............. Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 наша (православног хришћанина) главна одлика требала би да буде умереност,у свему па тако и у овоме...наиме,сви знамо да је манастир рај на земљи,непрестана молитва,за многе необјашњиви мир,место где је хлеб и со много укуснији него најобилнији оброк у граду...ја покушавам да будем свуда,где год могу...монаштво је понекад жељно дружења са мирјанима али не толико да се наруши манастирски поредак,лична послушања и молитва,а опет необично би било да наши парохијски храмови буду празни...умереност...слава Богу што имамо могућност да присуствујемо богослужењу у великом броју храмова (манастирских и парохијских)... литургија је иста свуда али човек није исти свуда Tačno, sve je do čoveka. Tako da se i hleb u nasem domu moze jesti isto kao i onaj hleb iz manastira , ako čovek u sebi održava mir. A za mir je čoveku bitno da ga želi, traži, pa će ga pridobiti ma gde on bio. Nezavisno služio Liurgiju naš paroh ili iguman. Ali - umerenost jeste ključ i ne sme se desiti da odlazak i učestvovanja u manastirskom bogosluženju bude učestalije od onog u našoj parohiji. Jer mi pre pripadamo našoj parohiji, i načinu života koji je u njoj; negoli monaškoj... Jer mi nismo monasi. Kažem, umereno je sve u redu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
............. Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Po meni, to ne bi trebalo da iskljucuje jedno drugo. U posetu manastiru idem kada osetim potrebu za tom blagoslovenom tisinom, mirom, da napunim baterije. Ne vidim niti jedan razlog zasto bih preskakala crkvu i odlazila na bogosluzenja u manastir... Tačno, ali neko to radi.... Veliki broj ljudi. Volim i ja da nekad odem u manastir, ali nisam monah da stalno tamo odlazim... Adelaida and звончица је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јануар 4, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 @@19горан80, Ja se slazem sa Vama gotovo u svemu sto ste izneli. Mislim da je upravo podvig to sto dolazite u vasu parohijsku crkvu i ako vam se to ponekad ne dopada, ljudi su ovakvi i onakvi... ali su nasi. Zato moramo da budemo naoruzani strpljenjem i ljubavlju. U suprotnom ce biti koliko bude nas, toliko ce biti i crkava. To nikako nije svojstveno parvoslavnim hriscanima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Tačno, ali neko to radi.... Ne bih da budem bezobrazna , ali to me podseca na onu narodnu izreku..." Traziti 'leba preko pogace"...a i na onu " kojoj ovci svoje runo smeta, tu nema ni ovce ni runa" . Vera se nosi u srcu i ako se tu ne pronadje dzabe da se ide bilo gde, a ko li je pak pronadje, moze i na livadi da se moli... Zero, звончица and ............. је реаговао/ла на ово 3 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Jer mi pre pripadamo našoj parohiji, i načinu života koji je u njoj; negoli monaškoj... Jer mi nismo monasi. Kažem, umereno je sve u redu. Тачно тако. Мада нажалост пре у сусрет изађу у манастиру када су у питању читање молитве за здравље или када је потребан разговор под притиском великог терета (искушења) , у парохији се тад нема времена да се саслуша мирјанин. звончица and Натан је реаговао/ла на ово 2 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
............. Написано Јануар 4, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Тачно тако. Мада нажалост пре у сусрет изађу у манастиру када су у питању читање молитве за здравље или када је потребан разговор под притиском великог терета (искушења) , у парохији се тад нема времена да се саслуша мирјанин. То су већ унутрашње парохијске ствари... Ако свешеник и не може под теретом обавеза одмах да учини наведено, касније може... Наравно, зависи и од свештеника. Морамо имати у виду да је и свештеник породични човек, са мноштвом обавеза, па не може одмах све постићи. Али, кажем то је све зависи од свештеника до свештеника. На крају крајева, то исто зависи и од монаха до монаха... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Тачно тако. Мада нажалост пре у сусрет изађу у манастиру када су у питању читање молитве за здравље или када је потребан разговор под притиском великог терета (искушења) , у парохији се тад нема времена да се саслуша мирјанин. upravo to....i kada se ima ''malo'' vremena, ne dobijes ono sto ti je potrebno.... све зависи од свештеника до свештеника. tacno.... Данче* је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 То су већ унутрашње парохијске ствари... Ако свешеник и не може под теретом обавеза одмах да учини наведено, касније може... Наравно, зависи и од свештеника. Морамо имати у виду да је и свештеник породични човек, са мноштвом обавеза, па не може одмах све постићи. Али, кажем то је све зависи од свештеника до свештеника. На крају крајева, то исто зависи и од монаха до монаха... Mali offtopic na ovo. Cesto cujem da bi episkopi trebali da se zene. Kad svestenici nemaju od porodice vremena za parohiju, kako bi tek episkopi imali vremena i za porodicu i za eparhijske obaveze. Данче* је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 Епископи су се до не знам ког века женили па су онда баш због разлога посвећености почели да се бирају искључиво из монашких редова. Тако сам бар ја читао. Данче* and feeble је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Јануар 4, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2015 У манастир идем кад ми треба мало мира и духовно окрепљење и да одморим мозак. А у парохијској Цркви радим тако да знам и мрачније ствари свештенства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
............. Написано Јануар 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2015 У манастир идем кад ми треба мало мира и духовно окрепљење и да одморим мозак. А у парохијској Цркви радим тако да знам и мрачније ствари свештенства. Jel ovo neki cinični ili iskreni odgovor? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
............. Написано Јануар 5, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 5, 2015 Niko ne "propisuje" gde ko treba da ide na bogosluženje, ali je pojam lokalne crkve vezan za ljude koji tu obitavaju, koji su i mimo vremena bogosluzenja u zajednici... E sad. Tako bi trebalo da bude, ali uglavnom nije. To je problem. Crkvu svodimo na vreme bogosluzenja, kao da ona ne postoji kad Liturgija prodje. U tome je problem, sto mi zajednicu vidimo kao te trenutke dok se pricescujemo, pa mozemo reci .vidimo je poprilicno nejasno. Svako dodje da se pricesti "za svoj cef". Ljudi se ne znaju, ne postuju, ne ispomazu... Pitanje o tome gde ici na Liturgiju nije toliko problem kanonskog prava, ni problem grube, nekad juridicke podele na parohije... Problem je nedostatk zajednistva. Pa zalud i da se pricescujemo u parohijskom hramu, ako od zajednistva nema ni z. Paradoksologija, Данче* and Давор73 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Јануар 5, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2015 Хех, има људи код мене, петнаест година ти клима главом у храму а не зна како се зовеш нит је икад свратио у дом на кафу после службе мада је позван као и сви. Е сад није неки проблем ако се неко снебива годину две, типа нов је , не зна никог и тако то, ал ја причам буквално о десетини година. Тај је изгледа нашао ,,свој мир" у цркви ко Миља Вујановић (где ми она само паде на памет?) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan023 Написано Јануар 5, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2015 Jel ovo neki cinični ili iskreni odgovor? Најискренији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јануар 5, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 5, 2015 Најискренији. i ja delim tvoje mišljenje... Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука