује се... Сви клече, само колица штрче. Кад у једном тренутку ја погледам, она спава... Милина! Чини ми се никад слађе није дремнула :D И тако до краја. Још ми се неке бабе захваљују, баш лепо што сам наместила та колица ту, да се придржавају кад устају :))

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Онај ко је саставио овај Типик, а колико видех он је са благословом Патријарха и Синода, знао је шта ради и то је написао црвеним словима, ставио три знака узвика... нагласио је шта је битно. Али, није лако мењати навике. немало ће бити оних који ће рећи: ја 20 година идем на Велики четвртак и увек се клечало, а сада одједном се не клечи.

Џаба ти сад показујеш књигу са благословом Патријарха. Ма какви... то су за њих новотарије. Само глув не може да чује да свештеник каже: премудрост, добро (усправно) стојмо!

Подели на овим сајтовима

На крају текста има део са клечањем за време читања Јеванђеља:

СВЕТА ЗЕМЉА, ЈЕРУСАЛИМ - ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК

Подели на овим сајтовима

Постоји напомена у Николајевићевом типику, а мислим и у овом што је рађен за ову годину, по благослову патријарха и Синода, да се за време певања сједалних на јутрењу В. Петка (12 страсних јеванђеља) не седи. Што би значило да се онда читаво богослужење одстоји.

Ценим да нам је значење стајања у Цркви свима познато.

Подели на овим сајтовима

Код нас нико не клечи, ал има један што лежи, тј. клања.

Вероватно ће он временом увести праксу да сви клањају.

Подели на овим сајтовима

Читајући коментаре на теми лепо каже рибљина чорбина песма правила да ми ме удавила или кичму савила или скроз ошашавила!

Ово „рибљина“ намерно је тако написано, јер је нема у гуглај претраживачу.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

И код нас сви клече, али нема довољно места, па се газимо, ћушкамо ко бравчад. Не можеш ни да стојиш нормално, ни да клечиш. 

И ја онда лепо устанем. Видим стоји нека жена, и ја.

Па шта буде.

Тако је било прошле године.

Зато вечерас нисам ишла. Кад сам видела ово на теми, да  треба стајати, лакнуло ми.

Kод нас пар њих клечало, свештеник је чак и прилазио некима, који су касније дошли па клече, да устану, да не мора.

Ја отклечах једно јеванђеље, реко ајд..после нисам, додуше нисам дошао на почетак.

У другим београдским Црквама се клечи.

Мада искрено то није суштина колико схватам.

Сви смо додуше клекли кад изнесоше распеће.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Svugdje gdje sam bila klecalo se, ponegdje plus velike metanije; iako odskora ponegdje  upozore svestenici na to 'stojmo'. Uglavnom svestenici postuju tradiciju i izraz osjecanja vjernika.

Smatram da je klecanje pravi izraz uzasa, postovanja i sastradavanja vezano za dogadjaje kojih se tad podsjecamo.  

Veoma me se doima takodje kad se na Predjeosv. liturgiji metanise i kleci pred Casnim darovima, takodje osjecam da je to pravi izraz.

Citah ovde da Grci klece tokom epikleze. Sve je dakle stvar obicaja i kolektivno prihvacenog nacina izrazavanja osjecanja. 

Подели на овим сајтовима

smerno čučnite pa ustanite pa poskočite na levoj nozi a onda dodirnite levo uvo prvog ili prve do sebe, odvežite mu pertle i počešajte se ispod kičme. Nakon toga se pravite da ničeg od pomenutog nije bilo i napravite pobožnu facu. Slikajte se i postavite na instagram, nikako na fbook. Koji ovo ispuni nije daleko od Carstva

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...