Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зен вртови су првобитно били смештени једино у унутрашња дворишта зен манастира али су због своје лепоте и једноставности бивали прихвацени широм Јапана, а од 20. века и широм света. Зен врт представља духовну реплику света, “суву башту” нашег ума и односа према његовим вечним принципима. У манастирима служе за смиривање духа и увођење у медитацију.

zenvrt2.jpg

Зен врт подлеже строгим правилима уређења - увек се састоји од ограђеног, плитког “базена” испуњеног ситним шљунком, одређеног броја стена или крупног камења, и ретко биљкама (углавном маховином). Шљунак (никад се не користи песак) симболизује воду, и због тога се сваког дана преобликује специјалним грабуљама у шаре које подсећају на таласе, стење распоређене по врту представља земљу (а често и само острвље Јапана), а због трећег елемента, ваздуха (или космоса) - увек врт мора бити на отвореном, без надстрешница. Могу се употребљавати и биљке, али су у концепту целе приче - небитне.

Опширније о јапанским вртовима: http://www.aiki.rs/biltem7_japanski_vrtovi.htm.

1-zen-garden-dirk-ercken.jpg

http://fineartamerica.com/featured/1-zen-garden-dirk-ercken.html

kyoto_798861c.jpg

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/2660948/Kyoto-protocol-fails-to-save-the-Japanese-citys-famous-Zen-gardens.html

800px-Portland_Japanese_gardens_zen_gard

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portland_Japanese_gardens_zen_garden.jpg

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

intrigantno je da se mogu pronaći slična stremljenja.

4933766.jpg

http://london-zen-centre.weebly.com/teaching-by-zen-master-su-bong.html

Близак Буди

Један студент универзитета, док је био у посети учитељу Газану, постави му питање: „Да ли си икада читао хришћанску Библију?“

„Нисам, прочитај ми нешто из ње“, рече учитељ Газан.

Студент отвори Библију и прочита му одломак из Јеванђеља по Матеју: „И за одијело што се бринете? Погледајте на љиљане у пољу како расту; не труде се нити преду. Али ја вам кажем да Соломон у свој својој слави, не обуче се као један од њих… Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се само за себе. Доста је сваком дану зла свога.“

Газан рече: „Само је просветљен човек могао да изрекне овакве речи.“

Студент настави да чита: „Иштите, и даће вам се; тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се.“

„Изврсно“, примети Газан „ко год да је то рекао, врло је близак Буди.“

Подели на овим сајтовима

Nalozicu se da napravim zen bstu u dvoristu ali kapiram da ce psi da mi je u**ru... :)))

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Nalozicu se da napravim zen bstu u dvoristu ali kapiram da ce psi da mi je u**ru... :)))

:)) Па ти направи у соби... Али мислим да као Хришћани познајемо нешто много вредније и делотворније. ;)    crosseo

cb58eff13a7ced074e8b87312f8b6c7ef5cb0e85

http://wannabemagazine.com/zen-basta/

Подели на овим сајтовима

:)) Па ти направи у соби... Али мислим да као Хришћани познајемо нешто много вредније и делотворније. ;)    crosseo

ma ja ocu zen bastu jel lepo izgleda boli me uvce za religiju hahh

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

ma ja ocu zen bastu jel lepo izgleda boli me uvce za religiju hahh

А можда би ипак могао да је искористиш на хришћански начин, рецимо кад је уредиш да прославиш Бога јер је дивно уредио своју творевину. Нпр. псалам 103. или неки сличан. То ми је одавно пало на памет али још се нисам решио да испробам... joooj

Подели на овим сајтовима

Мене је одувек фасцинирао начин на који су умели да истакну ту ,,прочишћену празнину" у којој ипак има нешто, па сам на све начинео покушавао да самом себи демистификујем  шта ја ту у ствари видим. На крају сам нашао тачан опис онога што ја доживљавам кад видим зен башту...То је празнина са најситнијим одбљесцима таворске светлости који се једва дају приметити али су ипак ту. Праисконско ништа до којег се ипак некако спустило ,,Нешто" То је наравно апсолутно личан доживљај и дефиниција којом сам самом себи дао разјашњење тог феномена.,и који је мене умирио. Неко би можда кроз извесну слојевитост ове мени драге дефиниције могао да проучи разлику између хришћанског и далекоисточног ,,мозга" ..Тко зна?.. 

Подели на овим сајтовима

:1736_action: kad idem na more, kupim one grabuljice pa kad se razidje guzva, ja ogradim kamencicima mali deo pescane plaze I grabuljaaaam do mile volje :0102_laugh:  Totalni Zen!

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Један мој колега је имао ону мини башту у канцеларији, са песком и каменчићима ...Да видиш да и није толика лоша стварчица. Мени се свидело.. :)

Подели на овим сајтовима

to je odlicna stvar. Mnogo mi se svidja japanska kultura I tradicija, ja bih recimo volela da imam zen basticu malu, to tako grabuljas malo, malo redjas one kamencice...igras se :)  , zatim Bonsai drvo...meni je to fantasticno. Kada bih imala dvoriste uredila bih ga u stilu japanskih basta, sa fontanom, cvecem, bambusom....

Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati.

Подели на овим сајтовима

Виђао сам те баште у мини варијанти. Некла класична посуда са песком по који камен. Обично мачке с*ру у њима. 

Подели на овим сајтовима

Мене је одувек фасцинирао начин на који су умели да истакну ту ,,прочишћену празнину" у којој ипак има нешто, па сам на све начинео покушавао да самом себи демистификујем  шта ја ту у ствари видим. На крају сам нашао тачан опис онога што ја доживљавам кад видим зен башту...То је празнина са најситнијим одбљесцима таворске светлости који се једва дају приметити али су ипак ту. Праисконско ништа до којег се ипак некако спустило ,,Нешто" То је наравно апсолутно личан доживљај и дефиниција којом сам самом себи дао разјашњење тог феномена.,и који је мене умирио. Неко би можда кроз извесну слојевитост ове мени драге дефиниције могао да проучи разлику између хришћанског и далекоисточног ,,мозга" ..Тко зна?.. 

Колико знам, та празнина и то ништа у будизму се односи на овај свет. Дакле он је ништа, илузија и све у њему. Али ван њега нема тог ништа, него нешто могло би се рећи трансцедентно, ствар по себи, док су појаве обична илузија. Философија готово да је иста ко и идеализам. 

Можда грешим, али тако схватам јер не заговарају будисти баш то ништавило. 

Подели на овим сајтовима

@Deja Vu

Ниси ме скапирао. Ја у опште не познајем Зен . Нешто о грубим цртама али недовољно да би о томе расправљао. Говорио сам буквално о свом доживљају ( можда чак и естетском) кад гледам на те баште, па сам покушао да га некако формулишем самом себи јер ми је некако ,,пецкала" та празнина.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@Deja Vu

Ниси ме скапирао. Ја у опште не познајем Зен . Нешто о грубим цртама али недовољно да би о томе расправљао. Говорио сам буквално о свом доживљају ( можда чак и естетском) кад гледам на те баште, па сам покушао да га некако формулишем самом себи јер ми је некако ,,пецкала" та празнина.

Аха. Ја сам говорио уопштено о будизму. 

Подели на овим сајтовима

@@Давор73, @@Deja Vu,

Mnoge od estetskih vodilja zen umetničkih formi potiču iz ukusa potčinjenim konceptima wabi i sabi. Wabi se odnosi na potčinjenu lepotu nerazdvojivu u jednostavnosti i mirnoći, spokojstvu, a sabi se odnosi na rafiniranu elegantnost – na način da objekti postaju dostojni poštovanja i lepi zbog toga što sadrže patinu svog doba i na taj način inspirišu posmatrača sa dubokim osećajem strahopoštovanja. Wabi sabi zajedno opisuju naklonost prema jednostavnim svakodnevnim stvarima, kao što su zdele za čaj ili mrve bambusovog čaja, koji se koriste na rafiniran način. Wabi može da se odnosi na jednostavne radosti življenja u primitivnoj slamnatoj kolibi – što je tipično za japanske čajne kuće, što može da kreira osećaj želje za opozivanjem svega onog što je zemaljsko u korist čudima prirode i života u mističnoj kontemplaciji. Kad se ovaj sens prirodne jednostavnosti kombinuje sa sensom antikviteta ili primitivne rustičnosti, to može da kreira sabi.Ljubav prema jednostavnosti i rustičnom, izražena kao wabi sabi,vodila je prema prihvatanju estetike koja je obuhvatala ceremonuju ispijanja čaja i shodno tome uticajan kult čaja. Jedno od estetskih shvatanja bilo je suki, što ima značenje nečega što je oblikovano na prirodan način, tako da pokazuje istinsku prirodu bez pokazivanja teškog rada koji je načinjen da bi se kreirala ova lepota. Princip shintakodje se smatra principom zen dizajna. Odnosi se na sve ono što je retko i uredno, mirno a što je kreirano ljudskim rukama, na primer,shoji pregrada ili zid gletovan posebnom glinom.

Опширније: http://pulse.rs/zen-arhitektura/.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...