Jump to content

Tema kad nema teme gde biste pisali

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 23. 5. 2015. at 17:11, Срђан Ранђеловић рече

Не знам колико књига сам прочитао до сада, мислим на духовну литературу, колико предавања погледао и послушао и, не могу никако да разумем како или зашто се неки људи и даље одушевљавају ђаволом? Највише млађе генерације (млађе од мене, што сада и није тешко бити). Колико је искривљен њихов ум, њихове жеље, њихова зависност од лоших ствари? Њихова искривљена слика љубави или то да уопште ни не желе љубав, а често је и разболе, уврну-изврну на болестан начин... Њихове болесне перверзије, жеље за понижавањем, везивањем, облачењем свега и свачега, глумом, маскирањем, претварањем љубави у животињску потребу и расуло без вођења љубави... Како ли је само болесна та душа? А још ако се позива на Бога, ако каже да верује, тада ми је још болесније.

Пу, пу, пу :))))))))))))))))

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

Синоћ се видех са мојим сестрићем. Он игра кошарку и веома је добар у томе, па је на основу тога, добио стипендију у некој школи у Америци. Морао је, пре тога, да иде у Турску на неко време, где је играо кошарку, а где су долазили ти "скаути", који су оцењивали играче, па најбоље позивали да наставе школовање и играње у Америци. Синоћ ми прича о неким детаљима. Наиме, та школа је нека протестантска "академија", где доводе спортисте, кошаркаше, из целог света.

Он је из православне породице, активне у Цркви, па је доста упућен у веру. Неке од обавезних ствари (активности) им је верска настава, одлазак на мисе и скупљање новчаних средстава за школу (прошење новца).

Оно што нам је овојици било смешно, прво њему, а мени од синоћ, јер нисам за то знао од раније, је то како на верској настави њих уче о опраштању грехова и о спасењу душе. То иде некако овако: "Сипаш воду у кофу, убациш јабуке које морају да плутају по површини, ставиш руке иза леђа и покушаш да угризеш/ухватиш јабуку устима. Ако то успеш, сви греси су ти опроштени и душа ти је спасена."

Што се тиче тих миса које су му обавезне, каже да му је најсмешније како тај пастор тумачи Свето Писмо. Ишао је, док је био овде, у Цркву, манастире и веронауку у школи, па му није било баш јасно шта тај пастор прича, јер својевољно, по неким својим "триповима", тумачи оно што је записано, али је, баш због тога, схватио како настају секте.

Има још свачега што ми је испричао, али да не дужим више. Његов план је тамо да заврши школовање, а по могућности и да остане да игра кошарку у Америци, а ако не, онда би се вратио у Србију са том дипломом и покушао овде да нађе посао.

Подели на овим сајтовима

Ма уопште није битна та форма, битан је систем., Који ће мало по мало временом да самеље и најутврђенијег у вери. Остане човек негде у дубини душе православац али временом стекне ту пуританску форму. Јер то је систем који меље, који те укључује целог 24 сата. Није то ко у православљу, крстиш се научиш по нешто, одлазиш једном месечно у цркву на причешће, молиш се како знаш и умеш и све остало ти је на слободу.

У тим западним религијским системима нема слободе. Радиш како ти се каже или адиос стипендија, школовање, посао или већ шта.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 10. 1. 2016. at 14:03, Жељко рече
У тим западним религијским системима нема слободе. Радиш како ти се каже или адиос стипендија, школовање, посао или већ шта.

Прилично је интелигентан и утврђен у вери, па сам сигуран да га неће врбовати (да неће успети). Сада му је дошао још један друг кошаркаш, из Ниша, па ће више времена проводити са њим.

Да, обавезна му је верска настава и одлазак на мису, али нема то много утицаја на њега. Једно време је носио браду, што је забрањено код њих, па је ишао код директорке због тога и рекао јој је да његова вера то налаже тако. Она, а и они немају појма о православљау, а ни о хришћанству, ако ћемо искрено, па је гуглала "Serbian Orthodox Church" и испали јој наши попови, брадоње, и онда су га оставили са брадом.

А и, код њих само два сата дневно смеш да имаш мобилни код себе, а он га има све време. Не носи га, јер већину времена је заузет, па не може да га користи, али им је рекао: "Ја не могу да измишљам молитве као ви, ја морам по правилу да се молим и имам апликацију у телефону са молитвама (она апликација што се и овде рекламирала, Црквени календар), па су му оставили телефон.

Он ће у овој академији бити још годину дана, па онда прелази негде другде, где није протестантски, а то му је све опет повезано са кошарком. Објашњавао ми је тај систем, имају те неке лиге (не Чанкове), па како напредује у кошарци, тако и у школи, а и обрнуто. Он је добар ђак, а и неће да се зеза, јер му је ово супер прилика да уради нешто добро за себе и своју породицу. Отац (мој зет) је жандарм (прва класа жандармерије, када су се тек појавили) и иде стално на терен у КЗБ, а мајка (моја сестра) није запослена, тј. ради када има посла (из Бачке Паланке су).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Лукав систем и рекао би лицемеран... Ово за браду ме насмејало.

Искрено, ја по твом излагању не бринем за њега. Верујем да ће успети, зна одакле долази и где иде.

Подели на овим сајтовима

@@ИгорМ,

Има ту још много тога што ми је испричао о свом искуству тамо, али је јако дугачко. Причали смо више од три сата :)

И мени је то са брадом било смешно :)

Та академија где је он, настала је 1979. године. Рекао ми је и име оснивача, али сам заборавио. А, настала је тако што је неки лик основао своју "цркву", па се досетио да скупи још пар њих и направе спортску академију и тако имају сигуран прилив новца, јер у Америци има на хиљаде и хиљаде тих приватних протестантских удружења.

Веома је свестан ко је и одакле је, тако да је сигуран и неће поклекнути. Најбитније му је да игра кошарку, па ако не потпише уговор са неким клубом оданде, враћа се у Србију. А, увек постоји шанса да га неки европски клуб узме. Један од његових другова, Грк, вратио се да игра за Паок. Надам се да ће и он имати среће колико и овај.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 2 months later...

Sin ležerno saopštava da između ostalih jezika, sada i Japanski govori tečno, mada želi još da radi na tome i da ga usavrši...pogled mi pada na ćerku, koja još ležernije obavještava - A ja boksujem u komarac stilu, i pjevam u originalu kao Jelena Karleuša! 

...I odlazi, gegajući se lagano uz - Ja te voooolim, te voooolim, te voliiiim ...a ne daju miiiiiiiiiii..... (i tako :))))

Sretna ja :navijanje:

Подели на овим сајтовима

Ayla честитам.

Зашто човек мирјанин (тј. лаик) осећа велику жалост када напушта територију манастира, која убрзо прође?

Видео сам негде то питање на мрежи, али сам тражио тражио и нисам нашао.

П. С: Док смишљате- ово доле је цењо канон.

angel_vopijase_valamski-monasi.amr

_-xWB5kaHMfUE (mp3cut.net).amr

,, Јелици во Христа креститесја,

во Христа облекостесја. Алилуја!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...