Sherlock H. Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Данас? Постави нешто, ти знаш ја не знам и хоћу да ти верујем. Али како? Mrzi me da trazim preko mobilnog pa ces morati da sacekas. A sto se tice ljubavi, upoznaj neki gay par. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Данас? Постави нешто, ти знаш ја не знам и хоћу да ти верујем. Али како? Упознаш неког геја, и ондавидиш да је и он човек, да воли као и остали итд. Није заразно, веруј ми, а научиш нешто ново о животу, постанеш мало бољи човек. Бонус је то што они, по правилу, увек имају много добре другарице... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Pogresna upotreba naspram Boga (ili one svetlosti o kojoj smo pre pricali), trcanje pogresnom trakom Voznja bajsa je naspram toga potpuno indiferentna, neutralna radnja. ne razumem zasto je jedna fizicka aktivnost pogresna naspram boga a druga nije? Zasto je masturbacija "pogresno upotrebljena na spram boga" a dizanje tegova nije? Oba daju fizicko olaksanje i pruzaju fizicko zadovoljstvo? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 r Prvo, kad smo vec pominjali Bibliju, rekao bih da je veoma dobro pitanje da li se arsenokoiti uopste mogu uporediti sa danasnjim pederima. Tekst uvek treba tumaciti u kontekstu, a Pavle je najverovatnije imao u vidu grcko-rimske orgije, pederastiju i hramovsku prostituciju. Naravno, nema sumnje da je on mislio da je homoseksualnost u svom totalitetu samo to, ali danas ipak znamo da ona moze biti vise od pukog pohotnog zadovoljavanja. Drugo, bas zbog toga sto se ucenje Crkve o homoseksualnosti formiralo u potpunosti na Pavlu, nije bilo nikakvog pokusaja da se preispita da li tu moze biti nesto vise u smislu povezivanja osoba, ljubavi. I tu, barem za mene, nastupa najveci problem za crkveno ucenje, jer je jedina istinska razlika u polu. Nista vise. Naravno, tu se uvek ubaci prica o prizvanju muskarca i zene na bracnu zajednicu, ali to ima smisla jedino ako postoji neka sustinska razlika u odnosu na homo vezu. Опрости али ниси у праву. Новозаветна Црква је природни наставак Старозаветне са Христолошким тумачењем. Дакле, старозаветни закони "немој" и "мораш" Христос надилази (не укидајући га) законом љубави (две највеће заповести које је записао још Мојсије у петој књизи).Дакле, ми данас свињу не сматрамо нечистом али знамо да је много мање здрава од рибе, јаге или говечета (него нам прасе лепо за непца па не питамо што нас Бог не чува). Не гледамо на младине као на ђавољу работу али знамо да Месец утиче гравитацијом на многе појаве (има студија са ПМФ-а о бржем труљењу у тој мени). Не каменујемо због прељубе али је и даље сматрамо неморалном. Не убијамо због хуле на Бога већ тугујемо због туђе неразумности. И наравно, не убијамо због хомосексуализма као у Старозаветном закону, али га не сматрамо исправним. А да је доказано да хомосексуализам није болест није тачно. Постоји "декрет", чак без консензуса, којим се укида такво третирање хомосексуализма, никакви јасни и свеобухватни докази. А мене то "политички коректно" интересује као и Вучић. Живим у секуларној држави, пуштам педере да се слободно воле, еутаназере да се еутаназују, атеисте да верују да смо затуцани. Тражим и да се мени остави слобода да хомосексуализам интерно видим онако како моја вера сведочи (то и ви себи дозвољавате у погледу вере). Ви бисте и догмате да мењате по свом. Маните се прекрајања Библије и Православља. Имате право да сте у њему или ван њега. Аурор, feeble and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Sto se tice gejeva i spasenja/crkve, ima ih dosta koji su vernici. I to ne samo tradicionalisti, vec onako posveceni hriscani.Pa kako to spajaju sa cinjenicom da Crkva uci i odobrava samo odnos jednog muskarca i jedne zene i da je sve ostalo 'pogresna traka', promasaj, bez blagoslova... ? To je pomalo ko da si clan Libertarijanskog kluba, a ubedjena komunjara xD Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Опрости али ниси у праву. Новозаветна Црква је природни наставак Старозаветне са Христолошким тумачењем. Дакле, старозаветни закони "немој" и "мораш" Христос надилази (не укидајући га) законом љубави (две највеће заповести које је записао још Мојсије у петој књизи). Дакле, ми данас свињу не сматрамо нечистом али знамо да је много мање здрава од рибе, јаге или говечета (него нам прасе лепо за непца па не питамо што нас Бог не чува). Не гледамо на младине као на ђавољу работу али знамо да Месец утиче гравитацијом на многе појаве (има студија са ПМФ-а о бржем труљењу у тој мени). Не каменујемо због прељубе али је и даље сматрамо неморалном. Не убијамо због хуле на Бога већ тугујемо због туђе неразумности. И наравно, не убијамо због хомосексуализма као у Старозаветном закону, али га не сматрамо исправним. А да је доказано да хомосексуализам није болест није тачно. Постоји "декрет", чак без консензуса, којим се укида такво третирање хомосексуализма, никакви јасни и свеобухватни докази. А мене то "политички коректно" интересује као и Вучић. Живим у секуларној држави, пуштам педере да се слободно воле, еутаназере да се еутаназују, атеисте да верују да смо затуцани. Тражим и да се мени остави слобода да хомосексуализам интерно видим онако како моја вера сведочи (то и ви себи дозвољавате у погледу вере). Ви бисте и догмате да мењате по свом. Маните се прекрајања Библије и Православља. Имате право да сте у њему или ван њега. Kakve ima veze odnos NZ i SZ sa mojom pricom?Drugo, homoseksualnost se vise ne nalazi na listi mentalnih poremecaja zato sto nije bilo dokaza da ona to zaista i jeste. Ako se izuzme drustveni tretman, ona sama po sebi ne dovodi ni do kakve patnje, unutrasnjeg rastrojstva itd. Plus, od Hukerove pa do danas bilo je vise istrazivanja gde su se poredili gej i strejt ljudi po razlicitim parametrima, od godina do obrazovanja i svega ostalog. Nije zapazena nikakva veca razlika a samim tim ni bilo kakva patoloska strana homoseksualnosti. Trece, gde sam ja bilo kome ikada branio da misli da je homoseksualnost greh ili bolest? To sto kritikujem takav stav ne znaci da ti branim bilo sta. I cetvrto, nije prekrajanje Biblije ako neki tekst pokusas da smestis u odgovarajuci kontekst. To se zove tumacenje i nije nista manje bitno nego u knjizevnosti ili pravu. Срђан Шијакињић and dzo ni је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Pa kako to spajaju sa cinjenicom da Crkva uci i odobrava samo odnos jednog muskarca i jedne zene i da je sve ostalo 'pogresna traka', promasaj, bez blagoslova... ? To je pomalo ko da si clan Libertarijanskog kluba, a ubedjena komunjara xD Neki zive u celibatu u skladu sa crkvenim ucenjem, a neki imaju stav slican mom i samim tim zanemaruju zvanicno ucenje. Isto ko sto vernici zanemaruju stav o predbracnom seksu... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Neki zive u celibatu u skladu sa crkvenim ucenjem, a neki imaju stav slican mom i samim tim zanemaruju zvanicno ucenje. Mogao bi mozda da napravis neku svoju crkvu onda :p Isto da bude skracenica SPC, samo da tvoja bude 'Srpska pederska crkva' xD Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Колико је ово тужно. Уместо да атеисти поверују и преузму оно најбоље од цркве, доносећи јој при томе свежу енергију и начин размишљања, они, уместо тога, покупе све најгоре што се покупити може... cloudking, dzo ni and Deki992 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Mogao bi mozda da napravis neku svoju crkvu onda :p Isto da bude skracenica SPC, samo da tvoja bude 'Srpska pederska crkva' xD Nije mi problem da budem u Crkvi a da se ne slazem sa svim zvanicnim stavovima. Naravno, to pod uslovom da ikada ponovo pozelim da budem u njoj. dzo ni је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Mpže neko da mi objasni zašto je homoseksualnost greh, ako uzmemo da je greh ontološki promašaj cilja? Slušao sam da neki sveti oci i sex radi razmnožavanja vide kao greh, jer je to jedan vid pokušaja da se večno živo kroz rađanje. A ako uzmemo da se dva muškarca ili dve žene iskreno vole, i odlaže na liturgiju, kakav je to promašaj cilja? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 ПРАВОСЛАВНИ ПРИСТУПС обзиром на традиционално православно разумевање Светог Писма Старог и Новог завета како је изражено у црквеном богослужењу, светотајинском животу, канонским одредбама, као и у животима и учењима светитеља, јасно је да православна Црква сматра својим члановима све хришћане, хомосексуалне и хетеросексуалне, који гледају на хомосексуално опредељење као поремећај и болест и који, стога, хомосексуалне радње сматрају грешним и погубним.Према вековном православном сведочењу, следећи библијски цитати не дозвољавају ниједну другу интерпретацију осим оне која је очигледна:„Ko би мушкарца облежао као жену, учинише гадну ствар обојица… ” (Лев. 20,13).„Зато (због њиховог одбијања да признају, захвале се и прославе Бога) Бог их предаде у срамне сласти, јер жене њихове природне односе заменише неприродним, а мушкарци њихови оставивши природни однос са женама, распалише се жељом својом један на другога, мушкарци са мушкарцима чинећи срам…” (Рим. 1,26–27).„Или не знате да неправедници неће наследити Царства Божјега? Не варајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни рукоблудници, ни мужеложници, ни лакомци, ни лопови, ни пијанице, ни кавгаџије, ни отимачи, Царства Божјега неће наследити. И овакви бејасте неки, него се опрасте и посветисте и оправдасте именом Господа нашег Исуса Христа и Духом Бога нашега“ (1Кор. 6,9–12).