Grizzly Adams Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Ово је нетачно. Можда нећеш умрети, али свакако није добро бити гладан. Так инстикт није без разлога развијен... Па није без разлога, али није довољно прецизан и треба му "калибрација". Често људи осећају глад када у ствари нису гладни па кркају слаткише и дебљају се безвезе. Ти знаш боље од мене како функционише инсулин итд. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Нисам пратио шта је писао Јанко, да се не увреди, једноставно нисам стигао да све прочитам... мораћеш да нађеш времена. Ствари (мисли !) су врло озбиљна ствар, ако хоћеш да завршиш у Царству Небеском. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 мораћеш да нађеш времена. Ствари (мисли !) су врло озбиљна ствар, ако хоћеш да завршиш у Царству Небеском. Мисли су веома озбиљна ствар само ако хоћеш да будеш разумно биће. То је цела наука како вежбати и управљати умом, само се нажалост скоро нигде не учи... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Могло би се рећи да је сврха човековог живота да овлада својим мислима, тј. умом. Најважнија ствар. Невезано за веру, хришћанство итд. Уопште. Јанко је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Да, данас то значи, али није тако било у време када је писан текст. Генијално ! Вероватно су ту реч (дркаџија) намерно испустили: бити дркаџија није грех, али је зато грех бити педер. Ту су преводи недвосмислени. Све то није толико битно, колико је битно да се ово што зна Гризли подхитно прошири по православној заједници. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Како није грех...? Поред оволико усамљених особа супротног пола ти се бавиш самосталним занатством. То је бре врхунски себичлук. Golub је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Можда недостаје упознавање са неким појмовима који представљају одређене врлине којима се тежи. Ево за почетак целомудрије. Чистота, целомудрије! Ако се овај израз не сведе само на његово сексуално обележје, а то се погрешно веома често чини, чистота се разумева као позитивна супротност „празности". Тачан и потпун превод грчког „софросини" и црквенословенског „целомудрије" требало би да буде „чистота умовања". Лењост је, пре свега, расипање, траћсње, распусност - скрханост наше визије и енергије, неспособност да сагледамо целину. Тачно његова супротност је целовитост. Ако обично под чистотом замишљамо врлину супротну сексуалној распусности то је због тога што се слаби карактер нашег постојања нигде боље не пројављује него у сексуалној пожуди - отуђењу тела од живота и контроле духа. Христос је у нама обновио целовитост, у нама је успоставио истинито мерило вредности и поново нас вратио Богу. Иначе цитат из књиге А. Шмемана "Велики пост" делом садржана и на овом линку Наравно да су мисли битне. И сам Христос скреће пажњу описујући да не чини грех само онај који учини прељубу већ и онај који само пожели туђу жену/ она која пожели туђег мужа. U срцу своме си учинио грех. Прљати себе, своје биће, потешкоћа у духовном уздизању. Volim_Sina_Bozjeg and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Како није грех...? Поред оволико усамљених особа супротног пола ти се бавиш самосталним занатством. То је бре врхунски себичлук. добар Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Како није грех...? Поред оволиких усамљених особа супротног пола ти се бавиш самосталним занатством. То је бре врхунски себичлук. Поред толико сиромашних, којима можеш да се на овај или онај начин бавиш, ти у слободно време идеш у теретану. То је бре врхунски себичлук. CecaV and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Генерално ми се не свиђа приступ по коме се рацио неких верских упустава објашњава кроз ситне, свакодневне, овоземаљске користи, али кад је у питању мастурбација, мени лично је евидентно зашто је "проглашена" за проблем. Јер може да доведе до зависности и патологије. Е сад, иако је то баш редак случај и иако повремено ослобађања од вишка телесних супстанци, само по себи није проблем, није било могуће то тако формулисати, јер кад некоме кажеш "не претеруј", много ће пре претерати него ако му кажеш "не ради". Дакле, педагогије донекле. Са друге стране, за мене лично је то борба за слободу, и то од нечега што уопште нисмо ни бирали да поседујемо. Ја нисам изабрао да имам сексуални нагон и још уколико нисам у стању да га искључим када год хоћу, него ако ме ремети и вуче за рукав кад се њему прохте и тера ме да радим нешто што - да нисам под утицајем телесне хемије - никад не бих радио, то је мени проблем. Такође, и навикавање себе да сводимо предмете наше жеље само на то, у многим случајевима, је проблем. Већина момака примети све девојке у читаоници, док нема појма ко од мушкараца седи око њих. Мада, такође стоји и то да је просто необјашњиво зашто је сексуалности посвећено толико негативне пажње од стране многих хришћана, потпуно несразмерно томе колико је она релативно безазлена у односу на друге грехе. Ипак је ретко ко сексуално зависан док смо сви ми (или 99%) често горди, често осуђујемо итд. А има и онда друга димензија, да за вернике стоји несумњиво да искуство Цркве учи да свака страст, у смислу јаког уживања, јаког везивања за било шта пролазно, у сваком појединачном случају, не води ка Богу, него од Бога. Замислите човека који се труди да живи аскетски како прекида свој подвиг да би се задовољио или најео или сл, просто не иде, задовољства долазе из различитих сфера и међусобно су искључива. Што људима који не верују не мора значити ништа наравно. Јанко, ИгорМ, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Мисли су веома озбиљна ствар само ако хоћеш да будеш разумно биће. То је цела наука како вежбати и управљати умом, само се нажалост скоро нигде не учи... И ако желиш да будеш слободан... Плутон, Grizzly Adams and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Поред толико сиромашних, којима можеш да се на овај или онај начин бавиш, ти у слободно време идеш у теретану. То је бре врхунски себичлук. Па јесте, хвала на комплименту! Код нас капиталиста себичност је врлина. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Па јесте, хвала на комплименту! Код нас капиталиста себичност је врлина. Па ето, и код нас блудника. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Па ето, и код нас блудника. Кад се удружимо ће да буде Содом и Гомор и Вол Стрит... Плутон, Juanito and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Кад се удружимо ће да буде Содом и Гомор и Вол Стрит... Може. Ти плаћаш, ја уживам. Плутон, Срђан Шијакињић and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука