Jump to content

Zašto religija nije istinita?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa sto me pitas onda? :)

Pa pretpostavljam da je greh, ne znam u sustini, ne nameravam da proveravam. :) Ali verovatno jeste... Sta ti mislis?

Nije poenta sta ja mislim, a i moj stav svi znaju... nego mi je zanimljivo kako je neko kao ti takav preobrazaj, pa da danas kazes da ne znas (ili pretpostavljas) zasto je nesto greh a verujes u to... :)

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Nije poenta sta ja mislim, a i moj stav svi znaju... nego mi je zanimljivo kako je neko kao ti takav preobrazaj, pa da danas kazes da ne znas (ili pretpostavljas) zasto je nesto greh a verujes u to... :)

Nisam siguran da te razumem bas najbolje, ni odakle ti da ne znam generalno zasto je nesto greh.

Rekao sam da ne znam da li je to greh, posto nisam upraznjavao gej odnose, ali pretpostavljam da jeste po onome kako mi deluje (i onoga sto pomalo i znam ovako). A rekao sam ti sta podrazumevam pod 'greh', izgleda da nisi primio k znanju... Sta ti mislis (posto ja ne znam tvoj 'stav'...)? :)

Svakako i dalje ne bih hteo da im namecem ili zabranjujem nesto... ne bih hteo nikome.

Подели на овим сајтовима

Ne mogu tacno da znam, mislim, nisam imao homoseksualni odnos, ali pretpostavljam. :)

Samo pazi, greh je po pravoslavlju 'pogresna upotreba nasih energija', a ne 'prekrsaj pravila'. Moze i heteroseksualni odnos u tom smislu biti greh, ako ne vodi dubljem povezivanju i sjedinjenju dve licnosti, nego je neka 'kres sema', to je isto promasaj (obrati paznju da nisam rekao 'prestup')... :)

Ako je greh "pogresna upotreba energija" zasto dzoging nije greh?

Fitnes?

Voznja bajsa?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Nisam siguran da te razumem bas najbolje, ni odakle ti da ne znam generalno zasto je nesto greh.

Rekao sam da ne znam da li je to greh, posto nisam upraznjavao gej odnose, ali pretpostavljam da jeste po onome kako mi deluje (i onoga sto pomalo i znam ovako). A rekao sam ti sta podrazumevam pod 'greh', izgleda da nisi primio k znanju... Sta ti mislis (posto ja ne znam tvoj 'stav'...)? :)

Svakako i dalje ne bih hteo da im namecem ili zabranjujem nesto... ne bih hteo nikome.

r

Prvo, kad smo vec pominjali Bibliju, rekao bih da je veoma dobro pitanje da li se arsenokoiti uopste mogu uporediti sa danasnjim pederima. Tekst uvek treba tumaciti u kontekstu, a Pavle je najverovatnije imao u vidu grcko-rimske orgije, pederastiju i hramovsku prostituciju. Naravno, nema sumnje da je on mislio da je homoseksualnost u svom totalitetu samo to, ali danas ipak znamo da ona moze biti vise od pukog pohotnog zadovoljavanja.

Drugo, bas zbog toga sto se ucenje Crkve o homoseksualnosti formiralo u potpunosti na Pavlu, nije bilo nikakvog pokusaja da se preispita da li tu moze biti nesto vise u smislu povezivanja osoba, ljubavi. I tu, barem za mene, nastupa najveci problem za crkveno ucenje, jer je jedina istinska razlika u polu. Nista vise. Naravno, tu se uvek ubaci prica o prizvanju muskarca i zene na bracnu zajednicu, ali to ima smisla jedino ako postoji neka sustinska razlika u odnosu na homo vezu.

Подели на овим сајтовима

Drugo, bas zbog toga sto se ucenje Crkve o homoseksualnosti formiralo u potpunosti na Pavlu, nije bilo nikakvog pokusaja da se preispita da li tu moze biti nesto vise u smislu povezivanja osoba, ljubavi

Има ли неких уметнички вредних стихова, који се односе на хомосексуалну љубав, односно има ли прелепих љубавних сведочанства онаквих каквих имамо у свакоме народу на овом свету а односи се на љубав?

Шта знамо то више о љубави између истополних партнера?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Има ли неких уметнички вредних стихова, који се односе на хомосексуалну љубав, односно има ли прелепих љубавних сведочанства онаквих каквих имамо у свакоме народу на овом свету а односи се на љубав?

Sekspir ima prelepe sonete o homoseksualnosti...

Inace kako mozes da ocekujes umetnost o gej odnosima kad ih stigmatizujete vec 2000 gidina. I dan danas gejevi se kriju i cute o svojim sklonostima zbog straha od osude okoline.

Ja poznajem geja koji se vencao sa prijateljicom lezbejkom samo da bi oboje "umirili" svoju okolinu. Zamisli kolika je muka koja te natera na takav postupak?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ne znam, po onome sto pise, definitivno se kad se kaze brak, misli na jednog muskarca i jednu zenu. Oni u zajednici ljubavi postaju zivo otkrivenje (odnosa Hrista i Crkve) jedno drugom. Mozda si to i doziveo nekada... E sad, da li je to isto sa gejevima? Teze li i oni spasenju? Postoji li za njih tako nesto uopste ili im je neka tamo 'religijska izmisljotina'?

Ne znam, meni licno nije ni bitno, sta da im radim... apostol Pavle je definitivno rekao da nije isto i da 'nece naslediti Carstva Bozijega', eto. Ti bolje izgleda znas od njega i celog Sinoda koji je odlucio da ga onako prevede.

(Siguran sam da su se oni svi 'preispitali' oko toga X puta... :) )

Подели на овим сајтовима

Msm da ima u grckoj knjizevnosti.

Znamo da se zaljubljuju i mogu da vole isto kao i heteroseksualci. Dok se ranije smatralo da osim seksualne zudnje nema niceg vise.

Подели на овим сајтовима

Msm da ima u grckoj knjizevnosti.

Znamo da se zaljubljuju i mogu da vole isto kao i heteroseksualci. Dok se ranije smatralo da osim seksualne zudnje nema niceg vise.

Па постави нешто, видиш да ја не знам, као ни 95% људи на овој планети.

Мени љубав не смета!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ne znam, po onome sto pise, definitivno se kad se kaze brak, misli na jednog muskarca i jednu zenu. Oni u zajednici ljubavi postaju zivo otkrivenje (odnosa Hrista i Crkve) jedno drugom. Mozda si to i doziveo nekada... E sad, da li je to isto sa gejevima? Teze li i oni spasenju? Postoji li za njih tako nesto uopste ili im je neka tamo 'religijska izmisljotina'?

Ne znam, meni licno nije ni bitno, sta da im radim... apostol Pavle je definitivno rekao da nije isto i da 'nece naslediti Carstva Bozijega', eto. Ti bolje izgleda znas od njega i celog Sinoda koji je odlucio da ga onako prevede.

(Siguran sam da su se oni svi 'preispitali' oko toga X puta... :) )

Sto se tice gejeva i spasenja/crkve, ima ih dosta koji su vernici. I to ne samo tradicionalisti, vec onako posveceni hriscani.

Sto se tice sinodskog prevoda, to je samo malo prepravljeni Vukov prevod, a ni on nije prevodio sa starogrckog. Nikakav poseban i novi prevod oni nisu napravili. Plus ja nisam kritikovao to sto se arsenokoiti prevode kao homoseksualci, nego sam doveo u pitanje uobicajeno shvatanje tog teksta, koje zanemaruje da je Pavle pisao u jednom potpuno drugacijem svetu od naseg. To ti je isto kao kad u kanonima pronadjes osudu glume.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...