Jump to content

Zašto religija nije istinita?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Evo čitam prethodnu diskusiju ovde, pa nešto razmišljam koliko je meni kao ateisti stravično teško da diskutujem sa vernicima ovako javno.

Sto putam merim pre nego što nešto napišem. Pored onog što napišem imao bih još mnogo, mnogo, mnogo toga da kažem ali ne ovako javno.

Čini mi se da to vidim i kod drugih ateista ovde (izuzetak naravno oblačić).

Немај тешкоћу.

Види кад сам ја дошао на форум, мени су замерили, да постављам разна непотребна питања, такође ми је замерено, што не користим свете оце у смислу цитата и дам своје мишљење после тога.

Међутим ја ћу и даље док год сам жив говорити оно што ми се прича у тами и постављати на дневну светлост, па макар то не би било право учење и правилно тумачење.

Време пролази.. и онда управо они који су ме учили памети,  виде , да мој стил писања и размишљања има смисао, јер ја обожавам, да сазнам где је то што пишем погрешно а такође тим стилом убацујем мало соли, јер је велика корист, за мене и друге људе, да моју мисао или питање, неко образложи на начин који је више смисленији, истинитији и да не кажем сама самцата пуноће Истине.

Ударајте људи по својим мислима и оним што причате кад останете сами, та тама мора имати светлост, не само ако је Богоугодна, него иако је потпуно погрешна, јер ће нас неко волети ако је мисао добра или ће нас такође волети и ако нашу мисао исправи, поправи употпуни.

Често убацим мисао, која ми "говори" у мраку на дневну видљиву светлост иако та мисао није и мој став, односно коси се са мојим православним исповедањем.

Говорите молим вас шта вам се "прича" у мраку, изнесите то на форум, убаците то у свакодневну комуникацију, ништа и ниједну мисао немојте држати само за себе, јер ту је тама, не можемо никоме читати мисли, него потребно је, да је  изнесете на светлост (заједницу), како би је сви видели а други исправили или волели.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ударајте људи по својим мислима и оним што причате кад останете сами, та тама мора имати светлост, не само ако је Богоугодна, него иако је потпуно погрешна, јер ће нас неко волети ако је мисао добра или ће нас такође волети и ако нашу мисао исправи, поправи употпуни. 

Говорите молим вас шта вам се "прича" у мраку, изнесите то на форум, убаците то у свакодневну комуникацију, ништа и ниједну мисао немојте држати само за себе, јер ту је тама, не можемо никоме читати мисли, него потребно је, да је  изнесете на светлост (заједницу), како би је сви видели а други исправили или волели.

Значи уместо "испеци па реци" треба "реци па други нек пеку 'место тебе"? :)

Често убацим мисао, која ми "говори" у мраку на дневну видљиву светлост иако та мисао није и мој став, односно коси се са мојим православним исповедањем.

Немој брате молим те, доста ми је мојих демона.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Čini mi se da to vidim i kod drugih ateista ovde (izuzetak naravno oblačić).

ja li sam be najgori ovde? :) 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Валидан коме? 

Pa samom sebi? Do sad sam ukapirao da je to u religij sasvim dovoljno. Ako sebi dovoljno dobro obrazlozis, svaki teoloski stav moze da bude u potpunosti ispravan i u saglasju sa zvanicnim ucenjima crkve...

Na primer:

Mika kaze "samo verujuci ce se spasiti" i za tu tvrdnju prilozi dokaz u vidu citata iz biblije i svetih otaca i drugih znacajnih teologa.

Djoka kaze: "svi ce se spasiti" i za tu tvrdnju prilozi dokaz u vidu citata iz biblije i svetih otaca i drugih znacajnih teologa.

Gospodin Borealis kaze da je pad adamov zapravo metafora za dusevno stanje svakog verujuceg pojedinca a da sama prica nema istorijski koncept- i za tu tvrdnju prilozi dokaz u vidu citata iz biblije i svetih otaca i drugih znacajnih teologa.

todor kaze da je pad adamov dogadjaj koji se desio i nakon koga je smrt uvedena  u tvorevinu- i za tu tvrdnju prilozi dokaz u vidu citata iz biblije i svetih otaca i drugih znacajnih teologa.

Tako da ne postoji tvrdnja u religiji koja ne moze da se opravda i ucini validnom. A i ne znam sta se cudis kad vi sami to shvatate kao jednu od vrednosti religije- sloboda tumacenja... zivost u razlicitosti...

eh kad bi ste i razlike meldju ljudima jednako negovali ne bi ni bilo problema ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Aurore, obzirom da si "svez" :D ,da li bi mogao da pokusas da opises razliku izmedju znanja (slusanja i razumevanja (koje Huan pominje) ucenja, argumenata i blablabla) i dozivljaja, iskustva...?

Mozda bi mogla i takva tema da se otvori... :) Licno, osecam raskorak izmedju znanja i dozivljaja (vere) i moram reci da mi za iskustvo vere znanje ne znaci ama bas nista (ili mi mozda samo tako deluje). :)

@Ceco, samo bez uzvikivanja, jos niste militantni. :)))

Ne znam kol'ko bih umeo da opisem samo, ali cu probati. :)

Velika je razlika, sva razlika, u pravu si. Posto se Bog obraca srcu, to je kanal komunikacije, moze biti i da si veoma uman i da ti nista nije jasno, da mislis da je nonsens itd., posto nemas neophodne 'antene'... A opet imas i veoma umne i obrazovane ljude - vernike, znaci nije do toga. :) Seti se: "U to vrijeme odgovori Isus, i rece: hvalim te, Oce, Gospode neba i zemlje, sto si ovo sakrio od mudrih i razumnih, a otkrio si bezazlenima" (Mt. 11:25).

Mislim da je jako retko da neko prihvati iz intelektualnih razloga ili zbog nekih 'argumenata' (jer su argumenti protiv i jaci verovatno), nego samo licni dozivljaj i duhovno iskustvo. To onda gazi sve 'argumente' i dovodi do promene. :)

To je isto tako i 'znanje', ali ne kao 'ono' znanje. A poznavanje teologije ne bi smelo da zameni poznanje Boga, a kod mnogih nazalost tu bude omasaj, ja mislim... pa su puni neke 'visoke nauke', a ono sve mrtva prica. :/

I fariseji i prvosvestenici su bili izvrsni poznavaoci te neke 'nauke', verovatno...

Mislim da je greska uopste i 'polemisati' oko (za nas realno) perifernih stvari, iz ove perspektive je glupo, a i bogohulno pomalo. Npr. ovo oko gejeva - veoma glupo. A ovi se samo za to 'vataju, to i 'magicna vatrica' su sustinska pitanja... :)

Подели на овим сајтовима

Jedna grupa ljudi, nazovimo ih ovde "vernici," se posveti borbi protiv bolesti. Počnu da piju razne travke, da troše ogroman novac na vitamine i razne nadrilekarske proizvode, idu na drastične dijete koje su nekom lekaru pale na pamet kao "nešto što možda može da pomogne." Ništa od ovoga ne funkcioniše: mehanizam Hantingtona je takav da dijeta i vitamini nikako ne mogu da pomognu. Ali ovakvo ponašanje "vernicima" daje iluziju kontrole nad sopstvenim životom, na osnovu koga umanjuju svoj strah od neizbežne bolesti i rane smrti koja im preti. Druga grupa, nazovimo ih "ateisti," prihvati dijagnozu takvu kakva je. Nadaju se da će nauka nešto da nađe, ali ne računaju na to. Umesto toga, planiraju život u skladu sa svojim prospektima. Umesto štednje za penziju, recimo, pokušavaju da "upakuju" više života u prvih par decenija. Ako imaju decu, obično to rade kroz genetske klinike (tako da spreče da se oštećeni gen prenese na sledeću generaciju). Ne troše pare na besmislene tretmane, već ih ulažu u bogatstvo života, i u pomaganje drugima. Razlika? Obe grupe će doživeti istu sudbinu. Ako moje kolege koje rade na problemu ne uspeju da nađu lek u toku života ovih ljudi, obe grupe će se razboleti i umreti. Ni "vernici" ni "ateisti" nemaju nikakvu stvarnu prednost - ono što rade im ne menja sudbinu. Ali razlika je na tome kako provode život. Jedna grupa ulaže svoju nadu u nešto što NIJE ISTINITO. Druga grupa... živi stvaran život.

Potpuna neistina. I medju vernicima i medju ateistima postoje ljudi koji ce vise paznje posvetiti alternativnim lekovima, i ljudi koji vise ili manje poverenja imaju u zvanicnu medicinu. To sa religijom nema veze. Plus, vernici i pored toga sto su se odlucili za alternativne ili zvanicne metode lecenja, i pored vere i nade za izlecenjem ( kao i ateisti) imaju i Boga   :)))

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

@Aurore, dobro si priblizio svoje opazanje. :) Ne mogu ni da citiram, ni da aminujem posto kuckam sa fona, ali - to je to. I ja se slazem sa onime sto si rekao za teologiju. Cak smatram da se sve moze "nabubati" i da ne bude "ono pravo", a iznosenje "onog pravog" je svakako ograniceno, ne moze se objasniti. Totalno je drugi feeling, zar ne? :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Значи уместо "испеци па реци" треба "реци па други нек пеку 'место тебе"? :)

Немој брате молим те, доста ми је мојих демона.

Тако Писмо каже, тако и радим. 

Нисам ти бре дао своје демоне :))

Подели на овим сајтовима

Stvarno mi nije jasno zasto postoji potreba da se u svakoj temi pomenu homoseksualci ? Zasto se ne otvori posebna tema ( verovatno ih ima bar nekoliko) sa pitanjem Homoseksualizam - Za I Protiv pa da se lepo ko ljudi i Srbi isvadjamo, pardon izrazgovaramo.  :.mislise.

I kako uopste nekome polazi za rukom da u sve uplete i gej populaciju...? ( tek sad spoznajem pravu snagu Gej lobija...u sve se mesa)

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

@Adelaida, zato sto potreba za farisejstvom i pokazivanjem svoje (nad)pravednosti, svoje (nad)milosti, a ponajpre svoje (nad)razumnosti ne zaobilazi ni ateiste (jer nema veze sa (a)teizmom, vec sa covestvom). :D

Znam iz iskustva. :D A i vidi se kad krenem 'vako nadrazumno da objasnjavam. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Тако Писмо каже, тако и радим. 

Нисам ти бре дао своје демоне :))

Где Писмо тако каже? У Писму се говори о уздржавању, мудрости, саосећању, не о "шта на уму то на друму па ви видите шта ћете". Треба да чувамо један другог од свакаквих мисли а не да се оптерећујемо узајамно. Ниси ми дао демоне али си ми дао своје мисли које можда потичу од њих. Доста ми је мојих таквих мисли. Не замери.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Где Писмо тако каже? У Писму се говори о уздржавању, мудрости, саосећању, не о "шта на уму то на друму па ви видите шта ћете". Треба да чувамо један другог од свакаквих мисли а не да се оптерећујемо узајамно. Ниси ми дао демоне али си ми дао своје мисли које можда потичу од њих. Доста ми је мојих таквих мисли. Не замери.

Не замери ти мени, нећу ја сад да се убеђујем :)

Чуј дао сам ти мисли које имају и твоји демони :)) А оно, више глава веће знање? Да се ми не оптерећујемо, боље да погинемо у осами, него да будемо заједно јачи :))

Подели на овим сајтовима

Кад би човек без страха, делио своје помисли у сврху бољег разумевања или проверавања својих и туђих ставова, свет би био много занимљивији и богатији и постао би једно лепше место. Заједница у том случају не би имала човека само споља, већ би се човек показао и изнутра.

Фарисеји су чаша, која је споља чиста а унутра можеш наћи сваку прљавштину. Да не помињем колико би тренутно слабијима или младима без искуства, занчило да могу слободно, говорити и оно што мисле и промишљају у осами...

Но да вас не оптерећујем одох до психијатра да ме саслуша :))

Не знам где сам прочитао реченицу: Све што вам се говори у мраку изнесите на светлост.

Подели на овим сајтовима

Кад би човек без страха, делио своје помисли у сврху бољег разумевања или проверавања својих и туђих ставова, свет би био много занимљивији и богатији и постао би једно лепше место. Заједница у том случају не би имала човека само споља, већ би се човек показао и изнутра.

Фарисеји су чаша, која је споља чиста а унутра можеш наћи сваку прљавштину. Да не помињем колико би тренутно слабијима или младима без искуства, занчило да могу слободно, говорити и оно што мисле и промишљају у осами...

Но да вас не оптерећујем одох до психијатра да ме саслуша :))

Не знам где сам прочитао реченицу: Све што вам се говори у мраку изнесите на светлост.

Пре ће бити она Павлова: "Исповедајте се једни другима". Ако је сваки човек икона Христова јасно је која је импликација. Него, неће свако да буде исповедник, да прими бреме братово на своја плећа. Ипак, такви нити желе да учествују исповедањем, нити морају да учествују слушањем. Само ти брате ВСБ пиши, има ко хоће ;)
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...