НЕВОЉНИ ГРЕСИПрема учењу православне Цркве, није сваки грех учињен вољно и намерно, и нису све грешне радње свесна грешка оних који их чине, бар не у почетку. Укратко, грех није увек нешто за шта су сам грешник, или грешница, у потпуности свесно криви. Постоје греси из незнања и из страсти, греси који делају у нашим удовима, као што св. апостол Павле каже, чак и упркос нашој умној и свесној вољи (види Рим. 6–8). То су они греси за које се у молитвама наводи да су учињени не само свесно, већ и несвесно, не само вољно, већ и невољно.Постоје греси који су невољни, нежељени и неизборни греси који овладавају људима, а нерационалним импулсима, телесним слабостима, емоционалном тежњом и неправилно усмереним жељама, присиљавају их на радње које они сами не желе, а често их презиру и гаде их се – чак и када им се предају. Овакви греси традиционално су познати као греси из страсти. Чињеница да ови греси нису својевољно изабрани, не чини их ништа мање тешким. Грешити значи промашити циљ, бити изван путање, одступити, оскврнавити, погрешити… било да је грех учињен или није учињен свесно, жељено и циљано; и независно од тога да ли је сам починилац слободно и потпуно погрешио.ИСКУПЉЕНИ ГРЕШНИЦИПрема православном учењу, хришћани су искупљени грешници. Они су људска бића која су спасена од болести и греха, избављени од ђавола и смрти Божјом благодаћу вером у Христа, силом Светога Духа: „и такви беху неки од вас“ (1Кор. 6,10). Они су крштени у Христа и запечаћени су Духом, е да би живели живот по Богу у Цркви. Они сведоче своју веру тиме што редовно учествују у богослужбеном животу Цркве, у евхаристијској заједници, праћеној редовним исповедањем греха, покајањем и чврстом борбом против сваког вида греха, вољног и невољног, који покушава да уништи њихове животе у овом и у будућем веку.Хомосексуално опредељени људи су позвани на једну посебно тешку борбу. Његова или њена борба је веома окрутна. Никако је не чини лакшом неразумна, права демонска мржња оних који презиру и исмевају оне који носе овај тешки крст. Не чини је лакшом ни неразумна, подједнако демонска подршка хомосексуалног начина живота од стране његових заблуделих бранилаца и заговорача.Као и сва искушења, страсти и греси, укључујући и оне дубоко, а често и наизглед неизбрисиво урезане у нашу природу нашим жалосним наслеђем, и хомосексуално опредељење може бити излечено, и хомосексуалне радње могу престати. Богу је све могуће. Када су хомосексуално опредељени мушкарци и жене спремни на борбу, и када су стрпљиво, саосећајно и у искреној љубави подржани од стране својих породица и пријатеља – који се и сами боре против својих искушења и грехова, јер нема човека без борбе на овај или онај начин и нико није без греха осим Бога – Господ јемчи победу на начине само Њему знане. Али победа припада само храбрим душама који признају своје стање, суоче се са увредама, изразе своје љутње, исповеде своје грехе, опросте онима који их вређају и обрате се за помоћ са искреном жељом за излечењем. Сам Христос обећава да подвижници који „претрпе до краја“ на свом „тешком путу који води у живот“, сигурно ће „бити спасени“ (Мат. 7,14; 24,13).„… Господ јемчи победу на начине само Њему знане“Протојереј Томас Хопко "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Колико је ово тужно. Уместо да атеисти поверују и преузму оно најбоље од цркве, доносећи јој при томе свежу енергију и начин размишљања, они, уместо тога, покупе све најгоре што се покупити може...Nadam se da ne mislis na netrpeljivost prema homoseksualcima, posto bi to bilo veoma netacno.Zezam se malo sa Petrom, posto je proglasio da je ucenje pogresno, reko' da nece da osniva svoju crkvu, znas kako se protestanti dele i cepaju cim neko dodje i kaze 'ovo zapravo ne znaci x, nego y' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Kakve ima veze odnos NZ i SZ sa mojom pricom? ... I cetvrto, nije prekrajanje Biblije ako neki tekst pokusas da smestis u odgovarajuci kontekst. To se zove tumacenje i nije nista manje bitno nego u knjizevnosti ili pravu. Па ти потпуно анахроно тумачиш апостола Павла и шта је он мислио превиђајући просту чињеницу да је ФАРИСЕЈСКИ УЧЕНИК и познавалац Торе... Кад каже да се чувамо крви, удављенога и блуда јасно ставља до знања да све што се сматрало блудним у СЗ је и у НЗ. Не знам шта ти ту није јасно... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 21, 2015 Пријави Подели Написано Март 21, 2015 Nadam se da ne mislis na netrpeljivost prema homoseksualcima, posto bi to bilo veoma netacno. Zezam se malo sa Petrom, posto je proglasio da je ucenje pogresno, reko' da nece da osniva svoju crkvu, znas kako se protestanti dele i cepaju cim neko dodje i kaze 'ovo zapravo ne znaci x, nego y' Мислим на тај целокупан начин размишљања, грехологију итд. Кад сам видео да си постао православан, помислих да си видео нешто ново, нешто што би људе можда инспирисало да се и сами преиспитају. Кад оно исто стандардно пресупање из шупљег у празно. У све што си раније одбијао, сада једноставно верујеш и то је то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука