Jump to content

Да ли је покајани разбојник на крсту свет?

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

hrist-i-razbojnici-na-krstu7.jpg

Ето, био је злочинац, убијао, радио свакакве зле ствари... једном речју био је разбојник.

Е, читајући Писмо видимо да га је Господ помиловао и рекао му да ће још данас (тог дана) бити са Њим у Рају.

Постављам питање: Да ли је разбојник свет? Ако није- како може да буде у Рају, а ако јесте- које је он то моралне квалитете имао?

Извол'те :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 115
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Zavisi šta smatraš pod "svet". Ako misliš o liturgijskom slavljenju, Crkva ga nije stavila u kalendar :) a ako govorimo o svetosti kao milosti Božjoj, koja se daruje ljudima koji je prihvate, onda je svakako svet, kao i svi koji prihvate Isusa i pokaju se za svoje grehe. Svi koji uđu u Kraljevstvo su sveti jer pripadaju Bogu. Svetost, reč, to i znači - odvojenost od ovoga sveta i pripadanje Bogu.

Koje je moralne kvalitete imao?... Pokajao se i dao slavu Bogu.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Он није свет , само су му опроштени греси , зато што се на крају искрено покајао . Урадио је подвиг који изузетно малом броју људи пошло за руком јер искрено покајање је страшно тешко и мора да се човек промени из самог , корена (дубине душе ), у супротном , само прави већи грех или што Господ каже ,,  Уста кажу једно , а срце друго "

Значи да је имао квалитет да се искрено покаје .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Нисам доша до закључка да се ми Правсолавни бавимо морализмом.

Ко год да се спасио, тај је свет.

Подели на овим сајтовима

Он није свет , само су му опроштени греси , зато што се на крају искрено покајао . Урадио је подвиг који изузетно малом броју људи пошло за руком јер искрено покајање је страшно тешко и мора да се човек промени из самог , корена (дубине душе ), у супротном , само прави већи грех или што Господ каже ,,  Уста кажу једно , а срце друго "

Неко се покаје на средини живота, неко на крају.

Неко се промени,преуми, из корена на неком делу живота, неко на крају.

И  ми се исповедамо и опраштају нам се греси али не знамо шта ће бити на крају.

Њему је Господ рекао да ће бити с њим у Рају, за нас је , још увек, врло упитно да ли ћемо чути исте речи.

Свети људи су они за које са сигурнођћу знамо да су се спасили.

Подели на овим сајтовима

Да ли је разбојник свет? Ако није- како може да буде у Рају, а ако јесте- које је он то моралне квалитете имао?

Када божанска породица бежаше испред мача Иродова за Мисир, искочише разбојници на друм c намером да штогод опљачкају. Праведни Јосиф вођаше једно магаре, на коме беше нешто ствари, и на коме Пресвета Богородица са Сином својим на грудима јахаше. Разбојници ухватише магаре да одведу. У томе приђе један од разбојника Богоматери да види шта то она држи на грудима. Видевши Дете Христа, разбојник се задиви необичној красоти Његовој, па у дивљењу рече: „Кад би Бог узео на себе тело човечје, не би био лепши од овог детета!“ И нареди тај разбојник осталим друговима својим да ништа не узимају од ових путника. Испуњена благодарношћу према овако великодушном разбојнику Пресвета Дјева рече му: „Знај, да ћe те ово Дете наградити добром наградом зато што си га данас сачувао“.

После тридесет и три године тај исти разбојник за злочине своје висио је на крсту распет c десне стране Крста Христовога. Његово је име Дисмаз, док је име онога разбојника c леве стране Гестас. Гледајући у Христа Господа невино распетог, Дисмаз се покаја за сва зла живота свога, па докле Гестас хуљаше на Господа, Дисмаз га брањаше говорећи: он никаква зла није учинио. Дисмаз је дакле, онај благоразумни разбојник, коме Господ рече: данас ћеш бити са мном у Рају (Лк. 23, 41—43).

И тако Господ дарова Рај ономе, који Њега у детињству поштеди.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Дани . ја за ту причу први пут чујем .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Нисам доша до закључка да се ми Правсолавни бавимо морализмом.

Ко год да се спасио, тај је свет.

zemljace moralizam je naturanje svog morala drugima, a nije posjedovanje istog koji je osnova za sve, nema spasenja duse ako nisi dobar, moralan covjek, makar na kraju to da postanes, pokajanje je dovodjenje sebe na auto put morala i zaljenjenm sto na njemu nisi bio cijelo vreme

Подели на овим сајтовима

Ако Дух Свети освећује човека а без наитија Духа Светог нема истинског покајања као ни могућности да у Исусу препознамо Христа, онда, чини ми се разбојника можемо назвати светим. Да је могао да сиђе са крста и настави свој живот вероватно би га живео као нови човек.

Подели на овим сајтовима

zemljace moralizam je naturanje svog morala drugima, a nije posjedovanje istog koji je osnova za sve, nema spasenja duse ako nisi dobar, moralan covjek, makar na kraju to da postanes, pokajanje je dovodjenje sebe na auto put morala i zaljenjenm sto na njemu nisi bio cijelo vreme

zato i kažem, ima nemoralnih ljudi a dobri su ljudi, moralni ljudi su najčešće patološki arogantni.

niko ne odbacuje moral, smao ga jasno pozicionira.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Пример:

Сигурно си на нету видео етиопске Хришћане православце.

etiopija.jpg

Рецимо њихов појам о моралним вредностима и наш јевропски нису баш компатибилни у свему.

Наш јевропски морал је сличан и код Шваба и код Срба и код Маџара и код Енглеза. А ми смо три конфесије.

Ови пак тамо у африке, део њих су наше конфесије што ће рећи исте смо вере.

Па ипак када би покушао њима да наметнеш своје моралне вредности то би била агресија на њихову културу и слободу. А када би ти хтео да се држиш њихових моралних вредности сам себе би сматрао неморалним.

Дакле морал није исто што и вера и спасење.

Морал често потиче од традиционалних и културних вредности од обичајности и различит је по целој планети.

Има општих ствари које су на неки начин универзалне, али има и доста различитих ствари које на крају и чине овај свет занимљивим.

Рецимо у неким амазонским племенима сматра се крајње неморалним кад ти гост уђе у кућу( колибу) да прича, или да једе с тобом. Он мора да седи у неком ћошкићу и не сме да проговори да не би нарушавао светињу дома. Код нас је то рецимо сасвим обратно.

Тако да оно што ми сматрамо моралним и нормалним није ништа друго до неко наше људско умовање.

А шта Бог има са свим тим?

Ни Христос није био моралан по ондашњим начелима. Радио је по прилично пуно ствари које се нису уклапале у морал ондашњих времена.

Са женама се опходио као са мушкарцима потпуно равноправно, причао је са Самарјанима, радио у суботњи дан, није постио, дружио се са грешницима, с којима се учени теолози нису дружили чак ако би се десило да их случајно додирну морали су ићи на ритуално купање итд.

Добар човек је друга прича и не мора баш да иде у спрези са морал.

А и то опет само по себи не спасава.

Ја сам барем од 100 људи чуо да кажу за себе да су добри људи и да немају разлога стога ићи у цркву јер се нису ништа огрешили о Бога.

Дакле сви ти "добри" људи ће да пропадну, јер су ето добри. А да нису добри, можда би ишли у Цркву и примили благодат која је потребна за спасење.

Подели на овим сајтовима

u pravu si kad uzimas moral kao drustvenu normu, ali ja ga tako ne uzimam, svi mi imao svijest i savijest, to je ono sto je univerzalno kako si naveo u ovom gore tekstu, ja sam na to mislio, ove narodne obicaje i pravila koji su uz to i varijable ja i ne racunam pod neki moral bitan za hriscane, mene zanima onaj moral koji covjeka cini covjekom, a to je univerzalno za sva plemena i svaku normalnu neretardiranu individuu sirom planete u svakom vremenu od pocetka do kraja u buducnosti. 

dobar covjek ako je zaista dobar kod nas u pravoslavnom drustvu  ce ici u crkvu jer ce proraditi duh sveti u njemu i bice svjestan svoje prljavosti nece nikad reci da se nije ogresio, ja kad kazem dobar onda mislim sa hriscanskog stanovista dobar, a meni je zeljko jako tesko zamisliv dobar sa hriscanskog stanovista a da nema istinske etike u sebi, taj onda nista nije uradio sa zivotom...

sjeti se nasega pavla kad kaze budimo ljudi, ne mozemo biti ljudi drugim ljudima i pred bogom bez etike i osnovnog morala, ja tako smatram od kad pamtim za sebe i to mi jedan od glavnih principa u meni kojima se vodim kroz zivot kad nesto odlucujem

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...